3x3-as U18-as vb: Megvan a lányok első sikere is
02
Sep
2023
3x3-as U18-as vb: Megvan a lányok első sikere is
2023. szeptember 2.  |  03:45

Fordulatos mérkőzésen remek győzelem Brazília ellen

A debreceni U18-as 3×3-as világbajnokságon a magyar női válogatott fordulatos küzdelemben 17-13-ra legyőzte Brazíliát.

Két nyeretlen csapat találkozott és továbbjutási esélyei már egyik félnek sem voltak. Ugyanakkor mindkét gárda szeretne szépen búcsúzni a tornától és ennek érdekében mindent megtettek a lányok. Fordulatos és élvezetes találkozó kerekedett, melyet többször is vastapssal jutalmazott a lelkes debreceni publikum.

Brazil dupla vezette fel a találkozót, de Varga Napsugár és Vladár Róza találataival tartottuk a lépést. Amikor pedig Tózer-Nemes Boglárka távoli dobása célt ért – ez volt az első magyar dupla a tornán -, 4-4-nél egyenlítettünk. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első megszakítás a brazilok 7-6-os előnyéről érkezett el.

A mérkőzés középső szakaszában Tózer-Nemes Boglárka büntetőjével ismét utolértük a riválist. 7-7-nél hosszabb időre befagyott az eredmény. A kétperces kosárcsendet Varga Napsugár törte meg, amivel 8-7-nél a vezetést is magunkhoz ragadtuk. A folytatásban Albert Szidónia is megszerezte az első pontját. Végül a második megszakításhoz 9-9-ről érkeztek a csapatok. Szépen gyűltek a faultok, így a találkozó utolsó harmadába fordulva mindkét félnek megvolt már a 6-6 hibája. Figyelni kellett erre is a folytatásban.

Az összecsapás utolsó harmadában a magyar válogatott Varga Napsugár büntetőjével, majd Albert Szidónia duplájával tartotta egypontos előnyét. Ezt 12-10-nél Vladár Róza növelte kettőre. Az utolsó két percbe fordulva két büntetővel egyenlítettek a brazilok, de Tózer-Nemes Boglárka révén ismét mi ragadtuk magunkhoz a vezetést. Boglárka később büntetőből is betalált, amivel 14-12-re módosította az eredményt.

Óriási izgalmakra volt kilátás, de a lányok gondoskodtak arról, hogy végül ne kelljen annyira izgulni. Albert Szidónia ugyanis higgadtan büntetőt értékesített, Tózer-Nemes Boglárka pedig duplát. Végül 17-13-ra nyert a magyar csapat. Nagyon kellett ez a sikerélmény! Szép volt lányok!

 

MAGYARORSZÁG - BRAZÍLIA 17-13
FIBA 3x3 U18 World Cup 2023
Debrecen, Magyarország
Jasmina Juras, Karolina Radinovic

Magyarország: Tózer-Nemes Boglárka 7, Vladár Róza 3, Varga Napsugár 4, Albert Szidónia 3.

Brazília: Maria Clara Lourenço 2, Letícia Fontana 2, Alexia Dagba 9, Mariana Rodrigues.

 

 

Erőn felüli hősies helytállás USA ellen

A magyar válogatott remek mérkőzéssel búcsúzott a debreceni U18-as 3×3-as világbajnokságtól! A mieink erőn felül teljesítve küzdöttek a címvédő Egyesült Államok válogatottjával. Végül nagy csatában mindössze 21-16-os vereséget szenvedett válogatottunk.

Teljesen megteltek a lelátók a magyar válogatott záró mérkőzésére. Az ellenfél a címvédő és idén is legnagyobb favorit Egyesült Államok volt. Brazília legyőzése után veszíteni való nélkül felszabadultan játszhatott nemzeti csapatunk. Albert Szidónia büntetőjével, majd Tózer-Nemes Boglárka duplájával 3-2-nél vezettek is a magyar lányok. Jó volt látni, amilyen bátran és önbizalommal telve kezdtek a mieink.

Természetesen a folytatásban jobban kiütközött riválisunk fizikális fölénye, de például Vladár Róza 1+1-es helyzetével még 7-5-re így is felzárkózott válogatottunk. Az első megszakítás 9-5-ről érkezett el. A mérkőzés középső szakaszát amerikai találat vezette fel, de Varga Napsugár remek villanásaival 10-7-re felzárkóztunk. Nem engedtük leszakítani magunkat, a folytatásban Albert Szidónia duplát értékesített, amivel 12-9-re szépítettünk.

A találkozó feléhez érkezve 16-9-re megugrott az Egyesült Államok. Hatalmasat harcoltak a lányok, amit a közönség is jutalmazott. Varga Napsugár duplájával 16-11-re szépítettünk. Sajnos az utolsó négy percre fordulva Vladár Róza bokasérülést szenvedett. Csere nélkül maradtunk, de Varga Napsugár újabb találatával így is megszerezte 12. pontját csapatunk.

Minden elismerést megérdemelt válogatottunk. Amikor ellépett 20-12-re USA, akkor sem bizonytalanodtak el a mieink. Még betalált távolról Varga Napsugár, Albert Szidónia pedig két büntetőt értékesített és ezzel 20-16-ra szépítettünk. A rendes játékidő utolsó két percébe fordulva szerezte meg végül a meccset lezáró 21. pontját az Egyesült Államok csapata.

Az Albert Szidónia, Tózer-Nemes Boglárka, Varga Napsugár, Vladár Róza alkotta magyar válogatott egy győzelemmel és három vereséggel zárta a debreceni seregszemlét.

 

USA - MAGYARORSZÁG 21-16
FIBA 3x3 U18 World Cup 2023
Debrecen, Magyarország
Karolina Radinovic, Riannan De La Torre

USA: Katie Fiso 2, Sahara Williams 3, Mikaylah Williams 11, Sarah Strong 5

Magyarország: Tózer-Nemes Boglárka 2, Vladár Róza 2, Varga Napsugár 7, Albert Szidónia 5.

Vármegyei szövetségek