Ázsiai világbajnokság helyett magyarországi mentorálás
30
Aug
2023
Ázsiai világbajnokság helyett magyarországi mentorálás
2023. augusztus 30.  |  18:56
Kivezette hazája válogatottját, az iráni együttest a férfi világbajnokságra az évtizedek óta Magyarországon élő és a GySEV Sopron csapatával az 1997/98-as évadban Ronchetti-kupát nyerő Saeed Armaghani. A jelenleg három ázsiai országban, a Fülöp-Szigeteken, Japánban és Indonéziában zajló vb-n azonban már nem ő vezeti hazája nemzeti csapatát. Ennek kapcsán beszélgettünk a sikeres szakemberrel - a régi ismeretség okán tegeződve.
 
 
- Mi történt, mi áll a leváltásod hátterében? - kérdeztük a neves edzőt.
 
- Eredetileg úgy volt, hogy amennyiben sikerül kijutni a világbajnokságra, akkor a vb-n is én vezetem a válogatottat - vágott bele Saeed Armaghani. - Amikor átvettem a csapatot, az volt a meglátásom, hogy sok az idősebb játékosa a csapatnak. A tapasztalat, a rutin ugyan mellettük szólt, de napjaink egyre dinamikusabb, gyorsabb, fizikálisabb kosárlabdája miatt úgy éreztem, hogy szükség van egy generációváltásra. Persze nem egy teljesre, hanem amellett, hogy megtartunk pár rutinos játékost, szépen, fokozatosan terveztem beépíteni a csapatba a fiatalokat. El is indult a folyamat, ám a szövetségben úgy gondolták, hogy egy török szakemberrel nagyobb lesz az esély a jobb szereplésre. Még élő szerződésem van a szövetséggel, neves nemzetközi jogásszal is megvizsgáltattam, aki azt mondta, minden egyértelmű, de még ha rosszul is esik, amit velem tettek, nem akarom a hazám szövetségét beperelni. Zajlik az egyeztetés köztem és a szövetség között.
 
- A selejtezőket sikeresen vívtátok meg, mennyire volt nehéz kijutnotok?
 
- Először is nagyon erős csoportba kerültünk, többek között Ausztráliával, Japánnal és Kínával. Ázsiában is, ahogy Európában, 1.5-2 hetes úgynevezett selejtezős ablakokat hoztak létre. Az utolsó két meccsünk nagyon nehéznek tűnt, el is veszítettük Japánban, majd Kínában. A kazah válogatottal voltunk nagy harcban a vb részvételért - riválisunk Kínában, majd Ausztráliában kapott ki, így végül kijutottunk.
 
- Mennyit változott a keret azzal, hogy új kapitányt neveztek ki helyetted?
 
- Semennyit, gyakorlatilag ugyanazok a játékosok játszanak a vb-n, akik velem vívták meg a selejtezőket. Az egyik szellemi vezér a már sokat lassuló, korábban az NBA-t is megjárt center, a harmincnyolc éves Haddadi, és az először a válogatottban nálam pályára lépő fiatalok is játszanak.
 
- Ezek szerint követed a világbajnokságot, és hazád válogatottjának szereplését...
 
- Természetesen, és annak ellenére, ami történt, szurkolok is nekik.
 
- Ezek szerint akkor továbbra is Magyarországon élsz és dolgozol...
 
- Így van, két helyen. Megkerestek Debrecenből, az Akadémiáról, ahol három utánpótlás csapatnál vagyok mentoredző, de a budapesti életet nem akartam feladni, így az Óbudai Kaszásoknál - szintén mentoredzőként - próbálom segíteni az NB I B-s csapat tehetséges, fiatal vezetőedzőjének, Takács Máténak a munkáját. Egyik héten Debrecenben vagyok, a másikon pedig Budapesten.
 
Botár László 
 
 
 
 
 
Fotó - kisalfold.hu

Vármegyei szövetségek