Székely Norbert: Mindenünket oda kell adnunk, hogy ezt a mérkőzést megnyerjük
21
Jun
2023
Székely Norbert: Mindenünket oda kell adnunk, hogy ezt a mérkőzést megnyerjük
2023. június 21.  |  13:14
Csütörtökön 12 óra 15 perctől Csehországgal vív negyeddöntőt a 2023-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Székely Norbert szövetségi kapitányt kérdezte a wbasket.hu a szerb válogatott felett aratott siker tapasztalatairól és a negyeddöntős várakozásairól.
 
 
- A törökök elleni találkozó után volt előjele egy olyan teljesítménynek, amit a szerbek legyőzésekor mutatott a csapat?
 
- Nyilván bíztunk benne, és ezért is tudtuk megcsinálni. A kettő itt függ össze. Ha nem hiszünk benne, akkor nem tudták volna megcsinálni sem a játékosok, sem a stáb. A csapat jól játszott, egységes maradt végig. Egy-két dolgot ki kellett javítani, helyretenni magunkban a mérkőzés előtt. Azt követően pedig tettük a dolgunkat a pályán. Nagyon profin gondolkoztak a játékosok.
 
- Melyek azok a döntő faktorok, amiket külön is kiemelnél a vasárnapi sikerből?
 
- A védekezés. A védekezés gyakorlatilag minden szegmense, amelyik ezen a mérkőzésen előjött, abban jól teljesítettünk. Jól dolgoztunk kollektívaként, és ez már nem csak a védekezésre, hanem a támadásra is igaz. Nem ijedtünk meg, amikor a szerbek kijöttek egész pályára. Amikor letámadtak, olyan agresszívak voltak, amit nem sok csapat élt volna túl. Mi akkor sem estünk kétségbe, hanem összeszedetten játszottunk.
 
- Fontos mérföldkő, hogy kiemelt téthelyzetben sikerült egy “nagyvadat ejteni”?
 
Nagyon! Ugyanazt tudom mondani, mint a spanyolok elleni győztes felkészülési meccs után. Ha szigorúan csak az eredményt nézem, akkor nyertünk egy meccset, amelyik ugyan fontos volt, de nem a kiesésről döntött. Az út tekintetében viszont ez egy rendkívül fontos mérkőzés volt. A válogatott hiszi magáról, hogy ezeket a szituációkat immár képes megoldani.
 
- Ha valaki ezekben a napokban böngészi a statisztikai rangsorokat, azt láthatja, hogy mezőnyszázalékban, gólpasszokban Belgium mögött a második legjobb válogatottunk. A lepattanókban szintén az élmezőnybe tartozunk. A nagyobb képet nézve mit mutatnak neked ezek a számok?
 
- Azt látni kívülről, és a csapat is ezt érzi belülről, hogy van erőnk, és ezt az erőt tudjuk jól használni. Ez azt jelenti, hogy szervezett játékot játszunk támadásban és védekezésben is. Alapvetően az ellenfeleink számára nehezen kiszámítható játék jellemez minket. Ezek a statisztikai mutatók nagyjából ezt az irányt is tükrözik, és ezt továbbra is meg kell tartani az eredményességhez. Az a fontos ebben, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a külső körülményeknek. Saját filozófiánk mentén tudunk jók lenni.
 
- Egy területre térjünk ki, hiszen sok szó esett a szurkolók között is a büntetőkről. Hogy tekint erre a kérdésre a szakmai stáb?
 
- Nagyon jó kezű játékosok alkotják a csapatot. Jól dobunk kívülről. Nem véletlenül találjuk meg jól a benti helyzetekben is a lehetőségeket. Egyszerűen kell nézni ezt a dolgot. Elképesztő nyomás van ilyen szituációkban a játékosokon, és ezt nem mindig tudják úgy feldolgozni, hogy ne remegjen a kéz. Ennyi és semmi más. Abba az irányba is tettünk lépéseket, hogy ez ne így legyen.
 
- Bár az érzelmi csúcspontok máshova estek a csoportkörben, hiszen négy éve már a második játéknapon Olaszország legyőzésével megnyerte négyesét a magyar válogatott. Abban viszont nincs különbség, hogy egyenes ágon jutott a negyeddöntőbe válogatottunk, és három nap szünet után kell megvívni a negyeddöntőt. Mire figyeltek ilyenkor?
 
- Mi azzal foglalkozunk, hogy felépítsük ezt a pár napot úgy, hogy szakmailag megalapozott legyen. Nyilván tudjuk azt, hogy nekünk mire kell készülnünk: a csehek legyőzésére. Csak ez van a fókuszban. Nem foglalkozunk azzal, hogy nekünk szabadnap vagy másnak utazás van a programban. Nekünk ezt osztotta a sors, ezt a lehetőséget adtuk magunknak, és ebben kell jól cselekednünk.
 
- Mit kell tudni a csehekről?
 
- Sok lábon álló csapat. Ebben hasonlítanak hozzánk, hiszen mi is sok játékossal dolgozunk egy-egy mérkőzésen belül is. Komoly nehézséget tudnak okozni. Sebességük van, kívülről is jól dobó játékosokkal rendelkeznek, és rendkívül küzdőképesek. Magas színvonalú játékra képesek, miközben hasonlóan fiatalok, mint mi. Nem lesz egyszerű. Egy mérkőzésről van szó. Mindenünket oda kell adnunk, hogy megnyerjük.
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek