3x3: Európa-bajnoki selejtezőn lépnek pályára hétvégén nemzeti csapataink
09
Jun
2023
3x3: Európa-bajnoki selejtezőn lépnek pályára hétvégén nemzeti csapataink
2023. június 9.  |  13:00

Alig néhány napja ért véget a bécsi 3x3-as világbajnokság – a hölgyeknél az Egyesült Államok, az uraknál Szerbia nyerte az aranyérmet -, máris itt a következő esemény a versenynaptárban. Pozsony és Konstanca ad ugyanis otthont a szeptember 5-7. között rendezendő Európa-bajnokság selejtezőinek, a magyar női és férfi válogatott a szlovák fővárosban harcolhatja ki a kontinensviadalon való részvételt.

Mindkét helyszínen 12 férfi és 10 női csapat méreti meg magát - a férfiakat helyszínenként négy darab hármas csoportba osztották, a hölgyeket két ötösbe. Mindkét tornáról 3-3 válogatott jut ki az Eb-re: a két döntős, valamint a harmadik helyezett, nincs tehát hibázási lehetőség. A nőknél a két csoportgyőztes biztos kijutó, a két csoportmásodik pedig ki-ki meccset játszik a kvalifikációért.

A férfiak a pozsonyi B csoportba kaptak besorolást, ahol Ausztriával és Észak-Macedóniával vívnak meg a továbbjutásért – a keretben a világbajnoksághoz képest történt egy változás, Demeter Attila, Uros Rosic és Kelemen Balázs mellett ezúttal nem Tomislav Ivosev, hanem Keller Iván szerepel majd. Csirke Ferenc együttese szombaton (június 9.) 12:05-kor Észak-Macedóniával, 13:45-kor pedig Ausztriával csap össze. A Böröndy Vivien, Papp Klaudia, Hegedűs Janka, Pusztai Petra összeállítású hölgyek Csehországgal, Lettországgal, Törökországgal és Georgiával mérkőznek. Szombaton 15:25-től Csehország, 17:05-től Törökország, másnap 11:25-től Lettország, 16:55-től pedig Georgia lesz az ellenfél.

A mérkőzések a FIBA 3x3 YouTube-csatornáján követhetőek élőképpel.

Vármegyei szövetségek