Tippmix Férfi NB I: Hicks döntött a ZTE-DEAC végén
03
Dec
2023
Tippmix Férfi NB I: Hicks döntött a ZTE-DEAC végén
2023. december 3.  |  08:37
A Körmend lesimázta a Kecskemétet
 
Takács egy hármassal indította el a találkozót, de Sinik és Lawrence kosarával a Kecskemét gyorsan átvette a vezetést. 5-5 volt az állás, amikor Durázi egy zsákolással hozta lázba a hazai publikumot. Ez fordulópontnak bizonyult, 14-5-re léptek meg a hazaiak. Időt kértek a vendégek, de nem hatottak Forray Gábor szavai. Tovább nyílt az olló, 20-5 volt az eredmény, amikor Wittmann bedobott be két büntetőt, amivel megtörte a hosszú kecskeméti gólcsendet. Ennek ellenére a vasiaké volt a negyed vége is. 28-11.
 
Kecskeméti kosárral indult a második negyed, majd Sinik duplájával tovább “zárkóztak” a vendégek. Sylla szerezte az első hazai kosarat ebben a játékrészben. Az Egis Körmend jobban kosarazott, jól dobtak, a rossz formában lévő Kecskemét nem találta a ritmust, semmi meglepetés nem volt abban, hogy 42-22 volt az eredményjelzőn négy perccel az első félidő vége előtt. Ezen a ponton ismét elfogyott a türelem a kecskeméti kispadnál, újabb időt kértek. A játék képe azonban semmit nem változott, Tolbert, Morgan és Durázi vezérletével ötven fölé jutott a Körmend. 54-26.
 
A harmadik negyedben a Körmend annyit tette bele a meccsbe, ami ahhoz kellett, hogy magabiztosan őrizze az első félidőben összeszedett előnyét, Morgan fantasztikus dobóformát mutatott, de megérkeztek Djogo pontjai is. A Kecskemét dobószázaléka is feljavult, Lawrence megcsinálta a statját és Dramicsanin is a jobbak közé tartozott, de az olló egyáltalán nem zárult. 76-48.
 
Ahogy ez ilyenkor lenni szokott az utolsó negyedben már leginkább “túl lett volna mindenki az egészen”. Felváltva potyogtak a kosarak, a védekezésbe egyik csapat sem tett bele túl sok energiát. Hat perccel a vége előtt már harminc pont fölötti volt a piros-feketék előnye, 90-58 volt az eredményjelzőn. A negyed utolsó perceiben mindkét csapatnál olyan játékosok kaptak lehetőséget, akik eddig kevesebbet játszottak. Abba is maradt a kosáreső. 94-70.
 
Egis Körmend - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 94-70 (28-11, 26-15, 22-22, 18-22)
 
Bajnokság, 10. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Györfy Rúben, Kapusi Gábor (Bognár Tibor)
 
Egis Körmend: Morgan 22/12, Takács 10/6, Ferencz 12/6, Durázi 9, Tolbert 16/3. Cserék: Sylla 6, Herczeg -, Kiss 8/6, Schmera 2, Geröly -, Djogo 9/3, Tóth-Erdei -.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Sinik 5, Bouges 12, Ivkovic 6, Dramicsanin 10/3, Lawrence 19. Cserék: Tóth B. 10, Tóth P. -, Tóth B. -, Gera -, Wittmann 4, Körmendi -, Kucsera 4.
 
 
 
105 pontot dobva győzte le a Szeged a Kaposvárt
 
Lake közelijével indult a mérkőzés, amire az ellentámadásból Abell válaszolt. Woolridge elhibázta a szegedi támadást, Eaddy viszont triplát dobott. 5-2-nél szerezte meg első kosarát Locke a vendégeknél, az amerikai egy távolival egyenlített. 5-5 után még Koprivica egy értékesített büntetőjével vezetett a Kaposvár, majd a Szegednél volt az előny. Locke már az első negyedben tarthatatlannak bizonyult: betörésből, középtávolról és távolról egyaránt veszélyes volt, a somogyi védők nem tudták megfogni. Ennek köszönhetően a vendégek fokozatosan megléptek, és extrájának köszönhetően 14 ponttal vezettek az első negyedet követően (14-28).
 
A második negyed elején még tovább nyílt az olló: Woolridge egy középtávolit küldött a helyére, majd a kivédekezett kaposvári támadást követően Bognár dobott be egy hárompontost. Jackson pontjaival próbálta tartani a lépést a Kaposvár, ám a padról beszálló Zsíros is rögtön beemelt egy triplát. A kaposvári védekezés nem állt a helyzet magaslatán, a 13. percben Zsíros újabb távolija után 18-41 állt az eredményjelzőn. Abell és Paár pontjaival próbált zárkózni a hazai csapat, de Locke újabb triplákat dobott. Beszédes volt a félidőben, hogy a szegediek hátvédje már 27 pontnál járt – mindössze két rontott dobással –, míg őt Woolridge és Lake követte egyaránt 7 ponttal. Kettővel összességében megnyerte a negyedet a Szedeák, így 16 pontos volt a differencia 20 perc játékot követően (40-56).
 
Locke és Lake egy-egy kosarával indult a második félidő, majd Eaddy bedobta második hármasát a találkozón. Ezt követően felváltva születtek a kosarak, így 15-20 pont körül állandósult a vendégek előnye. A 24. percben azonban újra kezdett lőtávolságon belül lenni a hazai csapat, amikor Abell és Eaddy is bedobott egy-egy triplát. Bognár elhibázta az ellentámadást, majd Paár kosarát követően 53-64 állt az eredményjelzőn. Woolridge közelről volt eredményes, majd Eaddy ismét távolról dobott kosarat, így már csak 10 pont volt a vendégek előnye. A Szedeák nem engedte közelebb a somogyiakat, az utolsó negyed előtt 14 ponttal vezettek (65-79).
 
Hibákkal indult a záró etap, mindkét csapat elhibázta az adódó helyzeteit. Másfél perc elteltével Locke törte meg a csendet, majd Woolridge is betalált. Váradi Kornélnak kellett időt kérnie, amit követően Jackson tudott közelről betalálni. A szegedieknél ebben a szakaszban Woolridge vállalta magára a vezér szerepét, így nem csökkent a különbség a két csapat között. Öt perccel a vége előtt visszajöttek 76-88-ra a hazaiak, ekkor még felcsillant némi remény számukra. Nikola Lazics azonban időt kért, rendezte csapata sorait, és innen már nem adták ki a vendégek a kezükből a győzelmet. Zsíros triplájával pedig a 100 pontot is átlépték. Összességében megérdemelt győzelmet aratott a Szedeák (90-105).
 
Kometa Kaposvári KK - SZTE Szedeák 90-105 (14-28, 26-28, 25-23, 25-26)
 
Bajnokság, 10. forduló
Kaposvár Aréna
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Goda László, Kovács Nimród (Páli dr. Kálmán)
 
Kaposvár: Eaddy 17/15, Abell 25/3, Paár 12, Koprivica 3, Jackson 19/6. Csere: Krnjajszki 6, Bogdán 2, Puska 2, Halmai 2, Fazekas M. 2.
 
Szedeák: Woolridge 21, Balogh S. 2, Locke 38/18, Bognár 11/3, Lake 13. Csere: Zsíros 11/9, Mucza 7/3, Cohill 2.
 
 
 
Hicks döntött: Szoros meccsen nyert a ZTE a DEAC ellen
 
A Debrecen együttesét fogadta a ZTE a bajnokság 10. fordulójában, a DEAC játékosai pedig semmit nem bíztak a véletlenre: a két város közötti 460 kilométeres távolságot megkönnyítendő már pénteken délután megérkeztek Zalába, ahol pénteken este az adventi vásár rendkívül látványos fényattrakcióival is megismerkedhettek.
 
Nem várt könnyű találkozó a kék-fehérekre: az első két vereséget követő sikeresebb folytatás után sorra jöttek a botlások, melyek közül a nyeretlen Paks ellenit a soproni siker ellenére sem igazán bocsátotta meg a szurkolók egy része. S miután a következő két fordulóban a bajnokság két éllovasa ellen lépnek pályára Keller Ivánék – ráadásul idegenben – nem volt kérdés, hogy csak a győzelem volt elfogadható a hajdúságiak ellen, hogy megmaradhasson az egerszegiek esélye a Magyar Kupa legjobb nyolcas mezőnyében való részvételre. Ennek kapcsán aggasztó hírek érkeztek az elmúlt hetekben csapata jobb szereplése érdekében a lázasan is parkettre lépő „csk”, Tóth Ádám állapotáról, mivel két nappal ezelőtt edzésen egy vétlen szituációban aláfordult a bokája, ám a szurkolói körökben csak Dusánként ismert center végül – fájdalmai ellenére – tudta vállalni a játékot volt csapata ellen.
 
A Debrecen céljai hasonlóak voltak, hiszen Andjelko Mandics gárdája szintén 5-4-el állt a táblázaton, s a vendéglátókhoz hasonlóan szintén a Magyar Kupa részvétel kiharcolása a célja. Igencsak nagy téttel bírt tehát a tabellaszomszédok összecsapása, hiszen a cívisváros csapatának sorsolása sem könnyű: az egerszegi túra után Drenovacék is az Albával néznek majd farkasszemet, majd a Honvéd és a Szeged legyőzése sem ígérkezik könnyűnek.
 
A régóta sérült Szalay Domonkos mellett Quinton Green sem állhatott Lubomir Ruzicka vezetőedző rendelkezésére, mert belázasodott. A szintén betegséggel bajlódó Németh Ákos viszont meggyógyult, így ő bekerülhetett a keretbe. A vendégeknél mindenki játékra jelentkezett.
 
Lekunas triplájával indult a találkozó, 8-2-re lépett meg a ZTE. Keller Ivánnal a kezdőben indított a hazai tréner, aki sok cserével operált már az első negyedben. Az ifimeccsen remekül játszó Csuti Kornél és Tóth Ádám egyszerre voltak a pályán, előbbi szép befutással mutatkozott be. Tóth Ádám hatalmas elánnal bíztatta Németh Ákost egy labdaszerzés után, Mishula pedig estében tett fel egy labdát – sikerrel. A negyed végére azonban magához tért a DEAC, Drenovac és Mócsán hintett gyors hármast két labdavesztés után, így 19-17-re zárkóztak fel a hajdúságiak.
 
Mishula hármasára Mócsán válaszolt azonnal távolról, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Ostojic több alkalommal is betalált, ő vette ekkor vállára csapatát, de a vendégeknek mindenre volt válaszuk. Az ismét pályára lépő Csuti a 6-75-ös vonalon túlról is betalált, a hazai közönség legnagyobb örömére, ám korai volt az öröm: Drenovac és Mócsán pontjaival fordítottak Mandic mester tanítványai. 38-39-ről indult az utolsó pár perc, ám a félidő végére a ZTE ismét összekapta magát, 40-39-el vonultak öltözőbe a csapatok.
 
Mishula hármasa megint csak kis lélegzetvételt jelentett a hazai szimpatizánsoknak, mert megrázta magát Deon Edwin. Ő és Drenovac ritkán hibáztak dobást, így a 28. percben ismét átvette a vezetést a vendégcsapat. A ZTE pocsékul dobott ebben a negyedben, mindössze 13 pontig jutottak a kék-fehérek, de ennél is rosszabb hír volt, hogy Tóth Ádám megkapta negyedik hibáját...
 
53-57-ről indult az utolsó negyed, Hicks labdalopása és ziccere következett, majd ismét a hazaiak amerikai irányítója játszott főszerepet az egyenlítésben. A fiatal Hőgye Patrik szépen használta ki, hogy üresen maradt a triplavonalnál, remek triplát szerzett. Nem úgy, mint Mishula, aki sorra hagyta ki a távoli helyzeteket, a hazai szurkolók legnagyobb bosszúságára. Az ukrán bedobó nem állt a helyzet magaslatán a büntetővonalról sem, ám Lekunas a hazaiak szempontjából a legjobbkor értékesített egy távoli lehetőséget. 2:30-al a vége előtt 4 ponttal lépett meg a ZTE, ám Mishula feleslegesen faultolta Mócsán Bálintot egy távoli kísérletnél, a válogatott játékos pedig higgadtan értékesítette mindhárom büntetőjét. Egy pontos vendégelőnyről a ZTE jöhetett, a támadás sikertelenül ért véget, ám Tóth Ádám hihetetlenül fontos pillanatban lopott labdát Edwintől, labdájával pedig Tony Hicks sétált el a gyűrűig, ráadásul ezúttal a plusz dobást is értékesítette. 73-71-re vezetett a ZTE, ám hátra volt 28 másodperc. A távolról addig 100%-al célzó Drenovacra (3/3) jött ki a figura, ám a szerb légiós dobása ezúttal célt tévesztett, a lepattanót pedig az oroszlánként harcoló Tóth Ádám kaparintotta meg. A ZTE nem kis szerencsével ugyan, de nagyot küzdve tartotta otthon a két pontot, s erősítette meg pozícióját az élbolyban. A győzelemben Tony Hicks és Tóth Ádám mellett Csuti Kornél is szerepet játszott; a vendégeknél pedig az Edwin-Mócsán-Drenovac trió tett a legtöbbet. A Debrecen nagyot küzdött, de a mérkőzést, ha nüanszokkal is, de a ZTE nyerte.
 
Zalakerámia ZTE KK - DEAC 73-71 (19-17, 21-22, 13-18, 20-14)
 
Bajnokság, 10. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Frányó Péter, Major Ádám (Forrai Sámuel)
 
Zalaegerszeg: Hicks 20, Csátaljay 2, Keller 8, Lekunas 6/6, Osztojics 12. Csere: Tóth 5, Németh 2, Mishula 11/6, Csuti 7/3.
 
Debrecen: Edwin 22/6, Buckles 1, Hőgye 5/3, Drenovac 18/9, Buljevics 4. Csere: Mócsán 16/9, Williamson 5, Ságodi -, Neuwirth -.
 
 
 
Második félidei jó játékával fordított az NKA
 
Hollis-Jefferson és Riddley pontjaira építve villámrajtot vett az Oroszlány, három és fél perc elteltével 0-11 állt az eredményjelzőn. Ezt követően Durmonak sikerült megtörnie a pécsi kosárcsendet. A következő percekben mindkét oldalon sok volt a beütött fault, így a csapatok elsősorban a büntetővonalról szerezték kosaraikat. 10 pont körüli előnyüket egészen a 8. percig tartották a vendégek, amikor Manjgafics és Herger egy-egy duplájával 15-20-ra felzárkóztak a hazaiak. Polutak triplájára Manjgafics válaszolt távolról, ám a vendégek magasembere két büntetőt is a helyére küldött az első tíz perc vége előtt (18-25).
 
A második negyed elején Gholston aktivizálta magát az oroszlányiaktól, így a 12. perc környékén 30-20-ra vezettek a vendégek. Mindkét oldalon bőven akadt hiba, de ez a vendégeknek kedvezett. A 15. percben Gholston távolról is betalált, ezzel tovább tudta növelni előnyét az OSE. Nikolics vette hátára a pécsi csapatot, de a túloldalon Gholston továbbra is jól célzott, így kisebb dobópárbajt láthattak a nézők ezekben a percekben. A különbség viszont nem csökkent, Meleg büntetőivel jött vissza 10 pontra a Pécs (39-49).
 
Talán megnyugtatta a vendégeket a tízpontos előnyük, mert a pécsiek sokkal lendületesebben jöttek ki a második félidőre. Kovács révén három és fél perc alatt egy 8-2-s rohanást hoztak össze, így újra szoros lett a találkozó, 47-51 állt az eredményjelzőn. Vendég részről Balsay és Riddley talált be, mielőtt egyenlíteni tudtak volna a hazaiak. Pár ponttal folyamatosan az Oroszlány tartott előrébb, a Pécs pedig ott lihegett a nyakukban. Egészen a 30. percig kellett várnia a hazai szurkolóknak arra, hogy újra egál legyen a meccs, ekkor Manjgafics kosarával egyenlítettek a pécsiek, ami egyben a negyed utolsó találata is volt (68-68).
 
Meleg révén a vezetést is átvette az NKA, ám Polutak és Riddley kosaraival még gyorsan fordított az OSE. Luzaics és Durmo is betalált távolról, aminek köszönhetően 78-73-ra újra a Pécsnél volt az előny. Mint később kiderült, innen már nem adta ki kezéből a vezetést a hazai csapat. Az oroszlányiak ugyan próbálkoztak, de már nem volt elég erő bennük ahhoz, hogy szorosabbá tegyék a végét (91-83).
 
NKA Universitas Pécs - MVM-OSE Lions 91-83 (18-25, 21-24, 29-19, 23-15)
 
Bajnokság, 10. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, dr. Mészáros Balázs, Fodor Attila (Vághy Tamás János)
 
Pécs: Kerpel-Fronius -, Luzaics 7/3, Scherer 4/3, Meleg 10, Durmo 18/3. Csere: Benke K. 5, Hockerup-Fischer -, Lados 2, Herger 4, Kovács P. 6/3, Manjgafics 19/6, Nikolics 16/3.
 
Oroszlány: Ruják -, Riddley 19, Balsay 9, Hollis-Jefferson 12/6, Polutak 22/3. Csere: Gholston 15/6, Gáspár 3, Kristyák -, Czermann -, Árva-File 3/3, Szabadfi -.
 
 
 
A harmadik negyedet 20-0-val kezdte az Alba, így simán verte a Sopront
 
Philmore visszalépős triplájával vette kezdetét a találkozó, Griffin válaszolt azonnal a túloldalon, Kass is pontos volt távolról. A Molnár hiánya miatt a kezdőbe kerülő Schöll szerezte meg első két pontját, Da Silva zsákolt, Philmore bentről is beköszönt (8-7). A hazai légiós elsüllyesztett még egy triplát, Nichols szerzett gyors öt pontot, Chambers pedig két büntetőt értékesített. Megtette ezt Philmore is, Balogh sportszerűtlenje után Archibald dobott be két büntetőt, Philmore-ra továbbra sem volt ellenszere a Sopronnak, Griffin szórt egy hármast, Sitku is, Alejandro Zubillaga pedig időt kért (17-20). Vojvoda két büntetője után Da Silva talált be, de a negyedet a magyar játékos kettese zárta. 21-22
 
Balogh hármasával folytatódott a találkozó, Griffin eladott labdája után Vojvoda csinált 2+1-et, így Gasper Potocnik 44 másodperc után időt kellett, hogy kérjen. Vojvoda aztán távolról sem hibázott, aztán egy ziccert is feltett, Philmore büntetői után végre a Sopron is betalált. Kass passzát Philmore váltotta pontokra, Sitku egy ütközés után megsérült, Archibald verte meg egy az egyben Kasst (36-27). Da Silva már a negyedik faultját ütötte be, Schöll válaszolt két ponttal Chambers egy bedobott büntetőjére. Archibald csökkentette tovább a differenciát, így az Alba ismét időt kért. Archibald csinált 2+1-et, madj saját rontott dobását tette vissza, Balogh dobta be a büntetőit. Nichols hármasa esett, be, így a félidőre egy pontos Alba-előnnyel mehettek a felek. 40-39
 
Philmore 2+1-et mutatott be, Dickey küzdött be egy kettest, Vojvoda floatere esett be. Dickey duplája után kért időt Potocnik, Barnett szerzett második esélyből két pontot. Philmore és Vojvoda kosaraival már 17 ponttal állt jbban a Fehérvár, a Sopron megint időkérésre kényszerült (56-39). Philmore használta ki, hogy Archibald maradt rajta, Dickey küldte helyére a büntetőit, 5 perc 13 másodperc után Griffin szerezte az első második félidős soproni pontokat. Barnett két pontjára Da Silva válaszotl, Philmore maradt üresen a palánk alatt és büntetett. Griffin dobott egy triplát, Chambers büntetői után Barnett húzott be egy alley-oopot. Roberts ziccerezett, Fazekas szórt egy triplát, aztán még egyet, Barnett pofozott vissza egy rontott dobást és a vonalról sem hibázott, Archibald kettesére Roberts egy triplával felet. 77-55
 
A negyedik negyed első két perce csendesen csordogált, valamelyest sikerült közelednie a Sopronnak, de az Alba továbbra is kézben tartotta a mérkőzést. Roberts dobott be két büntetőt, Schöll 2+1-et csinált, Da Silva szerzett egy kettest. Barnett a sarokból célzott pontosan, Takács Milán is beköszönt kintről, Dickey ziccerezett. Barnett triplájára Schöll dobott egy duplát, de az Alba légiósa további pontokkal szomorította korábbi csapatát. Az utolsó három percre izgalom már nem maradt, az Alba simán nyert és javított szerdai veresége után, míg a Sopron elvesztette első mérkőzését Gasper Potocnikkal. 100-73
 
Arconic-Alba Fehérvár - Sopron KC 100-73 (21-22, 19-17, 37-16, 23-18)
 
Bajnokság, 10. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Farkas Gábor, Lengyel Ádám József (Schäffer Béla Róbert)
 
Alba Fehérvár: Chambers 5, Kass 3/3, Barnett 20/6, Philmore 25/6, Dickey 9. Csere: Góbi -, Takács Mi. 6/6, Balogh 4/3, Kiss -, Vojvoda 17/6, Roberts 11/3.
 
Sopron: Nichols 11/9, Meszlényi -, Griffin 11/9, Da Silva 11, Schöll 9. Csere: Archibald 20/3, Csendes -, Sitku 3/3, Fazekas 8/6.

Vármegyei szövetségek