Női európai kupák: Győzelmek az EK-ban, vereségek az Euroligában
29
Nov
2023
Női európai kupák: Győzelmek az EK-ban, vereségek az Euroligában
2023. november 29.  |  20:30

Nem bírt rutinos ellenfelével a SERCO UNI Győr

Az Euroliga 6. fordulójában a SERCO UNI Győr 81-65-ös vereséget szenvedett a Perfumerias Avenida csapata ellen.

A Salamanca teljességgel berobbant a találkozóba. Az első kosarat Alexis Prince szerezte, amire bár Cyesha Goree tudott választ adni, pár perc elteltével már 10-2-t regisztrálhattunk a vendégek javára. Ezután azonban Destiny Slocum vette kezei közé az irányítást. Úgymond frissebb, nagyobb lendületet adott a győri együttesnek, ennek a ritmusváltásnak, illetve két hárompontosnak köszönhetően pedig komoly pontokat tudott lefaragni csapata hátrányából. A mérkőzés ritmusát azonban továbbra is egyértelműen a Salamanca diktálta. Bár a Győrnek is megvoltak a maga találatai, védekezésben tisztább játékra volt szüksége Cziczás László alakulatának ahhoz, hogy jelentősebben közelebb tudjon férkőzni ellenfeléhez. Ezalatt viszont a vendégek a pálya mindkét oldalán kiegyensúlyozottan teljesítettek, melynek köszönhetően a differencia egy pont híján a tízet is elérte. Ekkor ismét Goree javított. A bravúros kosár viszont egy pillanatra sem zavarta meg a Salamanca játékosainak koncentrációját. A spanyolok tovább meneteltek, mígnem előnyük egy idő után a tíz pontot is átlépte. Cziczás vezetőedző végül 13-25-nél kért időt csapatának. A szusszanásnyi idő azonban ezúttal is a vendégeknek tett jót. A hátralévő pár percet ugyanis nagyon megnyomta a Perfumerias Avenida, egészen pontosan egy 5-0-ás szakasszal zárták a játékrészt, amivel az állás 13-30-ra változott.
A második felvonást viszont már magabiztosabban kezdte a Győr. 5-0-nál jártunk, amikor az ellenfél is megszerezte az etap első találatát, majd ezt követően Destiny Slocum szerzett újabb pontokat, ami pedig időkérésre kényszerítette az ellenfél vezetőedzőjét (20-32). A folytatásban Cziczás László lányai továbbra is foggal-körömmel harcoltak a pályán. Egy újabb extra, ezúttal 6-0-ás periódus vette kezdetét, mely hat pontra hozta fel a Győrt. A különbséget végül azonban Sika Kone és Andrea Vilaro pontjai korrigálták, miután a tíz pontos differencia ismételten állandósulni kezdett. Bár a győriek pontgyártása valamelyest a szokásosnál halványabb volt szerda este, a sérültjeik hiánya azonban mégis a védőtérfélen volt a leginkább érzékelhető. A mérkőzés támadójátékát ugyanis egyértelműen a Salamanca dominálta, amire a Győr egyszerűen nem találta az ellenszert, megoldást. Peregtek a másodpercek, majd a percek, s míg az események a nagyszünethez közeledtek, a differencia a húsz ponthoz. Ekkor azonban egy röpke pillanatra fordult a kocka. A hazai együttes ritmust váltott, s a Török Ágnes – Destiny Slocum duónak köszönhetően a győriek újból tíz pontra tornázták le hátrányukat. 34-44-nél a Salamanca vezetőedzője kért időt eligazításra. Visszatérve márcsak pár másodperc volt hátra a félidőből. A labda a Győrhöz került, azon belül is Slocum kezei közé, aki még egy utolsó akciót indított. Betörését Török Ágnesnek osztotta ki, aki a hárompontos vonal legtetejéről engedte el a távoli dobást, mely végül sikeresen landolt az ellenfél hálójában. Ezzel tehát az állás 37-44-re változott, amivel a hazaiak az utolsó pillanatban tíz pont alá férkőztek. Innen fordulhattak a csapatok.


A félidőt követően a pontszerzés, illetve maga a játék kifejezetten egyelően folytatódott. Kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a Perfumerias ismételten ritmust váltott. 9-2-es szakaszt futottak, amikor Cziczás László kért időt, majd pedig visszatérve Török Ágnes triplájával folytatódott a meccs. A probléma azonban továbbra is azzal volt, hogy a Salamancának minden egyes győri találatra megvolt a válasza. S bár a differencia a húsz pontot nem érte el, veszélyesen közel járt hozzá. A győrieken legalább annyira volt érezhető az akarat, mint a frusztráltság, ám még az erőfeszítések ellenére is a vendégek továbbra is könyörtelen tempót diktáltak, amivel rendkívül nehéz volt lépést tartani. Egy perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor Andrea Vilaro tripláját követően 46-64-et regisztrálhattunk. Az etap hátralévő szakaszában pedig mind a két fél egy-egy találatot tudott márcsak szerezni. A végső tíz percet a Győr ismét magabiztosabban indította, ezen a ponton a spanyol együttesnek viszont már egyértelműen túl nagy volt az előnye. A vendégek rutinosan kijátszották minden egyes támadásukat, mondván húzva az időt, míg a győrieket továbbra is fűtötte a felzárkózási vágy. Próbálkozásaik azonban sok esetben rohanásba mentek át, amivel sajnálatos módon saját helyzetüket nehezítették meg Cziczás László tanítványai. Ezzel pedig el is érkezett a találkozó véghajrája, az utolsó pár perc, amikor többé már nem is lehetett kérdéses a győztes kiléte. Dicséretre méltó viszont, hogy a Győr az utolsó percekben sem adta fel a küzdelmet, s még a végső pillanatokban is megnehezítette a Salamanca dolgát. A 65-81-es végeredményt végül Bria Hartley ziccere alakította ki.


SERCO UNI GYŐR - PERFUMERIES AVENIDA 65-81 (13-30, 24-14, 12-22, 16-15)
Euroliga, 6. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi Csarnok
Ali Sakaci, Çisil Güngör, Paulina Karolina Gajdos (Erich Kratschmer)

SERCO UNI Győr: Bach -, Carleton 12/3, Goree 9, Slocum 11/9, Török 12/12. Csere: Dombai 12/6, Dubei 7/3, Gyöngyösi -, Hegedűs 2, Molnárová -, Ruff-Nagy -.

Perfumeries Avenida: Delaere 2, Dominguez 4, Kone 18, Prince 11/9, Vilaro 13/9. Csere: Cakir 6, Gil 14, Hartley 7/3, Le. Rodrigez 6/6, Lu. Rodriguez -.

 

 

Elszenvedte idei első Euroliga-vereségét DVTK HUN-Therm

 

Az Euroliga hatodik fordulójában a DVTK HUN-Therm 81-64-es vereséget szenvedett a török Fenerbahce Alagoz Holding csapata ellen.

Szélsebesen vette kezdetét a DVTK – Fenerbahce rangadó. Az első kosarat Yvonne Anderson szerezte közvetlenül a feldobás után, amivel a vendégek három pontos lépéselőnybe kerültek. A megszokottak ellenére válasz azonban nem diósgyőri oldalról érkezett, hanem ezúttal Natasha Howard volt sikeres, amivel 5-0-ra változott az állás. Ezt követően Aho Nina szépített. A hazaiak válogatott bedobója szintén távolról talált be, ami mondanunk sem kell, lényeges pontokat faragott csapata hátrányából. Ezután a következő pontok bár ismét vendég oldalról érkeztek, 8-7-nél már a DVTK vette át a vezetést. Darcee Garbin remekelt, az ő pontjainak köszönhetően pedig 11-7-nél már négyel ment a miskolci együttes. Azonban a Fenerbahcét sem kellett félteni. Pár pontos hátrányuk ellenére a vendég együttesről továbbra is sugárzott a magabiztosság, melynek köszönhetően végig ott is maradtak ellenfelük sarkában. 13-10-nél végül mégis ők kértek időt eligazításra. Ez a rövid szünet pedig elegendő is volt ahhoz, hogy a Fenerbahce rendezni tudja sorait. Visszatérve ismét elkezdték pakolni a pontokat a táblára, s 16-17-nél újból megfordították a mérkőzést. Ezután fej-fej mellett haladtak a csapatok – egyszer az egyik, majd a másik félhez került a pár pontos előny, majd a játékrész végül 20-18-cal ért véget.
A második felvonást Darcee Garbin hárompontosa vezette fel, amivel a DVTK öt pontos előnybe került. Ez azonban egyenlőre továbbra sem okozhatott megnyugvást Völgyi Péter tanítványai számára. A Fenerbahce csapatából ugyanis Natasha Howard nagyon komoly erőket képviselt a palánk alatt, s egymagában is partiban tudta tartani együttesét. Három perc elteltével 25-22-t regisztrálhattunk, amikor is az előbb említett Howardot faultolták dobás közben. A hibáért természetesen két dobás járt, előtte viszont még Völgyi Péter vezetőedző kért időt lányainak. Visszatérve Howard végül sikeresen értékesítette mindkét büntetőjét, melynek köszönhetően a Fenerbahce tehát egy pontra zárkózott fel (25-24). Howard brillírozása pedig még nagyobb energialöketet adott a vendégeknek, akik nem akármilyen menetelésbe kezdtek. Nemcsak, hogy megfordították a meccset, de egészen pontosan 10-2-nél jártunk, amikor csakis Völgyi Péter időkérése tudott véget vetni pontgyártásuknak. A játék ezek után tehát 27-34-ről folytatódhatott, a parkettet viszont továbbra is a török együttes dominálta. Sorban kerültek fel a táblára a vendég pontok, ebben a periódusban pedig az eddig még veretlen Diósgyőr valamelyest tanácstalannak tűnt a pályán. A differencia egy idő után a tíz pontot is elérte, amin a hazai együttes a nagyszünetig már nem is tudott változtatni. A csapatok végül 37-47-ről fordulhattak.


A félidőt követően a csapatok szó szerint fej-fej mellett haladtak. Minden egyes hazai találatra egy vendég kosár érkezett válaszul, melynek köszönhetően tulajdonképpen a csapatok közti különbség sem sokat változott. Az eddigi 10-12 pont állandósulni látszódott, mígnem a Fenerbahce nagyobb sebességbe nem kapcsolt. Az irányítás legfőképpen továbbra is Natasha Howard kezében volt, aki ekkor már 19 dobott pontnál járt. A játék képe viszont már egészen a negyed végéig nem is változott. Az adok-kapok játék hasonlóképpen folytatódott, majd újabb tíz perc elteltével a csapatok 13 pontos vendég előnyről indíthatták a találkozó záró szakaszát. A végjáték első perceiben a DVTK azonban egy remek periódusnak köszönhetően ismét tíz pont alá férkőzött. 5-0-át regisztrálhattunk, amikor végül a Fenerbahce is megszerezte a játékrész első pontjait, ezzel pedig 58-68-ra változott az állás. Ezután egy védekezés-orientáltabb szakasz vette kezdetét, s bár mind a két oldalon megvoltak a rádobások, találat nem igazán született. Az eseményeket végül a játékvezetők rázták fel ismét, amikor is Kayla McBride-nak ítéltek egy sportszerűtlen hibát. Lelik Réka állhatott vonal mögé, két rádobásából azonban csak egyet sikerült értékesítenie (59-71). Ez akár a végső döfést is megadhatta volna a Fenerbahce csapatának, a  vendégek azonban nem dőltek össze, s legalább olyan magabiztosan zárták az utolsó negyedet, mint ahogyan az egész második félidőben kosárlabdáztak. Míg a DVTK oldalára plusz 5 pont került, addig a vendégeknek 10 egységet sikerült feljegyezni. Ezzel tehát ki is alakult a 64-81-es végeredmény. S bár a Diósgyőr mindent megtett, Völgyi Péter együttese elszenvedte idei első Euroliga-vereségét a Fenerbahce csapata ellen.

DVTK HUN-THERM - FENERBAHCE ALGOL HOLDING 64-81 (20-18, 17-29, 16-19, 11-15)
Euroliga, 6. forduló
Miskolc, DVTK Multifunkciós Sportcsarnok Centerpálya
Ariadna Chueca, Veronika Obertova, Jelena Tomic (Svetlana Simion)

DVTK HUN-Therm: Aho N. 17/9, Charles 13/3, Garbin 11/9, Grigalauskyte 7, Lelik 6/3. Csere: Aho T. -, Fárbás -, Oláh -, Tadic 10, Tenyér -, Toman -, Vegeta-Dudás -.

Fenerbahce Algol Holding: Anderson 17/6, Howard 22, McBride 9/6, Meesseman 16/3, Onar 6. Csere: Gul -, Laksa 3/3, Lekovic -, Ozen -, Uzun 8.

 

 

Nagy meccset játszott a Szekszárd, 11 ponttal legyőzte a Sassarit


Az Európa Kupa csoportkör záró fordulójában a TARR KSC Szekszárd 83-72-re legyőzte a Dinamo Sassarit. Ezzel a szekszárdiak szinte biztosan továbbjutók a csoportjukból.

Ünnepi pillanatok vezették fel az összecsapást. Zseljko Djokics 300. alkalommal vezette a szekszárdi együttest és ebből az alkalommal köszöntötték. Nagy tét mellett dobták fel a labdát, 17 pontos győzelem biztos továbbjutást ért volna, míg minden más esetben számolgatásra készülhetünk és csütörtök este derül ki hivatalosan, hogy a Szekszárd bekerül-e a nyolc legjobb csoportharmadik közé. Azóta már tudjuk, hogy a 17 pontos siker nem lett meg, így marad a számolgatós forgatókönyv. Ott viszont nagyon jók az esélyek.

Az olaszok villámrajtot vettek és két perc alatt 8-0-ra léptek el. Időkérés után rendezte sorait a KSC, mely továbbra is nélkülözte Miklós Melindát és Nikola Dudasovát. Kathryn Westbeld szerezte az első pontokat a mieinkél. Két perccel később pedig Horváth Bernadett már egyenlített is 8-8-nál. A KSC összesen 10-0-s futást mutatott be, Westbeld újabb duplájával ugyanis 10-8-nál már a vezetést is megszerezte a magyar csapat. A folytatásban fej-fej mellett haladtak a két gárda, 2-4 ponttal azonban jellemzően újra az olaszok jártak előrébb. Nem alakult jól a negyed hajrája, Jacinta Monroe begyűjtötte harmadik hibáját. Ráadásul egy triplával zárták az első szakaszt a vendégek, amivel 24-17-re mentek. A második etapot Boros Julcsi öt pontja vezette fel, így pillanatok alatt nyílttá vált a csata.
Boros Julcsi villanásaira Ivana Raca felelt. A szerb játékos 7 pontot szerzett sorozatban, amivel 31-22-re lépett el csapata. Az olaszok 34-28-ig őrizték a nagyobb előnyüket. Ekkor Kathryn Westbeld és Mányoky Réka extrájával vett új lendületet a KSC. A félidőig 11 pontig jutó Boros Julcsi duplájával 34-34-nél az egyenlítés is összejött. Óriási adok-kapok alakult ki a pályán. Előbb 39-34-re újra megugrottak az olaszok, majd innen 7-0-val 41-39-re fordított a Szekszárd. Alexandra Stanacev triplája adta meg ehhez a rohamhoz a kezdő löketet. A félidőt ugyan olasz találat zárta, de a 41-41-es eredmény így is mindenre esélyt kínált. A szekszárdi lányok is így gondolták. Elképesztő elánnal futottak ki a mieink a harmadik negyedre, élmény volt nézni. Igyekezett kialakítani a bevezetőben említett 17 pontot a magyar csapat. Csak úgy kapkodta a fejét az ember, hiszen Kathryn Westbeld, Horváth Bernadett és Jacinta Monroe is betalált másfél perc alatt. Amikor pedig Mányoky Réka triplája célt ért, már a 10 pontot ostromolta a differencia, amit 55-45-nél el is ért.


Kiváló hangulat uralkodott és egyértelműen a mieinknél volt a lélektani előny. Ettől függetlenül ennél a 10 pontnál jobban ekkor nem sikerült elszakadni. Sőt a játékrész végére 61-55-re felzárkóztak az olaszok. A szekszárdiak kiváló csapatmunkát végeztek és 15-ből 9-et bedobtak mezőnyből ebben a 10 percben. Az olaszoktól pedig Ivana Racát kell kiemelni, aki már ekkor 21 pontnál járt. A negyedik negyedet Sara Krnjic négy pontja indította, 65-55-nél visszaálltva a 10 pontos különbséget. Sőt, Kathryn Westbeld villanásai után 69-57-nél már 12 pont választotta el a feleket. Ez 73-61-nél és 76-64-nél is megvolt. Természetesen a Sassarit sem kellett félteni és 76-69-nél 7 pontra visszajöttek. A Szekszárdnak erre is lett válasza, ami az elmúlt hét nehezebb meccsei után kulcsnak bizonyult. Egészen pontosan Jacinta Monroe vette át a stafétát, kétszer is betalált. Ezzel 80-69-nél 11 ponttal ment a KSC. Erre még Boros Julcsi tett rá egy büntetővel. Vészesen fogyott az idő, 17 pontnak már nem volt realitása. Ugyanakkor a kétszámjegyű győzelemnek igen. Ezt Aleksandra Stanacev duplájával el is érte a Szekszárd. A 83-72-es eredmény pedig azt jelenti, hogy szinte biztosan ott lesz a legjobb csoportharmadikak között a KSC és ezzel folytathatja a rájátszásban.

 

TARR KSC SZEKSZÁRD - BDS DINAMO SASSARI 83-72 (17-24, 24-17, 20-14, 22-17)
Európa Kupa, 6. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
TARR KSC Szekszárd: Horváth 9/3, Mányoky 10/6, Monroe 14, Boros 14/3, Westbeld 23. Csere: Theodorán, Stanacev 5, Krnjic 6, Szűcs, Holcz 2.

BDS Dinamo Sassari : Raca 30/6, Carangelo 19/15, Kaczmarczyk 6, Hollingshed 6/3, Joens 9/6. Csere: Toffolo, Crudo, Togliani 2.

 

 

Végig vezetve, magabiztosan nyert a Pécs

Az Európa Kupa 6. fordulójában az NKA Universitas Pécs 77-66-ra legyőzte a  ZKK Ragusa Dubrovnik gárdáját. A pécsiek biztosan ott lesznek a sorozat rájátszásában.

Az NKA Universitas Pécs továbbra is Sydney Wallace nélkül, de egyértelmű továbbjutóként várta a találkozót. Ettől függetlenül egy nemzetközi összecsapás soha nem tét nélküli. Ráadásul nem egy olyan részcélt meg lehetett fogalmazni a mezőny egyik legkisebb játékerőt képviselő gárdája ellen, amiből a jövőben építkezhetnek a mieink.

Az első percekben 8-7-ig fej-fej mellett haladt a két gárda. Ezt követően sorrendben Nadija Smailbegovic, Mérész Beatrix és Weninger Virág dupláival kezdte növelni előnyét a Pécs. A horvátok 14-7-nél időt is kértek, majd egy triplával szépítettek. Azóta már tudjuk, hogy ez volt az utolsó igazán szoros mérkőzésállás. A különbség Kiss Angelika találata után 23-12-nél lépte át a 10 pontot. A negyed végén is Angi volt eredményes, így 10 perc után 25-12-re mentek a pécsiek. A második etapban kiegyenlített mederben haladt a küzdelem. A Pécs megugrott 31-15-re, de azt a futást, ami 20 pont feletti előnyt hozott volna, nem tudták bevinni.

A második szakasz közepén a vendégek vettek új lendületet és 31-20-ra visszakapaszkodtak. Jó pillanatban érkezett Nadija Smailbegovic négy pontja, így 35-20-újra elléptek a mieink. Becsülettel mentek előre a horvátok és 37-26-nál ismét szépítettek. Erre Nadija Smailbegovic triplája jött válaszul, de 40-32-nél így is bejött 10 pont alá a rivális. A megnyugtató félidei 46-32-es vezetést végül Laczkó Sára és Weninger Virág triplák hozták el. A harmadik negyed elején is a Laczkó-Weninger kettős volt a főszereplő, a két triplájuk 52-35-re alakította az eredményt. Matae Tadic hármasa pedig 55-35-nél elhozta a várt 20 pontos differenciát. Nem forgott veszélyben a pécsi siker, 17-21 pont között mozgott az előny. Jovan Gorec ezt látva bő rotációt alkalmazott, mindössze egy játékos töltött a pályán 24 percnél többet.


A horvátok sem adták fel és a Bursa múlt heti megszorongatása után ezúttal is igyekeztek bizonyítani rátermettségüket. 66-48 után 66-53-ra szépítettek a negyed végére. A harmadik szakaszt 21-20-ra meg is nyerték. A záró etap elején Rátkai Eszter és Matea Tadic 70-55-ös vezetéshez jutatta a mieinket, de két perccel később 70-59-nél volt labdája a Dubrovniknak, hogy 10 pont alá bejöjjön. Ezzel nem tudtak élni. Kulcspillanatban érkezett Nadija Smailbegovic hármasa, amivel visszaállt a nagyobb különbség. A Pécs végül a vezetést végig kézben tartva aratott magabiztos 77-66-os sikert. Ezzel Rátkai Eszterék biztos továbbjutók és készülhetnek a rájátszásra. 

 


NKA UNIVERSITAS PÉCS - ZKK RAGUSA DUBROVNIK 77-66 (25-12, 21-20, 20-21, 1113)
Európa Kupa, 6. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
NKA Universitas Pécs: Laczkó 10/6, Tadic 6/3, Weninger 8/6, Williams 6, Mérész 12/3. Csere: Smailbegovic 17/9, Rátkai 10, Halmágyi Ki, Simon, Olawuyi 2, Kiss 6.

ZKK Ragusa Dubrovnik: Strilic 5, Ujevic 10, Hajdin 19/9, Todoric 7/3, Cicic 21/15. Csere: Peric, Milat 2, Tokic, Rozic 2.

Vármegyei szövetségek