Tippmix Férfi NB I: A Falco és az Alba már az elődöntőben
18
Apr
2023
Tippmix Férfi NB I: A Falco és az Alba már az elődöntőben
2023. április 18.  |  21:00
Egy nagyobb pontszünet is belefért: négy közé jutott az Alba
 
Az Arconic-Alba Fehérvár az elődöntőbe jutásért, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a negyedik mérkőzés kiharcolásáért lépett pályára a férfi A-csoport negyeddöntőjében.
 
Somogyi és Karahodzsics jegyezték az első pontokat, Philmore csatlakozott, majd ismét Karahodzsics talált be. DeCosey triplájával lépett el először hárommal az Alba, Townes azonban ugyanennyi ponttal felelt rá a fordulásból (9-9). 15-10-nél jegyezhettük fel az addigi legnagyobb különbséget, majd 19-12-nél Ivkovic triplája nyitott meg egy 5-0-s vendég szériát, amire sorban négy Alba-pont érkezett. Visszakapaszkodott a hajrában a KTE: 23-21-gyel zárult az első negyed.
 
A második negyed elején Karahodzsics akcióból szerzett két pontot, és még egy büntetőt is bedobott – először volt az előny a vendégeknél, amit Tóth hármasa és Klobucar kettese erősített meg. A negyedből eltelt öt perc, de már négy faultnál jártak a hazaiak, pontot viszont még nem jegyeztek ebben a játékrészben, ellenben a KTE-től újabb két kettes érkezett – tízzel vezettek a 12-0-s futásban lévő vendégek (23-33). Leblokkolt a házigazda, hat és fél perc után Philmore törte meg a pontcsendet, amire Ivkovictól kintről jött válasz (25-38). Koncentráltabb lett a hazai védekezés, de a támadások továbbra sem mentek elég pontosan, viszont már nem tudta tovább növelni előnyét a vendég csapat. A félidei hajrát aztán megnyomták a hazaiak, és Pongó hármasával, illetve Takács és DeCosey egy-egy kettesével tízen belülre jöttek – több pontot szerzett az Alba az utolsó 50 másodpercben, mint az azt megelőző kilenc perc alatt (36-42).
 
Kucsera és Townes is triplát jegyzett a harmadik negyed elején, közte Pongó kettest dobott (38-48). DeCosey hármasa elindította az Albát, amely Ford révén – kintről és bentről is betalált – előbb egyenlített, majd Vojvoda büntetőivel már ismét előnyben volt (50-48). Pongó hármasával nőtt ötre a különbség, amit a negyed utolsó percéig meg is tartott a házigazda. A KTE viszont jobban koncentrált az utolsó percben, így egyetlen pont maradt a hazaiak előnyéből (60-59).
 
Diong kettesére Townes hármassal felelt, majd Wittmann akciója után újra a KTE vezetett; egészen Philmore hármasáig (65-64). Pongó akciója után Klobucar egyenlített egy távolival, de újra az Alba került lépéselőnybe egy pontos akciót követően. Karahodzsics egyik büntetője kimaradt, így 69-68-nál elmaradt az egyenlítés, amit sorozatban öt ponttal büntetett az Alba (74-68). A meccs utolsó percébe érve is hattal vezettek a hazaiak, ez pedig – főleg Pongó triplája után – már ledolgozhatatlannak bizonyult KTE-oldalról: az Alba ezt a meccset is szoros csatában nyerte meg, így ott lesz az elődöntőben – 88-79 a végeredmény.
 
A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 az Albának.
 
Arconic-Alba Fehérvár – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 88-79 (23-21, 13-21, 24-17, 28-20)
 
Negyeddöntő, 3. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Cziffra Csaba Zsolt, Sörlei Attila (Forrai Sámuel)
 
Alba: Pongó 16/9, Somogyi 4, DeCosey 15/6, Ford 14/6, Philmore 19/3. Csere: Vojvoda 10, Diong 8, Takács Mi. 2.
 
KTE: Townes 28/9, Fazekas -, Klobucar 7/3, Kucsera 7/3, Karahodzsics 10. Csere: Wittmann 14/9, Ivkovic 8/6, Tóth B. 3/3, Dramicanin 2, Kiss D. -.
 
 
 
Végig vezetve elődöntős a Falco
 
A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely fogadta a DEAC-ot a férfi élvonal negyeddöntőjének harmadik körében. Két szombathelyi siker után csaptak össze ismét a felek a három győzelemig tartó párharcban.
 
Kovács hármasával kezdett a Falco, amit Cowels távolija követett. Két és fél perc után már 10-0-s előnyt tudhattak magukénak a szombathelyiek, amit még két ponttal megnyújtottak, mire első kosarát megszerezte a DEAC (12-2). A hazaiak lendülete tartott: öt perc után már 19-4-re vezettek, kicsivel később Kovács újabb hármasa pedig már 22-5-ös hazai előnyt jelentett. Mócsán dobott egy triplát, majd Gáspártól is érkezett egy távoli, de tartotta 15 pont körüli előnyét a Falco (30-15). Egy DEAC-pontot hozott a negyed utolsó perce: 30-16-tal zárult ez a játékrész.
 
Sövegjártó triplájával, Perl kettesével és zsákolásával már a második negyed első percét követően meglett a közte huszonegy (37-16). A debreceniek időt kértek, de a következő kettest is a Falco tette helyre. Egy büntető volt jó a DEAC-nál, Pot akciójával nőtt a különbség, de egy 10-0-ra hozott etappal szépített a DEAC (42-27) – időt kértek a hazaiak. Keller triplája és Sövegjártó kettese parancsolt megálljt a DEAC-nak, amely ismét húsz ponttal maradt el a házigazdától. Polyák dobhatott három büntetőt, hibátlanul. Igyekezett tartani húsz pont közeli előnyét a Falco, de Polyák hármasával végül 16-ra csökkent a különbség (53-37).
 
Perl növelte a hazai előnyt, a debreceni pontokra aztán Keller hármasa is érkezett. Tartotta előnyét a Falco, a harmadik negyed közepéhez érve azonban kezdett közeledni a DEAC – Keller újabb triplája kellett hozzá, hogy ne lépjen tízen belülre a debreceni együttes (63-48). A tíz ponthoz közeli különbség kezdett állandósulni, Tiby hármasa viszont ismét tizenöt fölé tornázta azt (70-54). Négy debreceni pontot hozott a negyed utolsó perce, kettővel válaszolt rá a Falco (72-58).
 
Garamvölgyi tripláját Perlé követte, majd Keller-büntetőkkel és Barac-kettessel nőtt a hazaiak előnye – a húszért támadhatott volna a Falco, de Drenovac hármasa csökkentette a DEAC hátrányát (79-64). A 15 pont körüli fórt magabiztosan őrizte a házigazda, azon belülre már nem tudott bejönni a DEAC. Az utolsó perc előtt már 18-ra növelte a különbséget a Falco, amely végül kereken hússzal bizonyult jobbnak vendégénél, így 90-70-es sikerrel, söpréssel elődöntős.
 
A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Falcónak.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – DEAC 90-70 (30-16, 23-21, 19-21, 18-12)
 
Negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szombathely, Aréna Savaria
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Farkas Gábor, Minár László (Bogárdi János)
 
Falco: Pot 6, Kovács B. 10/6, Cowels 7/3, Tiby 9/3, Keller 24/9. Csere: Perl 16/3, Barac 8, Krivacevic 5, Sövegjártó 5/3, Takács Zs. -, Horváth Á. -.
 
DEAC: Govens 8/3, Mócsán 7/3, Neuwirth B. -, Drenovac 14/3, Taylor 3. Csere: Polyák 22/6, Garamvölgyi 9/3, Gáspár M. 5/3, Scott 2.
 
 
 
Idegenben szépített a Sopron
 
Két szoros mérkőzés után 2:0-ás zalai előnyről folytatódott a kék-fehér csapatok negyeddöntője Egerszegen. A párharc korántsem volt azonban lefutott, ahogy erre a ZTE vezetőedzője, Sebastjan Krasovec utalt is; sőt, a Sopronnak nem volt veszítenivalója, ez pedig felszabadult játékot is eredményezhetett. Ráadásul múlt szerdán az SKC játékosai parádés dobóformát mutattak a kupadöntő után pár nappal a zalai megyeszékhelyen; 17 triplát dobva igencsak megnehezítették Keller Ivánék dolgát. A 3. összecsapás is kiélezettnek ígérkezett tehát, pláne, hogy az első két meccs összesített VAL-pontjaiban mindössze eggyel több állt a ZTE neve mellett...
 
Csuti Kornél talált be a mérkőzés elején – kevesen gondolták, hogy ez lesz az egész találkozón az egyetlen alkalom a zalai vezetésre… A megfázással küszködő, ám a meccset így is vállaló Valerio-Bodon Vincent triplája gyorsan le is hűtötte a kedélyeket, főleg, hogy hamarosan újra beköszönt távolról a fiatal tehetség. Csuti Kornél szépségdíjas 2+1-es akciója ragadtatta tapsra a hazai nézőket, majd gyorsan időt kellett kérnie Sebastjan Krasovecnek, Joseph hármasát követően. Hiába a fejmosás, tovább robogott a Sopron, jó ritmust kaptak el a vendégek. A bónuszban levő ZTE fél perc alatt 3 faultot is kapott, White pedig egy 2+1-es akcióval tízre növelte az SKC előnyét a negyed végére.
 
Smith jól használta ki, hogy a vendégek kezdőcentere, Durham már 3 hibánál járt, kicsit felhozta csapatát, ám négy pontnál közelebb nem sikerült a jól játszó vendégekhez kerülni. Valerio-Bodon harmadik triplája is behullott, a különbség pedig nem csökkent a félidő végére sem. Bár mindkét soproni magasember faultproblémákkal küzdött, ezzel semmivel nem gyengült a vendégcsapat. 52-42-es soproni vezetéssel vonultak öltözőbe a csapatok.
 
Keller Iván hármasával indult a 3. negyed, ám mielőtt belelkesülhettek volna a zalai szimpatizánsok, az SKC mindig rendezte sorait és szépen tartotta tízpontos előnyét. Keller Iván újabb hármasa után ismét éledezni kezdtek a zalai remények, Durham pedig két gyors faultja után kipontozódott a 29. percben. A nagyszünet után hatalmas tapasszal az arcán játszó O’Reilly – felrepedt az arcbőre a félidő előtt – buzzer-triplája ugrasztotta talpra a csarnokot, hat pontra zárkózott a ZTE a negyed végére.
 
„Álljatok föl!” – skandálta az egerszegi B-közép, s a hangorkánban érkezett is 3 gyors egerszegi trojka – Zsíros Péter kétszer is beköszönt távolról. Hat perccel a vége előtt már csak kettő volt a vendégelőny, ám az egerszegiek védekezése ismét nagyon szellősnek bizonyult. White játszi könnyedséggel tört be, majd a remek napot kifogó Joseph dobhatott üres triplát. Ostojic ajtó-ablak helyzetben átdobta a gyűrűt, majd Joseph marad újra üresen – köszönte is a lehetőséget. Joseph és Smith is hero-üzemmódban játszott, ám hiába sikerült ismét 5 pontra zárkózni, nem tudtak élni a momentumokkal a hazaiak. White kígyótérről dobott trojkája igazán demoralizálóan hatott a zalai drukkerekre, s hiába válaszolt Keller Iván a sarokból egy távolival, a soproniak hosszú támadásokkal okosan menedzselték az órát és szerezték meg teljesen megérdemelten a győzelmet. A végén még Barnett is beköszönt távolról, 99-87 arányban az SKC bizonyult jobbnak Egerszegen, ezzel pedig a 31 pontig és 42 VAL-ig jutó amerikai irányítójuk, Yassin Joseph vezetésével sikerült szépíteniük a párharcban. Jordan Barnett ismét belőtte magát a jól ismert zalai pályán, de dicséret illeti Valerio-Bodon Vincentet is. Mitch Smith már menetrendszerűen volt a ZTE legjobbja – ezúttal 22 pontig és 14 lepattanóig jutott a zalai magasember, közte 7 támadó-pattanóval, – és ismét jól játszott a dupla-dupláig jutó Trice is – 18 pontja mellé 10 asszisztot is kiosztott a ZTE irányítója, mindez kevés volt a kiválóan harcoló soproniak ellen. Folytatás szombaton a Hűség Városában, ahol szintén izgalmasnak ígérkezik a 4. összecsapás.
 
Zalakerámia ZTE KK - Sopron KC 87-99 (20-30, 22-22, 23-19, 22-28)
 
Negyeddöntő, 3. mérkőzés
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Frányó Péter, Söjtöry Tamás Ferenc (Hartyáni Zsolt)
 
Zalaegerszeg: Trice 18/9, O’Reilly 13/6, Keller 9/9, Csuti 9, Smith 22/3. Cserék: Rakicsevics 4, Polster -, Zsiros 6/6, Németh -, Osztojics 6.
 
Sopron: Joseph 31/6, Jones 8/2, Valerio-Bodon 9/9, Barnett 18/6, Durham 6. Cserék: White 14/3, Molnár 10, Takács 3/3, Sitku -, Supola -.
 
 
 
Simán nyert és vezet 2-1-re a Körmend ellen az Olaj
 
Durham büntetőivel vette kezdetét a harmadik mérkőzés, aztán az irányító passzát Szubotics váltotta pontokra. Barnes és Adams is a vonalról dolgozott hibátlanul, Durham ziccere után már 8-2-t mutatott az eredményjelző, Durázi közel járt egy 2-1-hez, de végül be kellett érnie két büntetővel. Durázi bátor betörése után, Omenaka faultját Durham büntette két ponttal, aztán mezőnyből is megvillant az Olaj mezőnyjátékosa. Barnes használta ki szépen Révész elzárását, Ferencz Csaba zúdított be egy hármast, Révész pedig a festékből volt eredményes. Alig telt el több, mint a negyed fele, mikor a Körrmend már elérte az 5 csapatfaultot, így Szubotics dobhatott és nem is hibázott, Takács viszont egyszer igen (17-13). Révész szerzett négy gyors pontot, Kocsis Tamás azonnal időt is kért. Chambers találta meg egy szép gólpasszal Cakarunt, Rudner nevéhez fűződött a mérkőzés első vendég hármasa, Takács egy dobócsellel küldte el Lukácsot, így aztán könnyű dolga volt eljutni a szolnoki palánkig. Gavin triplája után a mérkőzés folyamán először nőtt a különbség kétszámjegyűre, ráadásul az Olaj légiósa egy tempót is elsüllyesztett, a negyedet Chambers duplája zárta. 29-19
 
A második negyed eleje is a hazaiak szája íze szerint alakult, egy 5-1-re hozta az első két percet a Szolnok. Pongó nagyszerű bejátszásából dobott Williamson könnyű ziccert, Cakarun kosarára Durham válaszolt, ráadásul egy kettő plusz egyel. A vasiak még korábban beütötték 5. faultjukat, mint az első negyedben, most is Szubotics használta ki ezt elsőként, de csak egy büntetővel, a túloldalon Edwards is 50%-kal végzett. Az Olaj meglépett 19 ponttal, a vendégek ismét időt kértek és 4 ponttal közelebb lopakodtak riválisukhoz, Gasper Potocnik azonnal magához hívta övéit (42-27). Szubotics dobott be két büntetőt, Durázi egy hármast, Omenaka horogjával tovább csökkent a különbség. A negyed utolsó percében Ferencz triplájával 10-en belülre nézett a vendég csapat, de a félidőt Barnes ziccere zárta, így 11 pontos előnnyel vonultak a hazaiak a szünetre. 46-35
 
A harmadik negyed elején 5-0-át produkált a Körmend, de Williamson és Durham kosaraival ezt eltűntette az Olaj, sőt Gavin majd ismét Williamson révén már 9-0-ás futásban voltak. Ferencz dobott folatert, Rudner viszont hármast, így Kocsis Tamásnak ismét időt kellett kérnie (58-42). Omenaka dolgozott szépen a festékben Williamson mellett, de az Olaj centere sem maradt adós, Mitchell értékesített két büntetőt, Adams kosarára egy hazai tripla jött válaszul. Szubotics is betalált távolról miután elugrasztotta emberét egy dobócsellel, Rudner a sarokból volt eredményes, amivel már 20 pont fölé kúszott a Szolnok előnye. A negyed utolsó perce 4-4-re végződött, így a hazaiak megnyugtató előnnyel várhatták a záróetapot. 73-52
 
Mitchell talált be távolról, a hazaiak egy gyors duplával válaszoltak, Lukács blokkolta későn Takács dobását, így a játékvezetők megadták a két pontot, de a fiatal magyar játékos javított a túloldalon, a Körmend pedig időt kért (77-57). Cakarun zsákolt Chambers átadása után, Pongó egy büntetőt dobott be, amire a vendégek egy hármassal reagáltak. Durham és Pongó triplájával visszaállt a 21 pontos differencia és mivel a Körmendnek nem sikerült közelebb kerülnie, az érdemi kérdések eldőltek. A Szolnok magabiztos győzelmet aratott hazai pályán, így 2-1-es előnyre tett szert a párharcban, melyet lehetősége lesz lezárni idegenben. 96-69
 
Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend 96-69 (29-19, 17-16, 27-17, 23-17)
 
Negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Tőzsér Dénes Kelemen, Goda László (Farkas Zoltán)
 
Szolnok: Durham 18/6, Lukács N. 2, Barnes 8, Szubotics 16/3, Williamson 13. Csere: Rudner 9/9, Révész 12, Aribo 2, Pongó 6/6, Gavin 10/3, Vincze -.
 
Körmend: Chambers 2, Mitchell 9/3, Adams 10/6, Durázi 10/6, Omenaka 4. Csere: Cakarun 14, Ferencz 13/9, Kiss M. -, Edwards 1, Takács K. 6, Herczeg 3, Doktor P. -.

Vármegyei szövetségek