2022/23 - Zsíros Akadémia Kőbánya – Kecskeméti KC 67-44
20
May
2023
2022/23 - Zsíros Akadémia Kőbánya – Kecskeméti KC 67-44
2023. május 20.  |  15:40

ZSÍROS AKADÉMIA KŐBÁNYA – KECSKEMÉTI KC 67-44 (23-11, 12-10, 12-9, 20–14)
Nemzeti Leány Junior "A" Döntő, 5-8. helyért
Budapest, Csata Csarnok
Tóth Bence, Propszt Amanda, Nagy Bence László (Dr. Gencsev Plámen)

Zsíros Akadémia Kőbánya: Fodor 8, Szeles 4, Josepovits 20, Pásztor 8, Tatár 9/3. Csere: Sárközi -, Harsági -, Bodnár 4, Zwick 4, Kerti 6, Takács 4.

Kecskeméti KC: Lenkei 5, Hévizi 5/3, Rácz 2, Tózer 16/3, Sinka-Pálinkás 5/3. Csere: Bagai -, Magony 2, Gergő -, Balla -, Hermann 6, Samu 3, Romhányi -.

A Nemzeti Leány Junior “A” Döntő szombati játéknapján a Zsíros Akadémia Kőbánya 67-44-es győzelmet aratott a Kecskeméti KC együttese ellen. Így tehát vasárnap a BEAC-Újbuda KA a Zsíros Akadémia Kőbánya ellen mérkőzhet meg az 5-6. helyért, míg a Vasas Akadémia a 7-8. helyért játszhat a Kecskeméttel.
A mérkőzés elején a kecskemétiek ragadták magukhoz a kezdeményezést, Lenkei Cintia kosarával 2-0-ás lépéselőnybe kerültek. Ezután viszont robbantott a hazai színekben játszó Kőbánya, s öt perc elteltével már tíz pontos előnyre tettek szert. Ezzel azonban még nem ért véget a Zsíros Akadémia menetelése, mely sorozatban pakolta a pontokat a táblára. Két percre az első játékrész vége előtt már 20-4-et regisztrálhattunk. Ebben az utolsó szakaszban viszont már inkább a Kecskemét felé billent a mérleg. A vendégek ritmust váltottak, egy 9-3-as periódust futottak, amivel bár magabiztosabb játékképet mutattak, jelentősen felzárkózni azonban továbbra sem tudtak a Kőbányához. A második felvonás 23-11-ről folytatódhatott, vagyis 12 pont volt a Zsíros Akadémia előnye. A következő tíz percet Hévizi Dóra találata vezette fel, amire Josepovits Kingától érkezett a válasz. 25-15-nél pedig ismét tíz pontos differenciát regisztrálhattunk. Ezután viszont jócskán lelassult a pontszerzés. Hosszabb ideig ugyanis egyetlen találat sem született, majd a csendet Hermann Anna sikeres büntetői törték meg, mellyel a Kecskemét ismét tíz pont alá férkőzött. A Kőbánya azonban egy pillanatra sem engedett szorításán. Egészen a nagyszünetig magabiztosan tartotta kialakított előnyét, sőt, két ponttal tovább is növelte azt, így végül a csapatok 35-21-ről fordulhattak.

Húsz perc elteltével a legtöbb pontot a mezőnyben Josepovits Kinga szerezte, aki 14 egységig jutott, míg a Kecskemét oldaláról Tózer Nemes Boglárka szerzett 6 pontot.

A második félidőben nem változott sokat a játék képe. A harmadik negyed első találata bár kecskeméti oldalról érkezett, ezután ismételten a Zsíros Akadémia pontjai következtek. 40-25-nél végül Josepovits Kinga büntetőjével érte el a differencia a 15 pontot. A folytatásban kosárra-kosár volt a válasz, ennek köszönhetően pedig tulajdonképpen ez a különbség nem is változott. Az etap utolsó másodpercében azonban még Kerti Barbara volt sikeres, amivel az állás 47-30-ra változott, a mérkőzés utolsó szakasza pedig innen folytatódhatott. Az utolsó tíz percben már kiélezettebb csata folyt a pályán. A felek pontszerzés szempontjából fej-fej mellett haladtak, így viszont a Kecskemét továbbra sem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez. Újabb öt perc elteltével 58-41-et regisztrálhattunk. A kecskeméti együttes számára a legnagyobb fejfájást szemmel láthatóan Josepovits Kinga okozta, aki már a harmadik negyed közepénél dupla-duplánál járt – 20 pontot és 13 lepattanót jegyzett. Nem kellett azonban sokat várni, s a felek közti különbség végül a húsz pontot is elérte. Ekkor egészen pontosan 61-41-et mutatott az eredményjelző a Kőbánya javára. A találkozó véghajrájában a Kecskemét minden tőle telhetőt megtett a felzárkózás érdekében, mozgósították tartalék energiáikat is, ez azonban már kevés volt az egyenlítéshez. A Zsíros Akadémia Kőbánya végül 67-44-es győzelmet aratott, a végeredményt pedig Magony Zsófia kosara alakította ki, aki ezzel első pontjait szerezte meg. A mérkőzés legeredményesebbje a dupla-duplával záró Josepovits Kinga lett.

A Kőbánya győzelmének köszönhetően tehát vasárnap a BEAC-Újbuda KA együttese ellen léphet pályára az 5. helyért, míg a Kecskemét a Vasas Akadémia/A ellen fog játszani a 7. helyért.

Vármegyei szövetségek