Átadták Pécsett dr. Hepp Ferenc emléktábláját a róla elnevezett rehabilitációs központnál
09
Jun
2023
Átadták Pécsett dr. Hepp Ferenc emléktábláját a róla elnevezett rehabilitációs központnál
2023. június 9.  |  12:00

Kiváló hangulatú, nagy közös megemlékezéssé nemesült a Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia rehabilitációs és regenerációs központjában megtartott névadó ünnepség és emléktábla-átadás, amelyen dr. Hepp Ferenc, a magyar női kosárlabda-válogatott korábbi legendás, mindenki által szeretett csapatorvosa emléke előtt tisztelegtek a résztvevők.

 

A Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ alapkőletételére 2021. november 2-án került sor, az avató ünnepséget pedig idén február 17-én tartották meg, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia ekkor vehette birtokba az új épületet. Ezúttal a magyar női válogatottat harminckét éven át szolgáló kiváló csapatorvosról emlékeztek meg a központban: a névadó ünnepség keretében leleplezték és átadták Tóth Zsuzsa szobrászművész alkotását, a dr. Hepp Ferencet ábrázoló emléktáblát.

Annyi kiváló, korábbi sokszoros válogatott női játékos biztosan nem volt még Pécsett egy időben, egy helyen, mint most: közel ötven olyan egykori klasszis fogadta el a meghívást, aki a nemzeti csapatnál együtt dolgozott dr. Hepp Ferenccel. Itt volt többek között Kiss Lenke, Németh Ágnes, aztán Balázs Hajnal, Károlyi Andrea, Kalmár Nagy Dóra és Fegyverneky Zsófia is. Az ünnepség moderátora pedig Gulyás László sportriporter volt, aki hosszú éveken át közvetítette a magyar válogatott meccseit, így aztán nagyon bensőséges, jó viszonyt ápolt a csapatorvossal, dr. Hepp Ferenccel is.

„Arról az orvosról, arról a nagyszerű emberről nevezték el ezt a központot, aki minden porcikájában segítőkész volt, s akinek a humorát mindannyian szerettük” – emlékezett vissza Gulyás.

A 328-szoros válogatott Kiss Lenke játékostársai nevében megköszönte, hogy egy ilyen csodálatos létesítménnyel állítottak emléket a Dokinak, a Hepinek: „Bár egy orvos kapcsán kicsit furcsa kimondani, de mindig jó volt a közelében lenni, mert nagyon pozitív volt a kisugárzása. Ő egy igazi barát volt, akinek az ajtaja a pályafutásunk vége után is nyitva maradt előttünk. Köszönjük Rátgéber Lacinak, hogy róla nevezte el a központot, így kell méltó módon megőrizni egy ilyen kiváló ember emlékét”.

Az amúgy is jó, az arcokra sok mosolyt csaló, kellemes hangulatot Rátgéber László tovább oldotta azzal, hogy megnyitó beszédében személyes élményeit elevenítette fel dr. Hepp Ferenc kapcsán, akivel a női válogatottnál hosszú éveken át (tizenöt éven keresztül) együtt dolgozott.

„A doktor úr és én, nos, mi voltunk a rosszcsontok a válogatottnál! Nem mesélhetek el mindent, ami megtörtént, mert úgysem hinnétek el. Nem szeretnék elérzékenyülni, mert úgy kell viselkednünk, ahogy a doktor úr is szeretné: vidámnak kell lennünk! Ezt a rehabilitációs központot dr. Hepp Ferencről neveztük el, de ez rólatok szól, lányok, akik megtöltöttétek szurkolókkal a csarnokokat, akikre Magyarország nagyon büszke lehet. Ti vagytok azok, akik a legjobban szerettétek a Ferit, a Francit, s most egy olyan emberre emlékezünk közösen, aki rengeteget tett a magyar sportért, a magyar kosárlabdáért. Kedves magyar válogatott játékosok, érezzétek magatokat otthon!”

A dr. Hepp Ferencet ábrázoló, megdöbbentően élethű emléktábla leleplezése és átadása után közös ebéd közepette kerültek elő újabb és újabb sztorik a Dokival kapcsolatban – gyakorlatilag kifogyhatatlan volt a muníció. Felszólalt dr. Hepp Ferenc özvegye, Barts Klára, aki úgy fogalmazott, „a lelke biztosan nagyon örül, hogy ilyen intézményt neveztek el róla”, valamint fia, az Angliából hazautazott ifjabb Hepp Ferenc is megköszönte a megemlékezést.

A jelenlévők ezt követően megtekintették a rehabilitációs és regenerációs központot, majd részt vettek a szomszédos NKA Arénában zajló kadett leány országos döntő aranycsatáján, és szerepet vállaltak a díjátadón – a jövő reménységeinek legnagyobb örömére.

Vármegyei szövetségek