Férfi egyetemi bajnokság: A DEAC és a Mosonmagyaróvár meccsel a bajnoki címért
01
May
2023
Férfi egyetemi bajnokság: A DEAC és a Mosonmagyaróvár meccsel a bajnoki címért
2023. május 1.  |  15:05
Parádés első negyedet produkálva a Közgáz 12 pontos előnyt szerzett a Mosonmagyaróvár ellen a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntőjében az első elődöntőt. A második etapban aztán a tartalékos fővárosiak teljesen "leolvadtak" támadásban, nem is tudtak akcióból kosarat szerezni, így fordítottak a mosoniak. A második félidő elején tartotta szűk előnyét a Mosonmagyaróvár, majd a 3. negyed második felében egy újabb nagy rohammal eldöntötte a mérkőzést. A másik, a "keleti" elődöntőn az első félidőben szerzett 10 pontos előnyét szünet után gyakorlatilag megtartva a vendéglátó DEAC legyőzte a Miskolcot., így DEAC-Mosonmagyaróvár döntőt rendeznek a férfiaknál.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Elődöntők
 
Közgáz SC és DSK - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 56-76 (27-15, 4-21, 8-22, 17-18)
Debrecen, 250 néző. V.: Sörlei, Drenyovszki, dr. Nagy.
 
Közgáz: Csík 12/3, Szántó 15/3, PFANDLER 8/3, Galambos 8, Úr 1. Csere: Kutrovich 5/3, BARTHA 7, Grilli, Csepregi, Jenei. Mb. edző: Kováts László.
 
Mosonmagyaróvár: KÁMÁN B. 18/9, GEIGER 20/12, BAKON 9/9, HÁGEN 24/9, Kámán K. 6/3 Csere: Garancz 2, Gosztola 2, Varga T., Szabó M., Varga Z., Friedl, Jakab. Edző: Laky Tibor.
 
Geiger Bálint triplájára azonnal hármassal felelt Pfandler Bence a két a nyugati csoportban rendkívül kiélezett, szoros mérkőzéseket játszó csapat összecsapásának elején. A mosoni zónát kívülről bár próbálták, nem tudták átdobni a fővárosiak, akiket Galambos Árpád tartott versenyben. A mosoniaknál pedig a magas emberek, Hágen Tamás és Kámán Kristóf 1-1 triplával tett róla, hogy csapatuknál legyen az előny. A szakasz derekán Csík Richárd büntetőivel egalizált a Közgáz, s ő is fordított. Geiger és Pfandler ekkor - ellentétben a mérkőzés elején látottakal - nem triplát, hanem duplát váltottak, fej-fej mellett haladt a két gárda. A szakasz hajrája egyértelműen a fővárosiaké volt, akik elsősorban Kutrovich Bence és Szántó Dániel jóvoltából egy 14-3-at "repesztve" 12 pontos előnyt szereztek a negyed végére.
 
A második etapot a duplát, majd triplát is szerző Hágen vezérletével 10-1-gyel kezdve nem egészen 2 perc alatt szorossá tette a találkozót a Mosonmagyaróvár. A Közgáztól a sportszerűtlen hibát vétő Úr Mátyás, az óváriaktól pedig Kámán K. szedett össze hamar 3 személyit. Az extázisban játszó Hágen újabb triplájával fordított a Mosonmagyaróvár a támadásban teljesen tanácstalan váló Közgáz ellen. A szakasz első felét 17-1-re nyerte a mosoni gárda. A fővárosiaknak ekkor semmi sem sikerült, míg az óvári alakulatnak Kámán Bálint triplájánál szerencséje is volt, s szünetben 5 ponttal a mosoniak vezettek, a 2. negyedben a Közgáz nem szerzett mezőnykosarat.
 
A második félidő elején viszont lerohanásból Szántó gyorsan szerzett egy duplát a fővárosiaknak. Váltva estek a kosarak, tartotta szűk előnyét a mosoni együttes, a Közgázt Bartha Ákos vette széles vállaira, de a triplát is szerző Geiger nem engedte közel csapatához a fővárosiakat. Ez a tripla ráadásul, mint később kiderült a negyed második felében egy "döntő csapással" felérő 18-2-es mosonmagyaróvári roham kezdetét jelentette. A záró etapnak 19 pontos mosoni vezetésről vágtak neki a felek, így a 4. negyed gyakorlatilag formalitás volt, a két középső etap remek játékával biztosan győzött a Mosonmagyaróvár, s jutott a döntőbe.
 
Kováts László: - A fiúk mindent kiadtak magukból, és mindent megpróbáltak megtenni a győzelemért, de igazi, vérbeli ötös center nélkül nagyon nehéz ezt a játékot játszani. Lábadozó vezetőedzőnk, Vladár Csaba mielőbbi felépülése érdekében megpróbáljuk megszerezni a bronzérmet.
 
Laky Tibor: - Az alapszakaszban elszenvedett két vereség után szerettünk volna visszavágni a Közgáznak, és ez a szünet utáni jó játékkal sikerült is. A döntőben mindent megpróbálunk, hogy győzelemmel zárjuk a sorozatot.
 
 
 
 
Miskolci Egyetem - DEAC 56-66 (15-23, 15-17, 9-9, 17-17)
Debrecen, 500 néző. V.: Fodor, Jakab, Földi.
 
Miskolc: ORLICZKI 8/3, Kozák M. 11/3, Csák 4, KOZÁK B. 18, Gerőcs 5/3. Csere: SÁNDOR 6/6, Ragályi Lakatos 4, Molnár B. Edző: Béres Dávid.
 
DEAC: POLLÁK 15/3, Várbíró 2, Balázsi 4, GÁSPÁR M. 12, FÁBIÁN 12. Csere: Neuwirth 9/9, KENÉZ 6/3, Turán, Horváth B., Várszegi 6/6, Czermann. Edző: Erdei Ádám.
 
Kozák Bertalan gyors nyitó kosara egy 6-0-s miskolci "repülőrajtot" indított útjára. Nem egészen 2 perc elteltével Pollák Balázs megszerezte az első hazai pontokat, és ez jelentős fordulatot hozott, ugyanis a találat egy 16-2-es hazai "száguldást" indított útjára, amely alatt Pollák és Kenéz Csaba is beemelt 1-1 triplát. A hosszú miskolci kosárcsendnek Kozák Márton vetett véget triplával, ám erre a végül 12 pontos 14 lepattanós dupla-duplát elérő Gáspár Mátyás duplával, Neuwirth Bence pedig hármassal felelt. A hullámzó játékot hozó szakasz végén 8 ponttal vezetett a DEAC. A második etap elején 2 duplával megfelezte hátrányát a miskolci együttes, ám erre jött egy Pollák valamint Fábián Szabolcs és a két triplát bevágó Várszegi Ádám vezette 13-2-es DEAC-roham, amellyel 15-re nőtt a debreceni előny. A félidő hajrájában a Kozák fivérek, valamint a triplát szerző Orliczki Mátyás révén szünetig a tenisz kedvelőknek szimpatikus 30-40-re alakította az állást, csökkentette hátrányát a Miskolc. A második félidőt leginkább a küzdelem, a harc jellemezte. A harmadik negyedben tartotta 10 pont körüli előnyét a DEAC, a szakasz végeredménye 9-9 lett. A záró etap elején 14 ponttal megint elhúzott a DEAC. A folytatásban a miskolciak mindent megpróbáltak, kiadtak magukból, de 7 pontnál nem tudtak közelebb kerülni a DEAC-hoz.
 
Béres Dávid: - Nagyon fizikális mérkőzés volt, amelyen a fiúk felvették a versenyt a DEAC-cal. A hazaiak megérdemelten nyertek, távoli dobásaink nem úgy ültek, ahogy azt reméltük. Mindent megteszünk, hogy megszerezzük a bronzérmet.
 
Erdei Ádám: - Játékosaink az U20-as döntő után extra terhelésnek vannak kitéve, de helyén volt a szívük, így meg tudtuk nyerni az elődöntőt. A döntőben is hasonló hozzáállást várok, és ha ez így lesz, nem lesz okunk a panaszra.
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek