Biztató forma az Eb-favorit ellen
09
Jun
2023
Biztató forma az Eb-favorit ellen
2023. június 9.  |  20:00
Két utolsó felkészülési mérkőzéséhez érkezett a szlovéniai Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda válogatott. Székely Norbert szövetségi kapitány Eb-keretét az élet is formálta, a lábközépcsonttörést szenvedő Dombai Réka biztosan nem lehet ott társaival a jövőhét csütörtökön rajtoló kontinenstornán. Itt volt viszont a Novomatic Arénában a csapathoz a napokban csatlakozó Cyesha Goree, így az Eb-favorit spanyolok ellen már őt is harcba küldhette a szakmai stáb.
 
A csupa világsztárral, Torrenssel, Casassal, Cazorlával, Rodrigezzel felálló vendégek egyáltalán nem ismeretlenek a mieink előtt, a selejtezőkben egy csoportban szerepeltünk, s két igazán kemény, szoros meccset vívott a két együttes.
 
Mindkét csapat rendkívül kemény védekezéssel kezdett, túl sok lehetőséget nem hagytak egymásnak. Az első játékrész derekánál a spanyolok tudták többször hibára késztetni Aho Nináékat, elsősorban a támadó-lepattanóknak köszönhetően hat ponttal megléptek (14-20).
 
A védekezésben továbbra is nagy intenzitás jellemezte a magyar csapatot, s a második játékrészben már a spanyolok támadó-lepattanóival is kevesebb gondja akadt Dubeiéknek. Így aztán négy perc után a csapatkapitány duplájával már csak egyetlen ponttal vezettek a vendégek (22-23). Dubei Debóra nagyon felpörgött a második negyedre, triplájával a 18. percre visszavette a vezetést Székely Norbert együttese.
 
Nagyon fontos volt, hogy a 16 perc alatt 11 támadót szerző spanyolok sokkal kevesebb második esélyt kaptak a feljavuló magyar védekezésnek köszönhetően. Így a mieink átvették a játék irányítását, s a nagyszünetben már hazai előnyt mutatott az eredményjelző (36-33).
 
Három percig egyik csapat sem talált be a nagyszünetet követően. A spanyolok ébredtek előbb, de ekkor sem indult be a pontgyártás. Öt perc után 4-4 volt csak a harmadik negyed állása, ami egyúttal tökéletes képet festett arról, mennyire nagy energiákat fektettek a felek a védekezésbe.
 
A negyed végén ismét a vendégek pillanatai következtek, keményítettek a védekezésükön, ami láthatóan nem ízlett Horváth Bettiéknek. A megszerzett labdákból pedig átvették a vezetést, s tíz perccel a vége előtt egyetlen ponttal ők álltak jobban (45-46).
 
Nem igazán ment a játék a második félidőben a magyaroknak, ám akaraterőből jelesre vizsgáztak Studerék. Elveszett labdát nem ismerve továbbra is ott loholtak a spanyolok nyomában. Szintén örömteli, hogy hatpontos hátrányban sem kapkodtak Lelikék, s Goree büntetőivel két perccel a végső dudaszó előtt újra a magyarok vezettek (60-58). 
 
A végjáték a meccs legjobbjáról, Alba Torrensről szólt. A spanyolok legendája villámgyorsan öt pontot szórt, amivel úgy tűnt, megnyerte csapatának a meccset. Ám ekkor jött Kiss Virág, aki egy triplával kiegyenlített (63-63). Studer labdaszerzése után a győzelemért támadhatott a magyar válogatott, de ez nem jött össze, s ki más, mint Alba Torrens megszerezte a győztes kosarat a vendégeknek. Azonban semmi oka a kesergésre a Lelikéknek, ugyanis kifejezetten jó formát mutattak a világ egyik legjobbja ellen.
 
A két válogatott szombaton 17 órától ismét megmérkőzik egymással. 
 
 
Magyarország - Spanyolország 63-65 (14-20, 22-13, 9-13, 18-19)
 
Női válogatott felkészülési mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Benczur Tamás, Tóth Cecília, Györfy Rúben
 
Magyarország: Studer 10, Lelik -, Dubei 12/6, Goree 8, Határ 9. Csere: Kányási 2, Ruff-Nagy 4, Aho 5/3, Varga -, Török 3/3, Horváth -, Kiss 10/6.
 
Spanyolország: Ouvina 5/3, Conde 2, Cazorla 4, Carrera 7, Gil 7. Csere: Rodriguez 6/6, Ginzo 4, Casas 4, Dominguez -, Pendde 2, Torrens 21/3, Quevedo 3.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek