Kezdődik a 3×3-as Európa-bajnokság – interjú Földi Attilával
05
Sep
2023
Kezdődik a 3×3-as Európa-bajnokság – interjú Földi Attilával
2023. szeptember 5.  |  09:45

Kedden kezdődik Jeruzsálemben a 2023-as 3×3-as Európa-bajnokság, melyen Bach Bogi, Böröndy Vivi, Hegedűs Janka és Papp Dia négyese képviseli hazánkat. A mieink majd szerdán mutatkoznak be a kontinenstornán. Földi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

A FIBA 3×3 Women’s Series tornákkal ellentétben az Európa-bajnokságra semmi megkötés nincs. Szabadon állíthattad össze az együttest a Győr és a nemzeti csapat keretében szereplő játékosokból. Mi szólt Bach Bogi, Böröndy Vivi, Hegedűs Janka és Papp Dia négyese mellett?

Együtt készült a két keret a szezon folyamán, de versenyezni a szabályok értelmében végig külön versenyzett. Nem lehetett átjárás a Győr és a nemzeti csapat között a FIBA 3×3 Women’s Series-ben. A játékaink ugyan hasonlóak kis finomhangolásokkal, de úgy éreztem, hogy a szezon utolsó versenyére szakmaiatlan lett volna mixelni a két keretet. Ilyenkor már a játékosok a klubjaiknál készülnek, nincsenek közös edzések és csak a torna ideje alatt dolgozunk együtt. Nem érdemes kockáztatni a variálássál.

Onnantól kezdve pedig, hogy választani kellett a két keret között, azért a Győrre építek, mert abban szerepel Papp Dia. Ez nem titok, már a debreceni FIBA 3×3 Women’s Series torna értékelőjében is hangsúlyoztam: Dia az a játékos, aki az egész évadban úgy teljesített, hogy köré építhető egy világversenyre készülő csapat. Nem csak idén, hanem már a következő évadban is. Bárki, aki követte a versenyeinket, láthatta: konstans jó teljesítményt nyújtott, míg a többiek – bár voltak szép egyéni teljesítmények egy-egy tornán – de összességében hullámzóak voltak mindkét csapatban. A napi forma jelentette igazán a különbséget.

Az Európa-bajnokságon Litvánia és Portugália lesz a rivális. Elsőre nagyon kiegyenlített csoportnak tűnik. Ember legyen a talpán, aki esélylatolgatásba bocsátkozik!

Én sem szeretnék találgatni. Egy Európa-bajnokság 12 csapatos torna, ahol nincsenek gyenge ellenfelek, kötelező győzelmek pedig végképp nincsenek. A teljes mezőnyt nézve még a „kis országok” selejtezőjéből érkező együttest sem szabad lebecsülni. Nekünk most olyan beosztás jutott, melyben nem szerepel verhetetlen rivális, ami jó, de nincs gyenge sem, így az elsőtől a harmadik helyig bármi lehet a csoportban.

Más a lélektan, mint, amit sok esetben a Women’s Series tornákon tapasztaltunk. Azokon az utóbbi időben döntően szerepelt egy kiemelkedő, domináns gárda az aktuális csoportunkban, akár Kína vagy Franciaország, de olyan kisebb játékerőt képviselő is, amelyik ellen nagyon jó eséllyel kivívhattuk a továbbjutást. Nem kell messzire menni, ott a debreceni példa, ahol Azerbajdzsán az a kategória volt, mely ellen toronymagas esélyesként léptünk pályára.

Nehéz esélyt latolgatni – a bevezetőben már említett – egyéni teljesítményekben megmutatkozó hullámzás miatt is. A csoportban elérhető eredmény döntően a napi forma, a pillanatnyi állapot kérdése lesz. Nem kizárt a körbeverés sem, amiről tudjuk, hogy az már teljesen nyílt versenyt jelent. Szerintem a litván és a portugál edzőkolléga sem tudna jelenleg ennél közelebbit mondani.

Tekintsük át az ellenfeleket. Kezdjük Litvániával, akiknél sokáig egy kisebb játékerőt képviselő keret szerepelt a hivatalos felületeken.

A közösségi oldalak egy kicsit besegítettek nekünk, mert a megjelent fotókon egyértelműen láthattuk, hogy Kamilė Nacickaitė is a társaival készül és a legerősebb litván keretre számíthatunk. Arra a csapatra, amelyik júniusban megnyerte az Európa Játékokat. Tehát Nacickaitė mellett Martyna Petrenaite, Gabriele Sulske és Giedrė Labuckienė alkotja majd a négyesüket.

A szezon végén járunk, ismerik egymást a csapatok és nagy újdonságokra nem számítunk. Minden azon fog múlni, hogy mi hogyan tudjuk kikapcsolni a játékosaik egyéni kvalitásait, nem szabad engedni, hogy az erősségüket kimutassák a pályán. Természetesen fordítva is igaz ez, hogy ők hogyan tudják megtenni mindezt velünk. Ugyanezt természetesen nem csak a litvánokon, hanem a portugálokon is végig lehet vezetni.

A litvánok esetében ki kell emelni Nacickaitėt, aki a közelmúltban Katowicében négy meccset is duplával zárt le. Jó dobó és szereti a kulcspillanatokat. Ha nem tesszük bele a kellő munkát a védekezésbe, akkor egymaga képes dönteni ilyen téttel bíró találkozókon. Erős csapatról van szó, végig maximális koncentrációra lesz szükség.

Portugália esetében egy felsorolással kezdeném. Kína, Franciaország, Kanada, Spanyolország és USA, tehát a legmeghatározóbb nemzetek mellett a portugálok az egyetlenek, akik válogatott csapatukkal FIBA 3×3 Women’s Series tornát nyertek nyáron. Kiváló versenyzői adottságokkal rendelkeznek.

Elképesztő látni, ahogy jelen van a portugál csapat egy-egy tornán. Hatalmas egóval készülnek, de ezt pozitív értelemben mondom. Ők úgy állnak oda: biztosak a végső győzelemben. Nem rossz csapat, de a realitás azért nem ez. Ettől függetlenül rengeteget dob rajtuk a pozitív mentalitásuk és az önbizalom, amivel játszanak.

A portugálok hazájuk topjátékosai, hárman idén is 5:5 válogatottak voltak, de a korábbi években a centerük is bizonyíthatott ott. A csapatuk dinamikáját és energiaszintjét nehéz tartani. Rengeteg olyan mérkőzésüket láttam, amikor hátrányból álltak fel. Nem ijednek meg nehéz helyzetekben sem. A kulcs, hogy a dinamikát tekintve tartani kell a lépést velük. Bízom benne, hogy képesek leszünk erre.

Minden kiemelt felnőtt válogatott verseny beharangozóját ugyanazzal a kérdéssel zárom. Mi lesz az üzenet a csapat felé a bemutatkozás előtt?

A pályám elején még fontosabbnak tartottam ezeket a nagy beszédeket. Most elsősorban azt a gondolatot igyekszem átadni: adjunk ki mindent magunkból, hozzunk ki mindent abból a kétszer tíz percből, hogy a meccsek után ne maradjon hiányérzetünk.

Ha taktikailag fegyelmezettek leszünk, bátorságban odaraktunk mindent és kihajtottuk magunkat, de az ellenfél mégis jobb, akkor gratulálni kell és elfogadni, hogy ennyi volt ebben a tornában.

A legfontosabb, olyan hiányérzet nem maradjon bennünk, hogy lehetett volna több is a mérkőzéseinkben az energiaszintet, az önbizalmat és a taktikát tekintve. Ezekre van ráhatásunk. A szerencse minden világversenyen tényező, de azt nem tudjuk érdemben befolyásolni, a korábban felsoroltakat viszont igen.

 

 

A 3x3-as Európa-bajnokság a FIBA 3x3 YouTube-csatornáján követhető élőképpel.

Vármegyei szövetségek