Tippmix Férfi NB I: A Falco az aranytól, a ZTE a bronztól van egy sikerre
23
May
2023
Tippmix Férfi NB I: A Falco az aranytól, a ZTE a bronztól van egy sikerre
2023. május 23.  |  21:14
Szoros meccsen nyert a Falco, egy győzelemre a bajnokság megnyerésétől a címvédő
 
Somogyi kettő plusz egyes akciójával vette kezdetét a döntő harmadik mérkőzése, Pongó 5-0-ra növelte az előnyt, Tiby tette fel a Falcót a táblára egy duplával. Pot tört be nagyszerűen, Somogyi bejátszásából Philmore is megszerezte első pontjait, Kovács egyenlített egy hármassal. Ezúttal Pongó találta meg Philmore-t a festékben, Pot Tiby passzát váltotta két pontra, Kovács kosara után a mérkőzésen először a hazaiaknál volt az előny (11-9).  Pongó távolról célzott pontosan, Tiby faulttal együtt talált be közelről, de a plusz egyet kihagyta. Ezután 8-2-es futást produkáltak a vendégek és elléptek öt ponttal, Tiby és Ford váltott kosarat. Barac és Pont egy pontra csökkentette a differenciát, Ford sietett csapata segítségére. A negyedet Pot sikeres büntetői zárták, így az első etap után az Alba állt jobban. 23-24
 
Pongó büntetőire Perl válaszolt, Barac kosarával a Falcónál volt az előny, Philmore viszont bevágott egy hármast. A túloldalon azonban beütötte harmadik faultját a légiós, Barac váltotta két pontra a büntetőit. Vojvoda dobta át Perlt középtávolról, Pongó tört be Keller mellett, lepattant róla, viszont fordulásból bedobta a fadeawayt, Somogyi pedig egy floatert tett fel, Milos Konakov pedig időt kért (29-35). Keller szakította meg az Alba futását második esélyből szerzett duplával, Pot középtávolról köszönt be és elérte a 10 pontot. Vojvoda dudaszóra szerzett két pontot, Somogyi szabálytalansága után Pot dobta be büntetőit, Tiby Ford faultja ellenére is befejezte akcióját, még a büntető előtt Alejandro Zubillaga hívta magához csapatát. Sikeres lett a plusz egy is így fordítottak a hazaiak, DeCosey süllyesztett el egy hármast a sarokból, aztán egy középtávolit is középről, jött is az újabb Falco-időkérés, de a félidőben már több pont nem esett, így a vendégek 4 pontos előnnyel vonultak a nagyszünetre. 38-42
 
DeCosey használta okosan a palánkot, aztán pechére arcával adott gólpasszt Pot hármasához. Vojvoda két büntetőt, Perl egy közelit dobott be, Cowels negyedik kísérlete már beesett és ismét döntetlen állt az eredményjelzőn. Tiby háromból két büntetőt dobott be, jött az Alba időkérése (48-46). Pot használta ki a hibát az Alba zónájában, DeCosey két büntetőt dobott be, Pongó hármasával visszavette a vezetést a Fehérvár a negyed közepén (50-51). Vojvoda dobott könnyű ziccert, aztán még egyet, ugyan Cowels egy pontot szerzett a vonalról, de Milos Konakov ismét időt kért. Pot egy szerencsétlen eset után az öltözőbe ment, Barac egy 2+1-et mutatott be, Szabó két büntetőt értékesített, Cowels sasszézta üresre, aztán kintről is beköszönt, Somogyi egy pontot a vonalon hagyott, ahogy Barac is (60-58). Vojvoda pöcizte vissza Somogyi rontását, Perl hibátlanul dolgozott büntetőivel, Barac növelte négy pontra a hazai előnyt. Keller is elrontott egy büntetőt, Diong szerzett nehéz kosarat, így a negyed végére 3-ra csökkentette az Alba hátrányát. 65-62
 
Pongó alley-oop passzát Diong húzta be, Perl dobott hármast, Pongó válaszolt azonnal. Vojvoda egy ponttal egyenlített, Kovács bejátszásából Keller szerzett két pontot, Pongó hatalmas triplát dobott, Cowels visszadobta a hármast egyből. Tiby maradt bántóan üresen a palánk alatt, Ford két pontja után, a Falco pedig Pot mellett Baracot is elvesztette, a technikaiért megítélt büntetőt Vojvoda értékesítette. Keller és Philmore váltott kosarat, utóbbi azonban rögtön kipontozódott, Perl viszont rá nem jellemző módon egy büntetőt elrontott a kettőből. Perl egy gyorsindításból tett fel ziccert, a Falco így két és fél perccel a vége előtt 4 ponttal meglépett. Diong kettőből egy büntetőt dobott be, Perl állította vissza a négy pontot, Vojvoda elrontotta a hármasát, így a Falco kezébe került a mérkőzés. Pongó faultja után eldőlt a mérkőzés, a szombathelyiek visszavették a vezetést a párharcban. 84-78
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Arconic-Alba Fehérvár 84-78 (23-24, 15-18, 27-20, 19-16)
 
Döntő, 3. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Nagy Viktor, Frányó Péter (dr. Gincsai János Péter)
 
Szombathely: Pot 17/3, Kovács 5/3, Cowels 12/9, Tiby 13, Keller Á. 9 Csere: Perl 16/3, Sövegjártó -, Barac 12.
 
Fehérvár: Pongó Ma. 18/12, Somogyi 6, DeCosey 9/3, Ford 6, Philmore 13/3. Csere: Vojvoda 14, Diong 10, Takács Mi. -, Szabó 2.
 
 
 
Ismét a zalaegerszegieknél van az előny
 
Nem kis pofonba futott bele a ZTE szombaton Körmenden – nem is a vereség ténye, hanem a mikéntje volt sokkoló a zalai drukkerek számára. Volt tehát honnan kapaszkodni a nyugat-magyarországi párharc harmadik összecsapásán az egerszegieknek, fogadkozott is mindenki a kék-fehéreknél, hogy csak egy kisiklás volt a szombati a Batthyányak városában.
 
Múlt szerdán, a párharc első találkozójának 39. percében úgy kellett levinni a pályáról a ZTE centerét, a bokasérülést szenvedő Mitchell Smith-t. Azóta természetesen az ő rehabilitációja volt az első számú prioritás az őt kezelő trió, Szalai Zoltán csapatorvos, Boronyák Róbert masszőr és Németh Eszter fizioterapeuta számára, akiknek nagy segítségére volt a csapat egyik támogatója, Horváth László (Misu) és családja, akik egy új gép beszerzésével támogatták a center minél gyorsabb felépülését. Mivel sem törés, sem szakadás nem történt, nem volt teljesen esélytelen, hogy a keddi egerszegi találkozón pályára léphessen a közönségkedvenc magasember; aki egyértelműsítette, hogy amennyiben zöld utat kap az orvosoktól, mindenképp segíteni szeretné csapatát. Végül fellélegezhettek a kék-fehér szimpatizánsok: Mitch a többiekkel együtt melegített a találkozó kezdete előtt.
 
Szokásosan remek hangulat várta a csapatokat, teltház és a tétnek, valamint az örökrangadónak megfelelő rigmusok hangzottak fel a lelátóról.
 
Chambers, majd O’Reilly hármasával indult a találkozó, majd Smith is bejelentkezett egy triplával. A center viszont aggodalmat is okozott gyorsan: már a 3. percben megkapta 2. faultját, amit nem sokkal később a harmadik is követett… A ZTE első 15 pontján a két amerikai osztozott, ám Smith 3. hibáját követően az egész első félidőt kiülte. Omenakával vívott párharcuk igazi csemegének ígérkezett, a közönség viszont nem értett egyet Smith 2. és 3. faultjával, aminek hangot is adtak Kapitány sporttárs számára. A szombatival ellentétben hatalmasat küzdött a ZTE, látszott, hogy valamennyi játékosa vért ivott a találkozó előtt. O’Reilly túlzott gólöröm miatt 2. faultja után szintén a kispadra került, ám Rakicevic jól pótolta. A negyed végén 2 szerb és 3 magyar felállásra váltott a ZTE, 25-20-al zárult az első negyed.
 
Csuti Kornél és Keller Iván szerezték az első hazai magyar kosarakat, zúgott is a tíz-tíz. Továbbra is nagyon jól játszott a ZTE, már 38-22 is volt az állás a kék-fehérek javára, amikor magára talált a Körmend. Kiss Mátyás két szép hármasa után zárkózni kezdtek a vasiak, akiket ezúttal is tele vendégszektor buzdított. Négy pontra is zárkóztak a piros-feketék, ám a negyed végére magához tért a ZTE és ismét 7 pontra növelte előnyét.
 
O’Reilly hármasával indult a 3. negyed, ám gyorsan újabb faultot is kapott az amerikai légiós, így ismét a kispadra kényszerült. Omanaka továbbra sem volt túl népszerű a zalai szurkolóknál, egy alkalommal, amikor a gyűrűre zsákolta a labdát, meglehetősen nagy hangorkán fogadta a megmozdulást. Durázi Krisztofer továbbra is remekül kosarazott, a ZTE előnyét azonban ő sem tudta csökkenteni, 70-59-es magabiztos hazai vezetéssel zárult a harmadik negyed. A vendégszurkolók a hátrány ellenére folyamatosan buzdították csapatukat, de ezt tették az állva szurkoló hazaiak is, így remek volt a hangulat a lelátón.
 
Az utolsó tíz percben továbbra is az történt a pályán, amit a Zalaegerszeg akart, drukkerei legnagyobb örömére Sebastjan Krasovec csapata feledtetve a körmendi kisiklást 97-85 arányban magabiztosan győzte le az örök riválist. A hazai szurkolók még nagyon sokáig ünnepelték övéiket a lefújást követően, Mitch Smith-t külön is – az amerikai játékos nagyon rá is szolgált erre az elmúlt hónapokban nyújtott teljesítménye alapján.
 
A párharcban tehát 2:1-re a ZTE vezet, pénteken Körmenden akár éremosztásra is sor kerülhet – ám ehhez Ferencz Csabáéknak is lesz még 1-2 szava, nagy izgalmak várhatók a Rába partján fekvő városban...
 
Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 97-85 (25-20, 25-23, 20-16, 27-26)
 
Helyosztó a 3. helyért, 3. mérkőzés
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Tőzsér Dénes Kelemen, Minár László Balázs (Páli dr. Kálmán)
 
Zalakerámia ZTE KK: Trice 18/6, O'Reilly 19/12, Smith 8/6, Polster -, Osztojics 19. Cserék: Keller I. 10/6, Németh 1, Rakicsevics 15/6, Zsiros -, Szalay -, Csuti 7.
 
Egis Körmend: Chambers 9/3, Mitchell 17/3, Adams 6, Ferencz 1, Omenaka. 11 Cserék: Kiss 8/6, Durázi 16/3, Edwards 12, Cakarun 2, Takács -, Herczeg 3, Balogh -.

Vármegyei szövetségek