Újabb komoly sportdiplomáciai siker: 3x3-ban is olimpiai selejtezőt rendezünk
29
Nov
2023
Újabb komoly sportdiplomáciai siker: 3x3-ban is olimpiai selejtezőt rendezünk
2023. november 29.  |  09:00
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) ma reggel jelentette be, hogy a harmadik 3x3 olimpiai selejtezőt Magyarország rendezheti meg 2024 tavaszán. Az eseményre 2024. május 23-26. között kerül majd sor Debrecenben.
 
Mint ismert, a párizsi olimpián nemenként 8-8 válogatott fog szerepelni 3x3-ban. Arról november legelején olvashattatok már, hogy 3-3 hely elkelt, és a hölgyeknek, valamint a fiúknak is 3-3 selejtezőtornát rendeznek majd, amelyeken eldől a további helyek sorsa.
 
Női válogatottunk az első selejtezőtornán is szerepelni fog, melynek színhelye egyelőre még nem ismert.
 
Résztvevők: 1. a rendező ország, 2. Magyarország, 3. Hollandia, 4. Azerbajdzsán, 5. Egyiptom, 6. Mongólia, 7. Chile, 8. a rendező ország kontinensének ismeretében még egy ország a világranglistáról.
 
Az első helyezett jut ki az olimpiára, a jelenleg ismert dátum pedig 2024. április 17-18.
 
A második tornát Japánban, Utsunomiyában tartják majd május 3. és 5. között (ezen a mieink nem lesznek ott), a harmadikra pedig hazánkban kerül sor a FIBA mai bejelentése alapján.
 
 
"Olimpiai selejtezőt rendezni mindig nagy megtiszteltetés. Egy újabb komoly sportdiplomáciai siker ez Magyarország számára. A rendezés odaítélését a 3x3 szakágért folytatott tevékenységünk elismerésének tekintjük, valamint Debrecen városának magas szintű rendezési tapasztalatait honorálta döntésével a FIBA." – mondta Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára.
 
"Mindkét város komoly múltra tekinthet vissza 3x3 események rendezése terén. Ustunomiya 2016 óta rendez FIBA 3x3 World Tour versenyeket, Debrecen pedig szintén rengeteg tornának adott már otthont. Hálásan köszönjük a sportágért tett erőfeszítéseit Utsunomiya város polgármesterének, Sato úrnak, Debrecen városának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének pedig a folyamatos támogatásukat." - nyilatkozta a FIBA 3x3 ügyvezető igazgatója, Alex Sanchez.
 
Debrecen neve szinte egyet jelent a 3x3-as kosárlabdával, hiszen 2019-ben Európa-bajnokságot rendeztek a városban, háromszor volt U18-as Európa-bajnokság és négyszer U18-as világbajnokság helyszíne (a legutóbbi három U18-as vb-nek Debrecen adott otthont), és a World Series sorozatnak is hosszú évek óta állandó állomáshelye a cívisváros, a szakág legjobbjai szinte hazajárnak ide.
 
 
Nagyon fontos Magyarországnak, hogy 5-5 után 3x3-ban is olimpiai selejtezőt rendezhet, mert ha a hölgyeknek nem sikerül az első selejtezőn kivívni a kijutást, akkor hazai pályán próbálhatjuk meg kvalifikálni magunkat az ötkarikás játékokra - emlékezhetünk, hogy milyen fájóan közel voltunk ehhez Tokió előtt.
 
Másrészt viszont ezzel a rendezéssel azt is sikerült elérni, hogy nemcsak a lányok, hanem a fiúk is esélyt kapnak az olimpiára. Legutóbb a később óriási botrányba keveredő Belgium miatt maradt le férfi válogatottunk Tokióról (az akkori belga játékosokat el is tiltották azóta), a selejtezőtorna megrendezésével viszont mindkét nem újabb lehetőséghez jut.
 
A női torna résztvevői: 1. a rendező ország, 2. Egyiptom, 3. Tunézia, 4. Kanada, 5. Chile, 6. Japán, 7. Mongólia, 8. Németország, 9. Magyarország, 10. Spanyolország, 11. Hollandia, 12. Litvánia, 13. Azerbajdzsán, 14. Lengyelország, 15. Csehország, 16. Olaszország.
 
Értelemszerűen a mieink helyett egy másik csapat is esélyt kap majd, hiszen mi rendezőként és alanyi jogon is szerepelnénk az eseményen. Erről a tornáról (ahogy a férfiak debreceni selejtezőjéről is) az első három helyezett kvalifikálja magát Párizsba.
 
 
 
 
Fotó - debrecenisportcentrum.hu

Vármegyei szövetségek