Rajtol a Tippmix Női NB I
30
Sep
2023
Rajtol a Tippmix Női NB I
2023. szeptember 30.  |  11:00

Szombaton öt mérkőzéssel elrajtol a 2023/2024-es bajnoki évad. Az első fordulót megelőzően a csapatok nyári változásairól és a várható erőviszonyokról állandó szakértőnket, játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdezte a Wbasket.hu.

 

SOPRON BASKET

„Mindenkit óva intenék attól, hogy a Sopron kapcsán a felkészülési meccsek eredményéből induljon ki. Egyrészt, akik ott maradtak, illetve az érkezők, gondolva itt elsősorban Papp Diára, tudnak egy jó csapatot alkotni. Ahol honosítottként Jelena Brooks, Yvonne Turner – bár tavaly jócskán elmaradt a teljesítménye az első soproni időszakától – áll rendelkezésre vagy ott van Fegyverneky Zsófi, csínján kell bánni azokkal a gondolatokkal, melyek esélytelenként kezelnék ezt a csapatot. Még akkor is igaz ez, ha az induló keretet sok sérülés hátráltatja.

Ahogy láthattuk a fiatal szerb center Jovana Jevtović leigazolása kapcsán, tud újat húzni a Sopron és biztos vagyok benne, ha lehetősége nyílik rá, további légiósokkal egészülhet ki a kerete. Nyilván nagy kérdés Határ Bernadett, hogy mikor érkezik meg és milyen állapotban van, illetve a rutinos játékosok egészsége mit enged év közben, de azon sem lepődnék meg, ha döntőt játszana a Sopron.”

 

AZ EUROLIGÁSOK: SERCO UNI-GYŐR, DVTK HUN-THERM

„Tavaly láttuk azt a példát Szekszárdon, hogy négy amerikai légióssal vágott neki egy csapat a szezonnak és hamar elbukott ez a koncepció. A Győr most hasonló játékospolitikát képvisel. Rengeteg fog múlni azon, hogy mennyire tudják a csapatot szem előtt tartani vagy mennyire akarják magukat szem előtt tartani a játékosok. Ez lesz a kulcskérdés. Nyilvánvaló, hogy játékosállományban és tudásállományban ennek a Győrnek ütőképes csapatnak kellene lennie, de ezt a légiósválasztást ebben a formában bátor döntésnek tartom. Szakmai oldalon pedig – főleg az Euroliga főtáblás szerepléssel együtt – Földi Attila hiánya nagy terhet fog róni a többi edzőre.

Többször használtam a szekszárdi párhuzamot, de azt hozzá kell tenni az Euroliga kapcsán, hogy a Győrnek nem az első éve lesz ezen a szinten. Már két szezont szerepeltek a legrangosabb európai sorozatban és biztos vagyok benne, hogy ezzel a játékosállománnyal nagyobb reményekkel indulnak neki, mint a Szekszárd bármelyik évében. Fontos lesz, hogy ez az egészséges önbizalom végig egy egészséges önbizalom maradjon eredményektől függetlenül. Egy ilyen nyár után a magyar válogatott tagjai vélhetően tudnak is miből meríteni.

A DVTKról sokat beszéltünk, hiszen 10 nappal előbb kezdődött az idény a csapatuknak a sikerrel megvívott Euroliga selejtezővel. Ha a keretük bővebb lesz minőségileg, mint tavaly, tehát a pályára kerülők jobban tudják tehermentesíteni a kulcsembereket és minőségileg többet hozzátesznek, akkor az elmúlt szezonnal ellentétben jobban kitarthat a lendületük. Egy évvel ezelőtt a rosszabb forgatókönyv jött be, hogy az extra Euroliga főtáblás debütálásnak nagy ára lett. Akár egy-egy sérüléssel, akár azzal, hogy egyik hazai sorozatban sem jutottak döntőbe. Mindenképpen a csapat frissen tartása a kulcs, amire a mostani kerettel van is esély.

A DVTK a tavaszi időszakhoz hasonlóan öt légióssal rendelkezik, így közülük a bajnokikon egy játékost ki kell kihagyni. Lesznek olyan mérkőzések, ahol akár két légiós hiányát is elbírnák. Itt inkább az alapszakaszban az U20-asokkal való összehangolás igényel nagyobb tervezést. Ha az U20-as szabályt említettük, a Győr és a DVTK között érdekes lesz majd figyelni miként döntenek a szakvezetők. A győrieknél Gyöngyösi Janka, Molnárova Laura és Küllős Kíra, míg a DVTK-nál Aho Tyra, Fárbás Eliza, Oláh Fruzsina és Toman Petra előtt a feladat, hogy megoldja ezt. A posztokat, a szerkezetet nézve mindkét edzői stábnál nagy sakkozásra számítok. Győrben különösen érdekessé teszi a helyzetet, hogy Dombai Réka kiöregedve immár felkerült a felnőtt magyar rotációba, ami az egyik legkritikusabb szituáció egy játékos életében.”

 

AZ EURÓPA KUPÁSOK: TARR KSC SZEKSZÁRD, NKA UNIVERSITAS PÉCS

„A Szekszárd fog meglepetéseket okozni. Hazai pályán mindenképpen, de akár idegenben is. Nekem ez a csapat hasonlít a 2017-esre, amelyik némileg váratlanul bajnoki döntőt játszott. Most nincs Eva Lisec vagy Maja Erkic szintű légiósuk, de a kiváló közösség ugyanúgy viheti őket előre és a visszatérő Theodoreán Alexandra ennek megteremtésében kiemelkedő. Szerintem vele sokat nyert a Szekszárd.

Bálint Réka visszavonulása, Studer Ági eligazolása az élet rendje, ahogy az is, hogy másoknak kell fellépniük. Ott van Miklós Melinda, Boros Julcsi, Mányoky Réka vagy a fiatalabbak, mint Szücs Gréta, Holcz Rebeka. Rutinos érkező Horváth Betti, akinek a diósgyőri kitérőhöz képest jóval érettebb fejjel kell ismét kilépnie a megszokott Csatás közegből. Abból a közegből, ahol jó teljesítményt nyújtott évekig. Ahogy nem egyszer mondtam már ilyen előzetesekben, ilyenkor válik el, hogy valaki sportoló vagy versenyző. Ez természetesen nem csak Bettire, hanem többekre is igaz, akiknek hasonló fordulóponthoz érkezett a pályája.

Tavaly ötödik helyen zártak a pécsiek és velük kapcsolatban az az érzésem volt, hogy „olyan, mint, ha most jönne a nagyobb lépés, de aztán mégsem jött” és ez idén is megismétlődhet. Közel voltak az élmezőnyhöz, kupadöntőt játszottak, de a pluszt, ami a négybe jutáshoz kellett volna, nem tudták meglépni.

Az látszik, hogy rendkívül nehéz megtalálni az egyensúlyt. Értem ez alatt azt, hogy akadémiai csapat legyen korosztályos válogatottaknak lehetőséget adva és közben új igazolásokat is be kell hozni. Nem könnyű megítélni látatlanban, hogy a fiatal mag mellé, mint rutinosabb magyarok, mennyire válik be Kiss Angelika, Mérész Trixi és Weninger Virág leigazolása. A keretben még van légióshely, hiszen Sydney Wallace, Matea Tadic és Peyton Williams mellett Olawuyi Adenike és Nadija Smailbegovic itthon nem számít légiósnak. Ha a „sakkozást” használtuk az Euroliga csapatoknál, akkor itt is tanulságos lesz hogyan formálódnak év közben a percek és a szerepek. A fiatalok közül Rátkai Eszter, ha egészséges, várhatóan több lehetőséget kap. Kíváncsi vagyok tartósan ki tud fellépni a többiek közül.”

 

TFSE-MTK, VASAS AKADÉMIA, E.ON ELTE-BEAC – VERSENYFUTÁS A BUDAPESTI CSAPATOK KÖZÖTT

„Azzal, hogy két együttes kiesett, jöttek felszabaduló játékosok, akik, ha nem is írhatják át alapjaiban az erőviszonyokat, de új csapatukat meglepetésekhez segíthetik. Ebből szerintem többen is profitálhatnak, amivel kiegyensúlyozottabb lehet a mezőny második fele.

Az elmúlt szezon hatodik helye után nem érzek akkora meglepetést a TFSE-ben, mint ami az elmúlt években rendre ott lógott a levegőben a szezon előtt. Bár a statisztikái nem voltak kiemelkedőek, de csapategységben Theodoreán Alexandra sokat hozzátett és ilyen szempontból rettenetesen fog hiányozni. Érdekes lesz, hogy Hegedűs Péter miként lép fel a vezetőedzői pozícióba. A megszűnő csapatokból a TFSE-hez Szabó Fanni érkezett, akinek meccseken belül és szezonokon belül is voltak eddig jó szakaszai. Kiegyensúlyozott játékra lenne szükség tőle, hogy előrébb tudjon vele lépni a TFSE.

Fanni mellett Németh Alma lesz a legrutinosabb a keretben, de Dúl Pankától is sokat várok, hogy vezérként lépjen még előrébb. Az U20-as helyekre négy opciója is van a csapatnak: Dúl Terka, Baa Dominika, illetve új érkezőként Vladár Róza és Horváth Dóra. A légiósokat az eddigiek alapján nem tudom megítélni. Már önmagában a magyar gyökerei miatt is kíváncsi leszek Monika Czinanóra. Ugyan kisebb figyelmet kapott tavasszal, de a WNBA Draft harmadik körében elkelt centerről van szó.

Tavaly a 7-8. helyen a Vasas Akadémia és az E.ON ELTE-BEAC osztozott. A Vasastól Papp Dia és Nadija Smailbegovic távozott. Azzal, hogy két ilyen meghatározó ember kiszállt, nagyobb teher hárulhat a többiekre és kérdés, hogy ezzel ki mennyire tud élni.

A BEAC a tavalyi évhez képest szerintem gyengült. Még akkor is, ha a mostani légiósokat nem tudom megítélni, hogy milyenek lesznek. Morgan Green és Ana Vojtulek ezen a szinten extra volt és hatalmas löketet adott a Szekszárd első fordulós legyőzése. Tetszetős játékkal jó szezont hoztak. Amiben bízhatnak, hogy Kovács Andi nagyon jól tud dolgozni azzal a közeggel.”

 

ELŐRÉBB LÉPHET-E A VBW CEKK CEGLÉD VAGY A BKG PRIMA AKADÉMIA?

„A Cegléd légiósok nélkül várja a szezont. Czank Timivel sokat nyertek. Rettentő munkás húzóember és utolsó leheletéig küzdő csapatjátékos. Bár tavasszal bejelentette visszavonulását, de erre a szezonra visszatér a pályára Barnai Judie. Többen érkeztek a PINKK-től, illetve az Egyesült Államokból hazatért Farkas Petra. Nagy munka ennyi új játékosból csapatot formálni. Érdekes lesz, hogy mellé tudja-e tenni az ehhez szükséges munkát a kisebb rutinnal rendelkező szakmai stáb. Illetve lesz-e olyan játékos, aki amolyan igazi vezérként áll élére a társaságnak és húzza magával a többieket.

A BKG keretéről keveset tudunk. Három légiós mellé Rozmán Lilla, Koch Dóra és a Csatából fiatalként Bajzáth Lili érkezett. A Cegléd és a BKG sokat veszített a PINKK kiválásával. Tavaly ott volt az a biztos tudat, hogy adott a PINKK a hátuk mögött, akit jó eséllyel tudnak verni. Érdemben nem kellett tartani a kieséstől. Most csak erősebb csapatok lesznek a mezőnyben, ami óriási lelki teher. Az első lépésként ezzel kell megbírkózni.”

 

Szombaton a Kosárlabda Sport Club Szekszárd –BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós mérkőzéssel elrajtol a Tippmix Női NB I 2023/24-es idénye. A legjelentősebb, azonnal szembetűnő változás a korábbi évadokhoz képest a csapatok számában van: 12 helyett ezúttal 10 gárda adta le nevezését az élvonal küzdelmeire, a Ludovika Csata és a PINKK Pécsi 424 nem tagja a mezőnynek. Lássuk, ki milyen kerettel vág neki az idei pontvadászatnak!

 

2023. szeptember 30. szombat

 

TARR KSC Szekszárd - BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós – 16:00

TARR KSC Szekszárd

Érkezett: Árvai Noémi (PINKK), Ana Vojtulek (BEAC), Theodoreán Alexandra (TFSE), Horváth Bernadett (Csata), Jacinta Monroe (Adelaide, Ausztrália), Aleksandra Stanacev (AZS UMCS Lublin)

Távozott: Studer Ágnes (CBK Mersin, Törökország), Bálint Réka (visszavonult), Cyesha Goree (Győr), Horváth Dóra (TFSE), Sydney Wallace (PEAC)

Maradt: Boros Júlia, Mányoky Réka, Szücs Gréta, Holcz Rebeka, Miklós Melinda, Nikola Dudásová, Krnjics Szara

 

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós

Érkezett: Koch Dóra (BEAC), Rozmán Lilla (Győr), Chloe Marotta (Marquette Golden Eagles, USA), Santa Baltkojiené (Elitzur Holon, Izrael), Bajzáth Lili (Csata)

Távozott: Andi Hanna (Cegléd), Szabó Dóra (visszavonult), Dominique McBryde, Katona Szidónia, Kayla Jones, Ama Degbeon, Raina Perez

Maradt: Vári Zita, Takács Dorina, Duka Lili, Solanch Aldazabal, Zsámár Panna, Herzog Bora, Gróf Júlia

 

 

Vasas Akadémia - SERCO UNI Győr – 18:00        

Vasas Akadémia

Érkezett: Jáhni Zsófia (PINKK), Boros Berta (Csata), Savannah Plentovich (Uppsala, Svédország), Myah Taylor (Mississippi), Gelei Karola, Kádár Orsolya (mindketten saját utánpótlásból)

Távozott: Papp Klaudia (Sopron Basket), Nadia Smailbegovic (PEAC), Schaquilla Nunn, Katrina Pardee

Maradt: Budácsik Dorottya, Szerencsés Tamara, Tóth Orsolya, Madár Eszter, Madár Kata, Salamon Zsófia

 

SERCO UNI Győr

Érkezett: Destiny Slocum (Toulouse, Franciaország), Hegedűs Janka (TFSE), Gyöngyösi Janka (Csata), Cyesha Goree (Szekszárd), Molnárová Laura (Sopron Basket), Diamond Miller (Minnesoty Lynx), Kristine Anigwe (Chicago Sky)

Távozott: Weninger Virág (PEAC), Rozmán Lilla (BKG), Baffy Fanni, Aaryn Ellenberg, Beatrice Mompremier, Peyton Williams, Sabina Oroszová, Varga Zsófia (visszavonult)

Maradt: Ruff-Nagy Dóra, Dubei Debóra, Török Ágnes, Bach Boglárka, Dombai Réka

 

 

VBW CEKK Cegléd - NKA Universitas Pécs – 18:00

VBW CEKK Cegléd

Érkezett: Barnai Judit, Czank Tímea (Csata), Kovács Kitti (PINKK), Vincze Nikolett (PINKK), Farkas Petra (Colorado State, USA), Nagy Réka (PEAC), Andi Hanna (BKG)

Távozott: Samantha Cooper, Laufer Gabriella, Szabó Petra

Maradt: Szerelem-Kobolák Cintia, Rakita Lili, Szirony Dorina, Horváth Boglárka, Viszmeg Míra, Filipowicz Vanda

 

NKA Universitas Pécs

Érkezett: Mérész Beatrix (Basket Team Crema, Olaszország), Kiss Angelika (DVTK), Weninger Virág (Győr), Nadia Smailbegovic (Vasas), Peyton Williams (Győr), Matea Tadic (Castors Braine, Belgium), Sydney Wallace (Szekszárd), Hőgye Petra, Szakolczi Diána, Gréts Dalma (mindhárman saját utánpótlásból)

Távozott: Kiss Virág (CBK Mersin, Törökország), Wentzel Nóra (Enea Gorzów, Lengyelország), Szücs Réka (Dávid Kornél Akadémia), Kaszás-Pap Regina, Ilina Selcova, Simon Zsófia, Ivana Katanic, Sierra Calhoun, Kötő Luca, Jazmon Gwathmey, Beatriz Sanchez

Maradt: Laczkó Sára, Adenike Olawuyi, Halmágyi Kitti, Halmágyi Kata, Rátkai Eszter

 

 

TFSE-MTK - Sopron Basket – 19:00

TFSE-MTK

Érkezett: Horváth Dóra (Szekszárd), Szabó Fanni (Csata), Sha Carter (Florida Gulf Coast University, USA), Angeliki Vincilaiu (Polonia Warszawa, Lengyelország), Monika Czinano (Iowa Hawkeye, USA), Vladár Róza (Csata), Vígh Bernadett (saját utánpótlásból),

Távozott: Hegedűs Janka (Győr), Theodoreán Alexandra (Szekszárd), Szeitl Vanessa, Turi Eszter, Tyaunna Marshall, Lauren Manis

Maradt: Baa Dominika, Dúl Terka, Király Andrea, Burján Laura, Dúl Panka, Németh Alma, Pusztai Petra

 

Sopron Basket

Érkezett: Papp Klaudia (Vasas), Sinka-Pálinkás Szofi (Kecskeméti KA), Toman Dóra, Toman Réka, Szikszai Franciska (mindannyian saját utánpótlásból)

Távozott: Czukor Dalma (Oxygen Roma Basket, Olaszország), Olivia Epoupa, Dragana Stankovic, Ezi Magbegor, Alice Kunek, Pfeiffer Virág

Maradt: Fegyverneky Zsófia, Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Brooks Jelena, Varga Alíz, Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna, Erdélyi Alexandra, Kókai Patrícia, Völgyi Lili,

 

 

E.ON ELTE BEAC - DVTK Hun-Therm – 19:00

E.ON ELTE BEAC

Érkezett: Gábor Lili (Csata), Katrina Ozola (Rigas Stradina University, Lettország), Josipa Pavic (Zagreb, Horvátország), Kolby Morgan (Rize Belediyesi, Törökország), Jármay Anna, Séllei Lili, Vita Alexandra, Drahos Leila, Szauter Petra (mindannyian saját utánpótlásból)

Távozott: Ana Vojtulek (Szekszárd), Morgan Green, Benke Sára, Koch Dóra (BKG), Bodnár Virág, Radócz Fanni

Maradt: Angyal Barbara, Juhász Angéla, Katona Boglárka, Milkovics Réka, Orosz Zsófia, Tóth Franka, Zsámár Lili

 

DVTK Hun-Therm

Érkezett: Ana Tadić (Tarbes GB, Franciaország), Fárbás Eliza (saját utánpótlásból), Kaila Charles (Seattle Storm, USA), Lelik Réka (Castors Braine, Belgium), Tenyér Zsófia (PINKK)

Távozott: Bernáth Réka (AZS UMCS Lublin, Lengyelország), Kiss Angelika (PEAC), Cheridene Green, Arella Guirantes (Familia Schio, Olaszország), Márkusz Lilla, Bacsó Zsófia

Maradt: Kányási Veronika, Aho Nina, Milica Jovanovic, Aho Tyra, Darcee Garbin, Toman Petra, Monika Grigalauskyte, Vég-Dudás Anna, Oláh Fruzsina

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek