Exkluzív biztosítási lehetőségek a kosarasok számára
03
Aug
2023
Exkluzív biztosítási lehetőségek a kosarasok számára
2023. augusztus 3.  |  10:10
A sporttal sajnos együtt járnak a sérülések, sérülések esetén pedig főszerepbe kerülnek a sportbiztosítások is. Ha ezekről van szó, nem feltétlenül van mindenki tisztában a lehetőségekkel.
 
Ezért ültünk le a 2023/2024-es szezon kezdete előtt beszélgetni Kassai Zoltán alkusszal, aki a Budapesti Honvéd kosárlabda csapatában játékosként került először kapcsolatba a sportággal. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet szakedzői szakon, volt edző és játékvezető is, így ezer szállal kötődik tehát a kosárlabdához. 25 éve foglalkozik biztosításokkal, munkáját és hobbiját pedig össze is kötötte.
 
- A sportbiztosítás törvényi kötelezettség – kezdte beszélgetésünket Kassai Zoltán.
 
(2004. évi I. törvény a sportról:
 
3.§ (4) A sportszövetség - a 8.§ (5) bekezdésben foglaltakra figyelemmel - szabályzatban határozza meg, hogy mennyiben, illetve milyen versenyrendszer vagy verseny esetén írja elő a versenyengedély (rajtengedély) megszerzésének elő feltételéül a versenyző sporttevékenységével összefüggő biztosítását azzal, hogy a 18. életévét be nem töltött versenyző javára a sporttevékenységével összefüggő biztosítás megkötése - az e törvény felhatalmazására kiadott kormányrendeletben meghatározottak szerint - kötelező
 
3.§ (5) A hivatásos sportolónak a munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében kifejtett sporttevékenysége során történt balesete üzemi balesetnek minősül. A munkáltató vagy a megbízó köteles a hivatásos sportoló javára élet- és sportbaleset-biztosítást kötni.)
 
- Létezik kifejezetten a sportolók számára is használható biztosítás? 
 
Igen, de ezt nekünk kellett összerakni. Magyarországon korábban nem volt olyan biztosítás, amely a sportolókra vonatkozott volna. Innen jött az eredeti ötlet, hogy készítsünk egy olyan terméket, amely a sportolók számára is használható. Előtte olyan biztosítások voltak, melyek sportsérülések esetére nem voltak alkalmasak. A saját kapcsolati tőkémet felhasználva elkezdtem kutatni, hogy hogyan lehet egy olyan biztosítást létrehozni, amely jó a sportolóknak is.
 
Bő fél év alatt kidolgoztunk egy terméket az Unionnál. Megkerestem vele az MKOSZ főtitkárát, Bodnár Pétert, hogy véleményezze a terméket, amibe azokat a pontokat tettük bele, amik nélkül nincs sport. Ilyen például a rásérülés, amely minden egyéb normál termékből ki van véve, pedig nincs olyan sportoló, akinek ne sérült volna meg a bokája vagy a térde.
 
- Van-e ilyen biztosítása a kosarasoknak?
 
Van. Bő 10-11 évvel ezelőtt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége először kötött ilyen biztosítást a sportági szakszövetségek közül, ebben úttörő volt.  A szövetség arra vállalkozott, hogy a törvénynek megfelelően megköti a biztosítást, és nemcsak a 18 éves korukig, hanem mindenkinek, akinek érvényes játékengedélye van, 6 évestől a 80 évesig.
 
- Melyik cégnél köti meg a csapat a biztosítást?
 
Minden szerződő a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-vel szerződik le. Mára a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. több mint 1000 tanácsadójával és 250 munkavállalójával Magyarország legnagyobb és legeredményesebb alkuszcégévé vált. 100%-ban magyar tulajdonú, a hazai biztosítási piac legszélesebb portfóliójával rendelkező és legdinamikusabban fejlődő alkuszcége - nem csak Magyarországon, de a nemzetközi biztosításközvetítői piacon is egyedülállónak számít. A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. ezért tudja biztosítani a lehető legjobb szolgáltatást a legjobb áron. Az együttműködés garantált.
 
Az alkusz törvényi kötelezettségei között szerepel, hogy monitorozza a piacot, és mindig a legjobbat kínálja az ügyfelének. Idén Áprilisban a CIG biztosító nyerte el az MKOSZ által kiírt éves tendert. Így a Szövetség által - már több mint 10 éve létező alapbiztosítást – a CIG Biztosító kezeli.
 
Az MKOSZ ezzel a tájékoztatóval azt szeretné elérni, hogy az egyesületeknél dolgozó szakemberek és a játékosok gondoskodjanak - legalább az A és B csoportos csapatoknál -, hogy jobb biztosítási szolgáltatást kaphassanak. Jelenleg 4-5 egyesület van, amely az elmúlt években rendszeresen élt ennek a komolyabb biztosításnak a lehetőségével, a többiek nem, pedig nagyjából 100-120 káresemény van egy évben. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezt a lehetőséget érdemes használni.
 
- Miért éri meg komolyabb biztosítást kötni, mint az MKOSZ alapbiztosítása?
 
Az elmúlt 10 évben heti szinten beszéltem szülőkkel vagy játékosokkal, akik érdeklődtek, hogy miért csak ennyit fizet a biztosító, miután fél éve rehabilitáción voltak már. Mindig elmondom nekik, hogy létezik erre biztosítás, csak ezt a baleset előtte kell megkötni, nem utána. 10 éve folyamatosan próbáljuk terjeszteni, hogy van ilyen lehetőség, de nagyon kevesen tudnak róla, kevesen érzik sajátjuknak a problémát. Vannak viszont olyan játékosok, főleg női vonalon, akik kiharcolják, és meggyőzik a csapattársaikat is, hogy szükségük van ilyen biztosításra. Ezek a játékosok összedobják az éves biztosítási díjat, a klub pedig megköti a biztosítást a részükre. A lényeg, hogy az egyesület a szerződő, a játékosok a biztosítottak. Így lesz csoportos szerződés, aminek sokkal kedvezőbb a díjszabása és jobb a szolgáltatása, mintha egyénileg szeretné biztosítani magát a játékos.
 
Továbbá mert ma már egy fél- vagy egy negyedéves kiesés a sportból milliós nagyságrendű anyagi terhet jelent a profi játékosoknál, a rehabilitációt nem is számolva. A szövetség biztosítása nem erre lett kitalálva. Ez egy törvényi kötelezettség, szolgáltatásként 50-70 ezer forintot szolgáltat a biztosító, arra viszont nem elég, hogy ténylegesen segítsen az éppen sérült játékosoknak. A szövetség azt nem tudja megtenni, hogy olyan összeget áldozzon erre, hogy ezt a fajta igényt kielégítse. Ez a klubok és a játékosok feladata kell, hogy legyen.
 
- Hány fajta szolgáltatás közül tud választani az egyesületeknek kínált biztosítási csomag? 
 
Öt fajta van: a Start, az Optimum, a Médium, a Prémium és az Exkluzív.
 
- Milyen gyakorisággal kell fizetni, és mennyibe kerülnek ezek a biztosítások?
 
A biztosítás éves díjfizetési gyakoriságú, és az egyes biztosítások díja:
 
          Start csomag: 16.503 Ft/fő/év
          Optimum csomag: 48.738 Ft/fő/év
          Médium csomag: 75.863 Ft/fő/év
          Prémium csomag: 174.960 Ft/fő/év
          Exkluzív csomag: 249.282 Ft/fő/év
 
- Mindenkinek ugyan azt a csomagot kell választania?
 
Nem. A termék rugalmassága, hogy a játékosok egyénileg választhatják meg, hogy milyen értékű szolgáltatást szeretnének. Az 5 fajta csomagból bármelyiket megkötheti bárki. Név szerint le kell adni, hogy ki melyik csomagot választotta.
 
- Milyen szolgáltatási összeget fizetnek ezek a csomagok az egyes káreseteknél?
 
Ezt az alábbi táblázat mutatja:
 
 
Jól látszik, hogy egy 100-200 ezer forintos éves biztosításnál összesen akár többszörösét is kifizetheti a biztosító a biztosított számára.
 
- Miért speciális ez a szolgáltatás?
 
Mert két olyan szolgáltatást is tartalmaz, amit más biztosítási terméknél nem találunk meg. Az egyik a baleseti okú játékképtelenség mérkőzésenként, a másik a baleseti kórházi térítés 1-50 napra. Általában ennél a szolgálatásnál a negyedik naptól indul a szolgáltatás. Ezért az első három napot, amikor bent vagy a kórházban, nem fizeti a biztosító.
 
Az Achilles-szakadást is sikerült betenni a szolgáltatások közé. Nem sokszor történik ilyen, de ha igen, akkor a rehabilitáció hosszú ideig tart. Maga a szolgáltatás egyébként a teljes világra szól, és nemcsak a mérkőzésekre, hanem az edzésekre is.
 
- Hány főtől köthető ilyen csoportos biztosítás?
 
10 főtől, de ha csak 1-2 ember hiányzik, akkor is érdemes jelezni a szándékot.
 
- Ha érdeklődik egy klub, mi a teendő?
 
Ha valakit érdekel ez a dolog, engem kell megkeresni, kassai.zoltan@hungarikumalkusz.hu. Átküldök minden anyagot, amit tudni kell a dologról. A biztosító elkészíti a személyre szóló szerződést, és amint ezt aláírják, a biztosító küldi a számlát, és él a biztosítás.
 
- Mi van, ha menet közben a létszám változik, csökken vagy nő, keretből kikerül vagy keretbe bekerül valaki?
 
Van egy lejelentő lap. Minden adatváltozást ezen keresztül kell jelenteni az Alkusz felé.
 
- Mit kell tenni, ha sérülés van?
 
A szövetség honlapján megtalálható az összes információ (https://hunbasket.hu/szabalyok/szabalyok_baleset_biztositas)
Ha káreset történik, akkor van egy kár bejelentő emailcím. karbejelento@wfb.hu. Ezen keresztül lehet velem kommunikálni. Nekem kell elküldeni minden szükséges dokumentumot, és onnantól én intézem tovább a dolgokat a biztosító felé.
 
- Mikor érkezik meg a pénz a klubhoz/játékoshoz?
 
Ha beérkezik az összes dokumentum, a biztosító 15 napon belül fizet.
 
- Köszönjük az interjút!

Megyei szövetségek