Férfi NB I B: Az NKA Pécs hazai pályán, a MEAFC idegenben lett bajnok
28
May
2023
Férfi NB I B: Az NKA Pécs hazai pályán, a MEAFC idegenben lett bajnok
2023. május 28.  |  21:19
A férfi másodosztályban mind a piros, mind pedig a zöld csoportban ötödik meccsen dőlt el a bajnoki cím sora. Előbbiben az NKA a záró szakasz közepéig csak futott az eredmény és városi riválisa, a PVSK után, majd huszáros hajrával fordított, nyert, és feljutott az NB I-be. A zöld csoportban Budafokon sokáig váltott vezetéssel haladtak, és nem nagyon "eresztették" egymást a felek. A végjátékot a MEAFC bírta jobban, amely 0-2-ről zsinórban háromszor - ebből kétszer idegenben - legyőzve az alapszakaszgyőztes Budafokot megnyerte a zöld csoportos bajnokságot, és feljutott a pirosba.
 
 
Piros csoport
 
Döntő
 
NKA Pécs - PVSK-VEOLIA 78-72
 
Több rutinos játékosával - Bíró O., Halász, Horti - a padon jól kezdett a PVSK, amely a nyitó etap derekán egy 9-2-vel 5 ponttal megugrott. Bár az NKA időkérés után egalizált, a negyed végén 2 ponttal a Vasút "ment", a második etapot pedig 9-2-vel kezdve 9 ponttal elhúzott. A szakasz közepén 5 pontra feljött az alapszakasz győztese, de még szünet előtt újított a C. Harler (19/6 p., 4 lep.)-Horti B. (11 p., 4 lep.)-Antoni Cs. (10/9 p.) trió vezette PVSK, amely 10 pont fölötti előnnyel tért pihenőre. Szünet után sokáig tartotta előnyét a vendég gárda, ám a szakasz hajrájában egy 6-0-lal 4-re feljöttek a hazaiak. A PVSK tartotta, sőt időnként növelni is tudta előnyét, a záró szakasz derekán 7 ponttal vezetett. A hajrát azonban a hazaiak bírták jobban, akik egy 14-2-vel fordítottak és N. Djordjevics (25/3 p., 10 lep., 3 ea.), Kovács P. (15/9 p.), Lados E. (12/6 p.) és Scherer B. (11/9 p., 4 lep.) vezérletével megnyerték a mérkőzést, ezzel a bajnokságot is, és feljutottak az élvonalba.
 
 
A párharc végeredménye: 3-2 az NKA Pécs javára.
 
 
 
Zöld csoport
 
Döntő
 
Budafok - MEAFC-Miskolc 70-77
 
Döntőhöz méltó, küzdelmes játékkal indult a finálé fináléja. A vendégek kaptak hamarabb lábra, s 6-2-re elléptek, majd fej-fej mellett haladt a két gárda. A második etap derekához érve egy 13-4-gyel 8 ponttal lépett el a miskolci együttes, amely 7 pont előnnyel fordulhatott. Ez hamar, bő 4 perc alatt elfogyott a MEAFC-nak: a leginkább K. Swanson (28 p., 11 lep., 5 szl., 2-2 ea. és bl.), valamint Siklós O. (13/3 p., 5 lep., 3 ea.) eredményességére építő hazaiak 14-5-öt repesztve bő 4 perc alatt fordítottak. A harmadik negyed végén minden abszolút fifty-fifty volt, mivel a 2-2-re álló finálé döntő ötödik meccsén három negyed után 50-50-re álltak a felek.
 
A döntő döntőjéről döntő negyedet 5-0-lal kezdte az elsősorban R. J. Williams (20/9 p., 12 lep., 3 gp.), Kozák M. (12/3 p., 7 lep., 5 ea., 3 gp.) és Kozák B. (10 p., 5 lep.) pontjaiban bízó MEAFC, ám erre 8-2-vel reagálva a szakasz derekára fordított a vendéglátó Budafok. A folytatásban is kisebb rohamok jellemezték a játékot, váltott vezetéssel haladtak a felek. Az utolsó 2 percre 1 pontos miskolci vezetéssel fordultak a csapatok. A végjátékot egy triplát, valamint 7-ből 5 büntetőt értékesítve a MEAFC bírta jobban - miközben az alapszakasz győztesénél "becsúszott" egy technikai, és büntetőket is hibáztak a Budafok játékosai, így miskolci siker született, a MEAFC jutott a piros csoportba. A Budafok vereségében jelentősen közrejátszott a gyenge tripla- (3/25, 12%) és büntetődobó (11/20, 55%) teljesítmény.
 
 
A párharc végeredménye: 3-2 a MEAFC-Miskolc javára.
 
 
 
 
Fotó - Rátgéber Kosárlabda Akadémia facebook

Vármegyei szövetségek