Női egyetemi bajnokság: Először jutottak a négyes döntőbe a miskolci lányok
26
Apr
2023
Női egyetemi bajnokság: Először jutottak a négyes döntőbe a miskolci lányok
2023. április 26.  |  12:29
Az előző kiírás három dobogósa, a címvédő UNI Győr, az ezüstérmes ELTE BEAC, valamint a bronzérmes TFSE csapata idén is ott lesz a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntőjében, ahová az esélyesebb csapatok kettős győzelemmel, magabiztosan kvalifikálták magukat. Az egyetlen változás a tavalyi négyes döntő mezőnyéhez képest, hogy a TFSE-vel szemben alulmaradó debreceni lányok helyett - története során először - a SzoESE együttesén két fölényes győzelemmel túljutó miskolci együttes lesz ott a sorozat végső, nagy megmérettetésén.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, negyeddöntők
 
1. mérkőzés
 
ELTE BEAC – Közgáz SC és DSK 80-64 (21-19, 22-13, 20-18, 17-14)
Budapest, Tüskecsarnok, 1. terem, 30 néző. V.: Horváth, Tóth.
 
ELTE BEAC: Bogdán 7/3, KATONA 10, MILKOVICS 15/9, Zsámár 9/3, Nagyi 6. Csere: TAKÁCS E. 14/3, VARGA A. 15/9, Solymosi 4, Orosz, Simoncsik, Levente, Mudra. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
Közgáz SC és DSK: VÁRI 11/3, KISS A. 18/3, HORVÁTH P. 9/3, Németh V. 7/3, Ryan 8/3. Csere: Imre, Munkácsi 5/3, Szarka, Garami, Szanthoffer, Kovács 2. Edző: Németh Kata. 
 
A feldobást követően gyors egymásutánban kezdtek potyogni a kosarak. Látszott a vendég gárdán, hogy semmiképp sem szeretnék feltett kézzel végignézni a keleti csoport első helyén végzett hazaiak továbbjutását. Hazai részről Milkovics három triplát is elsüllyesztett a nyitó negyed első felében, mégsem tudott komoly előnyt kialakítani az ELTE, a Közgázos lányoknak rendre volt válaszuk mindenre, hibátlanul tüzeltek a hárompontos vonalon kívülről (21-19). A második negyed elején a Közgáz Vári hármasával átvette a vezetést, majd ezután hosszú kosárcsend következett a vendégek részéről, 9-0-s rohammal az eddigi legnagyobb vezetést tudták kiharcolni Földi Alexandra tanítványai. Ezt követően az érezhetően szigorodó hazai védekezés ellenére is próbált "tapadni" ellenfelére a Közgáz, így a nagyszünetre se tudta leszakítani riválisát az előzetesen esélyesebbnek gondolt ELTE BEAC csapata (43-32).
 
A térfélcsere után a vendégek legjobbja, Kiss Anna folytatta a pontgyártást, míg hazai oldalon druszája, Varga kosarai révén tudott először igazán ellépni az ELTE, majd Takács tempója után már 18-ra nőtt a különbség. Kiss azonban szinte egymaga vette hátára a Közgáz csapatát, és szinte egyedül neki köszönhették Németh Kata tanítványai, hogy a mérkőzés nyílt maradt. (Kiss 18 pontjából 14-et szerzett ebben a játékrészben). A záró etapban sem nyugodhattak meg a hazaiak. Varga kosarával ugyan már húsz pont volt a felek között a különbség, de az ELTE csapatának öröme nem tartott sokáig, nem tudták megtörni a szívós vendégeket. Vári kosarával két perccel a vége előtt visszakapaszkodott 11 pontra a Közgáz, azonban ez volt az utolsó kosaruk a vendégeknek, ezután már csak a hazai játékosok voltak eredményesek. Izgalmas visszavágóra volt kilátás, a mutatott játék képe alapján az ELTE a 16 pontos előnye birtokában sem nyugodhatott meg.
 
Földi Alexandra: - A játék képe elég kaotikus volt. Nem dobtunk túl jó százalékkal, de nagyobb problémánk volt a védekezéssel, ezen mindenképpen javítanunk kell. Egy lépéssel közelebb vagyunk a célunkhoz, de hétfőn este még nehéz feladat vár ránk a Közgáz pályáján. Gratulálunk a lányoknak!
 
Németh Kata: - Úgy vélem, a lányaim nagyot küzdöttek, de sajnos fizikailag elfáradtunk. Az első félidő dobóformája nem folytatódott a másodikban, valamint nem tudtuk odaérni védekezésben, ahova kellett volna. Büszke vagyok a lányokra, igyekszünk a hibák terén fejlődni, és a visszavágón szorosabb mérkőzést játszani. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
2. mérkőzés
 
Közgáz SC és DSK - ELTE BEAC 33-64 (8-20, 14-15, 8-11, 3-18)
Kinizsi u., 20 néző. V.: Gruber, Nagy-Pál.
 
Közgáz SC és DSK: VÁRI 8, Horváth P., Kiss A. 8, Németh V. 5/3, Ryan 2. Csere: Kovács O., Munkácsi 5, Szanthoffer 4, Imre 1, Garami. Edző: Németh Kata.
 
ELTE BEAC: Bogdán 4, VARGA A. 15/9, TAKÁCS E. 20/18, Nagyi 8, Solymosi 4. Csere: ZSÁMÁR P. 11/9, Simoncsik 2, Orosz, Kutrik, Levente. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
A visszavágóra 16 pontos előnnyel, de erősen tartalékos összetételben érkező ELTE BEAC Takács Emese három gyors triplájára építve, egy 14-2-es repülőrajttal a nyitó negyed közepére csaknem megduplázta az első mérkőzésen szerzett előnyét. A folytatásban elsősorban Kiss Anna és Vári Anna jóvoltából tartotta a lépést a keleti csoport győztesével a Közgáz, ám Zsámár Panna triplákkal tett róla, hogy a hazaiak ne kerüljenek közelebb csapatához. Térfélcsere után a küzdelem dominált, nagy harc folyt a pályán sok hibával mindkét fél részéről. Az ELTE BEAC tartotta "tízen túli" előnyét, a záró szakaszban pedig Varga Anna és Takács tripláival fölényessé tette sikerét.
 
Németh Kata: - Sajnálom, hogy nem tudtunk szoros mérkőzést játszani az ELTE BEAC csapatával. Nagy szívfájdalmam, hogy játékosaim nem mertek igazán bátran kosárlabdázni, nem hittek abban, hogy itthon legyőzhetjük ellenfelünket. Gratulálok mind a két csapatnak!
 
Földi Alexandra: - Gratulálok a lányoknak, az első pillanattól kezdve a mérkőzés súlyának megfelelő koncentrációval álltak a mérkőzéshez! Nagy fegyverténynek tartom, hogy harminchárom ponton tudtuk tartani a Közgázt, bár kétségtelen tény, hogy játékosai ezúttal nem fogtak ki olyan jó dobóformát, mint az első mérkőzésen. Mostantól kezdve azon dolgozunk, hogy a négyes döntőre egységes, szervezett együttest alakítsunk ki a különböző bajnokságokban szereplő játékosainkból.
 
 
Továbbjutott: az ELTE BEAC kettős győzelemmel.
 
 
 
1. mérkőzés
 
SZOESE – Miskolci Egyetem 43-105 (9-30, 8-31, 8-17, 18-27)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 40 néző. V.: dr. Popgyákunik, Kiss.
 
SZOESE: Balogh 7/3, Kardos, Mezősi 4, Püspöki 8/3, PLÓZER 14. Csere: Horváth 8, Nemény 2, Farkas. Edző: Szabó László.
 
Miskolci Egyetem: Kecskés 3/3, OLÁH 27/15, BACSÓ 21/9, SZEGECZKI 15/3, Vég-Dudás 6. Csere: Kápolnai 7/3, Tóth 4, Hajdu, MÁRKUSZ 17/3, Kababik, Lukács 5/3. Edző: Lippai Szabolcs.
 
A nyugati csoport harmadik helyezettjének, a Szombathelyi Egyetemi SE-nek az otthonában a keleti második helyezett Miskolci Egyetem a 6. percben már 10 ponttal vezetett. A hazaiak nagyon enerváltan, rossz felfogásban játszottak, a negyed végére már ez a tetemes előny 21 pontra növekedett, félidőre pedig 44 pontra. Itt már a lényegi kérdés eldőlt, fölényes győzelmet aratott a Bacsó Zsófia-Oláh Fruzsina-Szegeczki Nóra-Márkusz Lilla kvartett vezette vendég Miskolc csapata. A nagy különbségű hazai vereség ellenére a mezőny egyetlen dupla-duplát elérő játékosát a SzoESE "adta" Plózer Petra (14 pont, 11 lepattanó) személyében, igaz a magabiztos győzelmet arató Miskolctól Oláh (27 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) nem sokkal maradt el a tripla-duplától. 
 
Szabó László: - Gratulálok a Miskolc csapatának, gyakorlatilag az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutást, innentől a többi már formalitás! Természetesen megpróbálunk a következő mérkőzésre egy picit koncentráltabban játszani, nagyon dekoncentráltak voltunk. Sajnos védekezésben és támadásban is olyan hibáink voltak, amik meg is pecsételték a sorsunkat. 
 
Lippai Szabolcs: - Gratulálunk a lányoknak, végig nagyon jól küzdöttek! Remélhetőleg eldöntöttük a döntőbe jutást. Hétfőn még gyakorlásként fogjuk fel a mérkőzést, egy jó meccset szeretnénk ott is játszani, és reméljük, hogy döntőbe fogunk jutni. Köszönjük a mérkőzést a vendéglátóknak!
 
 
 
2. mérkőzés
 
Miskolci Egyetem – SZOESE 91-52 (22-18, 30-12, 21-8, 18-14)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: Vaszi, dr. Nagy.
 
Miskolci Egyetem: OLÁH 12/6, TAKÁCS A. 11/9, Kecskés 5/3, SZEGECZKI 10, Hajdu. Csere: MÁRKUSZ 16/6, KÁPOLNAI 15/3, KABABIK 10, Lukács P.  5/3, Tóth B. 5/3, Balla 2. Edző: Lippai Szabolcs.
 
SZOESE: Balogh 7, MEZŐSI 21/6, Kardos 2, HORVÁTH K. 8, PLÓZER 14. Csere: Farkas, Preisinger. Edző: Szabó László.
 
Az első szombathelyi mérkőzés nagyarányú miskolci győzelmét követően nem sok izgalmat ígért a visszavágó. Az első 10 percben jól tartották magukat a vendégek, aztán a folytatásban belelendültek a hazaiak, és ellentmondást nem tűrően növelték az előnyüket. A záró szakasz ismét szorosabban alakult, de ez már nem osztott-szorzott, a Miskolci Egyetem női együttese története során először bejutott a négyes döntőbe. Hazai részről Kababik Bianka (10 pont, 11 lepattanó) ért el dupla-duplát, az ezt már Szombathelyen is elérő Plózer (14 pont, 17 lepattanó) pedig a visszavágón sem adta ennél alább.
 
Lippai Szabolcs: - Fontos volt, hogy megszereztük a keleti csoport második helyét, így jó pozícióba kerültünk. Zsinórban negyedik éve, hogy bejutottunk a rájátszásba, nagyon örülünk, hogy sikerült továbblépni, és bejutni a négyes döntőbe. Gratulálok a lányoknak, a döntőben pedig meglátjuk, mire lehetünk képesek!
 
Szabó László: - Gratulálok a MEAFC-nak, a jobb csapat jutott tovább! Sok sikert kívánunk nekik a négyes döntőben!
 
 
Továbbjutott: a Miskolci Egyetem kettős győzelemmel.
 
 
 
1. mérkőzés
 
BME-MAFC – UNI GYŐR 42-68 (14-8, 5-19, 9-17, 14-24)
Budapest, Camugo, 70 néző. V.: Sentényi, Kruk.
 
BME-MAFC: Bozsó 5/3, Sinka 9/3, Drávecz 4, Korondán 8, KARDOS 10/3. Csere: Budavári 2, Pálfi 8, Török, Kohán, Bodrogi. Edző: Gorácz Árpád.
 
UNI GYŐR: BAFFY 9/3, ROZMÁN 12/3, Szűts 8, Mihály, Bánszegi 8. Csere: CHROMÉJ 21/3, Reider 6, Horváth D. 2, Horvázh B., Pozsgai, Király, Sándor 2. Edző: dr. Barthalos István, Balla Dóra.
 
Rendkívül kapkodó, pontatlan játékot hozott az első öt perc (4-2), a hazaiak nyugodtak meg hamarabb, és a negyed végére 6 pontos vezetést (14-8) mutatott az eredményjelző. Ekkor a győriek felpörgették védekezésüket, agresszíven letámadtak, sok labdát szereztek, és ebből sok könnyű kosarat értek el, így a negyedik negyed már biztos vendég vezetéssel kezdődött. Erre még 10 pontot rátéve (14-24) biztosan nyerték a mérkőzést a győriek. A győztes vendég együttesből Chroméj Hajnalka (21 pont, 11 szerzett labda) és Rozmán Lilla (12 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplával vette ki részét a sikerből.
 
Gorácz Árpád: - A Győr nagyon jó csapat, gratulálunk nekik!
 
dr. Barthalos István: - Nehezen indult, de feljavuló védekezésünk meghozta az eredményét.
 
 
 
2. mérkőzés
 
UNI Győr – BME-MAFC 97-49 (23-19, 31-14, 23-9, 20-7)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 60 néző. V.: Káli, Erős.
 
UNI Győr: Rozmán 13/3, CHROMÉJ 10, BAFFY 13/6, Perl 2, BÁNSZEGI 20. Csere: SZŰTS 17, Pozsgai 2, Horváth D. 6, Király 4, Sándor, Mihály 4, Horváth B. 6. Edző: dr. Barthalos István.
 
BME-MAFC: Kardos, Budavári 6, DRÁVECZ 15, Turcsics 7, Sinka 19/9. Csere: Kohán 2. Edző: Gorácz Árpád.
 
Jó hangulatban indult a mérkőzés, sokan kilátogattak, köztük az egyetemről is sok érdeklődő kivonult dobbal, dudával... A mérkőzés elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, mindkét együttes megpróbálkozott a zónavédekezéssel. A második negyedtől a Győr érvényesítette minden tekintetben hosszabb kispadját, és végül megérdemelten, majdnem 100 dobott ponttal hozta a mérkőzést, ezzel bejutott a Debrecenben megrendezésre kerülő Final 4-ba. A mérkőzés egyetlen dupla-duplája a vendégek játékosának, Drávecz Borókának (15 pont, 12 lepattanó) a nevéhez fűződik. 
 
dr. Barthalos István: - Tartottam az összecsapástól, mert az elmúlt évben ugyanez a páros játszott a négybe kerülésért, csak fordított helyzetben. Az első mérkőzést játszottuk idegenben. Az elmúlt évben ott 10 pontos vereséget szenvedtünk, de idén 26-tal nyertünk Budapesten, így a második mérkőzés szinte csak formalitás volt. Nagyon örülök az eredménynek, és innentől kezdve minden perc ajándék. Próbáljuk mindenkinek a dolgát megnehezíteni annak érdekében, hogy ismét mi legyünk a legjobbak.
 
Gorácz Árpád: - Gratulálok a Győrnek! Sok sikert kívánok nekik a négyes döntőben. Remélem, hasonló szép eredményeket fognak elérni, mint tavaly.
 
 
Továbbjutott: az UNI Győr kettős győzelemmel.
 
 
 
1. mérkőzés
 
DEAC – TFSE 40-66 (11-10, 8-17, 13-20, 8-19) 
Debrecen, Debreceni Egyetem Gyakorló Gimnáziuma, 40 néző. V.: Kisházi, Bács.
 
DEAC: MEZEI 7, Kovács R. 5/3, Holinka-Miklós 5/3, MONDL 7, Király 3. Csere: Pallai 7/3, Gaál, Szabó G. 6. Edző: Kovács Imre.
 
TFSE: Dúl, SZABÓ EV. 9/9, Burján 8, KIRÁLY A. 17/12, VÍGH 15. Csere: Kenyeres 7/3, MÉRÉSZ, Kelemen 4, Szabó Em. 2, Munkácsi, Úr 2. Edző: Kováts Gabriella. 
 
A találkozó elején Holinka-Miklós Hanna vezetésével indult a hazai építkezés, ám a fővárosiak sem tétlenkedtek, és az etap végére Kenyeres Anett találatával át is vették az irányítást - végül minimális DEAC előny állt a táblán a felvonás végén (11-10). A folytatásra ritmust váltott a TFSE, és a triplák következtében közel kétszámjegyűre növelte előnyét (19-27). A harmadik periódusban próbált faragni hátrányán a házigazda, de a budapestiek nem lassítottak, tovább nőtt a Király Andrea, valamint a 15 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Vígh Bernadett vezette TFSE előnye. Még a záró játékrész előtt Pallai Petra távolijával tizenötre fogyatkozott a differencia (32-47). Az utolsó etapban egy nemcsak az első találkozót, de feltehetően az egész párharcot eldöntő rohammal rukkoltak elő a vendégek. Mondl Petra és Pallai találatai csak kisebb "kozmetikázást" jelentettek hajdúsági részről, így a párharc első felvonása fővárosi biztos diadallal zárult (40-66).
 
Kovács Imre: - Teljesen megérdemelte a TFSE a győzelmet. Másfél negyedig voltunk partiban velük. Sok butaságot csináltunk támadásban, és nem kommunikáltunk védekezésben. A visszavágón próbálunk stabilabb teljesítményt nyújtani.
 
Kováts Gabriella: - Természetesen örülünk a győzelemnek, egy lépéssel közelebb kerültünk a célunkhoz. A lelkesedésből nem volt hiány ma sem, de ennél mi sokkal, de sokkal többet tudunk, és szeretném, ha pénteken ez megmutatkozna a visszavágón, akkor is, ha fáradtak a lábak.
 
 
 
2. mérkőzés
 
TFSE - DEAC 87-55 (26-18, 19-8, 19-17, 23-12)
Budapest, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 20 néző. V.: Hartai, Kozma.
 
TFSE: Úr, SZEITL 13, Kenyeres 8/3, KELEMEN 4, VÍGH 27. Csere: MÉRÉSZ 11/3, Dömötör 4, Szabó Ev. 6/6, Herman 4, Szabó Em. 6/6, Munkácsi 4. Edző: Kováts Gabriella.
 
DEAC: MEZEI 18/3, Holinka 7/3, MONDL 7, Szabó 6, Baczuk 8. Csere: Kovács 5/3, Gaál 3/3, Király 1, Pallai. Edző: Kovács Imre.
 
A hazaiak 26 pontos előnnyel vághattak neki a keresztjáték visszavágójának, ami lelkileg is nagy előnyt jelenthetett számukra. Az esélyesebbnek vélt csapat nem hazudtolta meg önmagát, a debreceniek csupán 4 percig tudtak partiban maradni, amikor is villám sebességre kapcsolt a hazai csapat, és csinált egy 15-0-s rohamot. A vendégek próbálták hárompontosokkal életben tartani esélyeiket, azonban a második negyedben nem tudták hatástalanítani a palánk alatt kiválóan mozgó Vígh Bernadettet (27 pont, 4 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 36 VAL), így már a félidőre kialakult egy biztos, 19 pontos hazai előny. A folytatásban hazai oldalról Mérész Petra és Szeitl Vanessa hozta a pontokat, míg a vendégektől Mezei Dóra (18/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Mondl Petra próbált szépíteni az eredményen. Szünet után kiegyenlített játékkal folytatódott a mérkőzés: a TF tartotta biztos, 15 és 20 pont közötti előnyét, az utolsó tíz perc pedig helyenként örömkosárlabdába ment át hazai részről. Ahogy az első, úgy a második összecsapáson is a záró szakaszban tette fölényessé a sikerét a fővárosi együttes. 
 
Kováts Gabriella: - Fáradtak a lábak, nekünk tart még az amatőr NB I, és borzasztóan összesűrűsödtek a mérkőzések a szezon végére, így kifejezetten nagy dicséretet érdemel a csapatom az elmúlt hetekbe befektetett munkájáért. Örülünk, hogy idén is ott lehetünk a legjobb négy között, izgatottan várjuk a sorsolást. 
 
Kovács Imre: - Gratulálok a TFSE csapatának a győzelemhez és a négy közé jutáshoz! Köszönöm szépen a lányoknak az egész éves munkát!
 
 
Továbbjutott: a TFSE kettős győzelemmel.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek