Női Euroliga: Ötödik mérkőzését is megnyerte a DVTK
31
Oct
2023
Női Euroliga: Ötödik mérkőzését is megnyerte a DVTK
2023. október 31.  |  21:20

Továbbra is veretlen az Euroligában a DVTK, 5-0-val fordul a válogatott szünetre

 

A női Euroliga 5. fordulójában a DVTK HUN-Therm 80-68-ra legyőzte a Sepsi-SIC gárdáját és ezzel őrzi veretlenségét a sorozatban.

Az Euroliga egyik veretlen csapata látogatott az egyik nyeretlenhez. Papírforma szerint egyértelműnek tűnt a végeredmény, de a Sepsi az elmúlt három találkozóján rendre megszorongatott magasabban rangsorolt riválisokat, 11-12 pontos vereségeket szenvedett. Ennek megfelelően a DVTK-tól végig maximális koncentrációra volt szükség, hogy a bevezetőben említett papírformát igazolni tudja. Igyekezett gyorsan magához ragadni a kezdeményezést Völgyi Péter együttese, Milica Jovanovic, Darcee Garbin és a Lelik Réka találataival két perc után 9-0 állt az eredményjelzőn. Masa Jankovic törte meg a hazaiak kosárcsendjét. Elég volt két eladott labda és egy kihagyott ziccer, melyeket megbüntetve 12-8-ra szépített a Sepsi. Az első szakasz hajrája két fordulatot tartogatott: előbb újra megugrott 8 ponttal a DVTK, majd nagy hajrával és egy 10-2-es futással 18-18-nál egyenlített a Sepsi. A második szakasznak 20-20-ról vágtak neki a csapatok. Itt az első találatot a hazaiak szerezték és ezzel a kezdeményezést is magukhoz ragadták. Az első percekben fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok.

A DVTK 29-26-nál tudott újra lélegzetvételnyi előnyhöz jutni. Zoran Mikes gyorsan időt is kért. A Sepsi a félidőig 10 pontot szerző Borislava Hristova találataival 30-29-nél ismét fordított, de végül ez a pillanat lendítette át a kritikus pillanatokon a DVTK-t is. Sorrendben Darcee Garbin, Lelik Réka és Tenyér Zsófi tripláival 38-30-ra elszakadtak a mieink. Sőt, a félidő végén Aho Nina is távolról volt eredményes, így a nagyszünetben 44-32-re ment a DVTK. A második negyedben a DVTK 8-ból 5 triplát bedobott. Lelik Réka és Darcee Garbin állt 10-10 pontnál. A harmadik szakaszt Milica Jovanovic duplája vezette fel, amivel 14 pontra módosult a különbség. Benne volt a játék képében, ha 20 egység fölé tud menni a DVTK, akár a döntő futást is beviheti. Ehhez a lélektani ponthoz Aho Nina triplája után 55-36-nál állt legközelebb a DVTK. A Sepsi azonban megfogta a meccset, Borislava Hristova és Morgan Green mozdította el a gödörből a csapatukat.

Végül 59-40 után egy 6-0-s futással szépítettek a hazaiak. Völgyi Péter időt is kért és a legjobbkor érkezett Aho Nina újabb hármasa. Ennek köszönhetően tartotta kétszámjegyű előnyét a DVTK. A negyed végjátékában Lelik Réka is betalált. Az utolsó 10 percnek 64-52-ről futottak neki a csapatok. Toman Petra egy hárompontossal erősítette meg a mieink fölényét. Ez volt a csapat 9. sikeres triplája. Az eredmény 70-55-nél hosszú percekre befagyott, de ahogy haladt előre az összecsapás, ez a DVTK-nak kedvezett. A Sepsi mozdult el erről az eredményről, így 70-57-nél Völgyi Péter időt kért. Visszatéve a pályára, Kaila Charles szerezte meg a magyar csapat 10. tripláját. Eldőlni látszott a találkozó, de a Sepsi egy pillanatra nem adta fel és 74-66-nál visszajöttek 10 egység alá. A legjobb pillanatban jött Aho Nina negyedik hármasa, amivel visszaugrott kétszámjegyűre az előny és innen már valóban nem forgott veszélyben a DVTK sikere. A 80-68-as végeredményt Borislava Hristova és Monika Grigalauskyte kosárváltása alakította ki.

A DVTK HUN-Therm megszerezte ötödik győzelmét is az Euroliga főtábláján és ezzel továbbra is veretlenül menetel. A válogatott szünetre 5-0-s mutatóval fordulnak Völgyi Péter tanítványai. Óriási bravúr!

 

ACS SEPSI-SIC - DVTK HUN-THERM 68-80 (20-20, 12-24, 20-20, 16-16)

Euroliga, 5. forduló
Sepsiszentgyörgy, Sepsi Aréna
Paulina Karolina Gajdosz (Lengyelország), Diana Lapanović (Szlovénia), Josip Mikulić (Horvátország) - Orlin Nikolov (Bulgária)

ACS Sepsi-SIC: Gereben 4, Nystrom 19/9, Hristova 18/3, Jankovic 5, Green 8. Csere: Akathiotou 4, Nelson 10, Catinean.

DVTK HUN–Therm: Charles 13/6, Aho N. 16/12, Lelik 14/3, Garbin 11/6, Jovanovic 11. Csere: Tadic 6, Grigalauskyte 3, Tenyér 3/3, Toman P. 3/3.

 

 

 

Hatalmas küzdelemben maradt alul a Győr Lengyelországban

 

Az Euroliga 5. fordulójában a SERCO UNI Győr hatalmas csatát és egy hosszabbítást követően 92-82-re maradt alul a lengyel KGHM BC Polkowice otthonában.

A mérkőzés elején Kristine Anigwe kosarával került lépéselőnybe a Győr, ám a következő támadás során az ellenfél oldaláról érkezett is a válasz, amivel a Polkowice egyenlített. Ezután pedig Dragana Stankovic, majd Weronika Gajda volt sikeres, amivel 6-2-re változott az állás. Ezt követően viszont egy ponthiányosabb periódus vette kezdetét. Pár percig bár megvoltak mindkét csapatnál a rádobások, találat nem született. A Győr pedig továbbra sem igazán találta a ritmust. Bár a szakaszt végül Cyesha Goree középtávolija törte meg, a lengyel együttes szintén turbósebességbe kapcsolt. A hazaiak elkezdték gyártani a pontokat, s pillanatok alatt 6-7 pontos előnyre tettek szert. A ritmusváltásnak köszönhetően azonban a győriek játéka is javulni kezdett. Kristine Anigwe lépett vezérszerepbe, majd Török Ágnes szállt be a játékba kulcsfontosságú pillanatban. A Győr bedobója távolról volt sikeres, amivel a vendégek egy pontra tudtak felzárkózni. 16-15 tehát a táblán, az események pedig pörögtek tovább. Kosárra-kosár volt a válasz, s a negyed utolsó perceiben már fej-fej mellett haladtak a csapatok. A Győr végül 20-20-nál egyenlített, méghozzá Dombai Réka 2+1-es akciójával, a vezetést azonban egyenlőre nem tudta átvenni. A túloldalon ugyanis Charli Collier dobhatott kettőt, majd Liliana Banaszak is betalált, ennek köszönhetően a mérleg pedig ismét a Polkowice felé billent. 23-20 a táblán, s a játékrész utolsó egy perce következett. Ekkor Török vágott be egy újabb triplát az ellenfél hálójába, az állás tehát ismét egálra változott.

A második felvonás tehát egészen pontosan 23-23-ről folytatódhatott, az első perceket tekintve a játék ritmusa pedig szintén nem sokat változott. A csapatok továbbra is fej-fej mellett meneteltek, mígnem ezúttal a Győr kapcsolt nagyobb sebességbe. Cziczás vezetőedző tanítványai Ruff-Nagy Dóra triplájának köszönhetően tudták magukhoz venni a vezetést, ami a továbbiakban is csak növekedett. 27-31-nél már néggyel ment a vendég gárda, amikor a Polkowice kért időt. A rövid taktikai eligazítás pedig szemmel láthatóan jót tett a lengyel félnek, visszatérve ugyanis sikeres támadások sorozatával folytatták a játékot, 31-31-nél pedig ki is egyenlítettek. Ekkor tehát Cziczás László kérte ki idejét. A hazaiak azonban nemcsak támadásban, de védekezésben is újítottak. Egészpályás letámadást eszközöltek ellenfelükkel szemben, ami némi kavarodást eredményezett a győriek játékában. A vezetést így tehát ismételten a Polkowice vette át. S bár játék szempontjából a következő szakaszban a hazaiak tűntek magabiztosabbnak, a Győrt sem kellet félteni. Cziczás László lányai foggal-körömmel harcoltak a pályán, és előszőr 33-33-nál, majd később 35-35-nél egyenlítették ki a mérkőzést. A félidő utolsó szakaszában a lengyel együttes azonban ismételten a gázra lépett. Összesen 12 pontot gyűjtöttek, amivel 7 pontra nőtt az előnyük. A végén a Győr még Destiny Slocum triplájával szépített, ami három pontot faragott le a győri csapat hátrányából. A felek így végül 45-41-ről fordulhattak.

A második félidőt a Győr egy 5-0-ás rohammal indította, amivel 45-46-nál át is vette a vezetést. Ekkor azonban a Polkowice is észbe

A záró szakaszban pedig szintén magabiztosan meneteltek a csapatok. Három perc elteltével 8-8-at regisztrálhattunk, vagyis az eddigi három pontos előnyt továbbra is a Polkowice élvezhette. 65-62-nél Cziczás László kért időt, majd visszatérve Brittney Sykes kosarával folytatódott a játék. A válasz sem maradt viszont el, Cyesha Goree volt sikeres, 2+1-es akciójával pedig már két ponton volt a Győr. Ezzel pedig a hazai együttes össze is gyűjtötte mind az öt csapatfaultját, ami azt jelentette, hogy a hátralévő időben a Győr minden egyes lengyel fault-hibáért két büntetőt dobhatott. A vendégek ezt a lehetőséget pedig maximálisan kihasználták. A következő másodpercekben előszőr Kristine Anigwe, majd Destiny Slocum állhatott büntetővonalra, a négy rádobásból pedig összesen hármat sikerült értékesíteni, amivel 67-68-nál Cziczás Lászlóék átvették a vezetést. S bár a Polkowice nem tudhatott magának ekkora fegyvertényt, nem adták fel a harcot. Friskovec ismét kulcsfontosságú pillanatban szállt be a pontszerzésbe, ráadásul egy triplával, ami megint csak viszonylag biztos előnyt eredményezett a hazaiaknak. 72-68-nál tehát a Győr kért időt eligazításra. Visszatérve következhetett a véghajrá, a pályán pedig hatalmas csaták folytak. SLocum hárompontosával előszőr is egy pontra zárkózott fel a Győr, majd Anigwe szerzett rendkívül fontos labdát, melyből végül Goree szerzett kosarat. 72-73 tehát a Győr javára. Peregtek a másodpercek az izgalmak pedig fokozódtak. A Polkowice nem talált be, győri oldalon ezúttal viszont Bach Boglárka bizonyult nagyon hasznosnak, aki hazai időkérést követően két büntetőt értékesített. 72-75 a táblán, a labda pedig lengyel oldalon. A támadás végén a távolit ismét Friskovec engedi el, ami ezúttal is sikeresen landol a győriek hálójában, ezzel pedig egálra változik az állás. 75-75, majd újabb időkérés következik. A hátralévő időben Slocum próbálja eldönteni a mérkőzést, azonban mindhiába, az idő lejár és következhet a rájátszás.

 

KGHM BC POLKOWICE - SERCO UNI GYŐR 92-82 (23-23, 22-18, 12-13, 18-21, 17-7)

Euroliga, 5. forduló
Polkowice, City Sports Hall Polkowice
Sonia Teixeira, Sinem Tetik, Veronika Vavrova (Tomas Jasevicius)

KGHM BC Polkowice: Friskovec 18/12, Gajda 15/6, Stankovic 12, Fraser 16/3, Sykes 18/6. Csere: Banaszak 8, Gretchen 2, Collier 3, Kosla -, Kulinska -, Piestrzynska -, Zasada -.

SERCO UNI Győr: Anigwe 16, Bach 8, Dubei 12/6, Slocum 13/9, Goree 12/3. Csere: Dombai 10/3, Gyöngyösi -, Hegedűs -, Ruff-Nagy 5/3, Török 6/6.

kapott, Brittney Sykes ziccerével pedig megszerezte első kosarát, melynek köszönhetően ismét a hazaiaké volt a lépéselőny. Nagyon úgy tűnt tehát, hogy az első fékidőre jellemző kiélezett játék a nagyszünet után is folytatódott. A győrieknek a legnagyobb fejfájást pedig továbbra is a Vasas Akadémia egykori játékosa, Brianna Fraser okozta, aki a harmadik negyed elején már 11 dobott pontnál járt. Fraser teljesítményétől azonban nem állt messze a Sopron Basket volt légiósa sem, Brittney Sykes, aki 49-46-nál két büntetőt értékesített csapatának, miután a játékvezetők Dombai Rékának ítéltek sportszerűtlen hibát. Ez az apróbb hiba ezúttal viszont nem okozott káoszt a győriek játékában. Sőt, a vendégek megőrizték hidegvérüket, Kristine Anigwe majd Bach Boglárka lépett elő, amivel 49-50-re változott az állás. A negyed hátralévő perceiben pedig hasonlóképpen folytatódott az adok-kapok játék, így tehát pár pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki a felek között. Az utolsó másodpercekben egészen pontosan 54-54-et regisztrálhattunk, amikor Zala Friskovec állt bele a hárompontosba. A labda sikeresen landolt a Győr hálójába, visszaadva a Polkowice-nek a lépéselőnyt. Ezután a hazaiak időkérése következett, miután további kosár nem született, vagyis a találkozó utolsó tíz perce az eddigi 57-54-ről vehette kezdetét.

 

Vármegyei szövetségek