Sopronból juthat a magyar kosárlabda újra olimpiára – interjú Báder Mártonnal
12
Sep
2023
Sopronból juthat a magyar kosárlabda újra olimpiára – interjú Báder Mártonnal
2023. szeptember 12.  |  15:00

Szombaton lett hivatalos, hogy Magyarország soproni helyszínnel női kosárlabdában olimpiai selejtezőtorna házigazdája lesz. A pályázatról, a rendezés történelmi jelentőségéről és a felnőtt válogatott eredményessége által kínált lehetőségekről beszélgetett a Wbasket.hu Báder Mártonnal, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökével.

 

Mit jelent a magyar kosárlabdának az olimpiai selejtező megrendezése?

Ennek jelentőségét nehéz lenne pár mondatban összefoglalni, de történelmi léptékben jól érzékelteti a mostani lehetőséget az a tény, hogy 43 éve nem vett részt magyar kosárlabda csapat olimpián.

Olyan országban élünk, ahol az olimpiának van a legnagyobb presztízse a sportéletben, teljesen jogosan, hiszen a világ legnagyobb sporteseménye. A női válogatottunk jó Európa-bajnoki szereplése okán pedig esélyünk nyílt arra, hogy kosárlabdában ismét ott legyünk a világ legjobbjai között.

Hogy ezek az esélyek ténylegesen milyenek, azt most még nem tudjuk. Az erőviszonyokról a sorsolás ismeretében lehet majd érdemben nyilatkozni, amit szintén Sopronban rendeznek szeptember végén, október elején. Összességében viszont ilyen közel olimpiához az elmúlt évtizedekben nem voltunk.

Nagy elismerés, hogy a sorsolásnak is házigazdája lesz hazánk. Hogy nézett ki a pályázat sportdiplomáciai háttere?

A rendezési jog elnyerése egyértelmű diplomáciai siker. Magyarország rengeteg sporteseményt látott vendégül az elmúlt években. Én a kosárlabdáról tudok közelebbről beszélni és a tapasztalatunk egyértelmű: az, hogy az évek során több felnőtt és utánpótlás esemény házigazdái voltunk, határozottan megerősítették a sportdiplomáciai pozícióinkat. Ez alapozta meg, hogy belevágjunk a pályázatba.

A közvetlen előkészítés során is próbáltunk tájékozódni az esélyekről. Bodnár Péterrel, az MKOSZ főtitkárával és Bodrogváry Iván, FIBA Europe Board taggal Manilában részt vettünk a nemzetközi szövetség tisztújító kongresszusán. A FIBA ugyan hivatalból nem kommunikálhat semmit a pályázókról, de minden körülményt figyelembe véve bizakodva adtuk be a jelentkezést.

Óriási siker, de egyben óriási felelősség is, hogy bizalmat szavazott nekünk a FIBA. Magyarország a világversenyek rendezésében mindig magas szintet képviselt és mi szeretnénk folytatni ezt a hagyományt. Bízom benne, hogy fantasztikus hangulatú telt házas selejtezőtorna házigazdái leszünk majd februárban.

Milyen elvárásokat fogalmazott meg a nemzetközi szövetség? Ide kapcsolhatjuk azt a kérdést is, hogy mi szólt a magyar pályázatban Sopron mellett?

Bármely más világversenyhez hasonlóan nagyon részletesen szabályozva vannak a rendezés feltételei. Mi ennek megfelelően adtuk be a pályázatot és büszkék vagyunk arra, hogy a FIBA illetékesei méltónak találtak minket. A magyarországi helyszínválasztás pedig teljes mértékben szakmai döntés volt.

Azt a helyszínt kerestük, ahol a legnagyobb esélyünk lehet négy csapatból a három legjobb között végezni és ezzel olimpiai kvótát szerezni. Két lehetőséget mérlegeltünk, Sopront és Miskolcot. Mindkettő mellett több érvet fel lehetett sorakoztatni. Végül az billentette Sopron felé a mérleg nyelvét, hogy a válogatott játékosai azt a csarnokot az évek során jobban bejátszották.

Miskolcon fantasztikus infrastruktúra áll rendelkezésre, mely szintén méltó lett volna egy ilyen eseményre. Megbeszéltük az ottani vezetőkkel ezt a kérdést. Egyértelműen elmondtuk, hogy milyen szakmai érvek szóltak Sopron mellett és ők ezt elfogadták. A magyar női kosárlabdának mindkét város értékes fellegvára és az, hogy most Sopron lett a befutó, nem jelenti azt, hogy Miskolc bármivel is kevesebb lenne.

Női kosárlabdában a felnőtt válogatott Európa-bajnoki 4. helye mellett a FIBA utánpótlás Európa-bajnokságairól 5. (U18), 8. (U16) és 10. (U20) pozíciót hozott a nyár. Ezen felül az Universiadén 5. helyet szerzett válogatottunk és az U14-es lányok megnyerték a Slovenia Ball-t. Elnöki szemnek mit mutat ez az eredménysor?

Amint lezajlottak a felnőtt és az utánpótlás válogatottak szakmai beszámolói, a Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnökével értékelni fogjuk ezeket. Ezen felül a női szakágban Székely Norbert a szakmai vezető, akinek maximálisan adok a véleményére. Nem is szeretnék így szakmai kérdésekben mélyebben állást foglalni.

A felsorolt eredményeket tekintve úgy ítélem meg, hogy a női szakág jó nyarat zárt. Az utánpótlás Európa-bajnokságokon egyszer-egyszer érhettünk volna el jobb helyezést, de az összképpel elégedett vagyok.

A felnőtt válogatott gerincét fiatal játékosok alkotják, ami a következő 4-5 évben egy nagyon erős csapatot mutathat. Az utánpótlás válogatottaknak ebben a szerepe, hogy újabb fiatal játékosok beépülése biztosított legyen. Minden korosztályban láttam több olyan tehetséget, akik a felnőtt kosárlabdában is letehetik a névjegyüket.

A felnőtt válogatottra érezhetően nagyobb figyelem irányul és ez várhatóan az olimpiai selejtezőig erősödni fog. Itt vagyunk a klubszezon hajnalán, így különleges aktualitása van a kérdésnek, hogy mennyire lehet ezt felhasználni a női kosárlabda általános népszerűsítésére?

Ez rendkívül összetett feladat mindannyiunk számára. Az elnöki programom középpontjában is az állt, hogy szeretném minél szorosabb összefogásra buzdítani a kosárlabda társadalmat. Ha jó felnőtt eredményeket érünk el, az önmagában kevés és nem generálja automatikusan a sikeres kiválasztást, a hatékony utánpótlás-nevelést. A jó eredmény egy lehetőség, amit ki kell használni, meg kell lovagolni. Klubszinten, az utánpótlásban motivációs eszközként érdemes használni.

Innentől kezdve pedig már a szövetség és sportszervezetek feladata ezt a lehetőséget minél jobban kiaknázni. Ezért is hangsúlyoztam külön, hogy az egyébként is összetartó kosárlabda társadalom még szorosabb összefogására van szükség, hogy egy ilyen történelmi esélyt – 43 év után ismét elérhető közelségben az olimpia – felhasználjuk arra: minél több kislány ragadjon kosárlabdát és idővel legyen akár felnőtt válogatott.

Szombaton ünnepeljük a Magyar Kosárlabdázás Napját, mely hasonló szerepet tölthet be. Ráadásul először köszönti majd Báder Márton az MKOSZ elnökeként a résztvevőket.

Bízom benne, hogy sokan kilátogatnak és a szeretett sportágunkat méltón meg tudjuk ünnepelni! Elnökként az egész nap során képviselni fogom a szövetséget kezdve az ünnepélyes köszöntésektől. Egy jól szervezett Magyar Kosárlabdázás Napja a résztvevő gyermekekben elindíthat valamit és remélem, hogy a nap végén közülük minél többen hosszú távon is kosárlabdázók szeretnének lenni. Ebben ragadnám meg a nap legfontosabb üzenetét.

 

 

Vármegyei szövetségek