Másodszor is legyőztük Szlovéniát
17
May
2023
Másodszor is legyőztük Szlovéniát
2023. május 17.  |  19:45

A tegnapi, magabiztos magyar sikert követően ismét összecsapott női válogatottunk Szlovénia nemzeti csapatával. Ezúttal a Slovenske Konjicében található sportcsarnokban mérkőztek meg a felek, a magyar keretből ezúttal Dombai Réka, Studer Ágnes, Miklós Melinda, Ruff-Nagy Dóra és Határ Bernadett maradt ki. A tegnapi pazar 54%-os (13/24) triplázás mellett a védekezés is jól működött Székely Norbert alakulatánál, 19 eladott labdába hajszoltuk bele a házigazda szlovén válogatottat.

Első két támadásunkból rögtön eredményesek voltunk a feldobást követően, Dubei és Lelik is megvillant kintről. Agresszíven védekeztek lányaink, több eladott labdát vétettek a házigazdák az első percekben (3-11). Kintről és bentről is eredményesek voltunk, alig hat percet követően 23-5-öt mutatott az eredményjelző – öt pontra hat eladott labda jutott szlovén oldalon, a mieink pedig első tíz  mezőnykísérletükből nyolcat értékesítettek. Oblak betörései jelentették az egyetlen igazi kosárveszélyt hazai oldalon, 29-12-es magyar vezetéssel ért véget az első negyed.

A második pedig Kiss Virág triplájával indult, a tegnapi derbihez hasonlóan ezúttal is 50%-os kinti mutatóval (5/10) kezdtünk. Dúl előbb gólpasszal találta meg Kisst, majd maga is bevágott egy távolit, állandósulni látszott a 20 pont környéki differencia (19-43). A védekezésünk jól működött, 43 pontunkból 23-at szlovén eladott labda után szereztünk, a pontok pedig szépen eloszlottak – tíz pontszerzőnk volt, csak az első félidőben kevesebbet játszó Wentzel – Török duó nem talált be. A negyed utolsó másodpercében egy labdaszerzést követően Horváth szórt újabb hármast, így 54-33-as előnnyel mehettek nagyszünetre a csapatok.

A térfélcserét követően kissé beragadtunk, Oblak és Friskovec kosaraival zárkóztak a házigazdák (41-55). Sikerült azonban rendezni a sorokat, egy 11-1-es rohammal újfent 20 pont fölötti vezetést alakítottunk ki (42-66). Oblak 22 pontnál járt már a házigazdáknál, míg magyar oldalon a 13 pontos Kiss vitte a prímet. Viszonylag kiegyenlített játékot hozott a játékrész, 22 pontos előnnyel várhattuk a záró felvonást (50-72).

A festékből 36, gyorsindításból 20 pontot szereztünk, ugyanezek a mutatók 14-8-ra álltak szlovén oldalon – jó tempót diktáltak a magyarok, kintről – bentről eredményesen támadtak. A mérkőzés utolsó negyedében semmi váratlan nem történt már, Székely Norbert tovább próbálgatta a felállásokat, a válogatott minden tagja hozzátette a magáét – hasonlóan a tegnapi összecsapáshoz. A végére a 30 pontot is átlépte a különbség, két győzelemmel zárta tehát szlovéniai túráját a nemzeti csapat. Legközelebb május 22-én lépnek pályára a hölgyek, immáron Székesfehérváron, Portugália ellen.

 

Székely Norbert: A mai sikert semmiféleképpen nem fogjuk túlértékelni. Nagyon sok fejlődési lehetőség van még a válogatottban, és ha a céljainkat el szeretnénk érni az Eb-n, akkor ez egy jó első állomás volt, de innen még sok munka vár ránk. Amit nagyon fontos kiemelni, hogy a csapat a három nap alatt nagybetűs csapattá érett.   

 

Szlovénia – Magyarország 62-94 (12-29, 21-25, 17-18, 12-22)

Szlovénia: Oblak 26/3, Friskovec 6, Jakovina 2, Sivka 4, Lisec 9. Csere: Kozina Bubnic -, Rupnik 1, Debeljak 11/6, Ceh -, Srot -, Kramzar 1. Szövetségi kapitány: George Dikeoulakos

 

Magyarország: Aho 8/3, Lelik 3/3, Dubei 9/3, Mérész 11, Kiss 19/3. Csere: Kányási 9/3, Varga 8/6, Török -, Horváth 9/9, Tóth 6, Wentzel -. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

 

Vármegyei szövetségek