Tippmix Női NB I: Végig vezetve győzte le a Sopron a Pécset
26
Nov
2023
Tippmix Női NB I: Végig vezetve győzte le a Sopron a Pécset
2023. november 26.  |  20:00

A női bajnokság 6. fordulójában a Sopron Basket 79-53-as győzelmet aratott az NKA Universitas Pécs együttese ellen.

A mérkőzést a Sopron Basket, azon belül is Jelena Brooks pontjai vezették fel. A hazaiak erőcsatárja előszőr távolról volt sikeres, majd két büntetőt értékesített, végül pedig közelről talált be, mellyel 7-0-ás lépéselőnybe hozta csapatát. A Pécsen azonban az első percekben még érezhető volt a kezdeti izgalom. Jovan Gorec tanítványai a védekezésben elkövetett apróbb hibák mellett támadásban sem igazán találták a ritmust, s bár megvoltak a rádobásaik, pontot nem tudtak szerezni. A jeget végül Matea Tadic törte meg, aki gól-jó-plusz-büntetős akciójával három egységet rakott fel a táblára. A Sopron viszont folytatta az eddigi remek játékot. Következett Brooks hárompontosa, majd Yvonne Turner betörésből szerzett ziccere, illetve új játékosuk, Betarice Mompremier festékből dobott kosara, amivel a felek közti különbség végül tíz pont fölé nőtt. 14-3-nál tehát a vendégek vezetőedzője kért időt eligazításra. A Pécsnek ekkor sürgős ritmusváltásra volt szüksége, amit visszatérve úgy tűnt, hogy Jovan Gorecnek sikerült is kiharcolnia az időkérés során, a játék ugyanis Tadic pontjaival folytatódott. A baj csak az volt, hogy a címvédőnek minden egyes vendég találatra meg volt a maga válasza. 15-5-nél a különbség tehát továbbra is tíz ponton állt. Ekkor azonban Olayemi Olawuyi hozott értékes perceket a pécsi alakulatnak, aki pályára lépését követően szinte azonnal be is talált, ez pedig két ponttal beljebb hozta csapatát. A Pécs védekezésében viszont továbbra is akadtak hiányosságok, amiket a Sopron könyörtelenül kihasznált. Aleksandra Crvendakic és Beatrice Mompremier érkezésével ráadásul hosszabbodott is a hazaiak kispadja, ami még előnyösebb helyzetbe hozta Gáspár Dávidékat. A negyed végéhez közeledve azonban végül a Pécs is felvette a kesztyűt. A vendégek egy 6-0-ás szakaszt futottak, aminek köszönhetően megfelezték eddigi tíz pontos hátrányukat. 18-13-nél tehát már Gáspár vezetőedzőnek kellett időt kérnie. A folytatásban vált csak igazán izgalmassá a találkozó, kezdetét vette ugyanis az adok-kapok játék. Ennek köszönhetően a Sopron azonban meg tudta tartani előnyét, s így a második felvonás végül 23-17-ről folytatódhatott.

Az újabb tíz percet ismételten a Sopron indította magabiztosabban, Fegyverneky Zsófia szerzett kosarat, ezt követően azonban elhalványult a pontszerzés. Teltek a percek kosár azonban nem született, mígnem a harmadik percbe érkezve Rátkai Esztert faultolták. A Pécs fiatal kosárlabdázójának dobás közben ütöttek oda, amiért kettőt dobhatott. Az értékesített büntetők után azonban érkezett is a soproni válasz, ismét Fegyverneky pontjait láthattuk, amivel 27-19-re változott az állás. A vendégek tehát továbbra sem tudtak jelentősebben közelebb férkőzni ellenfelükhöz, ekkor pedig ráadásul még Sitku Zsuzsanna is beállt a pontszerzők sorába, amivel a különbség újból tízre nőtt. A mérkőzés alakulását elnézve azt lehetett mondani, hogy a pécsi együttesen egyértelműen érezhető volt a nemzetközi mezőny okozta fáradtság. Bizonyos helyzetekben már-már azt is kijelenthettük, hogy Jovan Gorec tanítványai egyszerűen nem tudtak lépést tartani a soproni játékosokkal, emellett pedig leginkább dekoncentráltságból adódó hibák születtek pécsi oldalon. Ezen dolgok következményeképpen tehát az sem volt meglepő, hogy a felek közti kétszámjegyű különbség állandósulni látszódott. 33-21-et regisztrálhattunk, amikor a vendégek kértek időt. A játék képe azonban a folytatásban sem változott sokat. A Pécs itt-ott pár ponttal szépíteni tudott, a Sopron viszont az ellenfél minden egyes próbálkozását csírájában elfojtotta. Az etapot végül Böröndy Vivien sikeres triplája zárta, amivel ki is alakult a 41-28-as félidei eredmény. Húsz perc elteltével a mezőny élén pedig továbbra is Jelena Brooks állt, aki 14 perc alatt összesen 11 pontot szerzett a Sopron Basket csapatának.

A pontszerzés a második félidőben már kiélezettebben folytatódott. Emellett mind a két együttes bő rotációval játszott, így a harmadik negyed felénél járva már nem is volt olyan játékos a kispadokon, akit a vezetőedzők ne vetettek volna be. A kiélezett pontszerzésből adódóan azonban az izgalmak sem igazán fokozódtak. Olyan értelemben, hogy a Sopron továbbra is magabiztosan őrizte első félidőben kialakított előnyét, s bár a pécsiek szemmel láthatóan minden tőlük telhetőt megtettek a felzárkózás érdekében, egyszerűen nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. Öt perc elteltével 52-37-et regisztrálhattunk. Az újabb fordulópont viszont egy perccel később érkezett el, amikor is a Sopron egy 5-1-es szakaszt követően közel 20 pontra növelte a felek közti különbséget. Egy pont hiányzott ehhez, amit végül Gorec vezetőedző egy időkéréssel próbált megakadályozni. Ami késett viszont nem múlott. Visszatérve Határ Bernadett pontjaival folytatódott a mérkőzés, amivel a Sopron 20 pont feletti előnyre tett szert. Az utolsó tíz perc pedig végül 61-38-ról folytatódhatott. Ebben az utolsó, záró szakaszban pedig már nem vártak hatalmas meglepetések a nézőközönségre. Az első félidei tíz pontos differencia ezúttal húsz pontnál kezdett el állandósulni, mígnem a Sopron még egy lapáttal rátett teljesítményére. Gáspár Dávid lányai ugyanis szépen lassan, mondhatni “csendben” kezdték el szedegetni a pontokat, amivel tovább növelték ellenfelük hátrányát. A véghajrában márcsak négy pont választotta el a címvédőt a harminc pontos előnytől, ami a mérkőzés végéig már nem is változott. A Sopron Basket az első pillanattól kezdve kézben tartotta a találkozót, s végül magabiztos, 79-53-as győzelmet aratott az Európa Kupás NKA Universitas Pécs csapata ellen.

 

SOPRON BASKET - NKA UNIVERSITAS PÉCS 79-53 (23-17, 18-11, 20-10, 18-15)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 6. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Nagy Viktor, Söjtöry Tamás Ferenc, Rózsavölgyi Alexandra (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Sopron Basket: Sitku 4, Fegyverneky 8, Brooks 16/9, Mompremier 6, Turner 15. Csere: Böröndy 8/3, Kókai -, Határ 2, Crvendakic 7, Papp 8/3, Varga 5/3, Toman -.

NKA Universitas Pécs: Laczkó 3/3, Kiss , Mérész 9, Weninger 2, Tadic 14/3. Csere: Rátkai 10, Olawuyi 5, Williams 4, Smailbegovic 4, Simon 2.

 

 

A Tippmix Női NB I. 6. fordulójában a SERCO UNI-Győr 81-75-re múlta felül a TFSE-MTK gárdáját.

A TFSE-MTK Euroligás sorozatban van, hiszen múlt héten a DVTK-t fogadta, ezúttal eddig Győrben lépett pályára. A győriek szerdán Mersinben szerepeltek, ahol megtizedelt kerettel is szépen helyt álltak, még 20 pontos hátrányból is sikerült szépíteni a végjátékban, ami mindenképpen lendületet adhat a folytatásra. A Törökországban látott kerethez képest változás, hogy Diamond Miller helyettesítésére igazolt Bridget Carleton már ott volt a győri csapatban. Nem csak ott volt, hanem 26 perc alatt 10 ponttal és 7 lepattanóval debütált. A TFSE-MTK villámrajtot vett. Dúl Terka triplájával, illetve Szabó Fanni, Németh Alma és Dúl Panka dupláival két és fél perc alatt 10-1-re léptek el a vendégek. A Győr Dubei Debóra vezetésével rendezte sorait. Amikor a válogatott csapatkapitánya sorozatban öt pontot szerzett, 12-10-re szépített a házigazda. Ha a korábbi nagyobb előnyét nem is tudta visszaállítani, de pár ponttal végig előrébb járt ebben a szakaszban a TFSE. Köszönhetően elsősorban Németh Alma agilis játékának, aki az első negyedben 7 pontot szerzett. 10 perc után végül 17-14-re ment a fővárosi gárda. A második negyed első találatát Destiny Slocum jegyezte. Nem telt két perc, amikor Hegedűs Janka villanásával 20-19-nél a vezetést is átvették Cziczás László tanítványai.

Jó sorozatot kapott el a Győr, 25-21-nél már 11-4-es futásban voltak Török Ágiék. A TFSE-MTK szempontjából kulcspillanatban érkezett Németh Alma és Szabó Fanni találata. Nem csak azért, mert 25-25-nél egyenlített csapatuk, hanem lélektani oldalról is megállították a győri hengert. Innentől kezdve újra fej-fej mellett haladtak a felek. A nagyszünetig jelentősebb különbség nem is alakult ki. A vendégek előtt Dúl Panka triplája után 34-31-nél nyílt erre esély, de ezzel nem tudtak élni. A győriek is megvillantak távolról, Gyöngyösi Janka és Bridget Carleton hármasa azt jelentette, hogy a félidőben 37-37 állt az eredményjelzőn. 20 perc után a győrieknél a 10 pontos Dubei Debóra, a TFSE-nél a szintén 10 pontos Dúl Panka volt a legeredményesebb. A Győr 33-ból 12-t, a TFSE 32-ből 13-at dobott be mezőnyből. A lepattanókban 21-17-re vezettek a vendégek. A harmadik negyed elején Destiny Slocum és Cyesha Goree a Győrt juttatta előnyhöz, de Németh Alma vezetésével 7-0-s futással visszavette a kezdeményezést a TFSE. A mérkőzés első nagy fordulata 44-41 után érkezett el. A Győr 9-0-s futással fordított. Amikor Cyesha Goree triplája célt ért 50-44-re alakult az állás.

Sokáig úgy tűnt, hogy ez akár a hazaiak döntő futása lehet. Monika Czinano tört meg a TFSE kosárcsendjét, majd szabó Fanni triplája és Sha Carter újabb villanása azonban két perc alatt nyílttá tette a meccset (54-51). A harmadik etapot Dubei Debóra és Baa Dominika kosárváltása zárta. Az utolsó 10 percnek 56-53-ról futottak neki a csapatok. Bridget Carleton triplájával erősítette meg a vezetését a Győr, majd Dubei Debóra és Bach Boglárka is megvillant. 63-55-nél újra nyolc pont választotta el a feleket. A TFSE azonban egy pillanatra nem adta fel. Sha Carter állt a csapata élére, majd amikor Baa Dominika is betalált, 65-63-nál két pontra zárkóztak fel a vendégek. Hatalmas izgalmakat ígért a végjáték. Az utolsó három percbe fordulva 69-68-nál már csak egy pont választotta el a csapatokat. Fordítani viszont nem tudott a TFSE. Destiny Slocum harcolt ki faultot, amit nehezményeztek a vendégek és egy technikait ítéltek meg a csapatuk ellen. Destiny Slocum és Dubei Debóra ezt kihasználták, a büntetőikkel 72-68-ra ellépett a Győr és innen már nem voltak győzelmi esélyei a TFSE-nek. Sőt, az utolsó percbe érve Dubei Debóra triplájával 77-68-ra elszakadt a házigazda. Mivel minden pontnak lehet jelentősége, így a TFSE nem engedte el a végjátékot és Dúl Panka hármasa után 79-75-re szépített. A 81-75-ös végeredményt Dubei Debóra büntetői alakították ki.

 

SERCO UNI GYŐR - TFSE-MTK 81-75 (14-17, 23-20, 19-16, 25-22)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 6. forduló
Győr, Városi Egyetemi Csarnok
Fodor Attila, Varga-Záray Katalin, Nepp László Oszkár (Forrai Sámuel)

SERCO UNI-Győr: Slocum 12, Bach 6, Molnár L., Török Á., Goree 13/3. Csere: Dubei 25/9, Dombai 6, Gyöngyösi 7/3, Hegedűs 2, Carleton 10/6.

TFSE-MTK: Dúl T. 8/3, Dúl P. 15/6, Szabó F. 11/3, Németh A. 14, Czinano 9. Csere: Carter 12, Baa 6, Vladár.

 

 

A Tippmix Női NB I. 6. fordulójában a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós 70-53-ra verte a VBW CEKK Ceglédet.

Óriási tét mellett dobták fel a labdát a BKG-CEKK találkozón. Két nyeretlen alakulat találkozott, így az első győzelmükért küzdöttek a felek. Ezen felül minden józan számítás azt mutatja, hogy a győztes megőrzi esélyét az alapszakasz első felénél a legjobb nyolc közé kerülésre és ezzel a Magyar Kupa negyeddöntőre. A vesztesnek viszont erre innentől óriási bravúrra lesz szüksége. Az összecsapást Rakita Lili és Chloe Marotta kosárváltása vezette fel. Az első szakaszban szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Sokáig három pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. A hajrá a Ceglédnek sikerült jobban: 14-13 után Barnai Judie és Szirony Dorina találataival 19-13-ra szakadtak el a vendégek. A második negyednek is erről az állásról futottak neki a csapatok. Itt is megvillant Szirony Dorina, amikor az újabb triplája célt ért, már 22-14-re ment a CEKK. A folytatásban Vincze Nikolett is hármast értékesített, majd betalált Kovács Kitti, így 27-16-nál 11 pont választotta el a csapatokat.

Kifejezetten jó ritmusban volt a Cegléd, míg a BKG kereste a játékát. A legnagyobb differenciát 29-17-nél rögzíthettük. Végül Chloe Marotta és Zsámár Panna tripláival vett új lendületet a házigazda. 31-25-nél időt is kértek a vendégek, de amikor Santa Baltkojiene triplája is célt ért, 33-29-nél már teljesen nyílt volt a csata. Ez a négypontos különbség maradt a félidőre is. 20 perc után 35-31-re vezetett a Cegléd. A hazaiaknál a 10 pontos Santa Baltkojiene, míg a CEKK-nél a 7 egységnél járó Rakita Lili volt a legeredményesebb. A harmadik etapot éppen ezen két játékos kosárváltása vezette fel. Sokáig pontszegény szakaszt láthattunk, de már egyre inkábba BKG akarata érvényesült. A játékrész feléhez közelítve Solanch Aldazabal hármasa után 39-38-nál mindössze egy pont választotta el a csapatokat. Nem sokat kellett várni és 40-39-nél vezetett is a házigazda.

A BKG 39-33 után végül 16-2-es sorozatot mutatott be amivel 49-41-re alakította az eredményt. A CEKK igyekezett meccsben maradni. Kovács Kitti indította a vendégek felzárkózását, majd Czank Tímea és Barnai Judie következett. 49-48-nál újra teljesen nyílt volt a meccs. A harmadik szakaszt azonban Santa Baltkojiene triplája zárta és ezzel megállította riválisa felzárkózását a BKG. Lélektani oldalról is fordulópont lehetett ez a pillanat. Az utolsó 10 percnek 52-48-ról futottak neki a csapatok és itt már nem volt kérdés a győztes kiléte. A BKG 15-2-es futással végleg állva hagyta riválisát. A különbség Chloe Marotta duplája után 60-50-nél érte el a 10 pontot. Ekkor is időt kért a CEKK, majd a nagy futás végén 67-50-nél is. Ezt követően Viszmeg Mira két büntetője törte meg a ceglédi kosárcsendet, de erre azonnal válaszolt Chloe Marotta egy triplával. A BKG végül 70-53-ra diadalmaskodott és ezzel idei első sikerét ünnepelhette.

 

BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS - VBW CEKK CEGLÉD 70-53 (13-19, 18-16, 21-13, 18-5)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 6. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Kovács Nimród, dr. Németh Patrik, Jankovics Viktor Zsolt (Domokos Lőrinc)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Aldazabal 13/3, Mullings 9, Zsámár P. 3/3, Marotta 14/6, Baltkojiene 24/12. Csere: Rozmán 4, Koch 3/3, Takács, Bajzáth.

VBW CEKK Cegléd: Czank 5/3, Farkas 2, Szerelem-Kobolák 5/3, Rakita 9/3, Barnai 6. Csere: Horváth, Vincze 5/3, Nagy R., Szirony 8/6, Viszmeg 3, Andi, Kovács 10.

Vármegyei szövetségek