Tippmix Női NB I: Szoros csatában győzött a DVTK a TFSE otthonában
19
Nov
2023
Tippmix Női NB I: Szoros csatában győzött a DVTK a TFSE otthonában
2023. november 19.  |  09:00

A Tippmix Női NB I. A 5. fordulójában a DVTK HUN-Therm 55-50-es sikert aratott a TFSE-MTK otthonában.

A DVTK-nál Milica Jovanovic volt a kimaradó légiós és továbbra sem léphetett pályára a bokasérüléssel bajlódó Kányási Vera. A TFSE-MTK-nál minden kulcsjátékos rendelkezésre állt a szombati játéknap legszorosabb mérkőzése előtt. A DVTK igyekezett gyorsan magához ragadni a kezdeményezést, így 4-4 után Toman Petra, Kaila Charles és Aho Nina találataival egy 9-2-es futást mutattak be. Ezzel 16-7-re léptek el Völgyi Péter tanítványai. Közel álltak hozzá, de végül a lélektani 10 pont fölé nem tudták növelni az előnyüket és ezt a TFSE megbüntette. Sha Carter villanása indította a hazaiak felzárkózását. Amikor pedig Monika Czinano büntetői célt értek, 16-14-nél már csak 2 pont választotta el a feleket. Innentől az első negyed végéig már nem is alakult ki nagy különbség. 10 perc után 17-16-ra ment a DVTK. A második etap elején Lelik Réka büntetőivel tartotta előnyét a Diósgyőr, de nem sokat kellett várni és Király Andi triplájával 19-19-nél egyenlített a házigazda.

Rendkívül pontszegény, de küzdős és fordulatos mérkőzést láthattunk. Az egyenlítés jelentette momentumot nem tudta magával vinni a TFSE. Monika Grigalauskytė találatával a DVTK vett új lendületet. Amikor három perccel később Aho Tyra duplája és Grigalauskytė büntetői is célt értek, 30-19-nél már a vendégek voltak 11-0-ban. Ráadásul a mérkőzés során először kétszámjegyű különbség választotta el a feleket. Ekkor másfél perc volt a félidőig, mely időszak három triplát hozott: kettőt Dúl Panka, egyet Lelik Réka értékesített, így 33-25-ről érkeztek a nagyszünethez a csapatok. A DVTK 24-ből 10-et, a TFSE 36-ból 8-at dobott be mezőnyből. A diósgyőrieknél a 8 pontos Kaila Charles, a TFSE-nél a 10 pontos Dúl Panka volt a legeredményesebb 20 perc után. A harmadik negyed ott folytatódott, ahol a második abbamaradt. Hárompontosokkal. Ezúttal azonban mindegyik triplát a házigazda értékesítette, sorrendben Szabó Fanni, Dúl Terka és Sha Carter. Ez a 9-0-s sorozat 34-33-nál a vezetést is elhozta a fővárosi alakulatnak.


A DVTK kosárcsendje a harmadik negyedben hat percre nyúlt. Ezt végül Kaila Charles törte meg. A folytatásban felváltva estek a kosarak. Egyik fél sem tudott nagyobb futást bemutatni. Az utolsó 10 percnek a DVTK 40-39-es vezetéséről futottak neki a csapatok. Itt rögtön az első támadásból Aho Nina duplája 42-39-re alakította az eredményt, de erre Sha Carter felelt egy hárompontossal. Összesen kilenc triplája volt a TFSE-nek ezen az estén. Ebből három Dúl Panka nevéhez fűződött. Panka harmadik triplájával 47-46-nál hat perccel a mérkőzés vége előtt vezetett is a házigazda. A DVTK azonban a hajrában igazolta klasszisát. Jó pillanatban harcolt ki büntetőt Lelik Réka, majd Ana Tadic is megvillant. 50-47-nél Hegedűs Péter kért időt. A TFSE a vendégek egy fegyelmezetlenségét kihasználva 50-50-nél ismét tudott egyenlíteni, a vezetést azonban már nem vette át a mérkőzés folyamán. Aho Nina és Kaila Charles dupláival az utolsó két percbe érve 54-50-re elszakadt a DVTK. Azóta már tudjuk, hogy több mezőnykosár nem született. Az 55-50-es végeredményt Charles büntetője alakította ki. A DVTK ezzel megőrizte veretlenségét, de a TFSE is elkönyvelheti, hogy ismét megszorongatott egy topcsapatot.


TFSE-MTK - DVTK HUN-Therm 50-55 (16-17, 9-16, 14-7, 11-15)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 5. forduló
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Minár László Balázs, Rózsavölgyi Alexandra, Gruber Nikolett Lilla (Bognár Tibor)

TFSE-MTK: Carter 9/6, Baa 2, Szabó 9/6, Czinano 4, Dúl P. 16/9. Csere: Dúl T. 7/3, Király 3/3, Németh, Burján, Horváth.

DVTK HUN-Therm: Charles 15/3, Aho N. 11, Garbin 2, Tadic 6, Toman P. 2. Csere: Aho T. 2, Lelik 12/6, Grigalauskyte 5, Tenyér.

 

A bajnokság ötödik fordulójában a TARR KSC Szekszárd magabiztos, 85-52-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia csapata ellen.

A mérkőzést Holcz Rebeka büntetőpontjai vezették fel, majd Jacinta Monroe kosara következet, melynek köszönhetően a Kathryn Westbeld nélkül felállt hazai együttes 4-0-ás lépéselőnybe került. Ekkor azonban a Vasas is megszerezte első találatait. Tóth Orsolyát dobás közben faultolták, amiért kettőt dobhatott, két találattal később pedig már 4-2-t mutatott a tábla. Három perc elteltével a felek közti különbség azonban maradt négy pont, ezúttal ugyanis Boros Júlia volt sikeres. A vendégek ezt követően még egy darabig tartották magukat, mígnem a Szekszárd nagyobb sebességbe nem kapcsolt, s 13-4-nél tíz pont közelire nem növelte előnyét. A játékot ekkor már ténylegesen Djokicsék irányították. A következő szakaszban a differencia ismét megugrott, majd egy pillanatra fordult a kocka is a Vasas Akadémia mutatott magabiztosabb támadójátékot. Milos Pavlovic lányai szépen lassan kapaszkodtak, férkőztek közelebb ellenfelükhöz, s nemcsak a támadótérfélen, de védekezésben is megnehezítették a Szekszárd dolgát. A játékrész utolsó egy percében 17-11-et mutatott az eredményjelző. Peregtek a másodpercek, a játék tulajdonképpen rohanásba ment át, ám a Vasas még egy kosarat tudott szerezni, ezzel pedig négy pontra zárkózott fel. 17-13 és következhetett a második felvonás.

A következő etap Boros Berta kosarával indult, így pedig már csak két pont volt a felek között. A Szekszárd oldalán azonban továbbra is Jacinta Monroe remekelt, kinek palánk alatti játéka, illetve centerposztos védekezése nagyban hozzájárult, hogy a hazaiak meg tudták tartani előnyüket. A Vasas viszont egy idő után mégiscsak megtalálta a titok nyitját, s előszőr 19-19-nél, majd 21-21-nél ismét kiegyenlített. A vezetést azonban egyik alkalommal sem tudta átvenni a vendég gárda, ebben megint csak Monroe akadályozta meg őket. 21-21-nél Zseljko Djokics vezetőedző kért időt eligazításra. Visszatérve pedig igencsak felgyorsultak az események. A Szekszárd mondhatni rendezte sorait, s ismételten elkezdte gyártani a pontokat. Két hármassal később 27-21 lett az állás, ekkor tehát Milos Pavlovic kért időt csapatának. A rohanás viszont ezután is folytatódott. A játék védekezésben lett csak igazán hektikus, ami végül egy vendég sportszerűtlen hibát, illetve egy technikait is eredményezett. Míg a sportszerűtlen hibáért Theodoreán Alexandra dobhatott kettőt, addig a technikaiért Aleksandra Stanacev állhatott vonal mögé. Ezekkel a találatokkal, plusz Stanacev újabb kosarával pedig a különbség végül tíz pont fölé nőtt (32-21). A Szekszárd ekkor viszont már nem lassított. Szélsebes tempót diktált a fehér-kék együttes, amit a Vasas csak helyenként tudott megszakítani, ennek a magabiztos játéknak köszönhetően Djokics vezetőedző csapata a nagyszünetben már 18 pontos előnyt élvezhetett (41-23).

A második félidőbe a TARR KSC Szekszárd teljességgel berobbant. Közel öt perc leforgása alatt 18 pontot gyűjtöttek a Tolna-megyeiek, míg ellenfelük csupán egyszer talált be, ezzel pedig harminc pontra nőtt előnyük. Az egyébként csupán egy légióssal kiálló Vasas Akadémia ezt követően bár valamelyest szépíteni tudott, ekkor azonban már szinte érezhető volt a hazaiak győzelme. A hatalmas különbség ráadásul nyomást is helyezett a vendég alakulatra, mely mind védekezésben, mind támadásban kritikusnak mondható hibákat vétett. A differencia végül 30 pont körül kezdett el állandósulni, mígnem a Szekszárd ismét ritmust váltott, s egy 9-2-es szakaszt követően már 70-34 volt az állás. A harmadik negyed eredményét végül Mányoky Réka hárompontosa alakította ki. Bár a mérkőzés záró szakaszát a vendégek indították magabiztosabb, a Szekszárd előnye egy pillanatra sem forgott veszélyben. Zseljko Djokics vezetőedző 72-41-nél is csupán azért kért időt lányainak, hogy taktikailag eligazítsa őket. Az úgymond fejmosás pedig láthatóan jót is tett csapatának, visszatérve ugyanis ismételten a hazaiak vették kézbe az irányítást. Ekkor már ráadásul minden bevethető szekszárdi játékos pályára lépett, illetve pontot is szerzett. A találkozó utolsó kosarát végül Horváth Bernadett szerezte, ezzel pedig ki is alakult a 85-52-es végeredmény, amivel a TARR KSC Szekszárd magabiztos győzelmet aratott.

 


TARR KSC Szekszárd - Vasas Akadémia 85-52 (17-13, 24-10, 29-11, 15-18)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 5. forduló
Szekszárd, Szekszárdi Szabadidőközpont
Farkas Gábor, Földesi Ádám, Jankovics Viktor Zsolt (Németh Csaba János)

TARR KSC Szekszárd: Monroe 23, Holcz 2, Stanacev 7, Mányoky 13/6, Boros 13/9. Csere: Szűcs 2, Árvai 4, Theodoreán 3, Krnjic 8, Horváth 10/6, Miklós -, Dudásová -.

Vasas Akadémia: Taylor 10, Madár E. 8, Tóth 9, Salamon 2, Gelei 2. Csere: Boros 2, Villányi , Jáhni 5/3, Madár K. 4, Budácsik 5, Kádár 5/3.

 

A Tippmix Női NB I. A 5. fordulójában a Sopron Basket 81-40-es győzelmet aratott a VBW CEKK Cegléd otthonában.

A soproni csapatban már ott volt a keretben Aleksandra Crvendakić és Beatrice Mompremier, illetve idei első bajnoki mérkőzésén lépett pályára Határ Bernadett. A Ceglédnek nem nyúlt olyan hosszúra a szünet, hiszen október 28-án vívta meg a győri bajnokiját. A Sopron viszont október 14. óta nem játszott tétmeccset. Rögtön a mérkőzés elején eredményes volt Beatrice Mompremier. Sitku Zsuzsi triplájával pedig már 5-0-ra vezetett a címvédő. Ezt követően viszont a Cegléd kapott el egy jobb sorozatot és 8-6-ra fordított. Ekkor Aleksandra Crvendakić is megvillant a soproniaknál. A 2020-as pécsi Magyar Kupa döntő után öltötte ismét magára a klub mezét. Azzal a lendülettel gyorsan a csapata élére is állt. Az első negyedben egymaga 9 pontot szerzett, mindössze egy dobást hibázva. A vezetésével fokozatosan elszakadt a házigazdától a Sopron. Az első szakaszt Varga Alíz duplája zárta, mellyel már 24-12-re mentek a soproniak.

A második etap legelején Szirony Dorina hármasával még bejött 10 pont alá a CEKK. Erre azonban azonnal felelt Beatrice Mompremier és Sitku Zsuzsi, amivel újra kétszámjegyűre nőtt a soproni előny. Azóta már tudjuk, hogy végleg. Innen ugyanis nem tudott ezen lélektani határ alá jönni a Cegléd. A különbség 34-21-ig 13-14 egység környékén mozgott. Ezt követően Aleksandra Crvendakić és Határ Bernadett villanásaival tudta fokozni fölényét a Sopron. Az első negyedhez hasonlóan a másodikat is Varga Alíz találata zárta. A félidőben 40-23 állt az eredményjelzőn. Soproni oldalon a 11 pontos Aleksandra Crvendakić, a CEKK-nél a 8 pontos Szerelem-Kobolák Cintia volt a legeredményesebb. A Sopron 28-ból 12-t, a Cegléd 31-ből 10-et dobott be mezőnyből. A soproniak ezen felül 28-12-re vezettek a lepattanócsatában. A harmadik negyedben nem sokat kellett várni és 48-27-nél átlépte a 20 pontot a különbség.

A harmadik negyedben nagy ritmust diktált a Sopron. 42-27 után a játékrész végére 19-0-val 61-27-re lépett el a címvédő. Ebben a negyedben kilenc mezőnykosara született a Sopronnak és volt hat szerzett labdája. Talán ez a két adat jól szemlélteti a 21-4-es eredményt hozó negyed játékát. Aleksandra Crvendakić mellé Sitku Zsuszi és Fegyverneky Zsófia is felzárkózott, olyan értelemben mindenképpen, hogy ők is elérték a legalább 10 szerzett pontot. A 61-27-ről induló záró szakasz elején Yvonne Turner duplája 21-0-ra növelte a soproni futást. Rakita Lili törte meg a CEKK kosárcsendjét, majd Szerelem-Kobolák Cintia triplát értékesített. Összességében viszont a soproni fölény nem forgott veszélyben. A különbség stabilan 30 egység felett állt be. Az utolsó négy és fél percben 69-38 után tett hozzá még 10 pontot az előnyéhez a Sopron. Ki kell emelni a hajrából Sinka-Pálinkás Szofi tripláját. A címvédő minden nevezett játékosa pályára lépett és 11 pontszerzőt regisztrálhattunk a vendégeknél. A mérkőzést végül Beatrice Mompremier foglalta keretbe, hiszen a duplája zárta az összecsapást.


VBW CEKK Cegléd - Sopron Basket 40-81 (12-24, 11-16, 4-21, 13-20)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 5. forduló
Albertirsa, Sportcsarnok
Balog György Attila, Varga-Záray Katalin, Sörlei Attila (Gál János)

VBW CEKK Cegléd: Rakita 6, Czank 4, Farkas, Szerelem-Kobolák 13/9, Barnai 8 Csere: Kovács K. 4, Szirony 3/3, Viszmeg 2, Horváth B., Nagy R., Andi H.

Sopron Basket: Turner 6, Böröndy 4, Sitku 11/3, Brooks 10, Mompremier 11 Cs.: Fegyverneky 15/6, Crvendakic 11, Varga A. 8, Sinka-Pálinkás 3/3, Határ 2, Szikszai.

Vármegyei szövetségek