Korosztályos Európa-bajnokság - nem csak fiataloknak
08
Jun
2023
Korosztályos Európa-bajnokság - nem csak fiataloknak
2023. június 8.  |  20:08
A nyár a korosztályos kontinensviadalok ideje - nem csak az utánpótlás korosztályokban. A hétvégén kezdődik a portugáliai Albufeirában az ESBA nyílt senior Európa-bajnoksága nem kevesebb, mint négy magyar csapat részvételével.
 
Idén a litván, vilniusi székhelyű ESBA (European Seniors Basketball Association) rendez nyílt Európa-bajnokságot Portugáliában. Tavaly a másik hasonló szervezet, az argentin székhelyű FIMBA (International Maxibasketball Federation) Európa-bajnokságán egy aranyérmet (női 50+) és egy igen értékes 5. helyezést (férfi 50+) szereztek csapataink.
 
A vasárnap kezdődő nyílt ESBA Eb-n négy magyar együttes lép pályára. A hölgyeknél a tavalyi FIMBA-bajnok csapat - egy-két változtatással -, a Hungarian Angels, a férfi 50+ korosztályban két együttes, s Bravos Hungary és a Hungary Retro gárdája, az 55+ korosztályban pedig a Hungary 55+ indul.
 
 
A hölgyek 50+-os versengésében 10 csapat nevezett, amelyeket egy négyes és két hármas csoportba sorsoltak. "Angyalaink" a négycsapatos A csoportba kerültek - brit, német és portugál ellenfeleik lesznek. A csoportokból 2-2 csapat jut tovább, plusz a két legjobb csoportharmadik, míg a legrosszabb harmadik a "magyar" csoport 4. helyezettjével játszik a 9. helyért.
 
A továbblépő 8 csapatot a csoportban elért eredményei alapján rangsorolják, s e rangsor alapján indul az egyenes kieséses szakasz.
 
A Hungarian Angels tagjai: dr. Benedek Dóra, Dénes Krisztina, Fábián Ildikó, Haris Ildikó, Kranjecz Zsuzsanna, Kovács-Szűcs Gabriella, Molnár Krisztina, Partiné Szilágyi Gabriella, Radnóty Krisztina, Ujváry Judit, Viszota Krisztina.
 
 
Igen népes a férfi 50+-os kategória, amelyben összesen 15 csapat indul, köztük a két magyar együttes. A 15 együttest 4 csoportba sorsolták, három 4 és egy 3 csapatos csoportba. Itt a csoportkör után egyértelmű a folytatás, a két első továbblép az egyenes kieséses szakaszba, ahol a negyeddöntőkben a csoportelsők a csoportok második helyén végző riválisokkal játszanak. A győztesek az elődöntőbe jutnak, és így tovább. A Retro az A csoportban olasz, szlovén és osztrák, míg a Bravos a B-ben német, görög és litván riválissal szemben próbálja kiharcolni a továbbjutást.
 
A Bravos csapata: Andó Péter, Bánsági Attila, dr. Fejes János, Filotás Gergely, Hirth Attila, Katona József, Munteán András, Parády Péter, Pólik György, Senánszky Zsolt, Somogyi Tamás, Soós Tamás, Szőke Péter, Zsótér István, Varga Lajos.
 
A Retro csapata: Cserneczky Zsolt, Duday Zoltán, Garai Zsolt, Fekete Csaba, Kovács Zoltán, Kozma Tamás, Marossy Gergely, Matskási István, Mészáros Gyula, Tóth Ádám, Vámosi Lóránt, Várszegi Zoltán.
 
 
Az 55+-os korosztályra 9 csapat nevezett, a szervezők 3 darab hármas csoportot alakítottak. A magyar csapat az olasz, valamint - mivel a verseny nyílt - az Uruguay-i együttessel került a B-jelű hármasba. A csoportkör után mindössze egyetlen csapat esik ki, majd a csoportokon belül elért eredmények alapján kialakul egy összesített sorrend, amely alapján az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel - és így tovább - játszik a negyeddöntőben, az egyenes kieséses szakasz első körében.
 
A Hungary 55+ csapata: dr. Borbáth Csaba, Farkas Attila, Felházi Lóránd, Fodor Péter, Kinter György, Kovács Attila, Köves István, Lakits György, Mohai Zoltán, Sándor Gábor, Sebestyén Tibor, Tóth Sándor.

Vármegyei szövetségek