Golomán nagyszerű játékkal kezdett az ACB Ligában
25
Sep
2023
Golomán nagyszerű játékkal kezdett az ACB Ligában
2023. szeptember 25.  |  09:54
Beindult a nagyüzem Európában, sok helyen elkezdődtek a bajnokságok, és természetesen idén is figyelemmel követjük külföldön játszó válogatott játékosaink teljesítményét.
 
 
A Basquet Girona magyar magasemberének, Golomán Györgynek parádésan kezdődött az idény. Egyrészt csapata elég komoly meglepetésre legyőzte a Valenciát idegenben (85-89). Másrészt Golomán ebből oroszlánrészt vállalt: még a mérkőzés összefoglalójában is kiemelték, hogy amikor a jó kezdés után kicsit visszaesett a Girona, és a 32. percben 67-62-re meglépett a Valencia, a magyar válogatott játékosának 3+1-es akciója adott megint lendületet a vendégeknek. Golomán végül 16 ponttal, 4 lepattanóval és 2 gólpasszal zárt. Közel 20 perc alatt kipontozódott, de holtversenyben a legeredményesebb és összességében a leghasznosabb (18 VAL) tagja volt a győztes együttesnek.
 
Másik spanyolországi légiósunknak, Somogyi Ádámnak nem sikerült ilyen jól a bemutatkozás, bár egyénileg mindent kihozott a rendelkezésére álló játékidőből, amit lehetett. A Surne Bilbao borzasztóan simán verte a MoraBanc Andorrát (95-73), Somogyi pedig kevesebb, mint 4 percet tölthetett mindössze a pályán. Ez idő alatt is bedobott azonban két triplát, méghozzá két kísérletből, így 6 ponttal és 6 VAL-lal zárt minimális lehetőség mellett is.
 
Váradi Benedeknek egyelőre kifejezetten jól megy a játék Lengyelországban, a Trefl Sopot pedig két tétmeccset is játszott már. Előbb hét közben a King Szsczecin ellen, a lengyel szuperkupadöntőn volt csapata legjobbja és legponterősebb játékosa Váradi, aki 26 perc alatt 20 ponttal (5/9 tripla), 5-5 lepattanóval és gólpasszal végzett (23 VAL). Volt egy hatalmas egyenlítő triplája is a meccs végén, azzal lett 90-90 az állás, de még volt ideje Darryl Woodsonnak a győztes középtávoli megszerzésére, ezzel nyerte meg a trófeát a Szczezin (92-90)
 
 
Váradi a lengyel bajnokság első fordulójában, az Anwil Wloclawek otthonában is jól játszott, 15 pontot, 4 lepattanó, 2 gólpasszt és 1 szerzett labdát is feljegyezhettek a neve mellé a statisztikusok. A Trefl azonban ezen a mérkőzésen is kikapott (91-83), így vereséggel kezdte az új idényt.
 
A Neptunashoz igazoló Maronka Zsombor győzelemmel debütált a litván élvonalban, új csapata még szeptember 16-án győzte le a 7bet-Lietkabelist egy nagy negyedik negyeddel (91-81). Maronka a Neptunas negyedik legjobb pontszerzője volt, 12 pontig (3/6 tripla), valamint 1-1 lepattanóig, blokkig és szerzett labdáig jutott. Az utolsó 10 perc döntött a Siauliai elleni hétvégi bajnokin is, csak ezúttal nem a Neptunas javára (90-82). A magyar magasember ezen az összecsapáson 4 pontot, 2-2 lepattanót és gólpasszt, illetve 1 blokkot rakott a közösbe.
 
Az ABA Liga ezen a hétvégén, az Euroliga pedig jövő héten kezdődik a Hanga Ádámot is foglalkoztató Crvena zvezdának. Az NBA előszezonja szintén jövő héten indul, Valerio-Bodon Vincent október 8-án hajnalban léphet pályára a Golden State Warriors ellen. Japánban is jövő hét végén indul majd az idény a Kawasaki Brave Thundershez igazoló Rosco Allennek. A Flamengo pedig október 14-én kezdi majd szezonját a brazil élvonalban, az NBB-ben, Filipovity Márkóval a soraiban.
 
 
Idén a hölgyek is fókuszba kerülnek ebben a rovatban.
 
Határ Bernadett jelenleg Connecticut Sun kötelékében van, az együttes pedig már a WNBA elődöntőjében jár, és ott is vezet 1-0-ra a New York Liberty ellen, miután 78-63-ra nyert a Barclays Centerben rendezett első találkozón - Betti nem került pályára. A Connecticut egyébként a negyeddöntőben a Juhász Dorkával felálló Minnesota Lynxet búcsúztatta 2-1 arányban - Dorka majd az olasz Famila Schiónál kezdi meg az európai szezont.
 
A török CBK Mersinnél két magyar válogatott is játszik idén Studer Ágnes és Kiss Virág személyében. A Mersin rögtön az első fordulóban legyőzte a címvédő és Euroliga-győztes Fenerbahcét (76-74) - Kiss 8 ponttal, 5 lepattanóval, valamint 1-1 gólpasszal és blokkal, Studer pedig 4 ponttal, 5 lepattanóval és 2 gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Az Izmit otthonában aztán kikapott a CBK, hiába ért el közel dupla-duplát Kiss (12 pont, 9 pattanó, 1 gólpassz), és hiába jutott 10 pont fölé Studer is (12 pont, 3 pattanó, 2 gólpassz). A Hatay ellen, szombaton kiütéses győzelem következett, így 2-1-gyel áll jelenleg a Mersin. Kiss ezen a találkozón is hozta magát csereként beállva (12 pont, 8 pattanó, 1-1 gólpassz és blokk), Studer nem került pályára.
 
A sepsiszentgyörgyi ACS Sepsi-SIC a múlt héten belevágott az Euroliga selejtezőibe, és hazai pályán 5 pontos előnyt szerzett a lett TTT Riga ellen - nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e a szerdai visszavágóra. A negyedik negyedben nagyot mentő hazaiaknál Gereben Lívia kezdőként sokoldalúan kosarazott (5 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz). A Sepsi a román kupában 105-55-re gázolta el a Rapid Bukarestet - Gereben ezen a találkozón 5 pontot, 4 lepattanót és 2 gólpasszt ért el.
 
Lengyelországban még nem kezdődött el az idény, így Wentzel Nóra (Enea Gorzów) és Bernáth Réka (AZS UMCS Lublin) tétmeccsen még nem szerepeltek új csapataikban.

Vármegyei szövetségek