3x3-as U18-as vb: A fiúk is búcsúztak a csoportkört követően
02
Sep
2023
3x3-as U18-as vb: A fiúk is búcsúztak a csoportkört követően
2023. szeptember 2.  |  23:30

A második játéknapját is ötvenszázalékos mérleggel zárta válogatottunk a debreceni U18-as világbajnokságon, az Egyiptom elleni vereséget követően ugyan hozták a kötelezőt Thaiföld ellen, de ez sem volt elég a vasárnapi negyeddöntők kiharcolásához - írja a debrecenisportcentrum.hu.
Mivel a csütörtöki napot a magyar válogatott egy győzelemmel és egy vereséggel zárta, így abban a tudatban léphetett pályára a világbajnokság csoportmérkőzéseinek zárónapján, hogy két győzelemmel szinte biztosan továbbjut a vasárnapi negyeddöntőkbe. Az első ellenfél az addig kettőből kettőt nyerő Egyiptom volt, így értelemszerűen ez tűnt előzetesen nehezebb összecsapásnak. Ezúttal is teltház fogadta Varga Ferencéket, mely a mérkőzés elején meg is adta a lendületet számukra. Lekli József és Halmai Norbert tanítványai bátor játékkal rukkoltak elő, s a negyedik percben már négy ponttal is vezettek (10-6). Ezt követően azonban a jóval fizikálisabb afrikaiak akarata érvényesült, az összesen öt kétpontost is értékesítő Mohammed Khairy vezetésével pedig egy 11-1-es rohanással fordítottak. Innen már nem volt visszaút a mieink számára, Egyiptom megérdemelt, 21-15 arányú győzelmet aratott.

Mivel az első két meccsét elvesztő Japán meglepetésre megverte az addig veretlen franciákat, így matematikai esélye még maradt a magyar válogatottnak a továbbjutásra egy esetleges körbeveréssel. Ennek első lépéseként Thaiföld legjobbjait kellett két vállra fektetni, lehetőség szerint minél több dobott ponttal. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a kintről bátran és eredményesen tüzelő ázsiaiak szépen tartották a lépést. A magyar fiúk dolgát nem csak az ellenfél, de az időjárás is megnehezítette, hiszen amikor már épp a maguk javára fordították az eredményt, 19-15-ös állásnál a heves esőzésnek köszönhetően félbeszakadt a játék. Közel két óra várakozás után folytatódott újra a játék, a válogatott megtette, amit megkövetelt a haza, végül 22 pontot dobva megnyerték az összecsapást.

A továbbjutáshoz nem más kellett, minthogy a franciák maximum 17 pontot dobva kikapjanak Egyiptomtól, emellett Japán vagy kikapjon Thaiföldtől, vagy maximum 19 pontot dobva nyerjen. A számolgatások nagyon hamar véget értek, hiszen Franciaország tükörsimán verte a már csak három játékossal kiálló egyiptomiakat, innentől kezdve pedig eldőlt, hogy ez a két csapat jut tovább a legjobb nyolc közé. Fontos változás, hogy a vasárnapi negyeddöntők 10 órakor az esőhelyszínen, azaz az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kezdődnek, jó idő esetén pedig a 18 órától kezdődő helyosztók visszaköltözhetnek a Kossuth térre.

 

U19-es világbajnokság 4. nap eredmények:

Tunézia – Lettország (női) 13-19

Mongólia – Tunézia (férfi) 22-10

Chile – Lettország (női) 17-22

Katar – Tunézia (férfi) 21-15

Mongólia – Németország (férfi) 7-21

Tunézia – Egyiptom (női) 12-10 (hosszabbítás után)

Marokkó – Litvánia (női) 10-22

Ukrajna – Spanyolország (női) 8-15

Franciaország – Japán (férfi) 18-21

Egyiptom – Magyarország (férfi) 21-15

Japán – Litvánia (női) 21-12

Marokkó – Ukrajna (női) 11-22

Magyarország – Thaiföld (férfi) 22-17

Egyiptom – Franciaország (férfi) 15-21

Spanyolország – Japán (női) 9-15

Thaiföld – Japán (férfi) 9-22

Vármegyei szövetségek