DVTK – Szekszárd döntőt rendeznek a Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokságban
27
May
2023
DVTK – Szekszárd döntőt rendeznek a Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokságban
2023. május 27.  |  19:19

A Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság első elődöntőjében a DVTK Akadémia 59-43-ra győzte le a Csata DSE “A” csapatát.

A mérkőzés elején fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A DVTK 5-4-es vezetése után 10-5-re fordított a Csata, de ennél az öt pontnál a fővárosi gárda nem tudott jobban elszakadni. A negyed végére 12-9-re szépített a DVTK. A második szakasz első találatát is a DVTK szerezte, amivel 12-11-re zárkózott fel a házigazda. Ezt követően viszont ismét a Csata DSE kezdte növelni az előnyét. A különbség 2-4 pont között állt be.

A félidő hajrájában úgy nézett ki, hogy a fővárosi együtt nagyobb arányban is elszakadhat. Az első 20 perc legnagyobb különbségét 22-15-nél regisztrálhattuk. Az utolsó percben azonban a hazaiak egy duplát értékesítettek, míg a Csata egy büntetőt és így alakult ki a nagyszünet 23-17-es állása. A bontásban lejátszott első félidő után mindig tanulságos, hogy milyen irányt vesz a találkozó. A harmadik negyedben nagy fordulatokat láthattunk. Előbb 27-19-re elszakadt a Csata, majd innen a DVTK vette át az irányítást.

A diósgyőriek egy 10-2-es futással 29-29-nél egyenlítettek, majd erre a sorozatra még öt pontot rátettek és 34-29-es vezetést építettek fel. Ez összességében 15-2 volt. A negyed hajrájában büntetőből tört meg a Csata kosárcsendje. Összességében 19-7-es negyedet produkált a DVTK. Az utolsó 10 percnek 36-30-ról vágtak neki a csapatok. A záró szakaszban ugyanezzel a lendülettel folytatta a DVTK. Nem telt el két perc és átlépte a 10 pontot a differencia. A különbség 10-14 egység környékén állandósult. Az utolsó három percben pedig ezt is átlépte. A legnagyobb hazai előnyt 57-38-nál rögzíthettük jegyzeteinkbe.

Végül 59-43-ra nyert a DVTK, így a junior bajnokság után a serdülőknél is döntőt játszhat. A győztes gárdában Drótos Szonja és Mogyoródi Lili 11-11 ponttal zárt, míg Oross Anna 10 ponttal. A Csata legeredményesebbje a 12 pontos Vörös Adrienn volt.

 

CSATA DSE/A - DVTK AKADÉMIA/A 43-59 (12-9, 11-8, 7-19, 13-23)
Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság "A" döntő 2023, elődöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Boros Krisztina, Kovács Karina Erzsébet

Csata DSE/A : Sütő-Orbán 4, Csuba 7, Kövesi 2, Molnár 5, Barcza 4. Csere: Hegedüs 2, Pócs 2, Vörös 12/6, Sipos, Bernei 5, Koós, Rósa.

DVTK Akadémia/A: Bacsó 8, Drótos 11, Oross 10, Mogyoródi 11, Dohány. Csere: Nezáczki 9, Szécsi, Völgyi, Müller, Krucsay 8, Tóth, Nagy 2.

 

Semsei Barbara (Csata DSE/A): Gratulálok a döntőbe jutáshoz, ugyanazzal a problémával küzdöttünk, mint tegnap, nem tudunk kosarat dobni. 40 dobott ponttal nem lehet mérkőzést nyerni, főleg nem egy országos döntőben. Megpróbáljuk összeszedni magunkat holnapra, és megszerezni a bronzérmet.

Ambrus Erzsébet (DVTK Kosárlabda Akadémia): Határtalanul boldog vagyok, mert iszonyú sokat dolgoztunk ebben az évben. Nagyon meszziről indultunk, és az, hogy ezt meg tudtuk lépni és ilyen különbséggel tudtunk nyerni, az megmutatja a lányoknak, hogy érdemes beletenni ezt a kemény munkát. Egy csapatot láttunk ma, akik kitették a szívüket a pályára a második félidőben, emiatt nem volt kérdés, hogy mi fogunk nyerni.

STATISZTIKA ITT

A MÉRKŐZÉS VISSZANÉZHETŐ ITT

 

A Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság második elődöntőjében az Atomerőmű-KSC Szekszárd 63-62-re győzte le a BEAC – Újbuda KA/A együttesét.

Már az első pillanattól kezdve kiélezett csata folyt a pályán. Az első pontokat Hancsik Adrienn szerezte az Atomerőmű-KSC Szekszárd oldaláról, mellyel a vendég színekben játszó együttes került lépéselőnybe. A válasz azonban szinte azonnal érkezett is, a BEAC – Újbuda csapatából Medvei Csenge volt sikeres, mellyel fővárosiak kiegyenlítettek, majd Gréts Zoé találatával át is vették a vezetést. A játékot ezt követően is szorosan folytatódott, kosárra-kosár volt a válasz, ennek köszönhetően azonban a BEAC a párpontos előnyét is meg tudta őrizni. Öt perc elteltével lett végül nagyobb a differencia a felek közt, ekkor ugyanis 12-5-öt regisztrálhattunk. Ezután szekszárdi időkérés vette kezdetét. A rövid taktikai eligazítás után azonban Harsányi Mária együttese továbbra sem tudta igazán rendezni sorait, s végül a különbség 17-7-nél érte el a tíz pontot. A Szekszárd a negyed véghajrájában váltott ritmust, ez azonban továbbra sem volt elég a jelentős felzárkózáshoz.

A második felvonás 20-13-ról vette kezdetét. Előszőr Pomsár Anna talált be, majd Sámson-Ércközi Éva volt sikeres, tehát a BEAC csapatának előnye továbbra sem változott. A következő percekben viszont magasabb sebességbe kapcsolt a szekszárdi együttes, s egy 2-9-es periódussal végül 24-22-nél két pontra zárkóztak fel. Ekkor szállt be Török Boglárka ismét a pontszerzésbe, kinek kulcsfontosságú hárompontosával a résztvevők közti különbség ismét növekedni kezdett. Ezúttal azonban nem volt egyszerű dolga a budapesti együttesnek, ellenfelük ugyanis végig ott maradt sarkukban, pár pontra az egyenlítéstől. Újabb öt perc elteltével már egy 1 pontos mérkőzést láthattak a nézők, az eredményjelző ugyanis 29-28-at mutatott. Az Atomerőmű-KSC Szekszárd pedig végül Kollár Lilla pontjával fordította meg a találkozót. Ezt követően ismét fej-fej mellett haladtak a résztvevők, mígnem a mérleg ismét a BEAC felé billent, a nagyszünetre pedig már újból három pontos előnyt élvezhettek. A felek tehát 38-35-ről fordulhattak.

A második félidő hasonló izgalmakat tartogatott. A kezdeményezést ezúttal azonban a KSC ragadta magához, előszőr Kollár Lilla, majd Pomsár Anna szerzett pontokat, mellyel 38-38-ra változott az állás. A fordítás ezúttal viszont még elmaradt, a BEAC-tól ugyanis Tibay Eszter és Dinnyés Petra voltak sikeresek. A folytatásban egyszer az egyik, majd a másik fél vette kezei közé az irányítást, mígnem a játékrész negyedik percében Kollár süllyesztett egy jól időzített hárompontost a az újbugaiak hálójába, ezzel pedig 5 pontra nőtt csapata előnye (43-48). Ezt a lépéselőnyt pedig a következő percekben is magabiztosan tartotta a Szekszárd, mely elsősorban a vendégek kemény védekezésének volt köszönhető, melyet a BEAC-osok nem tudtak kijátszani. Ekkor lépett azonban vezérszerepbe Gréts Zoé, akinek pontjaival együttese 49-50-nél egy pontra zárkózott fel. Az etap utolsó perceiben viszont a Szekszárd nem engedett szorításán, határozottan tartották magukat Harsányi vezetőedző tanítványai, így pedig a mérkőzés záró szakaszát három pontos előnnyel kezdhették meg.

Az utolsó tíz perc 51-54-ről indult, méghozzá Kollár Lilla triplájával, aki ezzel már a második távoli találatát szerezte meg. Csapó Szófia büntetője után pedig már hét pont volt a szekszárdiak előnye. A következő percekben jócskán lelassult a pontszerzés, majd az utolsó öt perchez közelítve a vendég együttes ismét elkezdte pakolni a pontokat a táblára. 52-61-nél Kófiás Jana talált be a hárompontos vonal mögül, mellyel a Szekszárd majdnem tíz ponttal lépett meg. Ám csakhogy még véletlenül se unatkozzon a DVTK Arénába kilátogatott közönség, a BEAC ezután egy 8-0-ás rohamba kezdett, mellyel a mérkőzés véghajrájára 1 pontra zárkóztak fel. Az utolsó két perc kezdetekor 60-61-et regisztrálhattunk. A feszültség a tetőfokára hágott, ami nem is csoda, hisz a tét nem más volt a csapatok számára, mint a döntőbejutás. Mind a két alakulat mozgósította tartalék energiáit. Az utolsó percet Hencsik Adrienn támadása indította, akit végül csakis fault árán tudtak megállítani, amiért pedig kettőt dobhatott. A szekszárdi együttes fiatal tehetségének végül két dobása lett jó a kettőből, ami tulajdonképpen szerencsésnek is mondható, hisz kontrában Gréts Zoé szerzett azonnal pontokat, mellyel 62-63-ra változott az állás. Az utolsó pillanatokban még BEAC-os időkérés következett, az eredményen azonban már nem tudtak változtatni az újbudaiak, az egy pontos győzelmet az Atomerőmű-KSC Szekszárd szerezte meg, mellyel egyben a Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság döntőjébe is bejutott, ahol pedig a DVTK Akadémia/A lesz az ellenfele. A BEAC – Újbuda KA/A vasárnap tehát a Csata DSE/A ellen mérkőzhet meg a serdülő-bajnoki bronzért.

A győztes gárdában Hencsik Adrienn zárt 17 ponttal, míg Kófiás Jana 14 pontot ért el, a BEAC legeredményesebbje pedig a 12 pontos Dinnyés Petra volt.

 

BEAC – ÚJBUDA KA/A – ATOMERŐMŰ-KSC SZEKSZÁRD 62-63 (20-13, 18-22, 13-19, 11-9)
Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság "A" döntő 2023, elődöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Kovács István, Burján Márk (Gátiné Müller Zsuzsanna)

BEAC – Újbuda KA/A: Tibay 3, Medvei 9/3, Gréts 9, Dinnyés 12, Szilágyi 1. Csere: Bors 2, Bugovics 3/3, Sáhi 4, Török 3/3, Andrási 7/3, Pákozdy 2, Samson-Érckövi 7.

Atomerőmű-KSC Szekszárd: Csapó 10, Varga -, Hencsik 17/9, Szabó 2, Schiefer -. Csere: Horváth -, Kollár 10/6, Kófiás 14/3, Pozsonyi -, Pomsár 10, Ogunson -, Rácz -.

 

Laklóth Anna (BEAC-Újbuda KA/A): Gratulálunk a Szekszárdnak a győzelemhez! Fájdalmas nagyon most ez a vereség, de ebből is felállunk és megyünk tovább! Nekem ezek a lányok már bajnokok!

Harsányi Mária (Atomerőmű-KSC Szekszárd): Rossz játékkal ugyan, de bejutottunk a döntőbe, aminek nagyon örülök. Az egész éves kemény munkánk most itt beérett, nagy örömet okozott ez a csapatnak. Óriási bravúr, hogy bejutottunk a döntőbe, holnap igyekezni és harcolni fogunk!

STATISZTIKA ITT

A MÉRKŐZÉS VISSZANÉZHETŐ ITT

Vármegyei szövetségek