Tippmix Női NB I: Nagy csatában győzte le a DVTK a Pécset, a Vasas nyerte a BEAC elleni fővárosi derbit
21
Oct
2023
Tippmix Női NB I: Nagy csatában győzte le a DVTK a Pécset, a Vasas nyerte a BEAC elleni fővárosi derbit
2023. október 21.  |  22:00

Hatalmas csatában nyert a DVTK

A magyar bajnokság 4. fordulójában a DVTK HUN-Therm kiélezett csatát követően 83-82-es győzelmet aratott az NKA Universitas Pécs csapata ellen.

A mérkőzés feldobását a vendégek nyerték, amiből azonban nem sikerült pontot szerezniük. Kihasználva a hibát, a DVTK szerzett labdát, s támadhatott kontrába, azonban Völgyi Péter együttese sem járt több sikerrel. A csapatok több, mint egy percig felváltva támadtak sikertelenül, mígnem Kaila Charles talált be, ezzel pedig a Diósgyőr került lépéselőnybe. Ana Tadic pontjai után pedig már 4-0-ra ment a hazai gárda. A tempót azonban a Pécs is tartotta, Mérész Betaric egy 2+1-es akcióval szépített, majd Sydney Wallace szerzett kosarat gyorsindításból, amivel a vendégek vették magukhoz a vezetést (4-5). Tovább pörögtek az események. A két csapat fej-fej mellett haladt, egyszer az egyik, majd a másik fél vette magához a pár pontos előnyt. Az ötödik perchez közeledve egészen pontosan 9-8-at regisztrálhattunk a DVTK javára. Ezt követően pedig Monika Grigalauskyte lépett reflektorfénybe. A Miskolc centere ugyanis sorban rakta fel a pontokat a táblára, amivel a csapata előnye 4 pontra nőtt. Völgyi Péter alakulata, Grigalauskyte jó teljesítményének ellenére, továbbra sem tudott elszakadni ellenfelétől. A vendégek kőkeményen tartották magukat, s elsősorban kiváló védekezésüknek köszönhetően végül 13-13-nál ki is egyenlítettek. A vezetést azonban nem sikerült átvenniük. Ezután Aho Tyra volt sikeres távolról, ami kellő löketet adott a DVTK-nak, mely a negyedet végül egy 10-2-es szakasszal zárta.

A második felvonás 23-15-ről folytatódhatott, nyolc pontos hazai előnnyel. Mindkét csapat frissített pályán lévő játékosain, az etap első pontjait azonban mégis az előző játékrész sztárja, Monika Grigalauskyte szerezte. Ezzel pedig a DVTK előnye kereken tíz pontra nőtt (25-15). A Pécs ezután Peyton Williams kosaraival tudott szépíteni, aki zsinórban kétszer is betalált. Majd pedig Mérész Beatrix volt sikeres, négy ponttal később tehát a vendégek ismét tíz pont alá férkőztek. 25-21-nél Völgyi Péter vezetőedző kért időt eligazításra. A folytatásban a pontszerzés némelyest alábbhagyott, mígnem Sydney Wallace állhatott vonalra. A Pécs légiósát ugyanis dobás közben faultolták, amiért kettőt dobhatott, két találatát követően pedig már két ponton voltak a vendégek. Ezzel pedig ismét beindult az adok-kapok játék, ami egészen 31-28-ig tartott, ekkor ugyanis Jovan Gorec vezetőedző kért időt csapatának. A rövid eligazítás pedig jót is tett a vendég együttesnek, mely visszatérve ismét egy pontra faragta le hátrányát. Minimális problémák viszont leginkább a pécsiek védőjátékában jelentkeztek, amit a DVTK pedig könyörtelenül kihasznált, megtartva ezzel eddigi előnyét. Két percre a nagyszünettől 37-33-at regisztrálhattunk, amikor újabb vendég időkérés következett. Ez a felek közti négy pontos differencia a negyed végéig meg is maradt, s a csapatok végül 43-39-ről fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legjobbja a 11 pontos Kaila Charles volt.

A második félidőt a DVTK HUN-Therm egy 8-0-ás rohammal folytatta, ami ismételten tíz pont fölé növelte előnyüket. A harmadik negyed első pontjait a Pécs két perc elteltével szerezte meg, amikor is Matea Tadic volt sikeres büntetőkből. Ekkor 51-41-et mutatott az eredményjelző. S bár a diósgyőri együttes továbbra sem lassított, a vendégek valamelyest rendezni tudták soraikat. Következőnek Peyton Williams talált be, majd Sydney Wallace dobott egy bravúros triplát, amivel a pécsi csapat megint csak közelebb tudott férkőzni. A következő szakaszban kosárra-kosár volt a válasz, majd pedig pontosan öt perc elteltével ismét Wallace volt sikeres távolról. Az állás ezzel 54-51-re változott. A ritmust viszont továbbra is a DVTK diktálta. S bár a Pécs szakaszonként nagyon komoly ellenállást tanúsított, egyenlíteni egyenlőre nem tudtak. Legalábbis, egészen 60-60-ig, amikor ismét Wallace vágott be egy triplát az ellenfél hálójába. Hihetetlenül kiélezette vált a mérkőzés, a játék agresszivitása pedig szintén egyre inkább fokozódott. 61-60-nál újból a Miskolc felé billent a mérleg, majd Lelik Réka talált be. 63-60 tehát a táblán, a negyedből pedig egy perc maradt hátra. Csak úgy zengett a diósgyőri közönség, ami csupán egyetlen percre hallgatott el, amikor Sydney Wallace szenvedett sérülést. A sérülés súlyossága ekkor még kérdéses volt, ám Wallace-t végül csapattársai támogatták le a pályáról. A hátralévő időben pedig végül csakis Wallace szerzett egyetlen pontot, így tehát a találkozó záró szakasza 63-61-ről vehette kezdetét.

Az utolsó tíz percet pedig a Pécs indította magabiztosabban. Jovan Gorec tanítványai sorozatban 5 pontot sereztek, melynek kötözhetően nemcsak kiegyenlítettek, de a vezetést is át tudták venni. 63-66-ra változott az állás, amikor Völgyi Péter vezetőedző kért időt. A folytatásban viszont megint csak nagyobb lendületet vett a diósgyőri együttes. Visszatérve ugyanis ők is elkezdték gyártani a pontokat, amivel újból maguk felé tudták billenteni a mérleg nyelvét. 71-66-ot regisztrálhattunk, amikor ezúttal a vendégek kértek időt. A folytatásban pedig ismételten elképesztő csata folyt a pályán. A Pécs előszőr 71-71-nél, majd 76-76-nál zárkózott fel, az előny ezután Darcee Garbin hárompontosának köszönhetően ismét a Diósgyőré lett. Jovan Gorec tanítványai azonban egy pillanatra sem adták fel a harcot. Pontosítottak védekezésükön, ez pedig végül a támadótérfélen is meghozta gyümölcsét. 79-82-nél ugyanis már három ponttal ment a Pécs. Ezzel kezdetét is vette a végjáték. A tömeg egyre hangosabban szurkolt, ki-ki a maga csapatának, ami mondani sem kell, hatalmas löketett adott mind a két együttesnek. Kereken egy perc volt hátra a találkozóból, amikor a játékvezetők kértek időt. Az ellenőrzéseket követően a labda a Miskolchoz került, a támadást pedig Toman Petra fejezte be sikeresen, amivel 81-82-re változott az állás. Peregtek a másodpercek, válasz azonban nem érkezett pécsi oldalról. A következő találatot Lelik Réka szerezte, ezzel pedig a DVTK került lépéselőnybe. 83-82, kevesebb, mint 20 másodperc a táblán és Jovan Gorec vezetőedző kért időt. Visszatérve tehát a vendégek támadhattak. Kihagyott dobást támadólepattanó követett, amit Mérész Beatrix tett vissza, találat azonban nem született, így tehát az egy pontos győzelmet a DVTK HUN-Therm csapata szerezte meg. Az NKA Universitas Pécs hatalmas csatát követően 83-82-re maradt alul.

DVTK HUN-THERM - NKA UNIVERSITAS PÉCS 83-82 (23-15, 20-24, 20-22, 20-21)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 4. forduló
Miskolc, DVTK Multifunkciós Sportcsarnok Centerpálya
Cziffra Csaba Zsolt, Frányó Péter, Varga-Záray Katalin (Zalai Ákos István)

DVTK HUN-Therm: Tadic 8, Charles 19/6, Toman P. 11, Aho N. 2, Garbin 11/9. Csere: Vég-Dudás -, Tenyér -, Grigalauskyte 9, Aho T. 3/3, Lelik 15/3, Kányási 5/3, Oláh -.

NKA Universitas Pécs: Laczkó 6/6, Wallace 21/12, Williams 14, Mérész 14, Tadic 12/6. Csere: Halmágyi Ki. -, Rátkai 2, Halmágyi Ka. -, Smailbegovic 4/3, Kiss 5/3, Olawuyi 4.

 

 

A harmadik negyedben fordította maga javára a fővárosi rangadót a Vasas

A 4. forduló szombati játéknapjának záró mérkőzésén a Vasas Akadémia 80-77-es sikert aratott az E.ON ELTE-BEAC otthonában.

Kolby Morgan, Josipa Pavic és Gábor Lili találataival 6-0-s előnyre tett szert a BEAC a telt házas fővárosi rangadó elején. Erre Budácsik Dorka válaszolt és innentől felváltva estek a kosarak. Láthattunk kiváló triplákat Kolby Morgantől, illetve Gelei Karolától. A két csapattól némileg szokatlan dobópárbaj alakult ki, mely során  hat perc játék után már 15-11 állt az eredményjelzőn és a Vasas járt előrébb. Az első szakasz utolsó percei már pontszegényebb, küzdősebb játékot hoztak. Amikor Kolby Morgan triplája célt ért, 16-16-nál egyenlített a BEAC, majd a játékrész végére Tóth Franka és Juhász Angéla révén 20-17-re fordítottak is a hazaiak. A második negyedet Madár Eszter és Angyal Barbara kosárváltása vezette fel. A folytatásban a BEAC tudta növelni az előnyét, amikor Gábor Lili duplája célt ért, 26-20-ra szakadt el Mészárosné Kovács Andrea csapata.

A BEAC megugrását követően Myah Taylor és Gelei Karola tripláival egyenlített a Vasas. Sőt, 30-28-nál a vezetést is átvették a vendégek. Ekkor még négy perc volt a félidőig. Myah Taylor újabb hármasával 35-31-nél már négy egységgel jártak előrébb Milos Pavlovic tanítványai. A félidő hajrája a BEAC-nak sikerült jobban, Angyal Barbara triplája 10-0-s futást vezetett fel. Betalált Kolby Morgan is ezen sorozat alkalmával, majd a 41-35-ös félidőt Tóth Franka két büntetője alakította ki. A hazaiaknál Morgan már 17 pontnál járt. Csapatszinten a BEAC 32-ből 15-öt dobott be mezőnyből. A Vasas eközben 37-ből 12-t. A vendégeknél a 11 pontos Budácsik Dorka volt a legeredményesebb. A harmadik negyed óriási fordulatot hozott. Szerencsés Tamara hármasával indult ez a szakasz, majd Tóth Orsi duplát értékesített. 57 másodperc alatt 41-40-re szépített a Vasas, mely ezt követően is lendületben maradt. Szerencsés Tamara újabb triplájával 43-41-nél a vezetést is magához ragadta. Ahogy a félidőt egy 10-0-s BEAC futás zárta, úgy a harmadik negyedet egy 8-0-s Vasas széria indította.

A harmadik szakasz Szerencsés Tamara remeklését hozta, aki egymaga 11 pontot szerzett. A Vasas pedig 50% közelébe tornázta mezőnymutatóját, a harmadik szakaszban ugyanis 21-ből 10-et bedobtak Milos Pavlovic tanítványai. A BEAC-nak az eladott labdák miatt fájhatott a feje, hiszen a félidei 8-hoz, csak a harmadik negyedben 7-et tettek hozzá. Ezekből tudott könnyű pontokat elérni a Vasas. Amikor Madár Eszter duplája célt ért, 52-43-nál már 9 pont választotta el a feleket és 17-2-es Vasas futásról beszélhettünk. A különbség 57-45-nél lépte át a 10 pontot és sokáig így is maradt. A harmadik szakaszt azonban Angyal Barbara triplája zárta, így 59-50-ről futottak neki az utolsó 10 percnek a felek. A játékrész elején Angyal Barbara négy ponttal 59-54-re felhozta csapatát. Ennél közelebb sokáig nem került a BEAC. A Vasas gyorsan visszaállította a 10 pontos előnyét. Saját maga harmadik, csapata nyolcadik tripláját szerezte Szerencsés Tamara, amikor 66-56-ra alakította az eredményt. Egészen az utolsó négy percig 75-60-ig stabilan menedzselte előnyét a Vasas.

A hajrához közelítve némileg elbizonytalanodtak a játékvezetők és a Vasas sem tudta már olyan higgadtan menedzselni az előnyét, mint tette addig. A BEAC letámadása, csapdái kizökkentették a vendégeket és ezt Kolby Morgan, Angyal Barbara, illetve Tóth Franka pontjaival kihasználta a BEAC. Az utolsó percben 78-74-nél Kolby Morgannak ziccere volt, hogy két pontra hozza fel társait. Ezzel nem tudott élni a házigazda. Végül Salamon Zsófia középtávolija lezárta a BEAC fordítási esélyeit. 80-75 után a végeredményt Tóth Franka találata alakította ki. A nyeretlen csapatok fővárosi rangadóját végül 80-77-re hozta a Vasas és ezzel első idei sikerét ünnepelhette.

 

E.ON ELTE BEAC - VASAS AKADÉMIA 77-80 (20-17, 21-18, 9-24, 27-21)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 4. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Török Daniella, Nagy Viktor, Rózsavölgyi Alexandra (Farkas Zoltán)

E.ON ELTE BEAC: Morgan 26/6, Gábor 3, Angyal 20/6, Pavic 9, Tóth 15. Csere: Katona 2, Orosz, Ozola, Juhász 2.

Vasas Akadémia: Taylor 16/6, Budácsik 11, Jáhni, Gelei 9/9, Tóth 2. Csere: Plentovich, Szerencsés 24/12, Salamon 5, Madár E. 13, Kádár.

Vármegyei szövetségek