Férfi egyetemi bajnokság: Nem lesz ott a címvédő a négyes döntőben
25
Apr
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Nem lesz ott a címvédő a négyes döntőben
2023. április 25.  |  13:48
Lezajlott a keresztjáték, kialakult a négyes döntő mezőnye a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A négy közé jutó együttesek minden párharcban kettős győzelemmel harcolták ki a részvételt a sorozat végjátékában. A legtöbb izgalmat a Mosonmagyaróvár UNI-Győr - BME-MAFC párharc hozta, amelyen bár mindkét mérkőzést megnyerte, a két találkozón összesen 7 ponttal bizonyult jobbnak a Mosonmagyaróvár. Biztossá vált, hogy nem lesz címvédés, hiszen a tavalyi bajnok, de tartalékos TF a szoros hazai vereség után Miskolcon simán kikapott, így nem lesz ott a négyes döntőben.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, negyeddöntők
 
1. mérkőzés
 
PTE-PEAC – DEAC 75-88 (14-27, 17-15, 18-27, 26-19)
Pécs, Ifjúság út 6., 50 néző. V.: Farkas, Téczely.
 
PTE-PEAC: Fülöp 10, Nagy 6, SCHUJ 13/9, MEZEI 25, Zsók 5. Csere: ALTEKRUSE 13, Németh Z. 3/3, Veilandics, Németh Zs., Wilcsinszky. Edző: Moosz Milán.
 
DEAC: POLLÁK 23/12, VÁRBÍRÓ 5/3, Kenéz 6, Horváth 8/6, CZERMANN 8. Csere: VÁRSZEGI, 16/9, Turán 12/3, Fábián 4, Sipos. Edző: Erdei Ádám.
 
Szinte már megszokott, hogy Mezei Máté megbízható és egyenletes teljesítményt nyújt az egyetemi bajnokságban. Nem volt ez másként ezúttal sem, a hazaiak főleg az ő kosaraiban bízhattak az elején, sorra szerezte palánk alatt a pontokat. Szembeszökő volt, hogy míg a pécsieknek minden egyes pontért meg kellett küzdeni, addig a vendégek könnyedén és gyorsabban játszottak, érződött a tempóbeli különbség. Főként Pollák Balázs volt elemében, szinte alig hibázott dobást. Kívülről hibátlan volt, és a betöréseivel is hatékony volt. Nagy Kevinre nagyon odafigyeltek a debreceniek, ő pontszerzésben jóval elmaradt az eddigi teljesítményétől. A harmadik negyedben nyílt leginkább szét az olló, ekkor Várszegi Ádám és Pollák villanásaival 15-20 pontos különbség alakult ki. A végén a hazaiak még visszanéztek 10 pont közelébe Andreas Altekruse, Schuj Márton és a végül 25 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Mezei jóvoltából, de vendégek győzelme nem forgott veszélyben.
 
Moosz Milán: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert egy felsőbb osztályban játszó csapattal játszott egy jó meccset. Ahogy elkezdtük megszokni és felvettük az NB I/B-s ritmust, úgy fel tudtuk venni a kesztyűt. Gratulálok a Debrecennek, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést!
 
Erdei Ádám: - Gratulálok a srácoknak! Egy hosszú út és nagy meccsterhelés után érkezve jól kezdtük a mérkőzést, és magabiztos előnyre tudtunk szert tenni. Ugyanakkor ellenfelünk igazolta, hogy nem véletlenül jutott be a rájátszásba. Nagyon megnehezítették a dolgunkat, többször is visszajöttek a meccsbe. Örülök a győzelemnek és a különbségnek! Hazai pályán szeretnénk győzelemmel bejutni a négyes döntőbe.
 
 
 
2. mérkőzés
 
DEAC - PTE-PEAC 87-69 (31-19, 19-16, 15-20, 22-14)
Debrecen, Debreceni Egyetem Gyakorló Gimnáziuma, 40 néző. V.: Kisházi, Nyíri.
 
DEAC: Várbíró 4, BALÁZSI 12/3, Turán 3/3, HORVÁTH B. 10/6, FÁBIÁN 14. Csere: Czermann, Velkey 6/6, Varga 3, Gáspár 7, Várszegi 8/6, Pollák 8/6, NEUWIRTH 12/12. Edző: Erdei Ádám.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 18/6, Schuj 3, Nagy 18/18, MEZEI 18, ZSÓK 12/3. Csere: Németh, Veilandics, Németh Z. Edző: Rátvay Tamás.
 
A párharc első meccsét a DEAC nyerte, így a hajdúságiak kedvező pozícióból várhatták a visszavágót. A debreceniek egy 8-2-es futással adták meg a mérkőzés alaphangját, majd triplákkal tovább növelték előnyüket Várszegi és Pollák révén, míg a Pécs Fülöp Zsombor pontjaival tíz körül tartotta a differenciát az első felvonás végére (31-19). A folytatás már kevesebb találatot hozott, azonban többek között Neuwirth Bence parádés távoli kosaraival tovább robogott a DEAC, így Nagy Kevin túloldali akciói ellenére is már tizenöttel ment a hazai alakulat a szünetben (50-35).
 
A fordulás után mindent megtett a PTE, hogy ledolgozza hátrányát, Zsók Áron és Fülöp vezetésével kezdték hátrányuk olvasztását, de a cívisvárosiak Gáspár Mátyás és Balázsi Soma kosaraival nem engedték tíz alá a felek közötti különbséget (65-55). A végső periódusban töretlenül küzdött a fordítás érdekében a pécsi gárda, ám a hajrában Fábián Szabolcs villanásaival és Velkey Lőrinc tripláival bebiztosította helyét az országos döntőben a cívisvárosi együttes (87-69). Érdekesség, hogy hazai oldalon egyedül Fábián (14 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát, addig pécsi oldalon hárman is: Fülöp (18 pont, 10 gólpassz), Mezei (18 pont, 11 lepattanó) és Zsók (12 pont, 10 lepattanó).  
 
Erdei Ádám: - Az első mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is sikerült megnyugtató előnyt kiharcolnunk a meccs első felében, ám ezt követően leült a védekezésünk, és nem volt ritmusa a támadásainknak. A nagyobb rotációnak köszönhetően jobban bírtuk a végét, ezért magabiztos sikert arattunk. Gratulálok a fiúknak a döntőbe jutáshoz, bízom benne, hogy jövő héten ennél élesebb lesz a játékunk, és egy szép eredménnyel meg tudjuk koronázni a szezont!
 
Rátvay Tamás: - Gratulálunk a DEAC csapatának a Final Fourba jutáshoz! Büszke vagyok a játékosaimra, nehéz körülmények között is végig küzdöttek, nem adták fel, és méltóképp képviselték a Pécsi Tudományegyetemet.
 
 
Továbbjutott: a DEAC kettős győzelemmel.
 
 
 
1. mérkőzés
 
TFSE – Miskolci Egyetem 85-89 (17-21, 18-34, 26-17, 24-17)
Budapest, Testnevelési Egyetem L2 terem, 40 néző. V.: Gaál, Novák.
 
TFSE: DÉKÁNY 19/3, Herló 10, Lepsik 7/3, COHILL 19/6, KELENFÖLDI 23/3. Csere: Csomós 7/3, Szlávik, Pozsik. Edző: Boros Zoltán.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki 8, KOZÁK M. 25/3, Csák 5/3, KOZÁK B. 21, GERŐCS 21/9. Csere: Ragályi 7/3, Szicsák 2, Nyíri. Edző: Béres Dávid.
 
A tartalékos hazai csapat elég "szétszórtan" kezdte a meccset, ezt a vendég csapat ki is használta, és 9 pontos előnnyel indította a negyedet. Ezután a Kozák fivérek, Márton és Bertalan - utóbbi 21 ponttal, 11 lepattanóval és 9 gólpasszal kis híján tripla duplát ért el - kosarainak és a csapat gyorsindításainak köszönhetően a Miskolc 20 pontos előnnyel zárta a félidőt. A második félidőben a hazai csapat magára talált, és a 23 pontos, 12 lepattanós, "izmos" dupla-duplát elérő Kelenföldi Domonkos kosaraival elkezdte csökkenteni a hátrányát. Az utolsó negyed vége előtt három perccel még 16 pontos volt a vendég előny, amit a végjátékban Dékány Imre remek játékával sikerült négy pontra csökkenteni a TF-nek, ezzel nyílttá tenni a visszavágót.
 
Boros Zoltán: - Az első félidőben ritmustalanok voltunk, ezt a Miskolc ki is használta, de a második félidőre sikerült megállítanunk őket a védekezésünknek köszönhetően. Úgy gondolom, nyílttá tettük a négy közé jutást. Gratulálok a Miskolcnak!
 
Béres Dávid: - Nehéz párharc előtt álltunk, nagyon szoros mérkőzés volt. Mi most pár ponttal jobbak voltunk, de a hazai visszavágóra nem tudjuk, hogy ez elég lesz-e. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez, és gratulálok a TFSE-nek a sportszerű mérkőzéshez!
 
 
 
2. mérkőzés
 
Miskolci Egyetem - TFSE 95-71 (23-13, 25-21, 32-14, 15-23)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 120 néző. V.: Domán, Marton.
 
Miskolci Egyetem: ORLICZKI  16/6, KOZÁK M. 18/6, CSÁK 15/15, KOZÁK B. 15, Gerőcs 8. Csere: SÁNDOR 15/15, Lakatos 2, Gadus 2, Ragályi 2, Molnár, Nyíri. Edző: Béres Dávid.
 
TFSE: Pozsik 15/9, Herló 6/6, Nagy 6/6, Kelenföldi 16, Ormai 16. Csere: Lepsik 9/3, Szlávik 3, Rátkai, Pataki, Tombor. Edző: Boros Zoltán.
 
Izgalmasnak ígérkezett a párharc visszavágója: a fővárosban a miskolciak csak egy hajszállal bizonyultak jobbnak, így nem várhatták ölbe tett kézzel a visszavágót. Az első kosarat a vendégek szerezték, de a Kozák fivérek összjátékával hamar egalizálták az eredményt a miskolciak. Az első negyedben a hazaiak akarata érvényesült a játékot ügyesen szervezve dupla-dupláig jutó Orliczki Mátyás (16 pont 11 gólpassz) hatékony "dirigálása" révén. A második etapban már felvették a lépést a vendégek vendéglátójukkal, főként az ezúttal is dupla dupláig jutó Kelenföldi Domonkos (16 pont 10 lepattanó) vezetésével.
 
A félidei szünet után a távoli dobásoké volt a főszerep miskolci részről, Csák Bence és Sándor Bence is egyaránt 5-5 triplával terhelte meg a tavalyi finálét éppen ebben a csarnokban megnyerő, ám ezúttal is erősen tartalékos TF kosarát. A nagy triplaesővel a Miskolc ebben a szakaszban eldöntötte a mérkőzést. A záró negyedben a TF-es fiatalok szépítettek: Ormai Botond (16 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) a trapézon belülről, míg Pozsik Zsombor (15/9 pont) kintről brillírozott. A mérkőzés végét jelző játékvezetői sípszó hallatán a Miskolci Egyetem csapata győzött, így megérdemelten került be a hétvégén megrendezendő debreceni Final Fourba.
 
Béres Dávid: - Gratulálok a fiúknak a győzelemhez! A sok befektetett és fáradságos munka meghozta végül a várt eredményt. Köszönöm a sportszerű mérkőzést a TFSE csapatának! Nem utolsó sorban köszönöm a kilátogató nézőknek, szurkolóknak és a minket biztató UNI-Corn Cheerleaders együttesnek, hogy mind itt voltak! 
 
Boros Zoltán: - A „körülményeknek” köszönhetően már úgy éreztem a mérkőzés párosítása előtt, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, mivel nem tudtunk teljes csapattal kiállni. Az első mérkőzés szorosra sikerült, de itt a másodikon azt kértem a fiúktól, hogy küzdjenek! Látszott a miskolciakon, hogy egy osztállyal fentebb játszanak. Abszolút megérdemelték a győzelmet, és jutottak a négyes döntőbe, amihez ezúton is gratulálok nekik!
 
 
Továbbjutott: a Miskolci Egyetem kettős győzelemmel.
 
 
 
1. mérkőzés
 
BME-MAFC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 76-79 (13-19, 16-18, 22-24, 25-18)
Budapest, Camugo, 50 néző, V.: Hervay, Novák.
 
BME-MAFC: Vargovics, POLLÁK 23/9, Láng-Miticzky, Pásztor 2, Tóth 8. Csere: ROZS 25, Kósa 3, KOFLANOVICS 9/9, Schaul, Horváth, Kódor 6, Bartha. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN 17/6, BAKON 12/6, GEIGER 12, KÁMÁN K. 8, Hágen 8. Csere: GOSZTOLA 14/3, Garancz 5, Szabó 3/3, Jakab-Varga T., Varga Z., Piukovits. Edző: Laky Tibor.
 
A rájátszás első mérkőzése a tétnek megfelelően sok kapkodással kezdődött mindkét oldalon. Bár az első kosarat a hazai csapat dobta, mégis a vendégek nyugodtak meg előbb, és szereztek 7 pontos előnyt Bakon Csanád (12/6 pont, 2 lepattanó, 2 kiharcolt fault, 2 gólpassz) és Kámán Kristóf (8 pont, 13 lepattanó, 5 szerzett labda, 4-4 kiharcolt fault és gólpassz) jóvoltából. A BME-MAFC csapatából 7 percig csak Pollák Árpád (23/9 pont, 5-5-5 lepattanó, kiharcolt fault és szerzett labda) jelentett veszélyt a gyűrűre, s ez bizony rányomta a bélyegét a hazaiak játékára, mely egyre kapkodóbb és idegesebb lett. Rozs Máté (25 pont, 14 lepattanó, 3-3 kiharcolt fault és gólpassz) becserélése hozott némi változást hazai részről a pontgyártásban. A második negyedben a Pollák-Rozs duó cipelte a hátán az igencsak nyöszörgősen döcögő BME-MAFC szekeret, majd beköszönt egy rendkívül értékes triplával Koflanovics Kristóf (9/9 pont, 6 gólpassz), akinek támadójátéka ezen a meccsen is higgadtságot hozott a pályára.
 
A Mosonmagyaróvár közben nagyjából végigcserélte játékosait, és aki pályára lépett, fontos kosarat dobott. Geiger Bálint (12 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) látványos 1-1-ei néha kellemetlen helyzetbe hozták az általában stabil hazai védelmet. A mosonmagyaróvári srácok óriási lelkesedésének köszönhetően állandósult a 8-10 pontos vendég előny. A harmadik negyedben hasonlóan folytatódtak a dolgok. Hazai oldalon az első 6 percben nagyon kevés kosár esett. Egy kivételtől eltekintve megint Pollák vállalta a vezér szerepét. Rendkívül fontos volt ebben az időszakban Pásztor Mátyás védekezésben és palánk alatt végzett munkája, míg a másik oldalon mindenki bele tudott tenni a közösbe pontok tekintetében is. A karmester, Kámán Bálint (17/6 pont, 9 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 10 eladott labda) amellett, hogy nagyon ponterős volt, szépen hozta helyzetbe társait is. Mellette Gosztola Gábor (14/3 pont, 5 lepattanó, 3 kiharcolt fault) volt elemében.
 
Aztán jött egy Koflanovics tripla, majd pályára lépett a hazaiaknál az eddig kevés lehetőséghez jutó Kódor Tamás, és új alapokra helyezte a BME-MAFC támadójátékát. Komoly fejtörést okozott a mosonmagyaróváriaknak a 2 méter fölötti játékos megfogása. A különbség ugyan még mindig 10 pont volt, a játék képe azonban némileg változni látszott. A negyedik negyed Hágen Tamás (8 pont, 12 lepattanó) lelkes játékával indult vendég részről, majd újabb "világ végéről" bedobott Koflanovics-triplával folytatódott hazai oldalról. Kemény játék, rengeteg fault volt mindkét csapat számláján. Egy kis ideig felváltva estek a kosarak, vagyis inkább büntetők, majd Rozs Máté-percek következtek. A BME-MAFC kiválósága egymaga termelt 8 pontot 2 perc alatt, ébresztőt fújva ezzel a hazai csapatnak. Pollák büntetőivel együtt sikerült is 6 pontra felzárkózni, de Gosztola újra és újra borsot tört a hazaiak orra alá, így ugyan nagyon közel kapaszkodott a BME-MAFC gárdája, de meccset nyerni végül nem tudott.
 
Weisz-Tiba Klára: - A mosonmagyaróvári csapatot rajtunk kívül eddig egyetlen csapat tudta nyolcvan pont alatt tartani. Ez nagy dolog, de most kevés volt a győzelemhez. Rengeteg olyan hibát vétettünk, ami a rájátszásban már nem fér bele. A következő lépésnek azt szeretnénk, ami szintén nagyon kevés, mindössze két csapatnak sikerült idén, mégpedig legyőzni őket. Jó, hogy ilyen közel tudtunk jönni a végére, így a folytatás teljesen nyílt. Meglátjuk, mennyit tudunk előrelépni egy hét alatt, és ez mire lesz elég idegenben.
 
Laky Tibor: - Várható volt, hogy a négy közé jutásért már éles mérkőzések lesznek. Gyakorlatilag azt kaptuk, amire számítottunk. Mindkét csapatnak gratulálok a teljesítményéhez! Továbbra is fenntartom, hogy ez a bajnokság ennél azért többet érdemelne, mint amit mi kapunk folyamatosan. Találkozunk a visszavágón!
 
 
 
2. mérkőzés
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr – BME-MAFC 74-70 (17-15, 21-18, 23-24, 13-13)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN B. 17/6, GEIGER 22/6, Bakon 6/3, HÁGEN 10/3, KÁMÁN K. 12. Csere: Gosztola 4, Szabó M. 3/3, Garancz, Varga Z., Friedl, Varga T., Jakab. Edző: Laky Tibor.
 
BME-MAFC: Pásztor 3, Láng-Miticzky 6/6, POLLÁK 14/3, TÓTH K. 11, Vargovics 4. Csere: Koflanovics 1, ROZS 23, Schaul 6, Kódor 2, Horváth, Kósa, Bartha. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
A nagy tét erősen rányomta a bélyegét a mérkőzésre. Mindkét csapat rengeteg hibával és óriási akarással küzdötte végig a találkozót. Nem a kosárlabda szépsége, hanem annak küzdő jellege, fizikalitása volt az, ami jellemezte az összecsapást. A csapatok végig fej-fej mellett haladtak, aminek végén a Széchenyi Egyetem csapata behúzta a hazait, és a párharc mindkét végig kiélezett, szoros mérkőzését megnyerve jutott a debreceni négyes döntőbe. A visszavágón Hágen Tamás 10-10 pontos és lepattanós dupla-duplával segítette csapatát a győzelemhez. A mérkőzés legértékesebb játékosa a fővárosiak kosarasa, Rozs Máté volt (23 pont, 8 lepattanó, 33 VAL), ám ez feltehetően nem igazán vigasztalta.
 
Laky Tibor: - Rendkívül boldogok vagyunk, hogy sikerült bejutnunk a négyes döntőbe. Nagyon jó és nehéz ellenfél volt a BME-MAFC, akik nagyon fizikálisak. Nem tudtuk a mérkőzésen a saját játékunkat játszani, így folyamatosan alkalmazkodnunk kellett.
 
Weisz-Tiba Klára: - Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak a döntőbe jutáshoz! Azt gondolom, hogy az idei szezon az utóbbi tíz év legerősebb mezőnyét adta ki, így még az eddigieknél is nagyobb dolog bejutni a döntőbe. Sajnos ez nekünk megint egy álommal kevesebb lett, de bízom benne, hogy egyszer majd nekünk is szerencsénk lesz. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert majdnem teljesen amatőr csapatként vettük fel a versenyt a nagyon sok „A” és „B” csoportos játékost foglalkoztató ellenfeleinkkel szemben, és nagyon nagy teljesítményt nyújtottak a fiúk.
 
 
Továbbjutott: a Mosonmagyaróvár UNI-Győr kettős győzelemmel.
 
 
 
1. mérkőzés
 
ELTE BEAC - Közgáz SC és DSK 59-85 (11-18, 12-22, 17-22, 19-23)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Józsa, Tóth.
 
ELTE BEAC: Sipos 6/3, Szabó I. B., Baroch, MORAUVSZKI 18/3, Orczi. Csere: Antal 9/3, Nagy J. 9/9, Deák, Saracco 2, SZÁSZ 10, Szabó B. 3/3. Edző: Csányi Zoltán.
 
Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 16/6, Jenei, PFANDLER 10, BARTHA 15/3, Úr 8. Csere: LIMPEK 11, Papp 6/3, Grilli 9/3, Meződi, Csepregi 2, FÓTI 8. Edző: Vladár Csaba.
 
A négyes döntőbe jutás volt a tét a két fővárosi együttes első összecsapásán. A vendégek pontosabb játékuknak köszönhetően már a félidőre közel 20 pontos előnyt dolgoztak ki. Fordulás után szorosabban alakult a mérkőzés, de a hazaiak csak megnehezíteni tudták a favoritnak számító, s a 16 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Szántó Dániel vezette Közgáz dolgát, így a végére jelentős különbség alakult ki, ami után a visszavágó formalitásnak tűnik.
 
Csányi Zoltán: - Még szoknunk kell a nyomást. Nagyon idegesen kezdtük a mérkőzést, és sajnos nem tudtunk a későbbiekben sem megnyugodni. Ellenfelünk rendesen elszívta a levegőt játékosaimtól, így a dobások pontatlanok voltak, ami további bizonytalanságot okozott. Pedig nagyon szerettünk volna egy szoros, jó mérkőzést játszani, de ez most sajnos nem sikerült. Gratulálunk a Közgáz csapatának!
 
Vladár Csaba: - A rájátszás mindig nagy feladat a csapatoknak a felfokozott hangulata miatt. Mindkét csapat idegesen kezdett, mi egy kicsit hamarabb megnyugodtunk, és szerzett labdákból el tudtunk lépni ellenfelünktől. Sikerült a jó távoli dobóikat is hellyel-közzel levédekezni. Ez csak az első felvonás volt, biztosan nagy erőket fog az ELTE csapata mozgósítani a visszavágón. Köszönjük a játékot!
 
 
 
2. mérkőzés
 
Közgáz SC és DSK - ELTE BEAC 82-68 (21-20, 21-17, 18-17, 22-14)
Budapest, Kinizsi u., 50 néző. V.: Horváth Cs., Nepp.
 
Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 7/3, Limpek 1, PFANDLER 8, GALAMBOS 17/9, ÚR 13. Csere: Papp D, 5/3, BARTHA 21/15, Kutrovich 4, Jenei 4, Grilli 2, Csepregi, Fóti. Mb. edző: Kováts László.
 
ELTE BEAC: NAGY J. 11/6, SIPOS M. 13/9, Szabó B. 4, Ipacs 13, MORAUVSZKI 11. Csere: Antal 4, Orczi 2, Baroch 3/3, Szabó I. 5/3, Szász 2, Sipos B. Edző: Csányi Zoltán.
 
Bár a Közgáz 26 ponttal diadalmaskodva az "odavágón" gyakorlatilag az első meccsen eldöntötte a továbbjutást, egy nagyon elszánt, motivált, harcos ELTE BEAC-ot láthatott a szép számú közönség. A kellemetlen zónájukkal kezdetben nem is igazán tudtak mit kezdeni a hazaiak. Az ELTE BEAC a végül 11 pontos, 15 lepattanós dupla-duplával záró, védekezésben pedig a "légelhárításban" is jeleskedő Morauvszki Gergely, valamint Nagy Joel vezérletével 7 ponttal ellépett. Fokozatosan talált magára a Közgáz, és felvette a kesztyűt, azaz a vendégek harcos stílusát. Úr Mátyás vezetésével apránként faragtak hátrányukból, sőt a negyed végén Papp Dominik triplájával át is vették a vezetést. A második etap nagy rohanással, de mindkét fél részéről sok hibával indult. Fej-fej mellett haladtak a csapatok: a vendégeknél kifejezetten ügyes, bátor betörésekből Sipos Márton, hazai részről pedig "palánkdöngető" triplákkal Bartha Ákos jeleskedett. Ahogy az első, a második etap vége is a hazaiaké volt, akik 5 ponttal vezettek félidőben.
 
Térfélcsere után sokáig az volt a képlet, hogy 8-10 ponttal ellépett a Szántó Dániel által ügyesen mozgatott Közgáz, de az ELTE BEAC a legkisebb hazai pontatlanságot is indításos kosarakkal büntetve Nagy, illetve a távolról pontatlanul célzó, ám közelebbről hatékony Ipacs Donát révén mindig felzárkóztak. Sőt, a záró etap közepén, amikor Sipos ismét "megrázta magát", fordított is az ELTE BEAC. Ekkor azonban Galambos Árpád lépett elő, három hazai akcióból két tripla közé "beékelve" egy duplát zsinórban 8 pontot dobott - aminek a hazai győzelem mellett a saját 17 pontos, 15 lepattanós dupla-duplájában is nagy szerepe volt. Ezzel megtörte a vendégek ellenállását, s a vége ugyan 14 pont lett, de a jól küzdő ELTE BEAC alaposan megnehezítette a nyugati csoport győztesének dolgát.
 
Kováts László: - A játékunkban, a koncentrációnkban szerintem kicsit benne volt az első meccs eredménye. Sokat játszottunk olyan felállásban, mint amilyenben eddig soha, hogy szokják egymást a srácok a négyes döntő előtt. Minden játékos játszott, sokat forgattuk a csapatot, várjuk a sorsolást.
 
Csányi Zoltán: - Harminchat percig nagyon jól, szinte erőn felül tartottuk magunkat. Ez az eredmény abszolút vállalható, sokkal jobban játszottunk, mint az első mérkőzésen. Gratulálok a Közgáznak, és sok sikert kívánok a négyes döntőre!
 
 
Továbbjutott: a Közgáz SC és DSK kettős győzelemmel.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek