Tippmix Férfi NB I: A döntőben a Falco, a bronzcsatában a ZTE vezet
17
May
2023
Tippmix Férfi NB I: A döntőben a Falco, a bronzcsatában a ZTE vezet
2023. május 17.  |  20:40
Döntő
 
Csődöt mondott a második félidőben az Alba, nagy fordítás után a Falcónál az előny
 
A bajnoki döntő Cowells saroktriplájával vette kezdetét, Ford szerezte az első vendég pontokat harmadik esélyből. Az Alba percei következtek, Ford két büntetőt, Pongó egy ziccert és egy triplát is bedobott, Philmore Kovácsot forgatta be könnyedén. Cowells nem csak az Alba 11-0-ás futását zárta le, de a Falco 4 perces kosárcsendjét is, Philmore a túloldalon azonnal visszadobta a hármast, Milos Konakov végül DeCosey ziccere után kért időt, 10 pontos különbségnél (6-16). Nem javult fel a Falco az időkérés után, Az Alba tovább növelte 3 ponttal az előnyét mire az utolsó két perchez érkeztünk. Tiby pöcizett vissza egy támadólepattanót, egy szép 2-2 után Diong tett fel könnyű ziccert, ahogy a túloldalon Barac is. A negyed utolsó perce is a vendégeknek sikerült jobban, Pongó dobott egy dudaszós triplát, így 12 pontos előnnyel várta a folytatást a csapat. 16-28
 
Pongó elképesztően elkapta a fonalat, Pot süllyesztett el egy hármast a sarokból, Vojvoda két büntetővel szerezte meg első pontjait a mérkőzésen, majd annyira belejött, hogy egy triplát is bedobott, Milos Konakov ismét időt kért, ezúttal 16 pontos hátrányban (19-35). A negyed feléhez érve valamelyest sikerült faragnia a címvédőnek a hátrányból, még így is 12 volt a differencia. DeCosey dobta át Kovácsot, Vojvoda és Somogyi növelte tovább az előnyt. Perl hozott össze egy 2+1-et, Vojvoda két büntetőt értékesített, Kovács a sarokból köszönt be, ahogy a magyar válogatott játékosa is. Cowells és Perl révén zárkózott a Szombathely, a vendégek időt is kértek. A félidő végéig mindkét oldalon 2-2 pont született, így a különbség pont annyi volt a nagyszünetben, mint az első negyed után. 37-49
 
Az első két perc nem hozott sok pontot a második félidőben, de mind az öt pontot a Falco szerezte, így 7 pontra csökkent az Alba előnye, Alejandro Zubillaga pedig időt kért. Cowells dobott középtávolit, Pot ziccerével ismét hosszú idő után egy labdabirtokláson belül találta magát a Szombathely (46-49). Négy és fél perc után Vojvoda hármasa esett be, ezzel lezárva a 9-0-ás futást, viszont Perl fordulásból dobott egy duplát, Somogyi 10. mezőny kísérlete végre sikeres volt, egy egy lábas dudaszós tripla hullott be. Egy technikai után Vojvoda dobta be a büntetőt, Keller fejezett be egy szép akciót ziccerrel, Ford viszont átdobta távolról őt a túloldalon. Barac dolgozott jól a festékben, Keller csökkentette a hátrányt 5-re, s az etap végéig ez nem is változott. 56-61
 
Tiby tette vissza Perl kihagyott dobását, Barac is támadólepattanó után szerzett két pontot, Tiby triplájával 3-0 után ismét a Falco járt előrébb. 3 és fél perc után Pongó törte meg a vendég jeget a vonalról, igaz kettőből csak egyet értékesített, Cowells kintről talált be, DeCosey elképesztő hibáját Pot váltotta két pontra, Philmore több, mint öt perc után mezőnykosarat szerzett csapatának, azonban erre Keller dobott nagy hármast (71-64). Pot egy pontot a vonalon hagyott, Ford süllyesztett el középről egy hármast, Keller passzát Barac értékesítette. Vojvoda szerzett három pontot, Perl nem hibázta el büntetőit, majd egy 2+1-el eldöntötte a mérkőzés sorsát. 82-70
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Arconic-Alba Fehérvár 82-70 (16-28, 21-21, 19-12, 26-9)
 
Döntő, 1. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Benczur Tamás, Praksch Péter Árpád, Ádám József (Dernei Gábor)
 
Szombathely: Pot 11/6, Kovács 5/3, Cowels 15/9, Tiby 9/3, Keller Á. 9/3 Csere: Perl 21/3, Sövegjártó -, Barac 12.
 
Fehérvár: Pongó Ma. 14/9, Somogyi 5/3, DeCosey 4, Ford 12/6, Philmore 9/3. Csere: Vojvoda 24/12, Diong 2, Szabó Zs. -, Takács Mi. -.
 
 
 
Bronzcsata
 
A ZTE került közelebb a bronzéremhez
 
2017 után ismét nyugat-magyarországi bronzcsatára kerül sor a bajnokságban: a Zalakerámia ZTE KK és a BC Körmend mérkőzik meg a dobogó harmadik fokáért.
 
Mindkét együttes messze az elvárások felett teljesített a szezonban; a vendégek előbb kis híján a play-offról is lemaradtak, majd Szombathelyen fricskázták meg a Falcot, végül a Szolnoki Olajbányászt a Tiszaligetben búcsúztatva jutottak a legjobb négy közé. A ZTE kiváló formában játszott januárban, s ennek köszönhetően tartósan a 3. pozíciót foglalhatta el az alapszakaszban. Keller Ivánék remek meccseket hozó negyeddöntőt játszottak a Sopronnal, s megérdemelten jutottak a legjobb négy közé. 
 
A két csapat szurkolóit a szokásos szomszédvári párharc mellett két meghatározó játékos sérülése is foglalkoztatta. Siyani Chambers az Alba elleni első találkozón, míg Liam O’Reilly hasonlóan a Falco elleni első mérkőzés nyitónegyedében sérült meg. A vasiak irányítójának hiánya nagy érvágás a piros-feketéknek, hiszen 14,2 pontja mellett 6 asszisztot átlagolt, ő a fő fazonszabásza az MTE játékának. Térdsérülése miatt az amerikai kosaras visszatérésének időpontja bizonytalan, ám a párharc során biztosan pályára tud majd lépni, hiszen már újrakezdhette az edzéseket. Liam O’Reilly részleges bokaszalagszakadást szenvedett május 3-án Szombathelyen, ám az adrelintól hajtva azt a találkozót még végigjátszotta. Azóta viszont az ő rehabilitációja volt az első számú prioritás Szalai Zoltán csapatorvos számára. A szurkolók egyik nagy kedvence, Li, a rájátszás eddigi pontkirályának számító amerikai bedobó ismét Sebastjan Krasovec mester rendelkezésére állhatott a bronzcsatában – bár edzéseken még nem tudott részt venni, játékra jelentkezett. Nem véletlenül ő a ZTE motorja: 22,6 ponttal vezeti a legtöbb pontot dobók listáját, s a VAL-listán is előkelő helyen szerepel. 
 
A szokásos remek hangulat és teltház várta a csapatokat Zalaegerszegen, Ferencz Csaba triplájával 7-2-re húzott el a vendégcsapat, de Smith hármasa is utat talált a gyűrűbe. Sok volt az eladott labda mindkét oldalon, sok hibával játszottak a csapatok. Adams pontjaival az MTE jutott kisebb előnyhöz, melyet pontos hárompontosai révén tartani is tudott a vas megyei alakulat. Omenaka elementáris erejű zsákolását követően robbant a zsúfolásig megtelt vendégszektor. 27-21-re nyerte az első negyedet a Körmend, többek között annak is köszönhetően, hogy kétpontosokból nem tudott hibázni. 
 
Mitchell és Smith afférja borzolta kicsit a kedélyeket, a ZTE pedig Trice révén kezdett felzárkózni. Kezdetben ezt Kiss Mátyás gátolta tripláival, ám a negyed végére kezdett pontosabban játszani a ZTE. Hogy mégis a vendégek vonulhassanak előnnyel az öltözőbe, arról Kiss Mátyás is tehetett: csodaszépen tette fel a labdát Omenakának alley- oop-ra. 44-41-es körmendi vezetéssel zárult az első 20 perc. Volt honnan zárkóznia a ZTE-nek a nagyszünetben, a játék minden elemében jobb volt a Körmend az első két negyedben.
 
Az edzői fejmosás viszont megtette hatását: két perc alatt 7-0-al kezdett a Zalaegerszeg. Keller Iván szép megmozdulásai mellett Trice is betalált távolról. Nagyot változott a meccs képe, elkapta a fonalat a ZTE, sokkal pontosabbak voltak a passzok, jobban járt a labda. Zsíros Péter ziccerével szólt a „tíz, tíz!”, végül 73-65-el zárult a harmadik negyed. 32 pontot szerzett a ZTE ebben a játékrészben, nem csoda, hogy a lelátón is egyre fokozódott a hangulat…
 
Az utolsó negyedben már nem változott a játék képe, a ZTE okosan őrizte előnyét, a Körmend pedig nem tudott tízen belülre kerülni. Mind az öt egerszegi légiós kétszámjegyű pontot ért el, a vendégeknél Omenaka és Mitchell tette a legtöbbet a csapatért. A ZTE-nek is lesz hova fejlődnie azonban, hiszen nem játszott igazán csapatként, mindössze 9 gólpasszt értek el a körmendi 18-al szemben – ebből Mitchell egyedül 8-at vállalt. A meccs vége egerszegi szempontból igencsak balszerencsésen alakult: másfél perccel a vége előtt egy Smith-Ferencz ütközés után a ZTE centere megsérült, le kellett kísérni a pályáról. Lefújás után az egész vendégcsapat sportszerűen jobbulást kívánt neki.   
 
A ZTE második félidei remek játékával – 50 pontot szereztek az egerszegiek 20 perc alatt – teljesen megérdemelten nyerte meg a találkozót 91-78 arányban, s így 1:0-ról várhatja a szombati körmendi vendégjátékot.
 
Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 91-78 (21-27, 20-17, 32-21, 18-19)
 
Rájátszás, 3. helyért, 1.mérkőzés
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, dr. Mészáros Balázs, Farkas Gábor (Téczely Tamás)
 
Zalakerámia ZTE KK: Trice 21/6, O'Reilly 15/3, Polster -, Smith 13/6, Osztojics 14. Cserék: Zsiros 5/3, Rakicsevics 15/3, Keller I. 5, Csuti -, Szalay -, Németh 2.
 
Egis Körmend: Doktor 5/3, Mitchell 15/9, Adams Jr. 11, Ferencz 8/6, Omenaka 9. Cserék: Edwards 8/3, Takács -, Durázi 6/3, Cakarun 10, Kiss 6/6.
 
 
 
Alsóházi rájátszás
 
Életben maradt a Nyíregyháza
 
Az utolsó szalmaszálba próbált kapaszkodni a Nyíregyháza Kaposváron. A tartalékos somogyiak számára már gyakorlatilag nem bírt téttel a mérkőzés, míg a vendégek az életben maradásért küzdöttek.
 
Ehhez képest 5-0-val indult a mérkőzés, két percet kellett várni az első nyíregyházi pontokra. A Nyíregyháza kihasználta a kaposváriak pontatlanságait, és Perry révén 5-5-nél előbb utolérte a vendéglátóit, majd az amerikai tripláját követően 5-8 állt az eredményjelzőn. Igaz, ekkor már a negyed fele eltelt. Egészen a 8. percig a vendégek álltak jobban, amikor a Kaposvár Gabric hármasával fordított. A negyedet végül Halmai mentette egálra az utolsó pillanatban (18-18).
 
A második negyedben már a Kaposvár dominált. Pár ponttal folyamatosan a somogyiak tartottak előrébb. A negyed közepén Bogdán talált be távolról, ekkor már 29-23 vezettek a hazaiak. Hiába válaszolt rá Pipiras, a kaposváriak fokozatosan megléptek és már 35-26-ra is vezettek. Copes kosaraival faragott hátrányából a Nyíregyháza, de a negyed ismét egy hazai kosárral zárult, amikor Hughes talált be (41-34).
 
Nem kezdte jól a második félidőt a Kaposvár, a nyíregyháziak bő három perc alatt felzárkóztak. Kass hármast dobott, ekkor már csak két pont volt a különbség a felek között. Paár és Gabric dupláival nem engedte ki kezéből a vezetést a Kaposvár, majd 49-45-nél hosszú percekre beragadt az eredmény. Halmai törte meg a kosárcsendet, majd Szőke is betalált. Ennek ellenére a nyírségiek összekapták magukat, és egy perccel a negyed vége előtt már náluk volt az előny. A záró etapot mégis a Kaposvár várta előnnyel, Hughes három büntetőjével fordított (57-55).
 
Szoros eredményt hozott az utolsó tíz perc is. A Nyíregyháza Copes pontjaira építve átvette a vezetést, öt perccel a vége előtt már hat ponttal tartottak előrébb a nveédgek. Paár és Bogdán kosaraival kapaszkodott a hazai csapat, de Perry ekkor kezébe vette a karmesteri pálcát, és egy betörésből eredményes tudott lenni. A végjátékra hatpontos előnyt harcolt ki magának a vendég együttes, amit már nem adott ki a kezéből a negyed végéig. Győzelmével a Nyíregyháza életben tartotta bennmaradási reményeit (75-80).
 
Kometa Kaposvári KK - HÜBNER Nyíregyháza BS 75-80 (18-18, 23-16, 16-21, 18-25)
 
Alsóházi rájátszás, 8. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Kovács Nimród János, Földesi Ádám (Németh Csaba János)
 
Kaposvár: Halmai 6, Paár 16, Puska 13/3, Gabric 11/3, Hughes 12. Csere: Bogdán 7/3, Antalics 1, Hajduk -, Szőke 9/6.
 
Nyíregyháza: Perry 27/6, Kass 5/3, Szobi 4, Pipiras 17/6, Copes 19. Csere: Fazekas 3/3, Koné 3, Bazsó 2, Kiss B. -.
 
 
 
Simán nyert a Szeged az ASE ellen
 
Gyakorlatilag tét nélküli mérkőzést játszott egymással a Szeged és az Atomerőmű az alsóházi rájátszás 8. fordulójában.
 
A paksiak domináltak az első negyedben, amit egy 11-3-as rohammal alapoztak meg. Buckingham dobott egy hárompontost, amire az ellentámadásból Bognárnak, majd Nicholson sikerült válaszolnia. Gulyás azonban csapattársához hasonlóan szintén triplát dobott, így pár ponttal a vendégek tartottak előrébb. A szegediek támadásai nem működtek, egészen a 7. percig kellett várni arra, hogy elérjek a tíz pontot. Nem volt meglepő, hogy tízpontos fórt harcolt ki magának az Atomerőmű (16-26).
 
A második negyedben aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Szedeák, a negyed közepére eltüntették a hátrányukat. Ekkor Washington talált be távolról, de előtte nagyon kellettek a felzárkózáshoz Nicholson kosarai. Edwin révén még ugyan visszavette a vezetést az ASE, a félidőben mégis négy ponttal a Szeged vezetett (46-42).
 
A második félidőben is aktívabb maradt a hazai együttes, Persons közelijét követően 58-46 állt az eredményjelzőn. Paksi oldalon leginkább Edwin jelentett veszélyt a gyűrűre, de az amerikai hátvéd egyedül kevés volt ahhoz, hogy meccsben tartsa csapatát. Bognár büntetői után már 15 pont is volt a felek közötti különbség, de ebből némileg sikerült faragnia Csirke Ferenc csapatának (71-62).
 
Ideje még bőven lett volna az atomvárosiaknak arra, hogy megfordítsák a találkozót, ám az sejthető volt, hogy ezen az estén ez nem fog összejönni, amikor Washington újabb hármasát követően 16 ponttal vezetett a Szedeák. Ekkor még csak két perc telt el a negyedből, a különbség azonban mégsem csökkent érdemben. A szegedieknek nem kellett izgulniuk, magabiztos győzelmet arattak (95-74).
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE 95-74 (16-26, 30-16, 25-20, 24-12)
 
Alsóházi rájátszás, 8. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Goda László, Jakab László Imre, Sörlei Attila (Schäffer Béla Róbert)
 
Szeged: Washington 11/6, Polányi 3/3, Person 8, Nicholson 27/9, Bognár 15/3. Csere: Csornai -, Kovács Ád. 3/3, Filipovics 9, Mayer -, Balogh S. 4, Carter 15, Kerpel-Fronius B. -.
 
ASE: Edwin 20, Pajor -, Buckingham 11/6, Gulyás 13/9, Atkinson 14. Csere: Frank 4, Csizmadia 2, Kékesi 6, Taiwo 4.
 
 
 
Simán verte az Oroszlány a Honvédot
 
A Honvéd kezdte jobban a mérkőzést, Peringer büntetői után 0-6-ot mutatott az eredményjelző. Gyors négy pont volt az OSE válasza, a bombaformában lévő Sherman megszerezte első két pontját, mint később kiderült, két 30 pont feletti produkció után ezen az estén ez volt az egyetlen kosara. 6-11-re is megléptek a fővárosiak, ekkor azonban 7-2-t produkált az Oroszlány és Henry triplájával 6 és fél perc után utolérte ellenfelét. A negyed utolsó szakaszában nem változott ez a helyzet, így döntetlenről várták a folytatást a felek. 19-19
 
Illés és Henry vezetésével kezükbe vették a kezdeményezetést a hazaiak két és fél perc után Dimitrijevics büntetőjével már 10 ponttal álltak jobban. A honvéd vesszőfutását végül Crawley ziccere zárta le, ám ekkor már 34-21 volt az eredményjelzőn. Carev és Crawley váltott kosarat, majd mindkét csapat a vonalra állhatott, ebből is az OSE jött ki jobban 4-2 arányban. Nem úgy mint az utolsó két percből, a Honvéd 11 pontos hátrányából Völgyi, és Crawley találataival lefaragott ötöt, így hat pontos hátránnyal vonultak a félidőre. 40-34
 
Ruják két pontját Simon viszonozta, Illés triplája és Henry duplája után azonban ismét kétszámjegyű volt a differencia. A center zsákolt is egyet, a Honvédé triplát dobott, majd kettőből egy büntetőt. A következő percekben 9-0-ás futást produkált a hazai gárda, így már 18 ponttal is vezetett, ezt a szakaszt Hajdu zárta le egy kinti dobással. Nem zavarta ez meg Simon Petrov csapatát, amelyik két perccel a harmadik negyed vége előtt már 22 ponttal állt jobban riválisánál. Már csak egy kosár esett ebben a szakaszban, Tanoh Dez tört be bátran, ám így is reménytelennek tűnt az újonc helyzete. 67-47
 
Remekül kezdte azonban a záró negyedet a Honvéd, Tanoh Dez, Reizinger és Demeter két, Hajdu három pontot szerzett és egy 9-1-es rohanással felcsillant a remény Baksa Szabolcs csapata előtt. Henry és Dimitrijevics nyugtatta meg a kedélyeket, Reizinger viszont távolról sem hibázott. Erre azonban Calloway válaszolt, Henry és Hajdu váltott kosarat, ekkor viszont már csak két és fél perc volt hátra, a Honvédban pedig már nem volt erő egy nagy feltámadásra, így a Nyíregyháza győzelmével szorosodott a harc a kiesés ellen. 81-63
 
MVM-OSE Lions - Budapesti Honvéd SE 81-63 (19-19, 21-15, 27-13, 14-16)
 
Alsóházi rájátszás, 8. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Játékvezetők: Tőzsér Dénes Kelemen, Lengyel Ádám József, Szilágyi Bálint (Nagy János)
 
Oroszlány: Ruják 5/3, Dimitrijevics 8, Szabadfi 2, Calloway 8/3, Krestinin 4. Csere: Barnjak 22/12, Mucza -, Dorogi -, Illés 8/6, Henry 22, Werner -, Carev 2.
 
Honvéd: Tanoh Dez 6, Sherman 2, Kopácsi -, Crawley 17/3, Peringer 2. Csere: Hajdu 10/6, Demeter 4, Völgyi 7, Mijovics 6, Tarján -, Reizinger 5/3, Simon 4.

Vármegyei szövetségek