Egyetemi Európa-bajnokság: Az 5. helyért játszhat az ELTE női csapata
30
Jul
2023
Egyetemi Európa-bajnokság: Az 5. helyért játszhat az ELTE női csapata
2023. július 30.  |  08:43
Lehengerlő második negyedbeli játékával fölényes győzelmet aratott belga ellenfele ellen az ELTE női csapata, amely így vasárnap a korábbi csoportellenfél Lyonnak vághat vissza az 5. helyért Portugáliában, Aveiróban, az egyetemi Eb-n. A 9-12. helyért játszó debreceni férfi gárda eleve egy meghatározó játékosa nélkül lépett pályára, a harmadik negyed derekán pedig egy másik kulcsember a kiállítás sorsára jutott, így a szerkezet is megbomlott. A hazaiak ellen a meccs végére nemcsak létszámban, fizikailag is "elfogyott" a gárda, így 6 ponttal alulmaradt. A 13. helyért küzdő miskolciak szinte végig vezettek a Torino ellen, ám a végén az olaszok hosszabbításra mentették a meccset, amit meg is nyertek.
 
 
 
 
Nők
 
Az 5-8. helyért
 
ELTE - Liege-i Egyetem (belga) 71-43 (15-12, 28-11, 14-12, 14-8)
 
ELTE: Vári 5/3, Kiss A. 6, BENKE 20/6, Munkácsi, GALLI-HIRLING 11. Cs.: Bogdán 4, Nagyi 4, Takács E. 7/3, OROSZ 10/3, Simon, Solymosi 4, Varga. Edző: Horváth Bianka.
 
Benke Sára vezetésével pazar, 9-2-es repülőrajtot vett az ELTE, ám a szakasz hajrájában a belgák utolérték női egyetemi bajnokunkat. A negyed vége Bogdán Réka kosarainak köszönhetően a mi lányainknak sikerült jobban, akik 3 ponttal jártak ellenfelük előtt a negyed végén. Két cserejátékosa, Nagyi Tímea és Orosz Zoé révén növelte előnyét a második etap elején az ELTE, majd a szakasz derekán a már említett Nagyi, valamint Vári Anna és Galli-Hirling Borbála vezérletével egy 13-3-as rohammal közel 20 pontosra növelték előnyüket a lányok. A félidő végére meg is lett a "közte" 20. A harmadik negyed kiegyenlített játékot hozott, Orosz, valamint Takács Emese kosaraival - mindketten dobtak egy-egy triplát ebben a szakaszban - tartotta megnyugtató előnyét a magyar női egyetemi bajnok. A záró etapban Kiss Anna és Solymosi Panna is hozzájárult az előny további növeléséhez, a főleg a második negyedben remekül játszó ELTE minden negyedet megnyerve fölényes, közel 30 pont különbségű győzelmet aratott, s vasárnap az 5. helyért játszhat.
 
Horváth Bianka: - Eddigi mérkőzéseik alapján nehéz volt megjósolni, hogy milyen játékerőt képviselnek a belgák. A védekezésünket akartuk összerakni, és abból lendületes támadásokat vezetni. Úgy gondolom, ez sokszor sikerült is, bár volt egy-két hullámvölgy, de ez természetes egy mérkőzésen belül. A lányok azonban nem ragadtak ezekben sokáig, együtt továbblendültünk. Készülünk a holnapi meccsre, ami egyben egy visszavágó is lesz a franciák ellen. Gratulálok a Csapatnak!
 
 
 
 
Férfiak
 
A 9-12. helyért
 
Aveiro Egyetem (portugál) - Debreceni Egyetem 66-60 (15-18, 19-16, 17-15, 15-11)
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 21/3, Várbíró 4, Turán, Neuwirth 11/6, FÁBIÁN 12. Cs.: Balázsi 3/3, Varga 6, Czermann 3, Sipos, Horváth B., Sólyom. Edző: Erdei Ádám. 
 
Újból portugál rivális, ráadásul a házigazda együttese várt a debreceni legénységre. Az Aveiro jobb szerkezetű, és egyértelműen nagyobb tudású alakulat, mint az Erdei-alakulat által az előző napon simán legyőzött Minho. Az első percekben vezettek is a vendéglátók, ám a szakasz derekán a triplát is szerző Pollák Balázs vezérletével egy 7-0-lal fordított, és el is lépett ellenfelétől a Debrecen, amely 3 ponttal meg is nyerte a nyitó etapot. A második szakasz elején tartotta szűk előnyét egyetemi bajnokunk, ám ennek a szakasznak a közepe a hazaiaké volt, akik egy 8-0-lal csináltak 4 pontos előnyt pár perccel korábbi ugyanekkora hátrányukból. Pollák szerencsésen beeső floaterével, majd Balázsi Soma lerohanás végén, rendezetlen védelem ellen beemelt szép hármasával visszavette a vezetést a Debrecen, végül döntetlen állás mellett vonultak pihenőre a felek.
 
A második félidő elején váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a harmadik negyed közepén Balázsi egy fault, majd egy igen szigorú technikai után kivált a játékból - mivel korábban kapott egy sportszerűtlen hibát. Ez kicsit megzavarta Erdei Ádám másik alapemberét, Gáspár Mátyást ezúttal is nélkülöző fiait. A szakvezető jól időzített időkéréssel törte meg az 5-0-s rohamot bemutató portugálok lendületét, Varga Sándor és Pollák duplájával visszavették a vezetést a srácok. A negyed végén váltva estek a kosarak, 2 pontos hazai vezetésről indult a záró etap. Ebben közel 3 percig nem született kosár, majd Fábián Szabolcs büntetőivel egyenlített a Debrecen. A center vezérletével kezdte 8-2-vel a szakaszt a Debrecen, s ellépett 4 ponttal, a negyed közepén azonban jött két triplával egy 8-0-s hazai roham. Neuwirth Bence triplája után éledtek újra a magyar remények. Bő perccel a lefújás előtt egy ravasz bedobás-figura után 3 pontra nőtt a hazai előny. Hiába kért kétszer is időt Erdei Ádám, a végére nem csak létszámban "fogyott el" csapata, amely vasárnap a 11. helyért játszhat.
 
Erdei Ádám: - Egyik kulcsjátékosunk sérülés miatt eleve nem játszhatott, egy másik pedig a harmadik negyed közepén kivált a játékból. Ezt követően időnként egészen extrém szerkezetben kellett játszanunk, de amit így megtehettünk, azt megtettük, így nem bánkódunk, tiszta a lelkiismeretünk. Vasárnap megpróbáljuk győzelemmel zárni a tornát.  
 
 
A 13-16. helyért
 
Miskolci Egyetem - Torinói Politechnikai Egyetem (olasz) 87-91 hosszabbítás után (24-23, 27-26, 21-17, 5-11, 10-14)
 
Miskolci Egyetem: Orliczki 4, KOZÁK M. 28/12, SÁNDOR 11/6, KOZÁK B. 12, LIPPAI 14. Cs.: GERŐCS 12, Ragályi 4, Szőke 2, Gadus, Lakatos. Edző: Béres Dávid.
 
A nyitányon a Debrecen biztosan verte az olasz együttest. A kosarakban gazdag első negyedben váltott vezetéssel haladtak az olaszok és a Kozák Márton-Lippai Szabolcs kettős vezette miskolciak. A második etapot Kozák M. eredményessége révén 10-4-gyel indítva 7 ponttal ellépett Béres Dávid együttese. Időkéréssel próbálta rendezte sorait a Torino, de a szünetig 20 pontig jutó Kozák M. jóvoltából a félidő hajrájában 9 ponttal is vezetett a Miskolc. A félidő azonban egy 9-2-es olasz rohammal és 2 pontos miskolci vezetéssel zárult. A második félidőt 9-2-vel kezdve 9 ponttal elhúzott a Miskolc - e roham fő "letéteményese" ügyes kosaraival a másik Kozák fivér, Bertalan volt. A harmadik etap derekáig egységes csapatmunkával tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a borsodi brigád. Ekkor egy 9-4-es "részhajrával" 4 pontra feljött az olasz csapat. A záró etapra 6 pontos miskolci vezetéssel fordultak a felek.
 
Az addig kosarakban aránylag gazdag találkozón a negyedik negyed elkeseredett küzdelmet hozott. Amikor 4 pontra feljött az olasz együttes, Sándor Bence dobott fontos triplát. A hajrában támadásban nagyon szenvedett a Miskolc az olasz zóna ellen, másfél perccel a befejezés előtt 2 pontra zsugorodott az előny. Fél perccel a vége előtt egyenlített a Torino, a miskolciaknak pedig ez volt a második meccsük, amely nem ért véget 40 perc alatt. A ráadásban ugyan egy büntetővel a Miskolc szerzett vezetést, ám erre 7 ponttal felelt a Torino. Nem törtek meg a borsodiak, akiknél megint Kozák M. lépett elő triplával, duplával. 41 másodperccel a ráadás vége előtt 2 pontra feljött a Miskolc, de egy, a védő palánk alatt az olaszoknak engedett lepattanó eldöntötte az összecsapást az olaszok javára.
 
Béres Dávid: - Hozzánk hasonló kvalitású csapattal találkoztunk. A harmadik negyedben vezettünk már csaknem tíz ponttal is, de a negyedik negyedben az olasz zóna megtörte a lendületünket, nem, vagy csak ritkán találtunk be ellene. A rendes játékidő végén nem tudtuk megtartani az előnyt, a hosszabbításban pedig már inkább a lélektani előnyben lévő ellenfél akarata érvényesült.
 
 
 
 
Fotó - Práczki Péter

Vármegyei szövetségek