Női Euroliga: Hatalmas diósgyőri bravúr a Schio otthonában
18
Oct
2023
Női Euroliga: Hatalmas diósgyőri bravúr a Schio otthonában
2023. október 18.  |  22:20

Óriási bravúr! A Famila Schio otthonában is megőrizte veretlenségét a DVTK

A női Euroliga 3. fordulójában a DVTK HUN-Therm 59-55-ös győzelmet aratott a Famila Schio otthonában. A DVTK az idegenbeli bravúrjával megőrizte veretlenségét.

A mérkőzés elején az olaszok kerültek 5-0-s előnybe, de erre Darcee Garbin öt pontjával válaszolt a DVTK, majd Aho Nina duplájával a vezetést is megszerezték a mieink. Fej-fej mellett haladt a két gárda. Árulkodó, hogy hat pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki a mérkőzés során. Az első negyed hajrájában 13-10-re megugrott a Schio. Arella Guirantes értékesített ekkor triplát. Az első szakasz hajrájában azonban Kaila Charles villanásaival visszavette a vezetést a DVTK. A játékrészt ráadásul Aho Nina duplája zárta, amivel 18-15-re mentek a mieink. A második negyed elején közel három percet kellett várni az első mezőnykosárra. Ez Robyn Parks nevéhez fűződött, de erre Ana Tadic gyorsan válaszolt, majd Darcee Garbin értékesített triplát. A második szakasz közepén 23-17-nél először érte el a bevezetőben kiemelt 6 pontot a differencia.

A hatpontos különbség 25-19-nél is megmaradt a csapatok között. Ekkor George Dikeoulakos időt is kért. A rövid eligazítást követően Parks triplájával vett új lendületet a házigazda. Erre Aho Nina még válaszolt, de a félidő utolsó percében 27-24-nél Völgyi Péternek kellett időt kérnie. Az első 20 perc így is hazai találattal zárult, amivel 27-26-ra feljöttek az olaszok. A mieinknél Darcee Garbin 8, Aho Nina 6 pontnál járt. A Schio legeredményesebbje a 7 pontos Arella Guirantes volt. A folytatásban is a védekezés dominált. A harmadik negyed elején Giorgia Sottana révén a vezetést is átvette a Schio. Ez összességében 9-2-es futás volt, de mielőtt nagyobb lett volna a baj, Ana Tadic megvillant. Nem sokkal később pedig Lelik Réka triplát értékesített. Ezzel pár ponttal, de újra a DVTK járt előrébb. Egyébként a végig szoros találkozón 29 perc 35 másodpercen át a magyar csapat vezetett. Amikor egyenlítettek az olaszok, például 32-32-nél is, mindig jött válasz. Ekkor rögtön Lelik Réka remek helyzetfelismerése és Kányási Vera triplája, ami 37-32-re alakította az eredményt.

A bevezetőben kiemelt hatpontos különbséget 38-32-nél érte el ismét a DVTK, de ezt követően az olaszok percei jöttek. A harmadik negyed hajrájához közeledve Constanza Verona hármasa után 38-37-nél egy pontra kapaszkodtak fel. Az utolsó 10 percnek is erről az állásról futottak neki a csapatok. A negyedik negyed első percének végén 39-38-nál visszavette a vezetést a Schio. Erre Charles felelt, majd Garbin triplát értékesített. 43-41 után befagyott az eredmény. Óriási kérdés volt, hogy merre indul el a meccs. Végül Tadic büntetőivel a DVTK vett új lendületet. Lelik Réka betörését követően pedig 49-43-nál 6 pontra ugrott a differencia. A Schio egy pillanatra nem adta fel. Másfél perccel a vége előtt 51-49-re zárkóztak fel. Az utolsó percet Monika Grigalauskyte duplája vezette fel. Erre Guirantes triplával felelt, de a Schio már nem tudott fordítani. Lelik Réka négy büntetőt értékesített higgadtan, Aho Nina pedig kettőt. Így alakult ki az 59-55-ös végeredmény. Tovább tart a DVTK menetelése!

 

 

BERETTA FAMILA SCHIO - DVTK HUN-THERM 52-55 (15-18, 11-9, 11-11, 15-17)
Euroliga, 3. forduló
Schio, PalaRomare
Beretta Famila Schio: Juhász 2, Verona 8/6, Giurantes 15/9, Parks 10/6, Keys 2. Csere: Bestagno 2, Sottanna 8/3, Crippa, Reisingerov 8, Penna.

DVTK HUN-Therm: Charles 7, Aho 8, Lelik 13/3, Garbin 11/9, Jovanovic 7. Csere: Kányási 3/3, Tadic 6, Grigalauskyte 4.

 

Nem talált fogást a Győr a Prágán

 

A női Euroliga harmadik fordulójában a SERCO UNI Győr hősiesen küzdött, ám végül 83-64-re alulmaradt a klasszisokat felvonultató ZVVZ USK Prága csapata ellen.

A mérkőzés az első pillanattól kezdve rendkívül kiélezetten alakult. Az első találatot Ezi Magbegor szerezte, amivel a Prága került lépéselőnybe, a Győr azonban szinte azonnal egyenlített Dombai Réka sikeres büntetőinek köszönhetően. Ezt követően Kristine Anigwe és Tereza Vyoralova váltottak kosarakat, majd egy bravúros hárompontossal – melyet szintén Anigwe szerzett – újból a hazaiak felé billent a mérleg. Az események pedig ezt követően sem lassultak. Natalia Hejkova együttese ugyanis ritmust váltott, s egy 8-0-ás periódussal nem csupán megfordították a találkozót, de magabiztos előnyre is tettek szert. A kiváló támadójátékhoz pedig bombabiztos védekezés párosult. A sztárklasszisokat felvonultató rutinos cseh alakulat egy pillanatra sem kímélte az Euroliga-mezőny újoncát. Könyörtelen tempót diktáltak, amivel egy szempillantás alatt közel tíz pontra növelték a felek közti különbséget. A hiányos kerettel kiálló Győr azonban az erőfölény ellenére is foggal-körömmel küzdött, csakhogy partiban maradhasson ellenfelével. Támadásban a legnagyobb erőforrásuk továbbra is Kristine Anigwe volt, míg védekezésben ismételten Bach Boglárka tartotta a frontot. Anigwe vezetésével pedig végül 13-16-ra zárkózott fel a hazai alkulat. A győriek fellángolását azonban ismételten egy magabiztosabb prágai periódus követte, s 5-0-val később, az első negyed végén 13-21 állt a táblán.

A második felvonást Török Ágnes hárompontosa vezette fel, majd Dombai Réka is betalált, aminek köszönhetően a Győr értékes pontokat tudott ledolgozni hátrányából. Mondhatni “gondok” azonban továbbra is leginkább a védőtérfélen akadtak. Cziczás László tanítványai ugyanis csakis nagy nehezen tudták megfékezni a Prága agresszív, gyors támadásait, a hibákat viszont a vendégek könyörtelenül kihasználták. Az etapban előszőr Maite Cazorla, majd Veronika Vorackova volt sikeres cseh oldalon, amivel 18-25-re változott az állás. Ekkor Cziczás vezetőedző kért időt. A rövid taktikai eligazítás pedig láthatóan jót tett a győri együttesnek, mely visszatérve elképesztő akciókkal folytatta a játékot, s ezzel 24-25-nél egy pontra zárkózott fel. Ezúttal tehát Hejkova vezetőedző kérte ki idejét csapatának. A fejmosás pedig most a vendégeknek tett jót. A Prága a folytatásban ugyanis magasabb sebességbe kapcsolt, s újból elkezdte gyártani a pontokat. A különbség, hogy ezúttal a Győr viszont állta a sarat. Végig ott maradt ellenfele sarkában, és a második negyed utolsó szakaszában tehát ismételten fej-fej mellett haladtak az együttesek. Ahogy arra viszont a győriek másodedzője, Fűzy-Antolovics Adél is kitért a mérkőzés előtti beharangozójában, ez a pörgős játék viszont leginkább a Prágának kedvezett. A vendégek tehát egy perc leforgása alatt újból elszakadtak a Győrtől, mígnem Destiny Slocum vette kezei közé az irányítást – egy extra triplával megint csak két pontra hozta fel a hazai gárdát. Ezután kosárra-kosár volt a válasz, majd hirtelen 35-42-t regisztrálhattunk a Prága javára, így tehát az utolsó másodperceket Cziczás László időkérése vezette fel. A félidőben azonban több kosár nem született, vagyis a csapatok innen fordulhattak.

A nagyszünetből visszatérve a második félidőt a Prága egy 10-1-es rohammal indította, amivel előnyük tíz pont fölé növekedett. Három perc elteltével 36-52-t regisztrálhattunk, az egyetlen győri pontot pedig Dombai Réka szerezte. Ezután egy pillanatra Cyesha Goree lépett elő, értékes pontokat szerezve a győrieknek, a vendégek vágtázását csapatszinten azonban továbbra sem tudták megállítani védekezésben. Ekkor frissített a pályán lévőkön Cziczás László. Érkezett a parkettre Gyöngyösi Janka, majd egy gyors pihenőt követően Anigwe is visszatért a játékba, ők ketten pedig összesen hat pontot faragtak le a hazaiak hátrányából. 46-56 a táblán és a Prága kért időt. A folytatásban a Győr azonban nem tudott beférkőzni tíz pont alá. Az ellenfél magabiztosan tartotta előnyét, sőt, a különbség egyre inkább állandósulni látszódott. A negyedet végül Bach Boglárka találata zárta, amivel 52-62-re változott az állás. A mérkőzés záró szakasz innen folytatódhatott. Az utolsó etap első perceiben pedig ismét kiegyenlítődött a pontszerzés. Pár percig ment az adok-kapok játék, majd a Prága újból dominálni kezdett. A csapat statisztikája alapján a teljesítmények pedig remekül eloszlottak – a kezdő ötösből szinte mindenki kétszámjegyű dobott pontnál járt, de a cserék is hozzátették, amit tudtak és kellett. 60-73-at mutatott az eredményjelző, amikor a vendégek kértek időt. Visszatérve a Prága előnye előszőr 15 pontra nőtt, majd a differencia a húszhoz közelített. Az utolsó másodpercekben a Győr még megpróbált szépíteni, azonban mindhiába. A ZVVZ USK Prága végül 83-64-es sikert aratott a Győr otthonában.

 

SERCO UNI GYŐR - ZVVZ USK PRÁGA 64-83 (13-21, 22-21, 17-20, 12-21)
Euroliga, 3. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi Csarnok
Özlem Yalman, Alexandra-Ioana Stan, Nikolaos Tziopanos (Svetlana Simion)

SERCO UNI Győr: Dombai 5, Goree 8, Slocum 5/3, Anigwe 27/9, Bach 7/6. Csere: Ruff-Nagy 4, Török 5/3, Dubei -, Gyöngyösi 3/3, Hegedűs -, Molnárová -.

ZVVZ USK Prága: Cazorla 15/3, Conde 8, Vorackova 13/3, Vyoralova 16/6, Magbegor 21/6. Csere: Hof 2, Andelova 8/6, Petlanova -, Pribylova -, Sipova -.

 

 

Női Európa-kupa: Nagy küzdelemben sokáig szorossá tette a Reyer Venezia elleni találkozóját a Pécs

 

Az Európa Kupa 2. fordulójában az NKA Universitas Pécs 67-52-re alulmaradt hazai pályán a Reyer Veneziával szemben.

Anna Makurat és Francesca Pan villanásaival a Reyer szerzett vezetést a találkozó elején. Az első pécsi pontok Payton Williams és Mérész Beatrix nevéhez fűződtek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az első percekben. 10-9 után szerzett labdákkal és indításos pontokkal kerültek lépéselőnybe a vendégek. A 6-0-s futásukat követően 16-9-nél kért időt Jovan Gorec. Új lendületet fogva Laczkó Sára triplájával kezdte felzárkózását a Pécs. Nyílt esély, hogy négy pontnál is közelebb kerüljenek a mieink. Ezzel nem sikerült élni, sőt ismét az olaszok kerültek komolyabb lépéselőnybe. Egészen 20-12-re léptek el a vendégek. Az első szakaszt Mérész Beatrix duplája zárta, 10 perc után 20-14 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején két percig nem találtak be a csapatok. Lisa Berkani büntetői törték meg a kosárcsendet. Erre Peyton Williams válaszolt. A folytatásban így 6-8 pont között látszott beállni a differencia.

A Reyer előnye először 28-18-nál érte el a 10 pontot. Erre Weninger Virág válaszolt, de sokáig ennél a 8-10 egyégnél nem sikerült közelebb kerülni. Az utolsó két percbe érve Sydney Wallace triplájával 33-27-nél nyílt meg az esély a felzárkózásra. Még labdájuk is volt a pécsieknek, hogy jobban felkapaszkodjanak. A kísérletek azonban lejöttek a gyűrűről. A félidőt a finn válogatott center Awak Kuier 2+1-es megoldása zárta, amivel 36-27-re módosult az állás. A nagyszünetben a pécsieknél a 6-6 pontos Peyton Williams és Mérész Beatrix, míg a vendégeknél a 14 pontos Matilde Villa volt a legeredményesebb. A pécsiek 34-ből 11-et, az olaszok 31-ből 14-et dobtak be mezőnyből. A magyar csapat ugyan 23-17-re vezetett a lepattanókban, de a 11 eladott labda soknak tűnt. A harmadik negyedre ezek számát csökkentette a magyar együttes, mely a játékrész elején 39-27 után Matea Tadic négy pontjával kezdte meg a felzárkózását.

Sokáig úgy tűnt, hogy a 8-10 pontos üvegplafont minden erőfeszítés ellenére nem sikerült áttörni. Peyton Williams vezetésével 41-35-nél jött ez össze, majd Kiss Angi triplája után 43-38-nál. Erre a jó sorozatra pedig Weninger Virág is rápakolt, így 43-40-nél már csak 3 pont választotta el a feleket. Az extra sorozatra 7-0-val feleltek a vendégek és újra visszaállt a kétszámjegyű különbség. A harmadik etapot Sydney Wallace duplája zárta. Az utolsó 10 percnek 50-42-ről vágtak neki a csapatok. A negyedik negyed is Wallace villanásával indult. Az egy tripla volt a brit légióstól. Ezzel 50-45-nél még teljesen nyílt lett a találkozó. Nem sokkal később 54-49-re is felkapaszkodtak Weninger Virágék. Ezekre azonban azonban Lisa Berkani és Awak Kuier válaszolt. A finn center sorozatban hét pontot szerzett, amivel 64-49-re léptek el a velenceiek. Ekkor még négy perc volt hátra, de reális felzárkózási esélyek nem mutatkoztak. A különbség 15 pontnál tetőzött. A Reyer Venezia végül 67-52-s sikert aratott.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - UMANA REYER VENEZIA 52-67 (14-20, 13-16, 15-14, 10-17)
Európa Kupa, 2. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Diana Lapanović (Szlovénia), Eduard Uhrin (Szlovákia), Maid Lasetovic (Bosznia-Hercegovina) - Damir Kunosic (Bosznia-Hercegovina)

NKA Universitas Pécs: Tadic 9, Weninger 4, Williams 10, Wallace 14/6, Mérész 7. Csere: Laczkó 3/3, Smailbegovic 2, Olawuyi, Kiss 3/3.

Umana Reyer Venezia: Villa 18, Nicolodi, Pan 3, Makurat 6/3, Cubaj 4. Csere: Berkani 9/3, Gorini, Meldere 4, Fassina 7/3, Kuier 16/3.

 

 

 

Vármegyei szövetségek