Tippmix Férfi NB I: Győzött az Alba és a Falco is
25
Nov
2023
Tippmix Férfi NB I: Győzött az Alba és a Falco is
2023. november 25.  |  20:42
Pakson is nyerni tudott az Alba
 
Chambers kosarával kezdődött a találkozó, Radics, Nicholson, Wright és White is betalált a Paksból, Philmore zárta le a futást. Dickey 4 pontjával zárkózott tovább az Alba, a két találat között White tört be nagyszerűen, Radics egy büntetőt dobott be (11-8). Ihring kettesére Kass egy hármassal válaszolt, Philmore is betalált távolról, így már a vendégek vezettek. Philmore zsákolása után Sebastjan Krasovec időt kért, Wooten egy zsákolással mutatkozott be a hazai közönségnek, Nicholson távolról célzott pontosan, majd Kass is. Nicholson tett vissza egy rontott dobást, Barnett szerezte meg első pontjait, White nehéz dobást értékesített. 22-21
 
Wright pöcizett vissza egy rontott dobást, Dorogi ziccerezett, Nicholson hármasával már 8 ponttal vezetett az ASE. Majd négy perc után sikerült pontot szereznie az Albának, Dickey csinált 2+1-es akciót, Chambers tempója után kért időt a Paks (29-26). Wright tett fel egy horgot, Kass újabb triplát dobott, Barnett egyenlített. Ihring hozta magát kihagyhatatlan helyzetbe okos sarkazással, erre Barnett válaszolt, Dickey süllyesztett el egy hármast. Ihring kettese után Kass már a negyedik tripláját dobta, Chambers gyors négy pontjával alaposan meglépett az Alba. White dobott be két büntetőt, Barnett egyet, így hét pontos előnnyel mehetett az Alba a nagyszünetre. 37-44
 
Barnett pontjaival folytatódott a játék, Wright finom mozdulattal fejezett be a túloldalon, az Alba játékosa szép ziccerrel felelt. Ihring dobott triplát, Chambers azonnal válaszolt, majd egy ziccert is feltett, miután időt kért a Paks (42-53). Dorogi tett vissza egy támadólepattanót, Nicholson szerzett négy pontot, Chambers pedig egy 2+1-et. Kékesi triplája ugrasztotta talpra a hazai közönséget, Philmore dobott be két büntetőt, Nicholson zsákolt (53-58). Barnett húzott be egy alley-oopot, Nicholson két büntetőt küldött a helyére, Chambers és Géringer váltott kosarat, Barnett távolról volt pontos. Nicholsonra továbbra sem volt válasza a vendégeknek, így időt kértek, Philmore és Barnett sietett csapata segítségére. 61-69
 
Philmore dobott egy triplát, megtette ezt Kass és Dorogi is, Vojvoda megszerezte első két pontját a mérkőzésen. Ihring tett vissza egy támadólepattanót, majd ismét ez a páros dobott 2-2 pontot, viszont az ASE-légiós egy triplát is, Alejandro Zubillaga időt kért (73-79). Vojvoda szórt be egy hármast, Ihring továbbra is remekelt, Dickey értékesítette Barnett átadását. Wright egy pontot a vonalon hagyott, White viszont 6 pontra csökkentette a differenciát. Philmore dobott be két büntetőt, White pontjai után volt esélye még közelebb zárkóznia a Paksnak, de Dickey bedobott egy büntetőt. A Paksnak innen már nem volt visszaút, így a Fehérvár megőrizte veretlenségét. 80-87
 
Atomerőmű SE - Arconic-Alba Fehérvár 80-87 (22-21, 15-23, 24-25, 19-18)
 
Bajnokság, 9. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Török Daniella, Frányó Péter (Farkas Zoltán)
 
Paks: Ihring 18/6, White 14, Radics 3, Nicholson 22/6, Wright 9. Csere: Dorogi 7/3, Wooten 2, Kékesi 3/3, Géringer 2.
 
Alba Fehérvár: Chambers 18/6, Kass 15/15, Barnett 18/3, Philmore 16/6, Dickey 13/3. Csere: Vojvoda 7/3, Balogh -, Takács Mi. -.
 
 
 
Nem okozott gondot a Falcónak a DEAC
 
Állva hagyta az első negyedben a Falco a DEAC-ot, három és fél perc elteltével Benke hárompontosa egy 12-0-s rohanást jelentett a vasiaknak. Az első debreceni kosarat ezt követően Buljevic jegyezte egy közeli helyzetet követően. A hazaiaknak beestek a tripláik, Tiby mellett Pongó is távolról talált be, míg a vendégeket Edwin, majd Williamson próbálta a kosaraival meccsben tartani. A negyed végül Barac büntetői zárták, magabiztosan vezetett a Falco (29-16).
 
Mócsán hármasaival újra nyílt lett a találkozó, a 12. percben 30-24 állt az eredményjelzőn. A debreceniek azonban sokáig nem örülhettek, mert az ellentámadásból Keller talált be közelről, majd a kivédekezett vendég támadást követően Pongó dobott hármast. Többször is tíz ponton belülre került a DEAC, főleg Drenovac pontjainak köszönhetően, de hazai részről Tiby, Pongó és Perl is ponterősen kosarazott (51-36).
 
Úgy nézett ki, hogy a második félidő elején végleg eldöntheti a találkozó sorsát a Falco. Miközben a vendégek sorra elhibázták a támadásikat, Perllel nem tudtak mit kezdeni. A szombathelyiek hátvédje egymást követően többször is eredményes volt, így a negyed közepén 63-41-re vezettek a hazaiak. A különbség nem nőtt tovább, a DEAC betalált, de a hazaiak vezetése így is kényelmes volt 30 percet követően (67-48).
 
A záró etapban még mutatott némi életjelet a vendég együttes, Buckles büntetőit követően a 35. percben visszajöttek 72-59-re. Ekkor azonban megrázta magát Perl és Tiby, ezzel eldöntve a találkozó sorsát. A végén szerephez jutottak a cserejátékosok is, a Falco magabiztos győzelmet aratott (87-68).
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - DEAC 87-68 (29-16, 22-20, 16-12, 20-20)
 
Bajnokság, 9. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Farkas Gábor, Balog György Attila (Páli dr. Kálmán)
 
Falco: Pongó Ma. 11/9, Tanoh Dez 7, Benke 11/3, Tiby 19/3, Keller Á. 2. Csere: Pot -, Perl 19/3, Barac 6, Jordano 5/3, Krivacsevics 3, Verasztó -, Kovács B. 4.
 
DEAC: Edwin 14, Hőgye 4, Drenovac 15, Williamson 5, Buljevic 6/3. Csere: Mócsán 16/9, Sagodi 2, Buckles 6/3, Csizmadia -, Várszegi -.
 
 
 
Kaposvári győzelem az alsóházi rangadón
 
Ki-ki meccset rendeztek az alsóházban a Kaposvár Arénában az NB I. A 9. fordulójában, az 5-3-as mérleggel 11. KKKK fogadta a 2-6-os mutatóval a tabella 12. helyén álló, idegenben még nyeretlen Honvédot – sokat rontott a vendégek esélyein, hogy ex-kaposvári hátvédjük, Brown nem állt a szakmai stáb rendelkezésére.
 
Villámrajtot vett a Honvéd, Djokovics labdáját Peringer húzta be, Reizinger egymás után két hármast küldött a helyére (1-8). Remy Abell triplájával zárkózott a Kaposvár, Koprivica kétszer közelről, Henry bentről és kintről is eredményes volt, Abell triplájával egyenlített, labdaszerzésből dobott könnyű ziccerével pedig át is vette a vezetést a KKKK (16-14). Jovanovic mester időkérése sem hozott változást, szenvedett támadásban a rekordbajnok, Jackson büntetőkkel, Abell újabb hárompontossal növelte az előnyt. Hajdu törte meg a fővárosi gólcsendet, Krnjajski mindkét büntetőjét elhibázta, Filipovic 2+1-ével 21-19-re zárkóztak a pirosmezesek a kisszünetre.
 
10-0-lal indították a második szakaszt a somogyiak, Koprivica közelijét két Halmai-tripla követte, Krnjajski passzát Jackson zsákolta be (31-19). Djokovics futott végig a pályán, faultolták, dobását pedig leszálló ágban ütötték ki a kaposváriak, Henry ziccerét követően magához szólította csapatát Váradi Kornél. Jackson osztott ki nagy sapkát Filipovicnak, aki egy zsákolással javított, Paár Márk küzdött meg a festékben 2+1 pontért, Fazekas duplájával ismét tíz pont lett a differencia (36-26). Henry gyötört be egy közelit, Abell a sarokból válaszolt, ráadásul még oda is ütött neki Djokovics. A szerb irányító szintén beemelt egy trojkát, a hazaiak amerikai hávédje a büntetővonalról sem hibázott, egy Peringer blokkjáról lecsorgó labdából Puska állította be a 44-31-es félidei eredményt.
 
Abell a szünet után ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta, ötödik kísérletéből ötödik hárompontosát szerezte,  aztán egy betörést fejezett be szép gyűrű alatti kosárral, ezzel már 22 pontnál járt, míg a teljes Honvéd mindössze 32-nél. Bazsó vette vállára csapatát egy faulttal együtt bedobott közelivel, ezzel egy 6-0-s fővárosi rohamot indított, amit Bogdán tört meg (51-38). Két magasember, Filipovic és Jackson váltott kosarat, utóbbi egy látványos szerelést is bemutatott, Bogdán újabb közelivel jelentkezett (55-40). Zlatko Jovanovic érezte, hogy bele kell nyúlnia a mérkőzésbe, időkérése pedig remekül sült el: egy jóval harcosabb Honvéd tért vissza a taktikai szünetről a parkettre, Reizinger a periméterről célzott pontosan, Djokovics két büntetőt, Bazsó az ellenfél térfelén visszaszerzett labdából egy hármast emelt be, ekkor Váradi szakította meg a játékot. Továbbra is a fővárosiak voltak élesebbek, Reizinger szabaddobásaival öt, Djokovics kinti találatával négy egységre olvadt a kék-fehér előny, kaposvári szempontból a legjobbkor jött Jackson zsákolása, ám ezzel együtt sem lehettek nyugodtak a somogyi szurkolók harminc perc játék után (57-54).
 
Paár hátradőlős kettese vezette fel a negyedik negyedet, Jackson is betalált kintről úgy, hogy közben szabálytalankodtak vele szemben. A plusz büntető kimaradt, de Abell egypontosaival tízre nőtt a differencia. Djokovics és Henry révén két hármassal zárkózott a Honvéd, Paár hibázott ziccerben, Filipovic visszatett egy támadólepattanót, hét hazai pontra nyolccal feleltek a fővárosiak, időt is kértek a házigazdák (64-62). Ismét 7-0-t futott a Kaposvár: Abell megint higgadt maradt a vonalnál, Bogdán tett fel egy közelit, Eady pedig távolról köszönt be, újabb időkérés következett. Több, mint két percig nem rezdült a háló, aztán Filipovic büntetőzött 50%-kal, Djokovics mindkét szabaddobását a helyére küldte. Jackson, majd Kopácsi rontott támadásban, aztán újra a kaposvári erőcsatár ellen ítéltek a játékvezetők, Filipovic révén 71-67-re jöttek fel a piros-fehérek az utolsó percre fordulva. Nagyot védekezett a Honvéd, lejárt a hazaiak támadóideje, de a játékidőből is kevesebb, mint 30 másodperc maradt. Reizinger tört be, de eladta a labdát, ezzel eldőlt a mérkőzés, a végeredményt Eady állította be a büntetővonalról.
 
Kometa Kaposvári KK - Budapesti Honvéd SE 75-69 (21-19, 23-12, 13-23, 18-15)
 
Bajnokság, 9. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V: Benczur Tamás, Makrai Márton, Földesi Ádám (Dernei Gábor)
 
Kaposvár: Eady 7/3, Abell 28/15, Paár 5, Jackson 12/3, Koprivica 7. Cs: Halmai 6/6, Bogdán 6, Puska 2, Fazekas 2, Krnjajski -.
 
Honvéd: Djokovics 16/9, Kopácsi 1, Reizinger 11/9, Henry 13/6, Peringer 2. Cs: Filipovic 17, Bazsó 6/3, Hajdu 3.
 
 
 
Szoros meccsen nyert Sopronban a ZTE
 
Nichols hármasával indult a találkozó, a túloldalon az a Csátaljay válaszolt azonnal, aki ezzel korábbi egyesületét szomorította. Nichols hamar berámolt még két hármast, Osztojics kosaraival tartotta a lépést a Zalaegerszeg (9-9). Lekunas büntetői után Meszlényi és Nichols szerzett két-két pontot, Osztojics továbbra is nagyon élt. Keller szórt be egy triplát, Nichols tarhatatlan maradt, Tóth egy középtávolival jelentkezett a padról beállva. A negyed utolsó két perce a Sopronnak sikerült jobban, Griffin és Archibald öt pontjára csak egy Csátaljay büntető érkezett válaszul, így egy negyed után a hazaiak álltak jobban. 22-20
 
Tóth és Da Silva pontjaival folytatódott a játék, a két csapat továbbra sem volt hajlandó elengedni egymás kezét, Hicks 2+1-e után Molnár talált be a festékből (29-30). Archibald távolról célzott tökéletesen, de egy vendég időkérés után Németh egalizált. Da Silva és Osztojics a festékből talált be, Nichols megint kintről, s bár Molnár pontjai után már 5 pont volt a differencia, Hicks bezúdított egy triplát. Csátaljay révén még át is vette a vezetést a ZTE, innetől azonban ismét a Sopron volt pontosabb Archibald és Nichols büntetőivel 7 pontos előnyt épített ki az SKC, de a félidőt Hicks büntetője zárta. 47-41
 
Hicks triplája után Nichols válaszolt, Molnár pedig zsákolt, a ZTE-nek viszont sikerült megfognia még időben a mérkőzést, így hamar Green büntetőivel felzárkóztak egy pontra (51-50). Da Silva és Molnár szólt hozzá a meccshez, de megint nem tudta lerázni ellenfelét a házigazda, Tóth kosarával ismét csak egy pont volt a két csapat között. Ebben a negyedben nem remekelt egyik csapat sem támadásban, jelentősen már nem is változott a különbség a dudaszóig, de így izgalmas végjátékra volt kilátás. 61-60
 
A záróetap első két percében sorra halmozták a hibákat a csapatok, Osztojicsnak sikerült végre megtörni a jeget, amivel át is vette a vezetést a ZTE. Molnár kosara után sikerült egy futást kialakítania a vendégeknek főleg Németh két hármasának köszönhetően, nem csoda, hogy Baksa Szabolcs időt kért (63-69). Mindkét csapat kisebb gödörbe került, majd Nichols és Hicks villant, Keller pedig négy gyors pontot szerzett, ezzel újra időkérésre kényszerítve a hazaiakat. Ez már azonban késő volt az SKC támadójátéka teljesen földbe állt, a Zalaegerszeg így le tudta zárni a mérkőzést. 71-75
 
Sopron KC - Zalakerámia ZTE KK 71-76 (22-20, 25-21, 14-19, 10-16)
 
Bajnokság, 9. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Györfy Rúben, Ádám József (Bognár Tibor)
 
Sopron: Nichols 29/15, Meszlényi 2, Griffin 6/6, Da Silva 8, Molnár 14. Csere: Archibald 8/3, Csendes -, Fazekas -, Schöll -, Sitku 4.
 
Zalaegerszeg: Hicks 16/6, Csátaljay 7/6, Green 2, Lekunas 2, Osztojics 18. Csere: Németh 10/6, Keller 8/6, Mishula 2, Tóth Á. 11, Csuti -.
 
 
 
A második félidőben fordított az Oroszlány
 
Villámrajtot vett a Körmend, három és fél perc elteltével Takács dupláját követően 2-11 állt az eredményjelzőn. Balsay kosarával zárkózott az Oroszlány, ám Morgan erre triplával válaszolt. Magabiztosan, tíz pont körül vezetett a Körmend, a hazaiaknak csak egy-egy kosara akadt Gholston vagy Riddley révén. Végül közelebb jött az OSE, hétpontos hátrányból várták a felek a folytatást (14-21).
 
Tolbert pontjaival indult a második negyed, amire Polutak és Hollis-Jefferson válaszolt. Herczeg visszaállította a korábbi tízpontos differenciát, majd Riddley egy hármassal válaszolt rá. Polutak kosarát követően már csak öt pont volt a felek között, de az ellentámadásból Morgan büntetőzött háromszor is pontosan. Balsay és Riddley pontjaival visszajött egészen 29-30-ra az oroszlányi csapat, azonban a negyed hajrája körmendieknek sikerült jobban (32-39).
 
Gholston pontjaival bekezdett az Oroszlány a harmadik negyedben, másfél perc alatt csak egy pont maradt meg a hátrányukból. Ekkor Ferencz talált be távolról, megtartva ezzel csapatának a vezetést, ám a 25. percben Gáspár zsákolását követően már a hazaiaknál volt az előny. Tolbert és Morgan pontjaira építve újra a vasiak vezettek, ám Riddley a túloldalon megállíthatatlan volt. A negyed utolsó percében két hármast is a helyére küldött, így három ponttal a hazai csapat vezetett a záró játékrész előtt (64-61).
 
Izgalmas negyedik negyedre volt kilátás, ami később be is igazolódott. Felváltva vezettek a csapatok, egyik fél sem tudott meglépni a másiktól. Az OSE-ban Riddley gyártotta a pontokat, míg a vendégeknél Cook távollétében Morgan vállalta magára a vezér szerepét. Az utolsó percbe 80-76-os hazai vezetés mellett mentek bele a csapatok. Hollis-Jefferson nem hibázott a büntetővonalról, majd Thomas is bedobott egyet. A körmendiek elhibázták a támadásukat, Thomas zsákolásával pedig eldőlt a találkozó (87-76).
 
MVM-OSE Lions - Egis Körmend 87-76 (14-21, 18-18, 32-22, 23-15)
 
Bajnokság, 9. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Játékvezetők: Tóth Cecília, Goda László, Nagy Viktor (Fekete László)
 
MVM-OSE Lions: Ruják 5/3, Balsay 7/3, Riddley 25/9, K. Thomas 16/3, Polutak 9. Csere: Hollis-Jefferson 5, Gáspár 2, Szabadfi 1, Gholston 17/6.
 
Egis Körmend: Takács K. 16/6, Morgan 22/9, Ferencz 9/9, Durázi 6, Tolbert 16. Csere: Kiss M. 3/3, Sylla 2, Herczeg 2.

Vármegyei szövetségek