2022/23 - Soproni Darazsak Sportakadémia/A - DVTK Akadémia/A 49-62
21
May
2023
2022/23 - Soproni Darazsak Sportakadémia/A - DVTK Akadémia/A 49-62
2023. május 21.  |  10:59

SOPRONI DARAZSAK SPORTAKADÉMIA/A - DVTK AKADÉMIA/A 49-62 (9-17, 4-11, 15-18, 21-16)
Nemzeti Leány Junior Bajnokság "A" döntő 2023, elődöntő
Budapest, Csata Csarnok
Nepp László Oszkár, Tóth Kitti, Szőts Dávid István

Soproni Darazsak Sportakadémia/A : Török, Ács 2, Szabó L. 3/3, Vasi 6, Molnárová 12/6. Csere: Janzsó 10, Rokob, Szabó R. 2, Bauer, Salamon, Völgyi 7/3, Raffay 7.

DVTK Akadémia/A: Poczkodi 20/12, Aho 10, Fárbás 8, Papp 8, Albert 8. Csere: Ocsenás, Filep D. 4, Kádas, János 4.

A Nemzeti Leány Junior Bajnokság második elődöntőjében a DVTK Akadémia 62-49-re múlta felül a Soproni Darazsak Sportakadémiát. Ezzel eldőlt, hogy vasárnap Csata DSE – DVTK Akadémia döntő lesz a junioroknál.

Pontszegény, küzdős negyeddel indult a második elődöntő. Szabó Lili triplájával a Sopron szerzett vezetést. Erre azonban Albert Szidónia és Poczkodi Zsófia válaszolt. A folytatásban Molnárová Laura és Aho Tyra kosárváltása következett. Az első negyed felénél 5-5-nél hosszú percekre befagyott az eredmény. Innen a DVTK tudott új lendületet venni Aho Tyra, Filep Dorina, Poczkodi Zsófia és Fárbás Eliza találataival. Azóta már tudjuk, hogy ez a 10-0 futás alapjaiban határozta meg a mérkőzés képét. A DVTK ugyanis innentől végig őrizte a vezetését. Vasi Hanna és Janzsó Alíz törte meg a soproni kosárcsendet, de 10 perc után így is 17-9 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején közel két percet kellett várni az első mezőnykosárra. Ez Poczkodi Zsófia triplája volt, amivel már 10 pont felett járt a DVTK előnye.
Aho Tyra duplája után 22-9-re módosult az állás. Itt egy kicsit megtorpantak Stefan Svitek tanítványai, de Szabó Rozina dupláját leszámítva ezt az időszakot nem tudta kihasználni a Sopron. Sőt, végül Fárbás Eliza duplájával még a DVTK tudta növelni előnyét. Az utolsó percben besűrűsödtek az események. Előbb Janzsó Alíz talált be, majd a dudaszó pillanatában Poczkodi Zsófia hárompontost értékesített, amivel 28-13-ra ment a DVTK. Ez már a 10. pontja volt Poczkodi Zsófiának ezen a délutánon. A harmadik negyed elején Filep Dorina büntetőivel a 15 pontot is elérte a DVTK előnye. Ács Luca és Vasi Hanna talált be a soproniaktól, de nem tudtak új lendületet venni. A diósgyőriek előnye fokozatosan a 20 pontot közelítette és így 36-17-nél már Hollós Dániel időkérése miatt állt a játék. Nem sokkal később Papp Lilla két duplájával át is lépte a differencia a 20 egységet. A harmadik etap felénél 40-17 állt az eredményjelzőn.
A harmadik negyed második felében Raffay Dóra és Janzsó Alíz révén ismét faragott a hátrányán a Sopron. 42-26-nál Stefan Svitek kért időt és rendezte a sorokat. A harmadik szakasz végjátékában János Bernadett és Poczkodi Zsófia visszaállította a DVTK nagyobb előnyét. A 46-28-ról induló záró szakaszban már nem volt kérdés a győztes kiléte. Molnárová Laura triplájával még 48-33-ra szépített a Sopron, a DVTK azonban határozott játékkal ezen 15 pontos lélektani határon belülre alig engedte a riválisát. Kulcspillanatban villant meg Albert Szidónia és a végül 20 pontig jutó Poczkodi Zsófia keze sem remegett meg. A mérkőzés hajrájában Völgyi Lili lépett elő a soproniaknál. Mind a hét pontját ekkor szerezte és kétszer felhozta 12 egységre a csapatát. 56-44 után azonban Poczkodi Zsófia két hármasa végleg lezárta a meccset. A DVTK végül 62-49-es sikert aratott. Poczkodi Zsófia eredményes játéka mellett Aho Tyra zárt 10 ponttal. A soproniak legeredményesebbje a 12 egységig jutó Molnárová Laura volt.

Vasárnap 14 órától NKA Pécs – Soproni Darazsak Sportakadémia bronzmeccset rendeznek, míg 16 óra 30 perctől Csata DSE – DVTK Akadémia finálé lesz.

 

Stefan Svitek, DVTK: Gratulálok a CSAPATOMNAK! Ez a mai a szív diadala volt! Sokat dolgoztunk az év során a döntőért, meglett az eredménye.

Hollós Dániel, Sopron: Gratulálok a miskolci csapatnak, megérdemelt győzelmet arattak. Sajnos az első félidőben nem csapatként dolgoztunk, ennek meg is lett az eredménye. Remélem holnap visszakapom őket, és tiszta lappal, megteszünk mindent a bronzéremért.

Megyei szövetségek