Tippmix Férfi NB I: A Falco és az Alba is 2-0-ra vezet
06
May
2023
Tippmix Férfi NB I: A Falco és az Alba is 2-0-ra vezet
2023. május 6.  |  23:00

Átgázolt a Falco a ZTE-n és már 2-0-ra vezet

2017 óta nem járt a ZTE KK bajnoki elődöntőben, nagy várakozás előzte meg tehát a Falco zalaegerszegi vendégjátékát. Érdekesség, hogy hat éve is ugyanez a négy dunántúli csapat jutott a legjobb négy közé; akkor végül az Alba Fehérvár játékosai emelhették magasba a bajnoki trófeát. A Keller-testvérek akkor mindketten a fehérváriakat erősítették, most viszont ellenfélként néztek farkasszemet egymással, hiszen Ákos a Szombathely, míg Iván a Zalaegerszeg mezét viseli.
A szerdai első találkozón a nagy elánnal játszó Liam O’Reilly bokasérülést szenvedett az első félidőben, ám Boronyák Róbert gyúró szakértő közreműködésének köszönhetően nem csupán vissza tudott állni a játékba, de a találkozó végére egészen 23 pontig jutott – közte 5 triplával. A meccset követően aztán erősödtek fájdalmai, így edzéseket is ki kellett hagynia, s végül nem is tudott Sebastjan Krasovec mester segítségére lenni. Ez nagy érvágást jelentett a ZTE-nek, hiszen legponterősebb játékosát veszítette el szombat délutánra.
A ballagások hétvégéjén sokan döntöttek úgy, hogy kilátogatnak a csarnokba, szépen megteltek a lelátók, teltház fogadta a csapatokat.

A mérkőzés előtt a Magyar Kupát megnyerő ZTE FC labdarúgócsapatának köszöntésére került sor fotómontázs segítségével, majd Kálnoki-Kis Dávid, a csapat kapitánya végezhette el a kezdődobást.
Jobban kezdett a Falco, gyorsan el is jutottak tíz pontig a vendégek, majd a Perl-Tiby duó vezérletével 12 pontos előnyre tettek szert. Innen kapaszkodott kicsit a ZTE, 16-24-el zárult az első tíz perc.

A ZTE lendületben maradt, zsinórban szerzett nyolc pontjával már csak négy volt közte, ám érkezett az utóbbi mérkőzéseken nagyon feljavuló Stefan Pot, aki kétszer is üresen maradt a triplavonalnál, köszönte is a lehetőséget… Smith remek megmozdulásaival ismét közelebb. férkőzött a hazai csapat, majd Trice tört be kétszer is eredményesen. Mielőtt azonban még szorosabb lett volna az állás, Keller Ákos hintett be egy triplát. Egy Smith-el való ütközés után a sárga-feketék centere ápolásra is szorult, Szalay doktor 2 öltéssel varrta össze a felrepedt száját. A nagyszünet előtt Cowels villant, tízzel tartott előrébb a Falco.

A harmadik negyed szombathelyi kezdése kulcsfontosságúvá vált: nagyon elkapták a fonalat a vendégek, Perl Zoltán igazi csapatkapitányhoz méltóan tette a dolgát. Végig koncentrált a vasi alakulat, a ZTE-n pedig a teljes dekoncentráció látszott, az egy-egyek erőltetése nem volt túl ereményes. Húszpontos különbséget írhattak fel a statisztikát jegyzők ebben a tíz percben: 12-32 lett a harmadik negyed eredménye, innentől fogva pedig csak a különbség volt kérdéses.

A meccs végén az ificsapatok kerültek pályára, amit a Falco-tábor „játszik az ifi!” felkiáltással üdvözölt. A különbség nem csökkent, az egyetlen örömteli eseményt zalai szempontból az eddig minimális szerephez jutó Simó Bence ziccere jelentette. 29 ponttal győzött a remek napot kifogó Falco, ahol tíz játékos is pontot szerzett. A mérleg nyelvét a hárompontos dobások közti különbség is jelentette: míg a ZTE mindössze 3 triplát szerzett, mindössze 14%-os hatékonysággal, a vasiak közel 50%-al céloztak. O’Reilly hiánya nagyon érződött, Trice nem tudta pótolni sem játékszervezésben, sem pedig dobott pontok tekintetében az amerikai játékost. A legtöbb dicséret hazai részről Petar Rakicevicet illeti, ő volt a leghatékonyabb zalai oldalon, ám nem igazán akadtak társai. A zalaegerszegi szurkolók végig buzdították csapatukat, s bár sok örömük nem nyílt ebben a produkcióban, a lefújás után is végig a kék-fehérek mellett álltak.
Perl Zoltánék teljesen megérdemelten, végig koncentrált játékkal szerezték meg a második győzelmet a párharc során, így a másik elődöntőhöz hasonlóan itt is 2:0 az állás az esélyesebbnek számító csapat javára. Érik tehát a ZTE-Körmend bronzcsata, ám a ZTE kedden még megpróbálhatja megállítani a szombathelyi gárdát.

 

Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 66-95 (16-24, 18-20, 12-32, 20-19)
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés.
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Tőzsér Dénes Kelemen, Frányó Péter (Hartyáni Zsolt)

Zalaegerszeg: Trice 13/3, Rakicsevics 18/3, Keller I. -, Csuti 7, Smith 15. Csere: Osztojics 6, Polster 3/3, Zsíros -, Németh, Szalay -, Simó 2.

Szombathely: Pot 16/6, Kovács 3/3, Cowells 14/9, Tiby 14/3, Keller Á. 7/3 Csere: Perl 24/6, Krivacevic 6, Sövegjártó 6, Barac 3, Horváth -, Takács 2, Hansen -.


Az Alba is magabiztosan nyerte a másodikat

Mindkét oldalon kihagyott helyzetekkel indult a találkozó: Cakarun próbálkozása középtávolról tévesztett irányt, DeCosey pedig egy triplát hagyott ki. Az első pontot Somogyi szerezte, aki két büntetőjéből csak az egyiket küldte a helyére, a túloldalon Adams talált be. A negyed első felében szorosan alakult a találkozó. Philmore megmozdulásainak köszönhetően az Alba tartott előrébb, majd Adams triplájával fordított a Körmend. Mitchell zsákolását követően három pont volt a vasiak előnye, de a vendégek fokozatosan magukra találtak, és DeCosey zsákolása után 9-12 állt az eredményjelzőn. Vojvoda is megszerezte első kosarát, majd Philmore újabb pontjaival egyre nagyobb lett a fehérváriak előnye. Még feljebb kapcsoltak a kék mezesek, és a 9. percben Vojvoda triplája után 22-14-re vezettek. A válogatott hátvéd újabb triplát vágott be, kilenc pont volt a vendégek előnye az első tíz percet követően (16-25).
Vojvoda zsákolása jelentette a második etap első kosarát, majd beragadt az eredmény. Mindkét oldalon elrontott támadások jellemezték a játékot. A vasiak tiszta dobóhelyzethez is alig jutottak, így nem sikerült faragniuk tetemes hátrányukból. Továbbra is Philmore és Vojvoda vitte hátán a csapatát, a 14. percben már 14 pont volt a vendégek előnye. Kocsis Tamás időkérését követően Edwards duplájával és Omenaka újabb közelijével tíz pontra zárkózott a hazai csapat. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert Somogyi is távolról volt eredményes. Küzdöttek a körmendiek, de a triplamutatójuk továbbra sem javult, a dobóhelyzeteik kimaradtak, így magabiztosan vezetett az Alba. A félidőt két labdaszerzést követően Diong zsákolásai zárták, közel 20 ponttal vezettek a fehérváriak (29-47).

Cakarun közelije egy 8-2-s körmendi rohanást zárt le második félidő első három percében, ezzel visszajöttek a hazaiak tíz pont környékére. Pongó, Philmore és Vojvoda azonban gyorsan lehűtötte a hazai szurkolók kedélyét, két perc alatt visszaállították a 20 pontos különbséget. A negyed viszonylag kiegyenlítetten alakult, de mindez a vendégeknek kedvezett, hiszen tisztes távolság volt a felek között, az Alba vezetését semmi sem veszélyeztette. Úgy nézett ki, hogy a záró etapra 20 ponton belülre kerülhet a Körmend, azonban Mitchell triplájára még Ford válaszolt az utolsó másodpercekben (48-68).

Az utolsó tíz percre ezzel gyakorlatilag nem maradt nyitott kérdés. Az Alba még megnyomta az első perceket, Somogyi vezérletével repesztettek egy 9-2-s rohanást. Ekkor már a 30 pontos különbség sem volt távol, 50-77 állt az eredményjelzőn. Végül ez nem lett meg, de a vasiak jelentősen nem tudtak faragni hátrányukból. Az utolsó percekben mindkét oldalon lehetőséghez jutottak a cserejátékosok is. Az Alba összességében magabiztosan nyert idegenben is, ezzel közel került a döntőhöz (66-90).

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 az Alba javára.

 

Egis Körmend - Arconic-Alba Fehérvár 66-90 (16-25, 13-22, 19-21, 18-22)
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés.
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Cziffra Cs., Farkas G. (Fekete L.)

Körmend: Mitchell 12/6, Takács K. -, Edwards 10/3, Adams 12/6, Cakarun 4. Csere: Omenaka 12, Doktor 7, Herczeg -, Kiss M. 3/3, Ferencz 4, Durázi 2.

Alba: Pongó Ma. 5/3, Somogyi 15/9, DeCosey 6, Ford 5/3, Philmore 19/6. Csere: Vojvoda 22/9, Szabó Zs. -, Diong 15, Góbi -, Takács Ma. -, Takács Mi. 3/3.


Egyenlített a Kecskemét

Két magasember triplaváltásával indult a találkozó, Szubotics a szolnokiakat jutotta előnyhöz, majd Dramicsanin egyenlített. A vendégek magukhoz ragadták a kezdeményezését és Barnes duplája után már 8-3-ra vezettek. Dramicsanin tarthatatlan volt, három és félperc után kilenc pontnál járt, és ezzel 9-8-ra vissza is vették a vezetést a kecskemétiek. Townes kétszer is betalált, miközben az Olajbányász elhibázta a támadásait. A 6. percben már 20-10-re vezetett a Kecskemét, míg Szubotics eladott labdáját kihasználva Kucsera is betalált. A 8. percben Pongó triplája törte meg a nagy kosárcsendet, de sikeresen őrizte tisztes előnyét a kecskeméti csapat (31-17).
Nem sikerült ritmust váltania a Szolnoknak, továbbra is a Kecskemét dominált. Klobucar középtávolijára Lukács válaszolt távolról, de ezt Karahodzics zsákolása, majd Townes hárompontosa követte. Durham talált be távolról, de Dramicsanin továbbra sem tudott hibázni, így megmaradt a különbség a felek között. Két perccel a félidő vége előtt 49-31-re is vezettek a hazaiak, de a hajrá a Tisza-partiaknak jött össze jobban. Williamson duplája egy 7-0-s sorozatot nyitott meg, ezzel az első félidő végére visszajött a meccsbe az Olaj (49-38).

Klobucar hármasával indult a második félidő, amire Szubotics válaszolt gyorsan közelről. A szerb erőcsatár egy triplát is a helyére küldött, így újra tíz ponton belül volt a Szolnok. Karahodzsics ziccerét követően Williamson, Pongó és újra Szubotics talált be, ezzel 54-50-re módosítva az állást. Nagyon kellett a hazaiaknak Klobucar közelije, de sokáig nem örömködhettek, mert Pongó rögtön válaszolt rá. Hiába loholt ott a hazaiak nyakán az Olajbányász, egyenlíteniük nem sikerült. Townes fontos triplát küldött a helyére, majd Révész dupláját Wittman kettese követett. Az eseménydús negyedet a vendégek nyerték meg, de az előny megmaradt a Kecskemétnél (73-68).

A záró játékrészt Forray Gábor csapata kezdte jobban: négy perc alatt 10-3-s sorozatukkal visszaállították a korábbi tíz pont feletti vezetésüket, 83-71-nél kellett Szarvas Gábornak időt kérnie. Nem használt az időkérés, mert Pongó kihagyta helyzetét. Townes viszont újfent bevágott egy triplát, 86-71-nél eldőlni látszott a találkozó öt perccel a vége előtt. A vendégek azonban nem adták fel. Előbb Durham pontjaival zárkóztak, majd két perccel a vége előtt feljöttek öt pontra Szubotics büntetőit követően. Karahodzsics fontos pillanatban volt eredményes a palánk alatt, amivel eldőlt a találkozó. Az utolsó pontokat ugyan Gavin szerezte, de a Kecskemét győzött és ezzel egyenlített a párharcban (92-87).

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Szolnoki Olajbányász 92-87 (31-17, 18-21, 24-30, 19-19)
Helyosztó, 1. kör, 2. mérkőzés
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Játékvezetők: Tóth Cecília, Minár László Balázs, Kovács Nimród János (Páli dr. Kálmán)

KTE: Townes 25/12, Kucsera 2, Klobucar 13/3, Dramicsanin 24/9, Kiss D. 3. Csere: Karahodzsics 18, Tóth B. 1, Wittmann 6, Fazekas M. -.

Szolnok: Durham 15/9, Barnes 4, Lukács 6/3, Williamson 11, Szubotics 20/9. Csere: Pongó Má. 10/6, Gavin 9, Rudner 3/3, Sebők 2, Révész 7.


A negyedik negyedben fordított és egyenlített a párharcban a DEAC

A frissen szerződést hosszabbító Mócsán Bálint két tökéletes hármassal kezdte meg a mérkőzést, Govens lopott labdát amiből ziccert tett fel, Kosztasz Flevarakisz így másfél perc után időt kért (8-0). White kosarával került fel pont a Sopron neve mellé az eredményjelzőre, Mócsán harmadik tripláját is elsüllyesztette, Joseph dobott be két büntetőt, Kovács egyet. Joseph találta meg Molnárt a palánk alatt, Kovács ezúttal mindkét büntetőjét a helyére küldte, Joseph eresztett el egy jó tempót. White egy pontot a vonalon hagyott, Mócsán viszont hibátlanul célzott mindkétszer, Tóth zsákolt. Supola dobott ziccert egy gyorsindításból, Barnett szerzett két pontot támadólepattanója után. Polyák verte meg Csendest egy az egyben, Supola váltotta három pontra Joseph passzát, így 5 pontos hazai vezetéssel zárult az első negyed. 21-16.
Barnett nagy zsákolásával zárkózott a Sopron, Govens célzott pontosan a sarokból, a Sopron légiósa szerzett újabb két pontot a festékből, sőt annyira elkapta a fonalat, hogy Schöll elzárásából egy triplát is beszórt. A fiatal magyar játékos aztán maga szerzett egy duplát, az SKC átvette a vezetést először a mérkőzésen, Andjelko Mandics időt is kért (24-25). Govens dobott dudaszóra egy távoli hármast, Molnár és Joseph találataival fordított a Sopron. Neuwirth betörését fejezte be két ponttal, Barnett dobott be két büntetőt, Joseph középtávoli kísérlete ért célt. Supola gólpasszát Csendes váltotta három pontra, a Sopron ellépett hét ponttal, Andjelko Mandics így ismét magához hívta csapatát (29-36). Supola triplájával a mérkőzésen először volt kétszámjegyű a különbség a mérkőzésen, erre Tóth válaszolt a festékből. Joseph adott nagy labdát Molnárnak és a center nem is hibázott, Drenovac hatodik mezőnykísérlete már beesett, így megszerzete első pontjait a mérkőzésen, de ezzel megtört a jég, a következő DEAC-támadást is ő fejezte be, a Sopron időt kért. Tóth zsákolt gyorsindításból, Govens kettőre csökkentette a különbséget, Josephet faultolta Neuwirth egy hármasnál, az irányító mindhármat bedobta. Az amerikai aztán elvesztette a fejét, a technikaiért megítélt büntetőt Mócsán dobta be. Több kosár már nem született a félidőben a nagyszünetben 4 ponttal a Sopron vezetett. 40-44

Drenovac büntetőivel folytatódott a játék, Polyák egyenlített egy betöréssel, White dobott egy triplát a sarokból. Az amerikai kicsit közelebbről is pontosan célzott, Joseph növelte hétre a vendég előnyt, Mócsán és Drenovac kosaraival zárkózott a DEAC. Govens duplája után már csak egy pont választotta el a két csapatot, nem meglepő módon Kosztasz Flevarakisz időt kért (50-51). Joseph törte fel a hazai védelmet, Tóth kapott technikait, White dobta be a büntetőt. Govens használta ki Polyák passzát, Joseph tett fel egy floatert, Drenovac váltott két pontra egy középtávolit. White értékesített egy újabb hármast, ráadásul Csendes is beköszönt, jött is a hazai időkérés (54-62). A negyed utolsó másfélperce a Debrecennek sikerült jobban, 6-2-vel hozták ezt a szakaszt, így az utolsó negyed előtt 4 pontra csökkent a hátrányuk. 60-64

A záróetap Molnár könnyű kosarával indult, Barnett harmadik esélyből dobott egy ziccert. Drenovac büntetőivel két és fél perc után a DEAC is szerzett pontot a negyedik negyedben, Garamvölgyi zsákolt, majd újabb kosarával 2 pontra hozta fel csapatát. Supola talált be távolról, Drenovac szerzett két támadásból 4 pontot, a soproniak pedig időt kértek (70-71). Garamvölgyi ziccerével átvették a vezetést a hazaiak, Neuwirth szórt be egy hármast, Joseph egy pontot a vonalon hagyott, majd aztán még egyszer, Govens süllyesztett el egy fontos triplát. Joseph harmadszorra mér bedobta mindkét büntetőjét, Garamvölgyi kosarával 1:15-tel a vége előtt 5 pontra nőtt a különbség és Flevarakisz mester időt kért. A Sopronban már nem maradt erő a fordításra, így a DEAC kiegyenlített. 82-75

 

DEAC - Sopron KC 82-75- (21-16, 19-28, 20-20, 22-11)
Helyosztó, 1. kör, 2. mérkőzés
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Fodor Attila, Sörlei Attila (Bogárdi János)

Debrecen: Govens 19/9, Mócsán 16/9, Kovács 3, Drenovac 20, Tóth 6. Csere: Garamvölgyi 8, Polyák 4, Gáspár 1, Neuwirth 3/3

Sopron: Joseph 21, White 12/6, Sitku -, Barnett 13/3, Molnár 10. Csere: Supola 11/9, Csendes 6/6, Schöll 2.

Vármegyei szövetségek