Tippmix Női NB I: Óriási küzdelemben múlta felül a Pécs a Győrt
20
Nov
2023
Tippmix Női NB I: Óriási küzdelemben múlta felül a Pécs a Győrt
2023. november 20.  |  08:00

Magabiztos második félidővel aratott győzelmet az E.ON ELTE BEAC

 

A magyar bajnokság 5. fordulójában az E.ON ELTE BEAC 73-56-os győzelmet aratott a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós otthonában.

A feldobást követően a pontszerzést Santa Baltkojiené kosara vezette fel. A vendégek oldaláról ezután Angyal Barbara hárompontosa érkezett, amivel Mészárosné Kovács Andrea együttese vette át a vezetést. Gábor Lili újabb triplája után pedig már 6-2-re ment a BEAC. Ezután viszont a hazaiak vették kézbe az irányítást. Baltkojiené vezetésével a BKG egy magabiztosabb hajrába kezdett, melynek köszönhetően ismét a Szigetszentmiklós felé billent a mérleg. 8-6 a táblán, majd ismét fordult a kocka. Tóth Franka ugyanis egymásután kétszer is betalált, így 8-10-nél már Gedei Tibor vezetőedzőnek kellett időt kérnie csapatának. A kiélezett játék azonban a rövid taktikai szünet után is folytatódott. 10-10-nél egál lett a mérkőzés, majd pedig újból Tóth Franka találatit láthattuk, végül Josipa Pavic pontjaival lett 10-13 az állás. Ezután kosárra-kosár volt a válasz, amivel a vendégek meg tudták tartani lépéselőnyüket. Még a negyed utolsó másodperceiben is két ponttal ment a BEAC, amikor is az végső pillanatban Megan Mullings szerzett találatot, ezzel pedig kiegyenlített a hazai együttes. Következhetett tehát a második felvonás, 17-17-ről.

Az első negyed végén megszerzett lendületet a BKG pedig a következő etapra is átvezette. Az újabb tíz perc Mullings pontjaival kezdődött, aki előszőr távolról volt sikeres, majd közelről talált be. A BEAC csupán ekkor tudott ismét kosarat szerezni. Gábor Lilit dobás közben faultolták, amiért a fiatal játékos két büntetőt dobhatott. Két rádobásából azonban csak egy lett találat, a hibát azonban Morgan korrigálta, melynek köszönhetően a vendégek két pontra zárkóztak fel (22-20). A túloldalon ezúttal viszont Bajzáth Lili jelentett veszélyt. A BKG fiatalja ugyanis egy akcióval három pontot is szerzett csapatának, amivel a Szigetszentmiklós megint csak 5 ponttal lépett el. 25-20 a táblán, s Mészárosné Kovács Andrea kért időt. Az eligazítás pedig szemmel láthatóan jót tett lányainak, akik a pályára visszatérve rendezni tudták soraikat, s egy szempillantás alatt ismét felzárkóztak. 25-24-nél márcsak egyetlen pont választotta el a feleket, majd Angyal Barbara büntetőjével újból egál lett a küzdelem. S bár a Szigetszentmiklós egy ideje nem szerzett pontot, Gedei Tibor tanítványai továbbra is teljes erőbedobással küzdöttek a pályán. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen egy remek védekezésnek köszönhetően Chloe Marotta szerzett kosarat, amivel a vezetés ismét a hazaiakhoz került. 27-25-nél tehát újabb BEAC-os időkérés következett. A hátralévő időben a Szigetszentmiklós pedig stabilan tartotta pár pontos előnyét, egészen a legutolsó pillanatig, amikor is Gábor Lili dobott kosarat. Ezzel az állás 30-29-re változott, a csapatok tehát innen fordulhattak.

A második félidő elején ismételten fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első találatot Pavic szerezte, majd Mullings volt sikeres, Angyal Barbara középtávolijával azonban már újból a BEAC-é volt a vezetés. Ekkor pedig már nem lassított Mészárosné Kovács Andrea együttese, egy 8-3-as szakaszt követően négy ponttal mentek a vendégek. 33-37-nél Gedei Tibor vezetőedző kért időt eligazításra. A folytatásban az Újbuda azonban rárakott még egy lapáttal eddigi teljesítményére. Nagyobb sebességbe kapcsolt a vendég alakulat, mely nemcsak támadásban, de védekezésben is tisztább, pontosabb játékképet mutatott. A BKG minden erejével próbálta tartani a lépést, ám csak idő kérdése volt, s a felek közti különbség tíz pont fölé került. 35-46-ot regisztrálhattunk, amikor a hazaiak kértek időt. Visszatérve Rozmán Lilla és Chloe Marotta közreműködésével bár szépíteni tudott a szigetszentmiklósi alakulat, a BEAC továbbra is kézben tartotta a meccset. A záró szakasz végül 39-48-ról folytatódhatott, méghozzá Takács Dorina hárompontosával, ami igencsak nagy lendületet adott a BKG-nak. Gedei Tibor lányai ezt követően ráadásul a védőtérfélen is remekeltek, az ellenfél azonban továbbra sem hagyta magát, s végül Angyal Barbara találatai tartották a differenciát tíz ponton. Öt perc volt hátra a találkozóból, amikor 49-59-et regisztrálhattunk. Az utolsó percekben sem lassítottak viszont a vendégek, Angyal remek játékához ráadásul Tóth Franka kiemelkedő teljesítménye is csatlakozott. A tíz pontos különbség a hátralévő időben 17 pontra növekedett, az 56-73-as végeredményt pedig Josipa Pavic büntetője alakította ki, mellyel az E.ON ELTE BEAC magabiztos győzelmet aratott.

 

BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS - E.ON ELTE BEAC 56-73 (17-17, 13-12, 9-19, 17-25)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 5. forduló
Szigetszentmiklós, Szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, JAKAB László Imre, Kapusi Gábor (Sarkadi-Nagy Ágnes)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Baltkojiené 14/3, Marotta 10/3, Koch 5/3, Mullings 18/3, Zsámár -. Csere: Bajzáth 3, Herzog -, Gróf -, Takács 3/3, Aldazabal Berroa -, Rozmán 3, Duka -.

E.ON ELTE BEAC: Morgan 13/3, Gábor 10/3, Tóth 15/3, Angyal 19/6, Pavic 12. Csere: Ozola 4, Orosz -, Milkovics -, Zsámár -, Katona -, Drahos -, Szauter -.

 

 

Óriási küzdelemben múlta felül a Pécs a Győrt

 

A Tippmix Női NB I. A 5. fordulójának rangadóján az NKA Universitas Pécs 71-66-ra legyőzte a SERCO UNI-Győrt.

A mérkőzést ünnepi pillanatok vezették fel, egykori játékosukat, a visszvonuló Szücs Rékát köszöntötték a pécsiek. Éppen a korábbi két győri játékosa, Peyton Williams és Weninger Virág révén a találkozó elején a Pécs került lépéselőnybe. Amikor Weninger triplája célt ért, már 9-3-ra ment a házigazda. A győriek első találatait Destiny Slocum szerezte két triplával, majd Kristine Anigwe öt pontja következett, amivel 11-9-re fordítottak a vendégek. Innentől az első szakaszban sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. 15-12 után Kiss Angelika fegyelmezetlenségét büntetette meg a Győr. Ruff-Nagy Dóra két büntetetőt, Cyesha Goree triplát értékesített, amivel 20-12-re módosult az állás. Nem sokat kellett várni a negyed hajrájában és a 10 pontot is átlépte a differencia. Amikor Ruff-Nagy Dóra büntetői célt értek, már 27-15-re ment a Győr. A hazai kosárcsendet Laczkó Sára triplája törte meg, így a negyed végén szépített a Pécs. A második etap első találata Matea Tadic nevéhez fűződött, amivel már 27-20-ra kapaszkodott fel a házigazda.

Jó sorozatot kaptak el a második negyed feléhez közelítve a pécsiek, akik Sydney Wallace nélkül vették fel a harcot. Peyton Williams duplája után 29-24-nél 5 pontra megközelítették a bajnokságban még veretlen riválisukat. Úgy nézett ki, hogy ez az 5 pont lesz az üvegplafon ebben a szakaszban a pécsiek számára. Előbb Dombai Réka felelt a pécsi felzárkózásra, majd Olawuyi Adenike duplája után Kristine Anigwe értékesített triplát és Destiny Slocum duplát, így 36-26-nál elérte a 10 pontot differencia. Bár küzdöttek, hajtottak a hazaiak, de kézben volt a meccs a Győrnek. Az utolsó perchez közelítve egy szerencsétlen szituációban saját társával ütközve Kristine Anigwe szenvedett térdsérülést. Miután folytatódott a játék, Laczkó Sára talált be, kialakítva a félidő 38-30-as állását. A győrieknél éppen Anigwe volt a legeredményesebb 12 ponttal, pécsi oldalon Peyton Williams járt 8 pontnál. A pécsiek 31-ből 10-et, a győriek 28-ból 14-et dobtak be mezőnyből. A harmadik negyed elején felváltva estek a kosarak a nyíltsisakos küzdelemben. Ez egyben azt is jelentette, hogy 8-10 pont környékén állandósult a különbség.

A győrieknél Bach Bogi és Cyesha Goree is begyűjtötte harmadik hibáját, de a mérkőzésen először lehetőséget kapott Hegedűs Janka és rögtön egy duplával köszönt be. 50-40-ig ezen 10 pontos mederben zakatolt a kifejezetten küzdős találkozó. Ekkor Peyton William és Rátkai Eszter villanásaival 50-45-re szépített a Pécs és volt labdája, hogy közelebb kerüljön. Amivel a második negyedben nem sikerült élniük a hazaiaknak, a harmadikban igen. Sőt, a felzárkózásból Simon Zsófia triplája után 52-50-nél hazai fordítás lett. Innentől ebben a szakaszban, már nem alakult ki érdemi különbség. Az utolsó 10 percnek 54-54-ről futottak neki a csapatok. Itt Rátkai Eszter négy pontjával 58-54-re ugrottak meg a hazaiak. Ez összességében már 18-4-es futás volt pécsi oldalról. Cyesha Goree büntetőivel igyekezett új lendületet venni a Győr, majd Ruff-Nagy Dóra révén 59-58-nál a vezetést is visszavette. Rendkívül fordulatos végjáték kerekedett. Előbb 62-60-nál a pécsiek kerültek újra lépéselőnybe, majd innen 64-62-re fordítottak a győriek. Az utolsó percben a Pécs Simon Zsófia és Nadija Smailbegovic tripláival ragadta magához ismét az irányítást. A hajrában pedig Mérész Beatrix három higgadt büntetőjével biztosította be a sikert. Végül 71-66-ra nyert a Pécs, elvéve a Győr bajnoki veretlenségét.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - SERCO UNI GYŐR 71-66 (18-27, 12-11, 24-16, 17-12)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 5. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
dr. Mészáros Balázs, Goda László, dr. Németh Patrik (Vághy Tamás János)

NKA Universitas Pécs: Laczkó 7/3, Tadic 2, Weninger 13/3, Williams 15, Mérész 7. Csere: Smailbegovic 3/3, Rátkai 13, Simon 6/6, Olawuyi 2, Kiss 3.

SERCO UNI Győr: Dubei 2, Török 7/3, Slocum 9/6, Anigwe 12/3, Molnárova 2. Csere: Hegedűs 1, Ruff-Nagy 10, Dombai 2 Goree 10/6, Bach 11.

 

 

Vármegyei szövetségek