Női Euroliga: Negyedik mérkőzését is megnyerte a DVTK, megszerezte első győzelmét a Győr
25
Oct
2023
Női Euroliga: Negyedik mérkőzését is megnyerte a DVTK, megszerezte első győzelmét a Győr
2023. október 25.  |  21:00

Megszerezte idei első Euroliga-győzelmét a SERCO UNI Győr

A női Euroliga 4. fordulójában a SERCO UNI Győr -os győzelmet aratott a francia Basket Landes együttese ellen, megszerezve ezzel idei első nemzetközi sikerét.

A Győr Basket Landes elleni Euroliga-mérkőzése előtt a klub mécsesekkel búcsúzott Sebestyén-Ádám Csillától, az Akadémia edzőjétől, aki hosszú küzdelem után a napokban hunyt el. Az egy perces tiszteletbeli csendet ezután a feldobás követte, melyet a vendégek nyertek, s melyből végül kosarat is sikerült szerezniük. A találkozót Kendra Chery kosara vezette fel, amire később Cyesha Goree válaszolt szintén egy közeli találattal. Ezután pedig méginkább felgyorsultak az események. A francia együttes ritmust váltott, s leginkább tranzíciós játékára támaszkodva egy 9-0-ás szakaszt futott. 2-11-nél tehát Cziczás vezetőedző időkérése szakította félbe a játékot. A rövid eligazítást követően egy pillanatra úgy tűnt, hogy a Győr rendezni tudta sorait. Visszatérve ugyanis szinte azonnal Bach Boglárka volt sikeres, ám a hazaiak játékában továbbra is voltak apróbb pontatlanságok, amit persze ellenfelük maximálisan kihasznált. 6-13-nál továbbra is hét pont volt a felek közti különbség. A Győr végül a negyed utolsó szakaszában kapcsolt nagyobb sebességbe, s Destiny Slocum vezetésével Cziczás László tanítványai végül 1 pontra zárkóztak fel. 14-15-öt mutatott egészen pontosan az eredményjelző, két másodperc volt hátra a játékrészből, amikor Dubei Debóra Yohana Ewodo-t faultolta. Két sikeres büntetőtalálattal később 14-17-et regisztrálhattunk.
A második felvonást Destiny Slocum hárompontosa indította, melynek köszönhetően a Győr 17-17-nél egyenlíteni tudott. Slocum ezzel már a harmadik tripláját értékesítette, melyet összesen 5 kísérletből szerzett. Ezzel azonban még nem ért véget a győri hajrá. Következett ugyanis Dubei Debóra távolija, aki szemsérülése óta ezzel első találatát szerezte meg, majd Slocum gyorsindításból szerzett ziccere, amivel 22-17-re változott az állás. Öt pont tehát a hazaiak javára, s a Basket Landes kért időt. Visszatérve büntetők segítségével szépített a francia alakulat, illetve 26-26-nál Marie Pardon kosara következett, amivel ismét egál lett a mérkőzés. Ekkor szállt be megint csak Destiny Slocum kulcsfontosságú pillanatban a játékba. A győri gárda motorja újabb triplát vágott be, majd egy gólpasszt adott Gyöngyösi Jankának, ezzel az öt ponttal pedig ismételten lépéselőnyben volt a Győr. A negyed felénél 36-28-at regisztrálhattunk, amikor a vendégek kértek időt eligazításra. A folytatásban kezdetét vette a szokásos adok-kapok játék, aminek köszönhetően egy pillanatra úgy tűnt, hogy állandósul a felek közti különbség, majd a Győr ismét rálépett a gázra. Bach Boglárka hárompontosát Dombai Réka triplája követte, míg Kristine Anigwe a védőtérfélen tette a dolgát. 43-31-nél így tehát már 12-vel ment a hazai együttes. Ezután egy taktikai hazai időkérés következett, majd a félidőt végül Anigwe sikeres büntetője zárta, vagyis a csapatok 44-31-ről fordulhattak. Húsz perc alatt Destiny Slocum neve emelkedik ki a tömegből, aki szenzációs produkcióval összesen 22 pontot jegyzett, azaz egészen pontosan a győri pontok felét.

A második félidőt 6-0-val indította a Győr, amivel tovább tudta növelni lépéselőnyét. A Basket Landes ellenben továbbra sem találta a ritmust. Bár a nagyszünetet követően a vendégeknek is megvoltak a maguk rádobásai, találat azonban hosszú percekig nem született oldalukon. Öt perc elteltével regisztrálhattuk végül az első francia kosarat a félidőben, amikor is Louise Bussiere volt sikeres. Ezután 50-33-at regisztrálhattunk. Ezt követően, az etap második felében már jobban kiegyenlítődött a pontszerzés. Kosárra-kosár volt a válasz, így pedig a különbség is állandósulni látszódott. A Győr azonban a játékrész hajrájában végül átbillentette a mérleget húsz pontra, méghozzá Ruff-Nagy Dóra hárompontosával, de mivel a negyed Bussiere triplájával végződött, így az utolsó szakasz 61-42-ről folytatódhatott. A végső tíz percben pedig ismételten felpörögtek az események. Találatot-találat követett, mígnem ezúttal a Basket Landes váltott ritmust. Egy 6-0-ás szakaszt futottak, melyet Samantha Füehring ziccere rögzített, majd Cziczás vezetőedző kért időt. A hazaiak időkérése azonban csak egy pillanatra szakította meg a francia együttes menetelését, mely visszatérve tíz pontra faragta le hátrányát (67-57). Ezt követően viszont megint fordult a kocka, s ismételten a Győr dominálta a parkettet. Az utolsó percek következtek, ekkor azonban már nem is volt kérdéses a győri győzelem. Bár a 79-66-os végeredményt Yohana Ewodo találata állította ki, a SERCO UNI Győr így is magabiztos sikert ünnepelhetett hazai pályán.

 

SERCO UNI GYŐR - BASKET LANDES 79-66 (14-17, 30-14, 17-11, 18-24)
Euroliga, 4. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi Csarnok
Sinisa Pria, Ivana Ivanovic, Paulina Karolina Gajdosz (Milan Brziak)

SERCO UNI Győr: Anigwe 9, Bach 10, Dombai 5/3, Goree 6, Slocum 26/15. Csere: Dubei 3/3, Gyöngyösi 2, Hegedűs -, Molnárová -, Ruff-Nagy 8/6, Török 10/3.

Basket Landes: Chery 10, Djaldi-Tabdi 7, Füehring 8/3, Pardon 4, Salvadores 7/3. Csere: Bussiere 13/9, Ewodo 10/3, Geiselsoder 7, Heleno -, Macquet -.

 

Kiemelkedő utolsó 15 perccel magabiztosan nyert a DVTK és őrzi veretlenségét

Az Euroliga 4. fordulójában a DVTK HUN-Therm 74-44-re legyőzte a lengyel Lublin gárdáját. A találkozó utolsó 15 percét 39-34 után 35-10-re nyerte a magyar csapat, mely így továbbra is veretlenül menetel a legrangosabb európai kupasorozatban.

A vendégek szerezték a találkozó első pontjait, de három triplával (kettőt Milica Jovanovic, egyet Lelik Réka jegyzett) gyorsan magához ragadta az irányítást a DVTK. Amikor Kaila Charles duplája célt ért, 13-9-nél már a vendégek időkérése állította meg a játékot. A folytatásban is lendületben maradt a DVTK. Hat perc után már 17-9 után állt az eredményjelzőn. A vendégek triplával kezdték meg a felzárkózást. Jól használtak ki egy-egy eladott labdát, kihagyott ziccert. A negyed végére 19-17-re szépítettek. A DVTK-nak az első szakasz utolsó négy percében nem volt mezőnykosara, de ez a rossz sorozat a második etap elején gyorsan megszakadt. Még 19-19-nél egyenlítettek a vendégek, ezt követően viszont jött Kaila Charles és Lelik Réka. Ketten együtt 26-21-es előnyhöz juttatták a mieinket. A vezetést pedig Monika Grigalauskyte két duplája erősítette meg.

Szeme volt a labdának, nagyon szépen játszott a DVTK. Igazi Euroliga kosárlabdát láttunk. A mieinknek már 30-23-nál volt labdájuk, hogy kétszámjegyűre növeljék a különbséget. Ezzel még nem sikerült élni, de a félidő hajrájához közeledve Milica Jovanovic és Ana Tadic révén egyre jobban közeledett ezen mérföldkőhöz a csapat. Végül 37-27-nél lett meg a lélektani 10 pontos differencia. A félidőt Shyla Heal és a bokasérüléssel bajlódó Kányási Veronika hiányában több lehetőséget kapó Tenyér Zsófi kosárváltása zárta. 20 perc után 39-29 állt az eredményjelzőn. A DVTK-nál a 11 pontos Milica Jovanovic, a lengyeleknél az 5 pontos Dominika Fiszer volt a legeredményesebb. Bernáth Réka közel 10 percet játszott az első félidőben. A harmadik negyed első találatát a Lublin szerezte. A DVTK több mint hat percig nem talált be, de ez idő alatt a vendégek is “csak” megfelezni tudták a hátrányukat. Az első dupla után még egy triplát értékesítettek.

Aho Nina törte meg a kosárcsendet, majd Kaila Charles következett. Amint visszaállt a 10 pontos differencia, onnantól kézben volt a meccs. Ezt jól mutatja, hogy 39-34 után 35-10-re nyerte az utolsó 15 percet a DVTK. A harmadik negyed hajrájában Lelik Réka triplája és Ana Tadic duplája már 15 pontra növelte a differenciát. Az utolsó 10 percnek 51-37-ről futottak neki a csapatok. A DVTK-tól ez valóban egy nagy futás volt. Egészen pontosan 15-2, amivel 66-39-re módosult az állás. Extázisban tombolt a publikum és kiválóan játszottak a mieink. Az Euroligában minden pontnak lehet jelentősége, így ki kellett használni ezt a lendületet. A különbség a végén már a 30 pontot közelítette és az utolsó percben el is érte azt. A 77-44-es végeredményt Darcee Garbin alakította ki.

Folytatás jövő héten kedden a Sepsi-SIC otthonában.


DVTK HUN-THERM – POLSKI CUKIER AZS UMCS LUBLIN 74-44 (19-19, 20-10, 12-8, 23-7)
Euroliga, 4. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Özlem Yalman (Törökország), Alexandra-Ioana Stan (Románia), Veronika Vavrova (Csehország) – Pavel Volejnik (Csehország)

DVTK HUN-Therm: Charles 13/3, Aho N. 5/3, Lelik 13/9, Garbin 9/3, Jovanovic 11/9. Csere: Aho T., Tadic 14, Grigalauskyte 4, Tenyér 2, Vég-Dudás, Toman, Oláh.

Polski Cukier AZS UMCS Lublin: Heal 6, Zietara 7/3, Gustavsson 9, Fluker 4, Fiszer 8/6. Csere: Ziemborska 2, Bernáth 5/3, Ullmann, Kalenik 3, Jeziorna.

 

 

Megtizedelve is gond nélkül hozta a kötelezőt a Pécs Horvátországban


Az Európa Kupa 3. fordulójában az NKA Universitas Pécs 78-32-es sikert aratott a ZKK Ragusa Dubrovnik otthonában.

Az NKA Universitas Pécs Weninger Virág és Sydney Wallace nélkül kelt útra Horvátországba, de így is toronymagas favorit volt a légiósok nélkül felálló rivális ellen. Azzal, hogy a Ramat Hasharon visszalépett az Európa Kupától, a FIBA döntése értelmében a csoportnegyedikek elleni eredmények kiesnek a végelszámolásnál. Ez annyiban befolyásolta a rendkívül nagy tudáskülönbség mellett rendezett találkozót, hogy amíg az eredeti kiírás szerint a lehető legnagyobb különbségre kellett törekedni (mint válogatottunknak Románia és Izland ellen az előző Eb-selejtezőn – talán ez a legkézzelfoghatóbb hasonlat), addig az új lebonyolítás szerint elég volt “csak” nyerni. Ezt pedig a pécsiek igyekeztek minél gyorsabban bebiztosítani. Hat perc alatt 8-2-re lépett el Jovan Gorec együttese. Ezt követően pedig 12-5 után az első negyedet 8-0-val zárta a Pécs és így 10 perc után 20-5-re vezetett.

Az első negyed kiváló futása után a második etap elején gyorsan 20 pont fölé nőtt a differencia. Kétszer betalált Adenike Olawuyi és Mérész Beatrix is eredményesnek bizonyult. 26-5 után még egy triplával szépítettek a hazaiak. Erre azonban egy újabb 13-0-s pécsi futás érkezett válaszul. Kiss Angelika vette hátára a csapatot, aki a félidőig 11 pontot szerzett. Mellette Mérész Beatrix járt 10 pontnál a nagyszünetben. 39-8 után a vendégek is szereztek két mezőnykosarat, de ezekre is érkezett válasz a mieinktől. A félidőben így már 43-15-ös állást rögzíthettünk. A Pécs a 37 mezőnykísérletéből 16-ot értékesített és 33-19-re vezetett a lepattanókban. Már az első 20 percben a 10 nevezett játékosból 9-en lehetőséget kaptak a bizonyításra. A harmadik negyed elején gyorsan elérte a 30 pontot differencia. Az újabb pécsi futást 45-18 után regisztrálhattuk. Ekkor egy 12-0 került a jegyzeteinkbe.

A harmadik negyed közepén 57-18-nál időt is kértek a hazaiak. A horvátok a nyitó fordulóban 91-38-ra kaptak ki a Reyer-től, de a Bursának 52 pontot dobtak hazai pályán és ettől most nagyon messze álltak. A testbeszédük arról árulkodott, hogy a mérkőzésre megbeszélt részfeladatokat sem tudták megoldani. Ez egyértelműen a pécsiek koncentrációját, kiváló hozzáállását mutatja. Az időkérés után 57-24-re szépített a Dubrovnik. A negyedet azonban Rátkai Eszter 2+1-es megoldása zárta, ami 60-24-re alakította az eredményt. Végül 17-9-re ezt az etapot is megnyerte a Pécs. A negyedik negyed alaphangját Nadija Smailbegovic és Laczkó Sára adta meg, 65-24-nél így már 40 pont felett járt a különbség. Közel öt percig nem találtak be a hazaiak. A pécsiek 68-24-re szakadtak el. A hajrához közelítve 76-27-nél már az 50 pontot ostromolta a differencia. Ezt végül nem érte el, ez a 49 lett a csúcs. Az NKA Universitas Pécs végig vezetve, kiváló profi hozzáállással teljesítette a találkozót és 78-32-re verte a ZKK Ragusa Dubrovnik gárdáját.

ZKK RAGUSA DUBROVNIK – NKA UNIVERSITAS PÉCS 32-78 (5-20, 10-23, 9-17, 8-18)
Európa Kupa, 3. forduló
Dubrovnik, Gospino Polje
Gilbert Hoxha (Albánia), Sava Cetkovic (Montenegró), Ervin Koci (Albánia) - Djuro Kicovic (Montenegró)

ZKK Ragusa Dubrovnik: Strilic 5, Ujevic, Hajdin 14/6, Todoric 6, Cicic 5/3. Csere: Peric 2, Majstorovic, Milat, Tokic.

NKA Universitas Pécs: Smailbegovic 7/3, Tadic 5, Olawuyi 9, Williams 11, Mérész 11/3. Csere: Laczkó 10/6, Rátkai 6, Halmágyi Ki. 4, Halmágyi Ka. 2, Kiss 14/6.

Vármegyei szövetségek