Kedden rajtol a 3x3-as világbajnokság
29
May
2023
Kedden rajtol a 3x3-as világbajnokság
2023. május 29.  |  19:00

Kedden megkezdődik az idei 3x3-as világbajnokság Bécsben, örömünkre mind női, mind férfi válogatottunknak szurkolhatunk a tornán. A Földi Attila vezette női válogatottban Papp Klaudia, Böröndy Vivien, Hegedűs Janka és Pusztai Petra szerepel majd, míg a Csirke Ferenc által trenírozott férfiaknál Demeter Attila, Kelemen Balázs, Uros Rosic és Tomislav Ivosev ölti magára a címeres mezt.

 

Sűrű nyár előtt a hölgyek

  

Az első 3x3-as világbajnokságot 2012-ben rendezték Athénban, 2016-ig kétévente, onnantól évente kerül megrendezésre az esemény. Női válogatottunk kétszer, 2017-ben és 2019-ben is ezüstérmet szerzett a tornán, amellyel a női mezőnyben a hetedik legeredményesebb csapatnak számít, csak az aranyérmesek (USA kétszeres, Oroszország, Franciaország, Kína, Csehország, Olaszország egyszeres győztes) előzik. Mindkét vb-érmes csapatunkban szerepelt már Papp Klaudia, ő képviseli tehát az állandóságot és a rutint a keretben - 2017-ben Süle Krisztinával, Bozóki Bettinávval és Theodoreán Alexandrával, 2019-ben pedig Medgyessy Dórával, Theodoreán Alexandrával és Cyesha Goree-val ünnepelhetett ezüstérmet Papp. A 2022-es volt az egyetlen vb, amelyről lemaradtak a hölgyek, 2020-ban és 2021-ben nem rendeztek világbajnokságot a COVID-19 miatt.

Az idei vb-n a C csoportba kaptak besorolást a hölgyek, ahol Mongólia, az Egyesült Államok, Csehország és Kanada lesznek az ellenfeleik. A csoportok első helyezettje automatikusan továbbjut, a második-harmadik helyezettek pedig keresztjátékban vesznek részt. Válogatottunk Mongólia ellen kezd május 30-án (kedden) 11:25-kor, majd 15 órától az Egyesült Államok lesz az ellenfél. A szerdai pihenőnapot követően csütörtökön szintén 11:25-ös kezdettel lép pályára nemzeti csapatunk Csehország ellen, 15 órától pedig Kanada ellen zárjuk a csoportmérkőzések sorát.

Újdonság, hogy a FIBA 3x3 YouTube-csatornája mellett immáron az M4 Sport műsorán is élőben követhetjük a magyar válogatottak szereplését!

 

A vb-t megelőzően Földi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük a felkészülésről, a várható kilátásokról, valamint a jövőbeli tervekről.

 

Hogyan zajlott a felkészülés a vb-re?

Éppen egy hónapja, április 28-án kezdtünk, nagyjából egy héttel a női bajnokság zárása után. Nem egy-egy tornára, hanem egyszerre több feladatra készültünk, hiszen ez egy versenyszezon. Nyilván a világbajnokság egy nagyobb volumenű dolog, de összességében mi az egész szezonra koncentrálunk. A felkészülés elején Women’s Series tornák voltak, amik számunkra a pontszerzés miatt nagyon fontosak, de azért a vb már ott motoszkált a fejekben. Voltak egy házitornánk, illetve egy kisebb ausztriai torna, már a vb-n szereplő kerettel. Először versenyhelyzetet alakítunk ki a játékosok között, majd amikor kialakult a négyes keret, akkor igyekszünk minél jobban összeszoktatni a játékosokat. Itt ugye nehézség, hogy közben más tornákra is készülni kell. De azt gondolom, hogy amennyit ki lehetett hozni belőle, azt megtettük, én elégedett vagyok az eddig látottakkal. A versenyhelyzet viszont más. Az utolsó felkészülési tornán játszottunk az amerikaiakkal, akik az egyik legjobb csapatnak számítanak, 13-11-re kikaptunk tőlük, de nagyon jó, nyitott meccset játszottunk velük.

 

Milyenek a kilátások a világbajnokságon?

A csoportból az első három jut tovább, az első közvetlenül, a második-harmadik pedig keresztjátékban vívhatja ki a továbbjutást. Nehéz a csoport, USA és Kanada a döntőre is esélyes, de azt gondolom, egy-egy meccsen meglepetést is okozhatunk. A cseh-mongol duót le kell győzni valahogy, a versenyhelyzetet pedig hidegvérrel kell kezelni. A keresztjátékot illetően még nem számolgatunk, hiszen 3x3-ban bárki megverhet bárkit, bármilyen esetleges papírforma borulhat, akár mi is legyőzhetjük Kanadát vagy az Egyesült Államokat, de negatív meglepetés is megtörténhet. Még a csoporton belül sem szeretnék számolgatni egyelőre.

 

Hogy alakul a nyár tovább része?

Nincs megállás, szeptember végéig jönnek a versenyek folyamatosan. Ez nem egy klasszikus válogatott naptár, mint 5-5-ben - ott egy hónap felkészülés után jön a verseny, és vége a programnak. Ezért is dolgozunk bő kerettel. 4-én vége a vb-nek, 5-én hazamegyünk, másnap már folytatjuk a munkát. 10-11-én Eb-selejtező, ami talán még egy fokkal fontosabb torna, hiszen ott a kijutásért harcolunk - kicsit olyan, mint az orosz rulett, hiszen ha egy meccsen kikapunk, nem jutunk ki az Eb-re. Ezt követően folyamatosan jönnek a Women’s Series tornák, ahogy tehát említettem, nincs megállás.

 

Az olimpia is szóba kerül már időnként, vagy az még túl távol van?

Gyakran szóba kerül. Az olimpia előtti év abszolút kulcs év, ez érezhető a világbajnokság mezőnyén is. Minden csapat a legerősebb keretét hozta, női vonalon szerintem az eddigi legminőségibb vb lesz ez a mostani. Talán pont az Egyesült Államok az, aki nem a lehető legerősebb összeállításban érkezett, mert nem a WNBA-ből válogatnak, de nekik így is nagyon jó a keretük. Több csapatnál is úgy érzem, hogy nagyon magas színvonalat képviselnek. Abszolút top kategória a franciák, Kanada Women’s Series-győztes, hagyományosan erősek a spanyolok, az ausztrálok is szenzációs kerttel jöttek - roppant erős vb lesz. Ez egyértelműen az olimpia miatt van, mindenki gyűjti a pontokat, keresi a selejtezőre való helyeket és a lehetőséget a direkt kijutásra. Mi is pályázunk erre, nem titok. Nehéz feladat, a világranglista első három helyezettje jut csak ki direktben, ahhoz azért tényleg nagyon jól kell szerepelni, de ezzel is megpróbálkozunk – főleg, hogy az MKOSZ is megsegített minket, lesz egy privát csapatunk is a válogatott mellett. Fontos a vb, mindent meg fogunk tenni, de ha jó eredményt érünk el, nem fogjuk ünnepeltetni magunkat, ha pedig kevésbé jót, nem dőlünk a kardunkba, mert menni kell tovább.

 

A privát csapatról mit lehet tudni?

A csapat Győr néven fog szerepelni, és a Women’s Series-be már be van nevezve, az Eb-selejtező utáni két tornára. A mostani világbajnokságon szereplő keret mellé Kiss Angelika és Bach Boglárka fog csatlakozni, ők hatan alkotják majd a csapatot. Annyi előnyt élvez a válogatottal szemben a privát csapat, hogy mivel pénzbe kerül elindítani, így amely tornára nevez, azon el is indulhat, míg a nemzeti csapatnál ez úgy néz ki, hogy ott indul, ahova beválogatják, beengedik. Ez tehát komoly előny, de nem elég elindulni a tornákon, eredmények is kellenek. Az Eb-selejtező után indulunk, heti szinten megyünk, próbáljuk kihasználni a lehetőséget, ha már megteremtette azt nekünk a szövetség.

 

Kiegyenlített csoportban a férfiak

 

Férfi válogatottunk 2016 után másodszor vesz részt a világbajnokságon, az akkori csapatból Tomisav Ivosev maradt meg hírmondónak – Bíró Olivér, Mohácsi Máté és Kerpel-Fronius Balázs alkotta még akkor a keretet. A csoportmérkőzések során a spanyolok elleni 16-12-es vereséget követően Lengyelországot 14-13-ra, Romániát 13-11-re, a Fülöp-Szigeteket pedig 18-16-ra győzték le a mieink, a végállomást Szlovénia jelentette a negyeddöntőben (10-21).

A mostani világbajnokságra selejtező útján jutott ki a válogatott, a részvételt kivívó négyes szerepel a vb-n is. Május 31-én (szerdán) kezdi meg bécsi szereplését a nemzeti csapat – 12 órától Mongólia, 14:25-től pedig Svájc lesz az ellenfél. Ezt követően június 2-án lépnek pályára az urak, 12 órától Japán, 14:25-től pedig Hollandia ellen. Csirke Ferenc szövetségi kapitányt kértük fel arra, hogy foglalja össze a válogatott előtt álló feladatokat.    

 

Hogy zajlott a felkészülés? Milyen játékerőt képviselnek a csoportbéli ellenfelek?

A keret változatlan, péntek estétől voltunk Székesfehérváron, négy edzésünk volt. Amit tudtunk, gyakoroltunk. Ellenfeleink közül Hollandia topcsapat, két vb-ezüstöt is nyert már, ők nagyon erősek. A svájciak hárman egy csapatban játszanak Lausanne-ban, a mongolok is folyamatosan játékban vannak. Itt már nincs gyenge csapat, és mindenki folyamatosan 3x3-azik. Arra is van esélyünk, hogy nyerjünk három meccset, de arra is, hogy négyszer kikapunk. Egy tipikusan olyan csoport, ahol nincs kötelező győzelem, de minden válogatott ellen van esélyünk, és igyekszünk is kihasználni azt.

 

Hogy zajlik a nyár további része a csapat számára?

A világbajnokság után egy héttel Európa-bajnoki selejtezőt játszunk Pozsonyban. A további program tervezés alatt áll, az Eb-selejtezős szereplésen is múlik. Tomislav Ivosev az Egyesült Államokba megy játszani, Demeter Attila Kínába. A kínaiak egy nagyon komoly 16 csapatos bajnokságot indítottak, nagyon sok pénzt rááldozva. Oda igazolt többek között két lett válogatott, Karlis Lasmanis és Nauris Miezis, de hollandok, szerbek is szép számmal képviseltetik magukat. Nagyon komoly bajnokság formálódik, örülünk, hogy Attila is a részese lesz.   

 

 

 

A bécsi 3x3-as világbajnokságot a FIBA 3x3 csatornáján, illetve az M4 Sporton lehet élőben követni.

Hajrá Magyarország!

Vármegyei szövetségek