Egy lépéssel közelebb az Euroliga-főtáblához a DVTK
21
Sep
2023
Egy lépéssel közelebb az Euroliga-főtáblához a DVTK
2023. szeptember 21.  |  09:00

Szerdán megkezdődtek a 2023/2024-es Euroliga-selejtezők. A DVTK HUN-Therm a London Lions gárdájával küzd meg a főtáblás helyért. Az első találkozót a brit fővárosban rendezték, ahol Völgyi Péter együttese magabiztos, 63-48-as győzelmet aratott.

A mérkőzést a miskolci alakulat kezdte magabiztosabban. Völgyi Péter tanítványai villámrajtot vettek, s alig két perc leforgása alatt 5-0-ás előnyre tettek szert. Az első találatot Milica Jovanovic szerezte, majd Kaila Charles, végül pedig Darcee Garbin sikeres büntetői következtek. A hazai együttes egyenlőre azonban nem találta a ritmust. Bár megvoltak rádobásaik, ám kosár hosszabb percekig nem született oldalukon, mígnem Holly Winterburn triplája meg nem törte a csendet. Ezzel pedig a London Lions két pontra zárkózott fel, ami egyben be is indította a hazaiak pontszerzését. Juicy Landrum pontjaival előszőr ugyanis 5-5-nél egyenlítettek az angolok, majd át is vették a vezetést. A hirtelen fellángolás pedig szemmel láthatóan zavart keltett a diósgyőriek játékában, mely leginkább támadásaik pontatlanságában tükröződött. Ekkor viszont jókor lépett közbe Völgyi Péter vezetőedző, aki Kányási Veronikát a pályára küldve új lendületet adott csapatának. Kányási a bizalmat szinte azonnal egy bravúros hárompontossal hálálta meg, mely ismét a DVTK felé billentette a mérleget. Ezután pedig mintha egy teljesen más mérkőzés vette volna kezdetét. Mind a két együttes hihetetlenül fizikálisan kosárlabdázott, szinte fault-határ élen táncoltak a csapatok. A következő találat végül Megan Gustafsontól érkezett, melynek köszönhetően a londoniak kerültek egy pontos előnybe – ekkor Völgyi vezetőedző kért időt lányainak. A folytatásban fej-fej mellett haladt a két gárda. Az első játékrész 6-6-al végződött, azaz a második felvonás 15-14-ről folytatódhatott.

A játékképet tekintve a következő tíz perc nem hozott hatalmas változásokat. A mérkőzés az első negyedhez hasonlóan kiélezetten folytatódott, foggal-körömmel harcoltak a főtáblára jutásért a csapatok. Az etap első pontját Karlie Samuelson szerezte büntetőből, majd megint csak Samuelson vágott be egy triplát a miskolciak hálójába, erre viszont már Kaila Charles válaszolt egy csakugyan távoli találattal. S bár a kosarat Charles szerezte, a gólpassz Lelik Rékától érkezett, aki következőnek is Charles-t hozta helyzetbe. Ezzel pedig a DVTK 19-19-nél tudott ismét egyenlíteni, ezúttal tehát a London Lions vezetőedzője kért időt eligazításra.  Visszatérve tovább fokozódott az izgalom, s persze a hangulat. A játék ugyanis Juicy Landrum pontjaival folytatódott, majd pedig Darcee Garbin hárompontosa következett, melynek köszönhetően Völgyi Péter tanítványai 21-22-nél fordították meg a találkozót. S bár az együttesek továbbra is elég sok hibával játszottak, a meccs élvezhetőségén ez nem rontott. Csakúgy tombolt a közönség. Legfőképpen a hazaiak bíztatását lehetett hallani, ám a tömegből kiszűrődött a miskolci szurkolótábor bíztatása is, mely hatalmas löketett adott a DVTK játékosainak. Két percre a nagyszünettől pedig ismét egált regisztrálhattunk (26-26). A félidő véghajráját technikai nehézségek vették fel, ami plusz lehetőséget adott a vezetőedzőknek, hogy eligazítsák csapatukat. A rövid szünetet követően a játék pedig Lelik Réka sikeres büntetőivel folytatódott, mely két pontos előnybe hozta a Diósgyőrt. A félidőt pedig végül Darcee Garbin triplája zárta, így tehát a felek 26-31-ről fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebbje pedig szintén Darcee Garbin volt 12 ponttal.

A második félidőt a London Lions egy 5-0-ás szakasszal indította, melynek köszönhetően a DVTK ellenfele ki is egyenlített. Ekkor azonban Milica Jovanovic szállt be jókor a játékba, méghozzá egy hárompontossal, mely ismét megnövelte a felek közti különbséget. Ezzel pedig ismét beindult az adok-kapok játék. Kosár-kosarat követett, 7-7 után pedig újból 5 ponttal ment Völgyi Péter együttese. A Diósgyőr viszont ekkor váltott ritmust. A piros-fehér alakulat nemcsak, hogy kevesebb hibával kosárlabdázott mind védekezésben, mind pedig támadásban, de sokkal magabiztosabban is. Abszolút uralták a parkettet, melynek szépen lassan meg is lett az eredménye, 34-43-nál ugyanis a differencia már a tíz pontot ostromolta. Az angolok azonban továbbra sem adták fel a harcot. Felvették a kesztyűt, s mindamellett, hogy sorozatban hiúsították meg a miskolciak támadásait, a támadótérfélen is egyre biztosabbnak tűnt a játékuk. A negyed utolsó egy percében 39-43-ra zárkóztak fel. A játékrészt viszont ezúttal is diósgyőri pontok zárták. Monika Grigalauskyte volt sikeres, amivel a DVTK tovább tudta növelni előnyét, így tehát a mérkőzés záró szakasza 39-45-ről kezdődhetett.

A pár perces rövid szünet azonban rendkívül jót tett a hazai együttesnek, mely az utolsó negyedet ismét egy 5-0-ás rohammal indította. Ezzel a London Lions egy pontra tudott felzárkózni. Ismét jókor kapcsolt viszont a miskolci gárda, mely továbbra sem adta ki kezei közül az irányítást. 44-48-nál Darcee Garbin dobott büntetőket, majd újból négy pont volt közte. Ezzel azonban még közel sem ért véget a találkozó, hiszen ekkor egészen pontosan még hét perc volt hátra az összecsapásból. A DVTK viszont továbbra is hihetetlen ritmust diktált. Előnyük egy szempillantás alatt ismét a tíz pontot súrolta. Ez pillanatnyi zavart keltett a hazaiak játékában, mígnem valamelyest rendezni tudták soraikat, ám nem annyira, hogy az egyenlítés, vagy akár egy fordítás szóba jöhetett volna. Sőt, 48-58-nál a különbség végül a tíz pontot is elérte. Ezután még Aho Nina is szerzett egy kosarat, mely továbbnövelte a vendégek előnyét, majd pedig Styliani Kaltsidou vezetőedző kért időt csapatának. Az Euroliga-selejtező első mérkőzéséből ekkor még kevesebb, mint két perc maradt hátra. A véghajrát pedig egy sajnálatos esemény vezette fel. A London Lions oldalán ugyanis Temi Fagbenle szenvedett egy súlyosabbnak tűnő sérülést, akit végül csapattársai támogattak le a pályáról. Fagbenle kiesése bár megadta a kellő löketett együttesének, ez már nem volt elegendő a bravúros fordításhoz. A DVTK HUN-Therm végül tehát magabiztos, 63-48-as sikerrel zárta a találkozót, melyből Darcee Garbin 16 ponttal vette ki a részét. Rajta kívül három másik diósgyőri játékos jutott kétszámjegyű dobott pontig, akik közül Kaila Charles 10 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával zárt.

A DVTK HUN-Therm következőnek szeptember 27-én, szerdán lép ismét pályára a London Lions csapata ellen, az Euroliga-selejtező visszavágóján, a miskolci DVTK Arénában. 

 

LONDON LIONS - DVTK HUN-THERM 48-63 (15-14, 11-17, 13-14, 9-18)
Euroliga-selejtező, 1. mérkőzés
London, Copper Box Arena
Amel Dahra, Nikola Perlic, Martin Van Hoye (Lucas Hubertus Vergooseen)

London Lions: Fagbenle 3, Katanic 2, Landrum 12/3, Snytsina 2, Winterburn 3/3. Csere: Beckford-Norton -, Cox -, Endean -, Gustafson 13, Samuelson 7/6, Wilkinson 6.

DVTK HUN-Therm: Aho N . 10, Charles 10/3, Garbin 16/9, Jovanovic 11/3, Lelik 7/3. Csere: Grigalauskyte 2, Kányási 7/3, Tadic -, Tenyér -, Toman -, Vég-Dudás -.

Vármegyei szövetségek