Tippmix Férfi NB I: A Falco a bajnok, a Körmend a bronzérmes
28
May
2023
Tippmix Férfi NB I: A Falco a bajnok, a Körmend a bronzérmes
2023. május 28.  |  22:05
Döntő
 
Simán nyert és sorozatban negyedszer bajnok a Falco
 
Ford második esélyből szerzett két pontjával indult a mindent eldöntő mérkőzés, Kovács dudaszóra vágott be egy hármast, DeCosey dobta át középtávolról a Falco kosárszerzőjét. Somogyi tett fel egy ziccert Pot mellett, Cowels a sarokból köszönt be, DeCosey zsákolt. Tiby középtávolija hullott be, Somogyi süllyesztett el egy triplát, Keller dolgozott szépen a festékben (10-11). Perl szerezte meg első pontjait, Cowels kettese után DeCosey dobott be két büntetőt, a hazaiak légiósának hármasára Philmore válaszolt. Keller tett fel könnyű ziccert, Perl faulttal együtt is bedobta a ziccert, még a büntető előtt az Alba időt kért (21-16). A plusz egy is sikeres volt, Barac értékesített egy akrobatikus kísérletet, Somogyi floatere állította meg a futást. Barac verte meg Vojvodát, Sövegjártó emelte 10-re a differenciát, a negyedet Perl kosara zárta. 30-18
 
Szabó és Vojvoda pontjaival zárkózott az Alba, Tiby majd 4 perc után szerezte meg a negyed első Falco-pontjait egy hármassal. DeCosey faulttal együtt dobott kosarat, de a plusz egy kimaradt, Kovács és Somogyi váltott triplát. Keller zsákolt, Philmore válaszolt egy könnyű ziccerrel, Cowels állította vissza a 10 pontos differenciát egy távoli dobással. DeCosey egy pontot ismét a vonalon hagyott, Perl csinált egy 2+1-et, Somogyi értékesítette mindkét büntetőjét, Barac csak egyet (45-34). Vojvoda tért vissza két ponttal, Sövegjártó maradt üresen a palánk alatt, a negyed hátralévő része is a szombathelyiekről szólt, így 15 pontos előnnyel mehettek szünetre. 51-36
 
Tiby-kosárral folytatódott a játék, Pongó tett fel nehéz ziccert Keller mellett, Vojvoda első mezőnykosarát szerezte. Perl egy lábról elugorva sem hibázott, Ford támadta jól a festéket, Pot egy hármast dobott, Tiby második esélyből növelte 18 pontra a különbséget, Alejandro Zubillaga időt kért (60-42). Philmore 2+1-et mutatott be, Perl válaszolt egy duplával, Somogyi törte fel a hazai védelmet egy ziccerrel. Cowels szórt be egy középtávolit, Philmore nehéz hármast hintett a sarokból, Vojvoda floaterével csökkentette az Alba hátrányát 11-re. Philmore értékesített két büntetőt, Cowels tette vissza Tiby rontását, Perl faulttal együtt is betette a ziccert. 69-55
 
Philmore kettesével kezdett a záró etap, Perl nagyszerű megoldással annulálta ezt, Cowels tempója esett be. Philmore 3 és Vojvoda két pontjával zárkózott az Alba, ezt Perl és Barac ellensúlyozta. Az utolsó három és fél percre 15 pontos különbséggel érkeztünk meg, nagy fordítás kellett volna az Albától, de ez a mai napon nem volt bennünk. A Falco simán nyert és sorozatban negyedszer, összességében ötödször lett bajnok. 84-68
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Arconic-Alba Fehérvár 84-68 (30-18, 21-18, 18-19, 15-13)
 
Döntő, 5. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Földházi Tamás Péter, Benczur Tamás (Hartyáni Zsolt)
 
Szombathely: Pot 3/3, Kovács 8/6, Cowells 22/12, Tiby 11/3, Keller Á. 6 Csere: Sövegjártó 4, Barac 9, Krivacevic -.
 
Alba Fehérvár: Pongó Ma. 7, Somogyi 15/9, DeCosey 10, Ford 4, Philmore 20/6. Csere: Vojvoda 10, Takács Mi. -, Szabó 2.
 
 
 
Bronzcsata
 
Nyert Zalaegerszegen, így az Egis Körmend lett a harmadik
 
Minden kérdésre választ kaphattak a kosárszurkolók pünkösdvasárnap, hiszen valamennyi lényeges kérdés ezen a napon, szinte egyidőben zárult. A bajnoki érmek birtokosain kívül a feljutó kérdése is tisztázódott, hiszen a Falco-Alba és a ZTE-Körmend párharc mellett a pécsi helyi rangadó is május 28-án ért véget.
 
Klasszikus ötmeccses ZTE-Körmend párharcot nem először láttak a két csapat szurkolói, de a bronzéremért még soha nem küzdött meg öt találkozón a két legtradicionálisabb NB 1-es klub; az első két vidéki bajnok, a két nyugat-magyarországi ősi rivális.
 
Telt ház és fergeteges hangulat várta a csapatokat, mindkét szurkolótábor hatalmas hangorkánnal buzdította övéit a találkozón.
 
0-5-el indult a találkozó, de Ferencz saroktriplájára gyorsan válaszolt O’Reilly. Az előző meccs hőse, Mitchell zsákolt, majd Smith 2+1-es akciójának örülhettek az egerszegi szurkolók. Több pontot is a vonalon hagyott a ZTE, szoros volt a találkozó. Ferencz triplája nem talált utat a gyűrűbe, de Omenaka zsákolt hatalmasat. Mitchell megkapta második faultját, ám gyorsan egy hármast is berámolt. A Körmend már 5 faultnál járt 5 perc alatt, ám a ZTE ezt nem tudta kihasználni, egál volt az állás. Bár meglehetősen meleg volt a csarnokban, Omenaka osztott ki egy sapkát Ostojicnak; 24-23-al zárult az első negyed.
 
3 magyarral állt fel a ZTE a 2. negyed első perceiben. Mitchell megkapta 3. faultját, ám a következő támadásból ismét egy triplát dobott, ráadásul még faultolta is Polster Attila. Ferencz Csaba nagyon harcosan játszott, saját lepattanóját tette vissza, 40-35-re vezetett a Körmend. Nem sokan gondolták volna, hogy innen már nem lesz ZTE előny a meccsen, pedig így alakult… Nagyon pontatlan volt a hazai csapat, 8-al lépett meg a Körmend. Akadt olyan vendégtámadás, amikor 4 támadólepattanót is lekapott az MTE, gyengén koncentráltak a hazaiak. 43-48 állt az eredményjelzőn a félidőben.
 
A hazai nézők közül sokan a gyenge védekezésben látták az eredménytelenség okát a szünetben, és nem is álltak messze az igazságtól.
 
Jobban kezdte a második félidőt is a Körmend, már tíz pont is volt közte, amikor Rakicevic vette vállára csapatát. Két pontra zárkózott a ZTE, de az egyenlítés nem akart összejönni. Ennek egyik oka abban is keresendő, hogy nagyon gyengén triplázott az egész találkozón a hazai csapat. Amikor végre megtört a jég és betalált Trice, Mitchell azonnal válaszolt a túloldalon. Továbbra is 5 pont volt közte a Körmend javára, amikor végetért a 3. negyed.
 
Nagyon akart a ZTE, de a vasiaknak mindenre volt válaszuk. Amikor közel volt az egyenlítéshez a ZTE, Ferencz egy gyorsindítás után fontos pillanatban talált be távolról, 63-69-re módosítva az állást. Görcsösen küzdöttek a hazaiak, de az MTE taktikusan játszva tartotta az előnyt, sőt Mitchell újabb trojkájával már 11 pont is volt közte. A ZTE-nek egyre inkább semmi sem jött össze, míg a vasiak kényelmesen játszhattak. Volt még egy pillanat, amikor úgy tűnt, zárkózhat a ZTE, ám érkezett a jól játszó Durázi triplája, ami után kimutatott a hazai B-közép felé. Technikait kapott érte, ám a következőnek nagyobb jelentősége volt, amit a zalai pad kapott, ezzel pedig 2 perccel a vége előtt Sebastjan Krasovecet 2. technikaival kiállították. Lassan csordogáltak a maradék percek, rengeget állt a játék. Durázi még zsákolt kettőt, de a lényegi kérdések eldőltek. A Körmend megérdemelten lett a bronzérmes, a ZTE pedig az elmúlt évek vesszőfutását feledtetve a negyedik helyen végzett. A vége 96-83 lett az Egis Körmend javára, a vendégek legjobbjai Chambers, Mitchell, a dupla-dupláig jutó Omenaka és Durázi voltak, míg a hazaiaknál Rakicevic és O’Reilly igyekeztek győzelemhez segíteni a csapatot, de nagyot melózott a palánkok alatt Ostojic is.
 
A lefújás után mindkét tábor hosszasan ünnepelte övéit, hiszen mindkét csapat részéről bravúr, hogy idáig jutottak a bajnoki küzdelmekben.
 
Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 83-96 (24-23, 19-25, 18-18, 22-30)
 
Helyosztó a 3. helyért, 5. mérkőzés
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, dr. Mészáros Balázs, Györfy Rúben (Téczely Tamás)
 
Zalaegerszeg: Trice 13/6, O'Reilly 17/3, Smith 20, Polster -, Osztojics 5. Cserék: Keller I. -, Németh 6, Rakicsevics 22/6, Zsiros -, Csuti -.
 
Körmend: Chambers 16/6, Mitchell 20/9, Adams 4, Ferencz 10/6, Omenaka 12. Cserék: Kiss -, Durázi 15/3, Edwards 9, Cakarun 8, Takács 2.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek