2022/2023 - DEAC KA U20 - Sopron KC U20 – 78-70 hosszabbítás után
29
Apr
2023
2022/2023 - DEAC KA U20 - Sopron KC U20 – 78-70 hosszabbítás után
2023. április 29.  |  19:00
A Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság fináléjában a házigazda DEAC és a Sopron KC alakulata nézett farkasszemet a Nagyerdőn. A találkozó első találata a kék mezesek számlájára írható, majd ezután Kovács parádés zsákolásával és Hőgye villanásaival a cívisvárosiak is kezdték felvenni a ritmust, időt is kért Bors Miklós. A rövid taktikai megbeszélés után Csendes távolijával faragták a különbséget a dunántúliak, majd a periódus feléhez közeledve Hőgye süllyesztett el egy hármast ezzel őrizve a hazai fórt. (13-8) A szakasz hátralévő perceiben Schöll révén próbálták olvasztani hátrányukat a soproniak, azonban Várszegi sarokból érkező triplájával és Ságodi büntetőivel így is öt pontos hajdúsági vezetést mutatott a tábla. (20-15)
 
A második negyedben Hőgye remek hárompontosával hamar kétszámjegyűre tornázta előnyét a DEAC Kosárlabda Akadémia, majd Kovács és Hőgye újabb villanásaival Csátaljay próbált lépést tartani. (31-17) A szünetet megelőző minutumokban Csendes kosaraival tapadt a cívisvárosiakra a Sopron, ezután pedig Neuwirth jelentkezett egy hármassal, amire Flasár személyében azonnal válaszolt a vendég együttes. A félidő hajrájában viszont ugyancsak Ságodi büntetői, valamint Kovács közelijével őrizték előnyüket a fehér-feketék. (38-30)
 
A fordulás után Neuwirth és Kovács kétszámjegyűre növelték a házigazdák előnyét, a túloldalon pedig Csendes és Csátaljay vezetésével igyekeztek partiban maradni a vendégek. (43-38) Négy perccel a negyed vége előtt a debreceni erőfeszítések ellenére Schöll és Csátaljay három egységnyire szorították a soproni deficitet. (45-42) A záró felvonást megelőző hajrában viszont Hőgye és Kenéz azonnal gondoskodtak a különbség visszaépítéséről, majd Ságodi kettő plusz egyes akciója után kis híján visszaállt a tíz pontos különbség, ekkor jött Csátaljay duplája, amivel végül hétre kozmetikázták a dunántúli-deficitet. (54-47)
 
Az utolsó tíz perc elején Várszegi távolijával újfent tíz pontos vezetésnek örvendtek az akadémisták, amit egy újabb hármassal igyekeztek konzerválni Csendes és Schöll megmozdulásai közepette, időt is kért a soproniak mestere. (60-51) A gyors taktikai megbeszélést követően a felek ráfordultak a véghajrára, ahol a Sopron foggal-körömmel küzdött a felzárkózás érdekében, így Flasár közelije után már csak öt egységnyi volt a hátrányuk három perccel a vége előtt. (60-55) Ezután viszont Nemes Péter hívta magához fiait, akik Neuwirth parádés triplájával lélegezhettek fel, majd Bősze tartotta életben a soproni reményeket, az utolsó pillanatban pedig Tóth irigylésre méltó higgadtsággal értékesített középtávolijával döntetlenre mentett. (63-63)
 
A hosszabbításban Kenéz akciójára Bősze hármasával válaszoltak a nyugatiak, majd újfent Kenéz helyezte jól a hármasát, ezután pedig Kovács ziccerével meneteltek tovább a hazaiak. (69-66) A túlóra hátralévő feszült perceiben Hegedüs és Kovács vezetésével átszakította a gátat a DEAC, majd Kovács ellentmondást nem tűrve gyűrűbe húzta a labdát, ezzel pedig immáron bebiztosítva csapata győzelmét. (78-70) A Debrecen így az idei Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság győztese, a Sopron KC fiataljai pedig ezüsttel a nyakukban utazhatnak haza. 
 
 
Nemes Péter, a DEAC KA U20 vezetőedzője: Nagyon nehéz mérkőzés volt, le a kalappal a Sopron előtt, hogy egy ilyen fiatal csapattal ilyen teljesítményt produkáltak, gratulálok az ottani stábnak! A harmadik nap már nehéz sok mindennel foglalkozni, de a legfontosabb az volt, hogy győzni jöttünk. Amit véghez vittünk, az abszolút emberfeletti. Köszönöm a fiúknak az egész éves munkájukat, a stábnak, az akadémiának és mindenkinek, aki a háttérben dolgozott! Köszönöm Andjelko Mandicsnak, hogy ilyen alapokat fektetett le a csapatnál, és köszönöm a bizalmat a vezetőségnek, hogy átvehettem az együttest!
 
Bors Miklós, a Sopron KC U20 vezetőedzője: Abszolút emelt fővel távozhatunk, még a vereség ellenre is, tökösek voltunk, a fiatalok is megmutatták, hogy nagy jövő előtt állnak. A Debrecen nagyon szépen dominált a mérkőzés során, mindent le tudtak reagálni, gratulálok nekik a győzelemhez!

Vármegyei szövetségek