Tippmix Férfi NB I: Megszerezte első idei sikerét az ASE
18
Nov
2023
Tippmix Férfi NB I: Megszerezte első idei sikerét az ASE
2023. november 18.  |  21:48
Az Egis Körmend állította meg a Szedeákot
 
Sorozatban aratott négy győzelem után érkezett a hetedik helyezett Egis Körmend otthonába a harmadik pozíciót elfoglaló SZTE-Szedeák a férfi élvonal nyolcadik fordulójában.
 
Rontott dobásokkal indult a találkozó, egy szegedi támadó-lepattanó után Bognár jegyezte az első kosarat – Cook triplával jelentkezett a másik oldalon. Bognár is beleállt egy triplába, sikerrel. Cohill egy gyorsindítás végén talált be, Takács egy hármassal csökkentette a hazai hátrányt, majd egy gyors ellenakció végén egyenlített is a Körmend (11-11). Bognárt nehezen tartották a hazaiak: 11-13-nál már a kilencedik pontját jegyezte. Őrizte előnyét a Szeged, de Takács gól jó plusz egyes akciója egyre csökkentette a különbséget, majd egy újabb kosárváltás végén egyenlített is a hazai együttes (20-20). A negyed hajrája igazi pontesőt hozott: 26-30-nál ért véget az első tíz perc.
 
Bognár egy kettessel növelte a különbséget, Morgan két triplával hozta közelebb a hazaiakat, majd Durázi a vezetést is visszavette övéinek – időt kértek a vendégek (34-32). Zsíros triplát dobott, de Durázi zsákolása újra a Körmendnek jelentett előnyt, majd ugyanő a saját lepattanóját begyűjtve jegyzett még két egységet (38-35). Öttel is vezetett már a Körmend, Bognár két kettessel egyre csökkentette a különbséget. Locke találatával már a Szeged vezetett, Ferencz találatáig (44-43). Egymás után szedte a támadó-pattanókat a Szedeák, de a Körmendé volt a következő kosár. Woolridge kísérlete lejött, 46-43 az első félidő.
 
Másfél perc elteltével rákapcsolt a Körmend: Tolbert büntetőit Morgan kettese követte, Lake szépítését pedig Durázi és Tolbert kontrázta meg (54-45). Időt kért a Szedeák, de ismét Tolbert-kosárral folytatódott a meccs – meglett a közte tizenegy. Nyolc szegedi pont volt a válasz, gyorsan kapaszkodtak a vendégek (56-53). Tolbert ismét pontos volt, faulttal együtt is pontot dobott. Doktor révén tízre nőhetett volna a különbség, de az egyik büntető lejött (62-53). Durázi szedett lepattanót a szegedi gyűrű alatt, a dobás is pontos volt. Morgan újabb két triplája talált célba a negyed utolsó percében, így 70-57-nél zárult ez a tíz perc.
 
Morgant kiállították az utolsó negyed elején, elvesztette legeredményesebb játékosát a Körmend, de Woolridge nagyon pontatlanul büntetőzött. Takács tempójával nőtt a különbség, majd Zsíros triplával hozta tízen belülre a Szegedet (74-65). Támadásban sokat hibázott a Szedeák, így nem tudott közelebb lépni a hazaiakhoz – 75-67-nél gyakorlatilag „bedeszkázták” a gyűrűt. Három pontnélküli perc után Durázi talált be. Az ismét pontos dobásokkal jelentkező Körmend növelte előnyét, és magabiztosan hozta le a hajrát: 90-73-ra nyert.
 
Egis Körmend – SZTE-Szedeák 90-73 (26-30, 20-13, 24-14, 20-16)
 
Bajnokság, 8. forduló
Körmend, Körmend Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Tőzsér Dénes Kelemen, Fodor Attila (Dernei Gábor)
 
Körmend: Doktor P. 1, Cook 11/9, Takács K. 14/3, Durázi 21, Tolbert III 16. Csere: Morgan 21/15, Ferencz 4, Sylla 2, Kiss M. -.
 
Szedeák: Woolridge 15, Locke 16/6, Cohill 4, Bognár 18/3, Lake 10. Csere: Zsíros 8/6, Mucza 2.
 
 
 
105 pontig jutott az Alba a Kaposvár ellen
 
A hibátlanul álló Arconic-Alba Fehérvár fogadta hazai pályán az előző fordulóban javító, ZTE-t legyőző Kometa Kaposvári KK-t. Függetlenül a somogyiak javuló formájától, a találkozó egyértelmű esélyese a fehérvári együttes volt.
 
Egy perc elteltét követően született meg az első kosár, ekkor Barnett fejezett be közelről egy akciót. Az ellentámadásból Paár válaszolt távolról, így már a kaposváriaknál volt az előny. Chambers, majd Philmore kosaraival magához ragadta a kezdeményezést az Alba, de a vendégek nem akartak leszakadni, Paár újabb triplájával 8-8-nál ismét egál volt a meccs. Philmore zsákolását követően hiába volt újfent a hazaiaknál az előny, némi meglepetésre innentől már végig a vendégek vezettek a negyedben, Jackson és Paár pontjainak köszönhetően 10-18-at mutatott az eredményjelző a 7. percben. Vojvoda révén kapaszkodtak a fehérváriak, a negyedet hárompontos vendég vezetéssel zárták a felek (19-22). 
 
A kaposváriak új szerzeménye, az előző fordulóban parádézó Eaddy a második negyed elején megszerezte első kosarát, de összességében nem nagyon ment neki a dobás ezen az estén. A 12. percben Vojvoda hárompontosával egalizált az Alba, de a vezetést nem sikerült átvenniük, mert Fazekas válaszolt rá. Továbbra is az Abell vezette vendégek léptek fel kezdeményező félként, párpontos előnyük megmaradt. Vojvoda 37-37-nél egyenlített másodjára, de a vezetést ez alkalommal is a Kaposvár vette vissza Koprivica kosarával. Egészen 18. percig kellett várni, hogy a hazai publikum örülhessen, amikor Dickey büntetőit követően 43-41 állt az eredményjelzőn. A vendégek egyenlítettek, de a negyed utolsó kosara az először betaláló Robertsé volt.  Három ponttal vezettek a félidőben a hazaiak (48-45).
 
A nagyszünetről egészen más lendülettel jött ki az Alba, pillanatok alatt úgy nézett ki, hogy akár a meccset is eldönthetik. Váradi Kornélnak a 25. percig már kétszer kellett időt kérnie, mert a fehérváriak egy 17-3-as rohanásnál tartottak. Chambers és Vojvoda indította a rohamot, majd Barnett, Philmore és Roberts is hozzátette a magáét, míg a vendégek minden támadásukat elrontották. Egyre jobban nyílt az olló a felek között, 15 pont körül állandósult a hazaiak előnye. A végén erre sikerült rárakni még egy lapáttal, Roberts pontjaival 20 pont feletti lett a különbség (81-56).
 
Nem vett vissza a lendületéből a záró etapban sem az Alba. A 35. percben Roberts zsákolását követően már 30 pontos volt a differencia. Tekintettel arra, hogy a mérkőzés eldőlt, mindkét oldalon lehetőséghez jutottak a kevesebb szerepet kapó játékosok is. A végén már csak a különbség volt a kérdéses, és az, hogy sikerül-e a 100 pont átlépnie a hazaiaknak. Barnett hárompontosával ez is összejött, végül 28 pontos, magabiztos győzelmet aratott a fehérvári csapat (105-77).
 
Arconic-Alba Fehérvár - Kometa Kaposvári KK 105-77 (19-22, 29-23, 33-11, 24-21)
 
Bajnokság, 8. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Pozsonyi László, Horváth Csongor Béla (Téczely Tamás)
 
Alba: Chambers 18/3, Kass 2, Barnett 19/9, Philmore 11/3, Dickey 15. Csere: Vojvoda 17/9, Roberts 21/9, Balogh M. -, Takács Mi. 2, Góbi -, Kiss B. -.
 
Kaposvár: Eaddy 7/3, Abell 13/6, Paár 17/12, Koprivica 8, Jackson 15. Csere: Krnjajszki 3/3, Halmai 6, Antalics -, Bogdán 2, Szőke -, Puska -, Fazekas M. 6.
 
 
 
A harmadik negyedben állva hagyta a DEAC a Sopront
 
A DEAC vendége volt a Sopron KC az A-csoport nyolcadik fordulójában.
 
A hazai oldalon Hőgye kapta el a fonalat, Molnár kettesére egy duplával és egy triplával felelt. Drenovac és Buljevic révén már 9-2 volt az állás, amikor érkezett Nichols egy triplával és egy kettessel (9-7). Hatra nőtt a hazai fór, Nichols két jó büntetője csökkentette a különbséget. Azonban ismét a DEAC célzott pontosabban, 17-9-nél már nyolccal is vezetett. Archibald vette vállára a csapatát (sorozatban hét pont és egy gólpassz volt a mérlege), Molnár találata után pedig még nőtt is a soproniak előnye, akik lenullázták az első tíz perc hajrájában vendéglátóikat – 17-20-at mutatott az eredményjelző.
 
Csendes, majd Nichols is kintről talált be a második negyed elején, héttel léptek meg a vendégek (19-26). Állandósult a különbség a felek között, minden debreceni találatra volt soproni válasz. Edwin faulttal együtt talált be, és a büntető is a helyére került, de Griffin azonnal reagált egy kettessel. A negyed közepéhez érve Edwin és Williamson révén kapaszkodott a DEAC, 33-35-nél azonban Griffin egy triplát tett helyre. Pontváltással zárult az első félidő (35-40).
 
Mócsán büntetői pontosak voltak, Griffin állította vissza a félidei különbséget egy kettessel. Edwin hármasa is célba ért, amire megint Griffin válaszolt közelről (40-44). Drenovac duplájára Archibald dobott triplát, de Mócsán is kintről célzott jól – pontgazdag második félidőt vetített előre az első három perc. Buljevic zsákolt, majd Mócsán újabb távolijával már a DEAC vezetett, amire még Williamson is rátett egy triplát (54-49). Növelte előnyét a DEAC, nem sokkal később Williamson újabb pontjaival már megvolt a közte tíz (66-56). Drenovac még dobott két büntetőt, 68-56-ról jöhetett a záró etap.
 
A negyedik negyed elején is a DEAC volt eredményesebb, minimálisan nőtt a különbség, igaz, Griffinnel továbbra is meggyűlt a baja a hazaiaknak. Buckles triplát dobott (79-64), majd Williamson és Edwin kettesével tovább nőtt a különbség (83-66). Az utolsó negyed közepénél jártunk ekkor, de a DEAC a folytatásban sem engedte közelebb ellenfelét, s 86-73-ra nyert.
 
DEAC – Sopron KC 86-73 (17-20, 18-20, 33-16, 18-17)
 
Bajnokság, 8. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Söjtöry Tamás Ferenc, Rácz Zsolt Róbert (Bogárdi János)
 
DEAC: Edwin 20/6, Hőgye 5/3, Drenovac 16/6, Williamson 15/3, Buljevic 9. Csere: Mócsán 11/9, Buckles 6/3, Ságodi 4, Várszegi -, Czermann -, Hegedűs -.
 
SKC: Nichols 14/6, Meszlényi -, Griffin 18/6, Da Silva 8, Molnár M. 12. Csere: Archibald 18/9, Csendes 3/3, Sitku -, Schöll -, Fazekas -.
 
 
 
Zalaegerszegen szerezte meg első győzelmét az ASE
 
Jól kezdte a mérkőzést az Atomerőmű, három perc elteltével 0-8 állt az eredményjelzőn. A zalaiak kosárcsendjét Hicks törte meg, aki az ellentámadásnál célzott pontosan. A folytatásban Lekunas vette hátára csapatát, és kosarainak köszönhetően 11-11-nél egyenlítettek a hazaiak. A vezetést azonban nem sikerült átvenniük, mert a jó napot kifogó Ihring egy hármast értékesített. A szlovák irányító kosarát Nicholson toldotta meg a pontjaival, aki hibátlanul célzott a büntetővonalról. A ZTE továbbra is rendre rossz megoldást választott, így beragadt 11 pontnál. A 10. percet aztán nagyon megnyomta az ASE: White, Woods és Ihring is hármast dobott, míg a ZTE csak a büntetővonalról talált be, így 11 pontos előnyt harcolt ki magának a folytatásra (16-27).
 
Nem örülhetett sokáig a hazai publikum Keller Iván második negyedet nyitó hármasának, mert az ellentámadásból Ihring azonnal válaszolt rá. Wright is egyre jobban dolgozott a palánk alatt, így a 14. percben már 19-37 állt az eredményjelzőn. A ZTE Osztojics 2+1-es akciójával próbálta lopni a távolságot, de Nicholson rögtön válaszolt rá, majd a padról beszálló Kékesi is triplát dobott. Osztojics és Tóth Ádám pontjaival próbálta tartani a lépést a hazai csapat, de amikor úgy tűnt, hogy némileg megakadt a hazaiak szekere, Ihring a semmiből dobott egy triplát. A paksiak jó dobóformájuknak köszönhetően magabiztosan vezettek az első félidő végén (35-49).
 
Sok hiba jellemezte a második félidő elejét, de a ZTE-nek valamivel többször sikerült betalálnia. Hazai oldalon Green és Lekunas talált be, a vendégeknél Nicholson kosarazott továbbra is ponterősen. Négy perc alatt tíz pontra olvadt a vendégek előnye, újra nyílt lett a találkozó. 46-56-nál nagyon kellett a vendégeknek White duplája, majd az ellentámadást Osztojics fejezett be egy zsákolással. Nicholson dobott triplát, de Mishula közelijével 52-61-nél már tíz ponton belül voltak a zalaiak. Az ukrán hátvéd a ráadást is értékesítette, majd az elhibázott paksi támadást Hicks büntette meg egy hármassal 56-61-re módosítva ezzel az állást. Ezt követően felváltva születtek a kosarak, és úgy nézett ki, hogy négy pontot meg is tud tartani előnyéből az ASE. Mishula azonban a dudaszó előtt még egy hármast bevágott, ezzel egy pontra felhozva csapatát (66-67).
 
Kihagyott helyzetekkel indult a negyedik negyed, majd bő egy perc elteltével Nicholson talált be távolról. Osztojics közelről volt eredményes, majd Keller Iván hármasa után a ZTE vezetett 72-71-re. Felváltva estek a kosarak, majd Woods hármasa után már azt hitték a vendégek, hogy némi levegőhöz jutnak, Keller azonban nem így gondolta. Újabb hárompontost értékesített, de hiába, mert a vendégek higgadtak tudtak maradni, és Ihring révén érkezett a válasz. Két és félperccel a vége előtt már eldőlni látszott a mérkőzés, amikor White távoliját követően 81-90 állt az eredményjelzőn. A zalaiak azonban nem adták fel, Lekunas és Hicks révén visszajöttek 86-92-re. Volt még hátra bő egy perc, kosár azonban már nem született, így Zalaegerszegen szerezte meg első győzelmét az Atomerőmű (86-92).
 
Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 86-92 (16-27, 19-22, 31-18, 20-25)
 
Bajnokság, 8. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Makrai Márton, Szilágyi Bálint (Hoffmann Gergely)
 
Zalaegerszeg: Hicks 12/6, Mishula 10/3, Simó -, Osztojics 22, Tóth Á. 10. Csere: Keller I. 11/9, Lekunas 12/6, Csuti -, Green 4, Csátaljay -.
 
Atomerőmű: Ihring 25/18, White 10/6, Radics 2, Nicholson 24/6, Wright 10. Csere: Dorogi 7/3, Géringer -, Sövegjártó -, Woods 11/6, Kékesi 3/3.
 
 
 
Negyedik hazai meccsén harmadik győzelmét szerezte a Pécs, a Honvéd ellen
 
A vendég csapat kezdte élesebben a mérkőzést, Brown, Kopácsi és Henry is betalált távolról, így 3-9-et mutatott az eredményjelző. Luzaic válaszolt, Brown gyors öt ponttal juttatta 8 pontos vezetéshez a Honvédot (6-14). Az időkérés után megkezdte a felzárkózást az NKA, a visszatérő Manjgafic szerezte meg első pontjait, de Meleg is feliratkozott a pontszerzők közé. Djokovics triplája után Nikolics szerezte meg első pontjait új csapata színeiben, de egy negyed után így is a vendégek álltak jobban. 19-24
 
Luzaics büntetőkkel folytatódott a játék, Bazsó vert be egy hármast, Durmo pedig egy tempót. Kerpel-Fronius tett vissza egy rontott dobást, a Honvéd pedig időt kért (25-27). Hosszú pontcsendet Brown tört meg egy ziccerrel, aztán tempója is utat talált a gyűrűbe, Reizinger ziccere után Goran Tadics is időt kért. Lados talált be távoról, majd még egyet, újabb időkérés következett. A félidő végére a fordítás is összejött az újoncnak, 1 pont választotta el a csapatokat. 39-38
 
Kerpel-Fronius nevéhez fűződött a második félidő első kosara, a Honvéd átvette a vezetést, de Luzaic kezébe vette az irányítást, gyors öt pontot szerzett. Bazsó passzát Filipovic értékesítette, Manjgafic és Luzaic 1-1 büntetője után Henry kosara következett. Durmo pöcizett be egy támadólepattanót és a következő időszakban állandósítani tudta a 4-5 pontos differenciát az NKA Pécs (54-49). Nikolics egy pontot a vonalon gayott, de Brown kettesére Luzaic hármassal válaszolt. Manjgafic triplájával már kétszámjegyű volt a különbség, a negyedet Hajdu és Nikolics hármasa zárta. 64-54
 
Négy pécsi ponttal vette kezdetét a záró negyed, Henry sietett csapata segtségére. Egy ideig állandósult a tíz pontos differencia, majd megint a Pécs tudott ritmust váltani, Benke és Nikolics pontjaival (74-60). Filipovic kettesével és Brown hármasával benézett tíz alá a Honvéd, de Nikolicsnak volt válasza. Filipovic közelről volt eredményes, Bazsó egy 2+1-el 7 pontra hozta fel csapatát. Manjgafic villant kétszer, innen pedig már nem volt visszaút a Honvéd számára, így a Pécs harmadik győzelmét aratta hazai pályán. 91-79
 
NKA Universitas Pécs - Budapesti Honvéd 91-79 (19-24, 20-14, 25-16, 27-25)
 
Bajnokság, 8. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Ádám József, Major Ádám (dr. Gincsai János Péter)
 
Pécs: Kerpel-Fronius 6, Benke 5/3, Herger -, Luzaic 22/15, Durmo 10. Csere: Nikolics 17/6, Manjgafic 19/9, Lados 9/9, Scherer 2, Meleg 1.
 
Honvéd: Brown 17/9, Bazsó 10/3, Kopácsi 3/3, Henry 18/3, Peringer -. Csere: Djokovics 7/6, Hajdu 3/3, Filipovic 19/3, Reizinger 2.
 
 
 
 
Fotó - Katona Tibor

Vármegyei szövetségek