Férfi egyetemi bajnokság: Debreceni diadal a férfiaknál
01
May
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Debreceni diadal a férfiaknál
2023. május 1.  |  21:00
Sima miskolci siker született a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságon a férfiaknál a bronzmérkőzés. A finálé hatalmas csatát hozott a házigazda DEAC és a Mosonmagyaróvár között, az első negyed után még az óváriak vezettek, de a második etapban fordítottak a debreceniek, akik a roppant feszült légkörű, izgalmas második félidőben a kiélezett helyzetekben pontosabban játszva és valamivel talán jobb döntéseket is hozva legyőzték az utolsó pillanatig szívósan, jól küzdő mosoniakat.
 
 
 
A 3. helyért
 
Közgáz SC és DSK - Miskolci Egyetem 55-80 (15-23, 15-18, 10-25, 15-14)
Debrecen, 150 néző. V.: Hervay, Vida, Gaál.
 
Közgáz: CSÍK 9/9, SZÁNTÓ 17/6, PFANDLER 7, Galambos 6, Úr. Csere: Kutrovich 1, Bartha 4, Csepregi, Jenei 2, Meződi 3/3, Grilli, Limpek 2. Mb. edző: Kováts László. 
 
Miskolc: ORLICZKI 6, KOZÁK M. 13/3, SÁNDOR 10/6, KOZÁK B. 15, GERŐCS 9. Csere: Csák 7/3, Ragályi 7, Szicsák 4, Lakatos, Molnár B., Nyíri 3/3, Gadus. Edző: Béres Dávid. 
 
Szántó Dániel triplájával indult a bronzcsata, amely egy 7-2-es Közgáz-kezdésnek "ágyazott meg". Sándor Bence hármasa alaposan "felrázta" a miskolciakat, akik Kozák Márton vezetésével 14-0-t "repesztettek", s ennek köszönhetően 8 pontos előnnyel zárták a nyitó szakaszt. A második etap triplaváltással indult Gerőcs Roland, illetve Szántó révén. Gerőcs újabb hármasa egy 9-2-es borsodi "részhajrát" indított útjára, így a szakasz derekán 16 ponttal ellépett a Miskolc. Fővárosi részről egyedül Szántó jelentett érdemi veszélyt a borsodi kosárra, ő is leginkább büntetőkből. Szünetben 11 ponttal vezettek a miskolciak. Térfélcsere után Béres borsodi brigádja próbálta hamar döntésre vinni a dolgot. 10-3-mal kezdve a második félidőt közel 20 pontosra növelte előnyét, sőt a szakasz közepén már 23-ra hizlalta a különbséget. A mérkőzés eldőlt, a negyedik negyednek 26 pontos miskolci vezetésről kezdtek neki a felek. Ez Csík Richárd triplájával indult, s egy 8-2-vel 20-ra visszajött a Közgáz. A hajrában mindkét oldalon azok a játékosok kaptak lehetőséget, akik korábban kevesebb időt töltöttek a pályán, biztosan győzött a Miskolc.
 
Kováts László: - Úgy gondolom, már az is szélp eredmény, hogy eljutottunk a négyes döntőbe. A srácok ezúttal is mindent megpróbáltak, a maximumot is kiadták magukból. Reméljük, jövőre, teljes csapattal felállva jobb eredményt is el tudunk érni.
 
Béres Dávid: - Ahogy az elődöntőben, ma is mindent megtettek a srácok a sikerért - ez most győzelemmel párosult, gratulálok a srácoknak!
 
 
 
 
Döntő
 
Mosonmagyaróvár UNI Győr - DEAC 64-70 (19-13, 16-26, 17-17, 12-14)
Debrecen, 400 néző. V.: Makrai, Nepp, Jankovics.
 
Mosonmagyaróvár: KÁMÁN B. 20/3, GEIGER 22/3, Bakon 3/3, HÁGEN 8, Kámán K. 4. Csere: GOSZTOLA 5. Garancz, Szabó M., Varga T. Edző: Laky Tibor.
 
DEAC: Pollák 10/6, Várbíró, NEUWIRTH 21/15, GÁSPÁR 12, Fábián. Csere: BALÁZSI 3, Kenéz, VÁRSZEGI 10, Czermann, VARGA S., Edző: Erdei Ádám.
 
A férfi finálé elején az óvári kisemberek jeleskedtek, a két Bálint, Kámán és Geiger betöréseiből gyorsan elléptek, debreceni részről Neuwirth Bence tudott felelni egy triplával. 4 perc elteltével, 11-3-as mosoni vezetésnél időt kért Erdei Ádám, és alacsonyabb szerkezetre állította át csapatát, feltehetően a mosonmagyaróvári betöréseket megakadályozandó. Megtört a nyugat magyarországi gárda lendülete, de jó ideig a hazaiak nem találtak be, viszont a mosoni palánk alatt elsősorban a legapróbb Pollák jóvoltából visszaszedett lepattanók után sorra harcolták ki a személyiket a DEAC játékosai. A szakasz hajrájában zónára állt át a debreceni gárda, ám Geiger ezen is "áttörve" ért el 2+1-es akciót. A negyed hajrájában Pollák egy triplát emelt be, Várszegi Ádám pedig betörésből volt eredményes. A szakasz Kámán Kristóf közeli kosarával és 6 pontos óvári vezetéssel zárult.
 
Várszegi újabb dupláját Neuwirth újabb hármasa követte a második etap elején, és ezzel 1 pontra feljött a DEAC. Ekkor dobott triplát Bakon Csanád a vendégektől. A DEAC próbált a külső-belső egyensúlyra törekedni: Gáspár Mátyás pozícióból elért kosara után Varga Sándor palánkos hármasával fordított a DEAC. Egészen Kámán B. hármasáig. Felpörgött, döntőhöz méltó lett a meccs. Kámán B. sziporkázott, a túloldalon pedig Neuwirth szórta a triplákat, 6 ponttal ellépett a DEAC. A félidő hajrájához közeledve Geiger emelt be egy hármast vagy 9 méterről. Mindkét oldalon (s)ültek a triplák, Pollák és Hágen Tamás is betalált távolról. A félidő Neuwirth egészpályás szóló kosarával és 4 pontos DEAC-vezetéssel zárult.
 
A második félidő Balázsi Soma betörésből szerzett kosarával indult. Az óváriak betörésekkel operáltak, de azok végén nem sikerültek a befejezések. Közel 2 perc elteltével Geiger büntetőkből szerezte a mosoniak első pontjait. Pollák és Neuwirth révén próbált ellépni a DEAC, de Geiger és Kámán B. révén továbbra is tapadt a DEAC-ra a Mosonmagyaróvár, így aztán állandósult az 5 pont körüli debreceni vezetés. Gáspár villanásaival 8-cal megugrott a DEAC, majd begyűjtötte a 4, személyijét, a túloldalon viszont Bakon technikait kapott, a büntetőkkel pedig visszaállt a 8 pontos különbség. A Mosonmagyaróvárt Geiger büntetőkkel tartotta versenyben, s a szakasz hajrájában egy 6-0-lal 2-re csökkentette hátrányát. Ekkor színészkedésért Pollák kapott technikait, Fokozódott a feszültség, az óvári kispad is technikait kapott - mindkét oldalon kimaradtak a büntetők. A negyed a szó szoros és átvitt értelmében is csapkodó játékot hozott, s 4 pontos DEAC vezetéssel ért véget.
 
Gosztola Gábor felezte a negyedik negyed elején a mosoni hátrányt. Fogcsikorgató, elkeseredett küzdelem folyt a pályán, mindkét gárda játékosain érződött a fáradtság, büntetők maradtak ki mindkét oldalon, Gáspár talált több óvári gyűrűjéből az óváriak gyűrűjébe, így tartotta szűk előnyét a DEAC. A szakasz derekán Pollák kipontozódott, de Neuwirth hármasával 7-re nőtt a szakasz derekán a debreceni előny. A túloldalon Gosztola ismételte meg Gáspár nem sokkal korábbi mutatványát, A hajrában előbb a DEAC, majd a Mosonmagyaróvár padja kapott technikait, tartotta 5 pont körüli előnyét  DEAC. Geiger egy színészkedés miatt ítélt technikaival kipontozódott, másfél perccel a vége előtt Gáspár szép kosarával 7-re nőtt a debreceni előny. Hágen, majd labdaszerzés után Kámán B. villámgyorsan felhozta 3-ra az óváriakat. Kenéz keze nem remegett meg a vonalon, az óvári triplák pedig rendre kimaradtak, így a DEAC nyerte az egyetemi bajnokságot. 
 
Laky Tibor: - Mindig gyönyörű esemény egy négyes döntő, öröm volt részt venni az egyre jobb és jobb férfi és női csapatokat felvonultató mezőnyben. Egy hajszállal jobb volt a DEAC, nüanszok döntöttek a javára, gratulálok a debrecenieknek a győzelemhez! Nekünk pedig egyáltalán nincs okunk búslakodni, büszke vagyok a fiúkra, akik mindent kiadtak magukból, a négyes döntő pedig remek hírverése volt a sportágnak.
 
Erdei Ádám: - Érzelmekkel teli találkozó volt. Játékosainknak az U20-as döntővel együtt kicsit hosszúnak bizonyult a szezon, ez az időszak pedig különösen tömény volt. A remekül felkészített ellenfelünk is győzelmet érdemelt volna, de szerencsére ez most nekünk sikerült, nagyon boldogok vagyunk.
 
 
 
 
A végeredmény
 
1. DEAC
2. Mosonmagyaróvár UNI-Győr
3. Miskolci Egyetem
4. Közgáz SC és DSK
 
 
Különdíjasok
 
Nők
 
A legeredményesebb játékos: Oláh Fruzsina (Miskolci Egyetem) és Rozmán Lilla (UNI Győr)
Az All Star csapat: Dúl Terka (TFSE), Rozmán Lilla, Perl Zsófia (UNI Győr), Bacsó Zsófia (Miskolci Egyetem), Salamon Zsófia (ELTE BEAC)
A legértékesebb játékos (MVP): Salamon Zsófia (ELTE BEAC)
 
Férfiak
 
A legeredményesebb játékos: Geiger Bálint (Mosonmagyaróvár UNI-Győr)
Az All Star csapat: Geiger Bálint, Hágen Tamás (Mosonmagyaróvár UNI-Győr), Pfandler Bence (Közgáz SC és DSK), Kozák Bertalan (Miskolci Egyetem), Gáspár Mátyás (DEAC)
A legértékesebb játékos: Gáspár Mátyás (DEAC)
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek