22 pontos győzelemmel kezdtük a női Európa-bajnokságot
15
Jun
2023
22 pontos győzelemmel kezdtük a női Európa-bajnokságot
2023. június 15.  |  14:14
Két centerkosárral indult a mérkőzés: Moravcikova duplájára Kiss Virág válaszolt, majd Palenikova talált be nehéz helyzetből, Jakubocova pedig támadólepattanó után tett vissza egy ziccert a 3. perc közepén (2-6). Studer Ágnes szerzett labdát, Kiss pedig kiváló centermunka után újabb két pontot. Némi kosárcsend után Dudasova középtávolijával megint 4 pont volt a szlovákok előnye az 5. perc közepén (4-8). Lelik Réka és Kiss kettő-kettőjéből utóbbi harmadik kosarát is megszerezte, majd Dubei Debóra tört be jó ütemben (8-8). Dudasova a támadóidő lejára előtt talált be nagyon messziről, Ruff-Nagy Dóra szerzett labdája után viszont Goree Cyesha sima ziccert dobhatott, a 8. perc végén pedig Aho Ninával játszott össze Goree, először vezettünk a meccsen (11-12). Aho ráadásul labdát is szerzett, végigvitte, időt kértek a szlovákok a 9. perc elején (11-14). A játékmegszakítás után Studer szerzett labdát, ő is sima két pontra váltotta - védekezésben agresszívebbek lettünk, ez pedig a támadójátékunkat is nagyban segítette ebben a periódusban. Egy szlovák büntető fért még bele a negyedbe, 10 perc játék után 4 ponttal vezettünk (12-16).
 
Wrzesinski triplájával kezdődött a második negyed, de Goree egy gyönyörű alapvonali középtávolival azonnal válaszol. Újabb jó védekezés, majd újabb jó betörés következett Dubeitől, Wrzesinski kettese után pedig Studer volt eredményes kintről (17-23). Potyogtak a kosarak a második felvonás elején, Palenikova is távoli kettest küldött a helyére, Goree-t viszont ez nem zavarta, emberről is betalált a 13. perc végén (19-25). Lelik negyedik védőpattanója után gyorsan próbáltuk befejezni akciónkat, Határ Bernadett meg is tette ezt, majd Lelik verte meg könnyedén védőjét, a játékrész feléhez közeledve újfent időt kért Szlovákia (19-29). Mistinova egy büntetővel hozta közelebb északi szomszédunkat. Határ saját támadópattanóját szedte vissza, majd volt egyszer pontos a büntetővonalról - Stasova egy, majd Oroszova és Jakubcova két-két egypontosa következett, eléggé töredezett volt ekkor a játék (25-30). Dubei a 17. percben törte meg a büntetők sorát egy triplával, Dudasova viszont válaszolt (28-33). Lelik a dudaszóra harcolt ki büntetőt és ezzel két pontot, Jakubcova viszont szintén a vonalról tartotta a szlovákok 5 pontos lemaradását. Kiss gyorsan lejátszott akció végén dobhatott könnyű ziccert, Oroszova egy nehezebb helyzetet is két pontra váltott, Goree egy büntetője után pedig Székely Norbert kért időt a félidő utolsó percének kezdete előtt (32-38). Aho rögtön labdát csent, ebből Goree dobott újabb duplát, így 8 pontos különbség alakult ki a nagyszünetre (32-40).
 
Moravcikova két büntetőjével kezdődött a harmadik felvonás, Lelik viszont egy 2+1-es akcióval válaszolt, a szlovákok pedig 2 perc 10 másodperc alatt eljutottak négy csapatfaultig a negyedben - két másodperc múlva Határ már kettőt dobhatott, a második be is ment, újfent elléptünk 10 ponttal (34-44). Moravcikova faulttal együtt volt eredményes, Lelik viszont triplát szórt. Wrzesinski nehéz kettesére több támadópattanó után Kiss válaszolt, a 24. perc végén is tartottuk 10 pontos fórunkat (39-49). Oroszova nagyon távoli kettessel jelentkezett, Moravcikova pedig a palánk alatt csinálta meg a centermunkát, majd a 26. perc elején Mistonova egy büntetővel 5 pontra visszahozta Szlovákiát (44-49). Dudasova szerzett labda után dobott nehéz ziccert, Kiss a túloldalon két büntetővel jelentkezett, Oroszova viszont triplát dobott a 12. szlovák támadólepattanó után. Kisstől nagyon jó ütemben érkezett egy hármas, majd Oroszova beütötte rajta negyedik hibáját is - a második büntető a helyére is került, 6 ponttal álltunk jobban a 29. perc közepén (49-55). Stasova két büntetőjével jöttek közelebb a szlovákok, majd Mistinova szedte le a homály triplánál a támadópattanót, két pontra hozta vissza csapatát az utolsó játékrész előtt (53-55).
 
Jakubcova ziccerével indult a negyedik negyed, szűk 10 perccel a vége előtt egál volt az állás (55-55). A szlovák center két büntetőt is dobhatott a vezetésért, de mindkettőt kihagyta. Dubei triplával büntetett a túloldalon, majd nagyot harcoltunk a labdáért többször is, és megint Dubei volt eredményes, ezúttal a palánk alól - jött is a szlovákok időkérése a 32. perc végén (55-60). Palenikova két büntetője közül csak az egyik ment be, Goree nehéz ziccert dobott a túloldalon. Moravcikova a nehezét megcsinálta, védő nélkül hagyta ki a palánk alól, Dubei újabb hármasa után pedig Goree is betalált távolról, amivel a 34. perc közepére kialakult az eddigi legnagyobb különbség, 12 pont (56-68). Ebben a szakaszban mi szedtünk támadópattanókat, Kiss váltotta két pontra az egyiket, Dubei két büntetőjével pedig 16 pontos előnyünk volt 5 perccel a vége előtt (56-72). Dubei játszotta meg jó ütemben a palánk alatt Kisst, 19-1-es futásunk után jött egy újabb időkérés Szlovákiától (56-74). Dudasova nehéz helyzetet oldott meg az első szlovák mezőnykosárért a negyed legeleje óta, Kiss viszont két büntetőt szórt, Kányási Veronika gyorsindításával pedig 20 lett közte (58-78). Kányási kintről is betalált, nagyon egyoldalúvá vált a mérkőzés. Stasova szép dobócsel után szórt középtávolit, majd Dudasova triplát. Lelik két büntetőt, majd hármast szórt, az utolsó magyar pontokat pedig Török Ági szerezte egy 2+1 révén. Végül 22 pontos sikert arattunk (67-89), ami annak fényében (is) óriási dolog, hogy a 31. percben még egyenlő volt az állás.
 
 
Szlovákia - Magyarország 67-89 (12-16, 20-24, 21-15, 14-34)
 
2023-as női Európa-bajnokság
D csoport, 1. forduló
Szlovénia, Ljubljana, Stozice Arena
 
Szlovákia: Wrzesinski 7/3, Buknova 2, Palenikova 6, Moravcikova 9, Jakubcova 8. Csere: Dudasova 15/9, Oroszova 9/3, Mistinova 6, Stasova 5, Sedlakova -.
 
Magyarország: Studer 5/3, Lelik 15/6, Dubei 17/9, Goree 16/3, Kiss 22/3. Csere: Ruff-Nagy -, Határ 4, Aho 2, Kányási 5/3, Török 3, Horváth -, Varga -.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek