Tippmix Női NB I: Előnyben a Sopron a döntőben
15
Apr
2023
Tippmix Női NB I: Előnyben a Sopron a döntőben
2023. április 15.  |  17:00

A bajnoki döntő-párharc első mérkőzésén a Sopron Basket 80-68-ra múlta felül a SERCO UNI Győr együttesét. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban 1-0-ra vezet a címvédő, folytatás pedig kedden következik Győrben.
Már a mérkőzés legelején kiélezett csata folyt a pályán. Az első találat is csak két perc után született meg, amikor is Ezi Magbegor közelről volt sikeres. A válasz ezután Aaryn Ellenbergtől érkezett, majd ismét Magbegor brillírozott, mellyel a Sopron végül 6-2-re ellépett. S bár pár pontos előnyét a következő percekben is megőrizte a hazai együttes, vendégeik végig ott maradtak a sarkukban. Még a képernyőn keresztül is tisztán hallható volt a közel teltházas szurkolás, mely javarészt a címvédőnek zengett, ám a győriek tábora is gyönyörűen kihallatszódott. Azt ötödik perchez közelítve már 8-5-öt regisztrálhattunk a Sopron javára, amikor Ellenberget faultolták. A Győr légiósa a hibáért tehát kettőt dobhatott, melyből végül mind a kettőt értékesítette, ezzel pedig csapata egy pontra tudott felzárkózni. A győriekre nézve a legnagyobb veszélyt azonban továbbra is Magbegor jelentette, aki ugyanennyi idő leforgása alatt összesen nyolc pontot szerzett a soproni 10 egységből. A Győr szerencséjére azonban Ellenberg remekül ellensúlyozta Magbegor pontjait, vezetésével pedig 10-11-nél már fordítottak is a vendégek. Ezután, a címvédő Jelena Brooks büntetőjével tudott egyenlíteni. Ahogy arra a győriek másodedzője, Fűzy-Antolovics Adél a mérkőzés előtti beharangozójában is kitért, a találkozó során a legnagyobb jelentősége a védekezésnek lesz. A Sopron Basket keretét ugyanis világklasszis játékosok alkotják, akiket egyesével kell megállítania Cziczás László tanítványainak. Az első játékrész történései alapján ez pedig többé-kevésbé sikerült is a vendégeknek, s bár 12-11-nél ismét a Sopron felé billent a mérleg, mégis Gáspár Dávid kért időt eligazításra. A folytatásban újból fej-fej mellett haladtak a résztvevők, ekkor pedig pár pontnál nagyobb differencia nem is alakult ki. Az előnyt javarészt azonban továbbra is a soproniak élvezhették. Az idén fehér színekben játszó gárda ezután viszont szépen lassan, de fokozatosan elkezdte pakolni a pontokat a táblára, s egy idő után a Győr többé már nem is igazán tudott választ adni. A negyed hajrája 21-15-ről indulhatott, méghozzá Alice Kunek büntetőivel, kinek találata után még Böröndy Vivien szerzett pontokat, így tehát a második felvonás 24-15-ről folytatódhatott.

A következő tíz percet Aaryn Ellenberg sikeres távolija indított, mellyel az irányító a 12-ik pontját szerezte meg. Ez azonban csak a kezdete volt egy remek győri periódusnak. Brooks szerzett ugyanis egy találatot, ezután viszont következtek Ellenberg újabb pontjai, majd Dombai Réka triplája, amivel a vendégek ismét három pontra zárkóztak fel (26-23). A Sopront pedig láthatóan egy pillanatra megzavarhatta a Győr hirtelen fellángolása, ugyanis a játékosok támadásban és védekezésben egyaránt egyre több hibát vétettek a pályán. Ekkor érkezett vissza azonban a pályára Fegyverneky Zsófia, aki rendezte csapata sorait, s fél perc leforgás alatt ismét magabiztosabb előnyre tett szert a hazai együttes. 30-24-nél Cziczás László kért időt lányainak. A szusszanásnyi szünet viszont inkább a Sopronnak tett jót. Nagyon rutinosan kosárlabdázott ugyanis Gáspár vezetőedző csapata, s ennek köszönhetően a különbség 36-26-nál a tíz pontot is elérte. A következőkben a magyar válogatott csapatkapitánya, Dubei Debóra próbált meg szépíteni a Győr oldalán, majd végül Ellenberg szállt be egy újabb hárompontossal, ezzel pedig 38-30-ra változott az állás. Ekkor soproni időkérés szakította meg a játékot. A félidő hátralévő idejében ez a nyolc pontos különbség viszont már csupán csak egy pontot változott, méghozzá a Sopron javára. A csapatok végül 42-33-ről fordulhattak, s húsz perc elteltével a mezőnyt továbbra is Aaryn Ellenberg vezette 18 dobott ponttal, akit pedig Jelena Brooks követett soproni oldalról 12 egységgel. A nagyszünet után a Sopron a második félidőt egy 7-2-es rohammal indította, mellyel tovább nyílt az olló. A játék egy pillanatra pedig átment rohanásba, a Győr ugyanis kétségbeesetten próbált pontot szerezni, mígnem 49-37-nél Dombai Réka talált be. Felcsillant a reménysugár, Cziczás Lászlóéknak azonban továbbra is védekezésben voltak nagyobb problémái, egyszerűen nem tudták megállítani a címvédő kemény támadásait. Ekkor azonban ténylegesen fordult a kocka, s egy magabiztosabb vendég szakasz vette kezdetét, amit végül 51-44-nél Gáspár Dávid időkérése tudott csak félbeszakítani. A következő percekben is maradt a Győr tíz pont alatt, a harmadik negyed végén kilenc pont választotta el a feleket.

A mérkőzés záró szakasza 57-46-ról kezdődött, méghozzá Dubei Debóra találatával, mely újabb két pontot faragott a Győr hátrányából, Jelena Brooks 2+1-es akciója után azonban ismét tíz pont fölé nőtt a különbség. Ekkor már a pontszerzés tulajdonképpen Aaryn Ellenberg és Jelena Brooks között váltakozott, akik kérdés nélkül csapataik vezérei voltak. A képzeletbeli párbajt azonban Brooks vezette, együttese ugyanis 64-50-nél már 14 pontos előnynél járt. A Győr azonban ezúttal is foggal-körömmel küzdött, 66-54-nél pedig épp Sabina Oroszová szerzett kosarat, miután Gáspár Dávid kért időt. Ekkor még bő hat perc volt hátra a találkozóból. A játék győri támadással folytatódhatott, melyet végül Ellenberg fejezett be büntetőkkel, s ezzel ismét tíz ponton állt a különbség, ami pedig a továbbiakban állandósulni látszódott. 69-59-nél újabb időkérés szakította meg a mérkőzést, ezúttal a Győr oldaláról. Visszatérve hasonló ritmusban folytatódott a mérkőzés. Bár a vendégek is megszerezték a maguk pontjait, a címvédő gyönyörűen tartotta magát, s az utolsó percekben már nem is lehetett kérdéses a győzelme. Az utolsó pillanatokban még a Győr hajrázott egyet, Ruff-Nagy Dóra összesen 5 pontot szerzett csapatának, ám a 80-68-as végeredményt végül Yvonne Turner közeli találata alakította ki. A győzelmet így tehát a Sopron szerezte meg, Gáspár Dávidék ezzel pedig 1-0-ra vezetik az egyik fél második sikeréig tartó döntő-párharcot. Folytatás kedden következik Győrben.

 

SOPRON BASKET - SERCO UNI GYŐR 80-68 (24-15, 18-18, 15-12, 23-22)
TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, döntő, 1. mérkőzés
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Földházi Tamás Péter, Varga-Záray Katalin (Dernei Gábor)

Sopron Basket: Czukor 7/3, Fegyverney 7/3, Magbegor 19, Turner 8, Brooks 25. Csere: Sitku -, Kunek 8/3, Stankovic 4, Varga -, Böröndy 2.

SERCO UNI Győr: Ellenberg 28/6, Dombai 5/3, Török -, Williams 2, Dubei 7. Csere: Ruff-Nagy 10/6, Rozmán -, Oroszová 13/3, Varga 3/3, Baffy , Weninger -.

 

A bronzcsata első mérkőzésén a DVTK HUN-Therm 64-60-ra múlta felül az Atomerőmű KSC Szekszárdot. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban ezzel 1-0-s előnyre tett szert a DVTK. Folytatás szerdán Szekszárdon.

A találkozó elején a KSC ragadta magához a kezdeményezést. Nikola Dudasova és Studer Ági találataival másfél perc alatt 7-2-es előnyre tettek szert a szekszárdiak. A DVTK Arella Guirantes büntetőiből volt eredményes. A folytatásban a DVTK-tól Kányási Veronika, a vendégektől Mányoky Réka is megvillant. Az első szakasz feléhez 11-6-os állásról érkezett a találkozó. A folytatásban is a Szekszárd akarata érvényesült. Cyesha Goree szintén megszerezte első pontjait, így 17-6-nál már Völgyi Péter időkérése állította meg a játékot. A DVTK kosárscsendjét Arella Guirantes és Bernáth Réka törte meg. Eközben a szekszárdiaktól Sydney Wallace és Sara Krnjic talált be, így 10 pont környékén látszott beállni a találkozó. Az első szakasz végén 23-12 állt az eredményjelzőn. A második negyedet Arella Guirantes duplája vezette fel, de erre Sara Krnjic azonnal válaszolt. Nem sokkal később Mányoky Réka növelte a különbséget, 27-14-nél már 13 pont választotta el a feleket.

A DVTK Aho Tyra és Aho Nina tripláival igyekezett új lendületet venni, egészen 28-20-ra szépített a házigazda. Cyesha Goree és Sara Krnjic révén azonban tartotta a lélektani 10 pont környéki előnyét a KSC. Az utolsó öt percbe 33-22-ről fordultak a felek. Arella Guirantes triplájával került közelebb a DVTK, majd 33-25-nél hosszú percekre befagyott az eredmény. A hajrában az egyik oldalon Sydney Wallace és Nikola Dudasoca, a másikon Bernáth Réka szakította meg a pont nélküli időszakot. 37-28 után a félidőig 20 egységig jutó Arella Guirantes vette át a főszerepet. Két büntetője és egy triplája zárta a félidőt, amivel 37-33-ra hozta fel csapatát. Ezzel szorossá téve egy addig alapvetően 10 pont környéki találkozót. A félidei statisztikán azt láthattuk, hogy a DVTK 30 mezőnykísérletéből 10-et értékesített, a Szekszárd 32-ből 12-t. A harmadik negyed Milica Jovanovic és Cyesha Goree kosárváltásával indult. Goree ezt követően még kétszer is betalált, a 14. pontját szerezte, amikor 43-35-re újra ellépett a Szekszárd.

A DVTK 45-37 után Kányási Veronika hárompontosával kezdte újabb felzárkózását, amit Arella Guirantes négy pontja követett. 47-44-nél már csak 3 egység választotta el a csapatokat. A harmadik negyed hajrája rendkívül töredezett volt: vitatott szituációkkal, sportszerűtlen faulttal, büntetőkkel. A DVTK 50-48-ra visszakapaszkodott. A játékrészt azonban Studer Ági villanásai zárták, amivel 54-48-ra elszakadt a Szekszárd. A záró szakaszt Kányási Veronika remeklése vezette fel, így 35 másodperc alatt 54-53-ra felzárkózott a DVTK. Ezt követően két percre befagyott az eredmény. Ismét Kányási villant meg és az újabb triplájával 56-54-nél már 8-0-ban volt a házigazda. Közel négy percre nyúlt a Szekszárd kosárcsendje. Ezt Sara Krnjics törte meg. Érdekes volt figyelni, hogy 56-56 után ki tud új lendületet venni. Ez végül a DVTK-nak sikerült Arella Guirantes révén. A 30. pontját is megszerezte ekkor a klasszis légiós. 61-56-nál Zseljko Djokics időt kért. A hajrában Sara Krnjics 2+1-es helyzete még nyílttá tette a csatát. A Szekszárd hat pontot ért el a záró szakaszban és mindegyik Krnjics nevéhez fűződött. A büntetőjével az utolsó két percbe 61-60-ról érkezett a mérkőzés. Mindkét csapat előtt nyílt lehetőség, de a KSC már nem talált be. Darcee Garbin triplája alakította ki a végeredményt.

DVTK-Hun-Therm - Atomerőmű KSC Szekszárd 64-60 (12-23, 21-14, 15-17, 16-6)

TIPPMIX NŐI NB I. A - 3. helyért, 1. mérkőzés
Miskolc, DVTK Aréna
Tőzsér Dénes Kelemen, Nyilas István, Rózsavölgyi Alexandra (dr. Gincsai János Péter)

DVTK-Hun-Therm: Kányási 14/9, Aho N. 3/3, Garbin 3/3, Guirantes 30/9, Jovanovic 2. Csere: Aho T. 3/3, Kiss 2, Bernáth 7/3.

Atomerőmű KSC Szekszárd : Studer 11/3, Mányoky 4, Goree 16, Wallace 8, Dudasova 4. Csere: Miklós, Krnjic 14, Boros, Szücs.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a DVTK HUN-Therm javára.

7. helyért, 1. mérkőzés
 

A 7. helyért kiírt párharc első felvonásán a Vasas Akadémia 77-62-re legyőzte az E.ON ELTE-BEAC gárdáját és ezzel 1-0-s előnyre tett szert. Az egyik fél második sikeréig tartó párharc szerdán Pasaréten folytatódik.

Tóth Franka és Angyal Barbara találataival a BEAC került lépéselőnybe. Madár Eszter szerezte a vendégek első pontját. Azóta már tudjuk, hogy ez egy 14-0-s futást vezetett fel, amivel 14-4-re elszakadt a Vasas. Kovács Andrea időt is kért. A Vasas nagy futásának az első szakaszban 8 pontot szerző Tóth Orsi volt a motorja. Időkérést követően Ana Vojtulek két találata törte meg a BEAC kosárcsendjét, de összességében stabilan őrizte 8-10 pontos vezetését a Vasas. Az első szakaszt Nadija Smailbegovic és Morgan Green egy-egy büntetője zárta, amivel 19-11-re módosult az eredmény. A második etap elején Nadija Smailbegovic és Schaquilla Nunn növelte a Vasas előnyét. Erre hazai részről Koch Dóra büntetője és Tóth Franka újabb villanása érkezett válaszul. Érdemben nem változott a játék képe az első negyedhez képest. A jól lepattanózó és mezőnyből pontosabban célzó Vasas stabilan őrizte vezetését.

A félidő utolsó öt percébe Milos Pavlovic időkérése után 27-18-ról érkeztünk. A magabiztos vezetés ellenére kért időt a Vasas mestere. Bár tartották a tanítványai az előnyt, de ekkor már minden találatukra érkezett hazai válasz. Sőt, pontosabbnak is bizonyult a BEAC támadásban. Tóth Franka és Ana Vojtulek 27-22-re hozta vissza a házigazdát. Innen újra megugrott 32-24-re a Vasas. Ekkor azonban a Tóth, Vojtulek duó ismét betalált. Ketten együtt a félidőig 25 pontot szereztek. A legkisebb különbséget 33-31-nél regisztrálhattuk. A félidőt Schaquilla Nunn és Madár Eszter zárta le, így 20 perc után végül mégis nagyobb különbséggel, 37-31-re ment a Vasas. A harmadik negyed elején is folytatódott Tóth Franka remeklése. Már a 16. pontját ért el, amikor 37-36-ra felhozta csapatát. Volt labdája a fordításhoz a BEAC-nak, de ezzel ekkor nem tudott élni. Katrina Pardee hármasával 40-36-ra elszakadt a Vasas. Pardee és Tóth dobópárbaját hozták ezek a percek. A BEAC játékosa két duplából, a Vasasé triplából volt eredményes, így 43-40-nél továbbra is teljesen nyílt volt a csata.

 

A BEAC előtt Ana Vojtulek duplája után 43-42-nél ismét nyílt esély, hogy akár fordítson is. Katrina Pardee azonban a harmadik tripláját szerezte ebben a negyedben, majd Salamon Zsófia büntetői szépen lassan újra hatpontos előnyhöz juttatták a vendégeket. Fordulatokban nem volt hiány, hiszen Morgan Green öt pontja és Ana Vojtulek újabb villanása 49-48-nál elhozta a vezetést a BEAC-nak. A harmadik etap vége fej-fej melletti küzdelmet hozott, mely során Nadija Smailbegovic és Budácsik Dorka révén 54-51-nél ismét a Vasas került lépéselőnybe. Ez megalapozta a folytatást. Új lendületet kapott a Vasas és Schaquilla Nunn két találatával a záró szakasz kezdetén már tartotta vezetését. Morgan Green triplája hozta vissza a hazai reményeket. A következő négy percben azonban nem talált be a BEAC és ez idő alatt 68-54-re lépett el a Vasas, eldöntve a találkozót. Ez egy 18-4-es futás volt, melyből öt játékos vette ki a részét a Vasasnál. Egyértelműen a vendégek csapatteljesítményét dicséri ez a periódus. Az utolsó öt percben 70-58 után még volt labdája a BEAC-nak, hogy 10 pont alá kerüljön, de ezzel nem tudott élni. A 77-62-es végeredményt Nadija Smailbegovic büntetői és Tóth Franka duplája alakította ki.

E.ON ELTE BEAC - Vasas Akadémia 62-77 (11-19, 20-18, 20-17, 11-23)

TIPPMIX NŐI NB I. A - 7. helyért, 1. mérkőzés
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Nepp László Oszkár, Gruber Nikolett Lilla, Földi László Tibor (Sarkadi-Nagy Ágnes)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 6, Vojtulek 18, Milkovics, Green 9/3, Tóth 24. Csere: Koch 1, Katona 2, Zsámár, Orosz, Radócz.

Vasas Akadémia: Nunn 18, Szerencsés 5, Tóth 11, Pardee 16/9, Madár E. 10/3. Csere: Budácsik 2, Láng-Miticzky 4, Smailbegovic 7, Gelei, Salamon 2, Madár K. 2.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a Vasas Akadémia javára.

Play-out, 4. forduló

Az alsóházi rájátszás 4. fordulójában a Ludovika-Csata 86-78-ra legyőzte a PINKK Pécsi 424 együttesét.

A hazai együttes egy 9-2-es hajrával indította a mérkőzést, melyből hat pontot Kovás Kitti szerzett. Az egyetlen kosarat ekkor Barnai Judit szerezte a Csata oldalán, ezután viszont következett Toman Dóra triplája, mellyel a vendégek újabb három pontot tudtak lefaragni hátrányukból. A pontszerzést ezután Árvai Noémi folytatta a pécsi gárdából, aki pedig büntetőkből volt sikeres. A következő percekben szintén a büntetők játszották a főszerepet, mígnem a sorozatot Horváth Bernadett törte meg egy újabb távolival. Ekkor 13-11-et regisztrálhattunk továbbra is a PINKK javára. Ez a két pontos differencia a folytatásban is megmaradt, míg a Csata 15-15-nél egyenlített. A vezetést azonban nem tudták átvenni Tursics Krisztián lányai, Borbás Panni volt ugyanis sikeres, mellyel ismét a PINKK felé billent a mérleg. Ekkor vendég időkérés következett. Visszatérve pedig már rendezte is sorait a kék-fehér együttes, megfordította a találkozót, s végül két pontos előnyre tett szert. A PINKK azonban továbbra sem hagyta magát. Fej-fej mellett haladtak a résztvevők, így tehát a negyed végére sem alakult ki két pontnál nagyobb különbség. A második felvonás 26-28-ról folytatódhatott.

A következő tíz percet Jáhni Zsófia kosara vezette fel, mely összesítve egy 8-2-es vendég szakasz első találata volt. Kovács Dénes még 28-35-nél kért időt csapatának, majd a játék Szabó Fanni büntetőjével folytatódott, akit még a rövid taktikai szünet előtt faultoltak dobás közben. Ezzel a találattal már nyolc pont volt a vendégek előnye. Tursics Krisztián tanítványai azonban egy pillanatra sem lassítottak. Következőnek ismét Szabó Fanni, majd Toman Dóra volt sikeres, ezzel pedig tíz pont fölé nőtt a felek közti különbség (28-40). Ez a differencia a következő percekben pedig állandósulni látszódott, mígnem a vendégek magasabb fokozatba nem kapcsoltak, s ismét elkezdték gyártani a pontokat. Három további találat után újabb hazai időkérés következett, ekkor pedig már 31-44-et regisztrálhattunk. Az időkérés ezúttal pedig jót tett Kovács Dénes együttesének, a pályára visszatérve ugyanis egy sokkal agresszívabb PINKK-et láthattunk. A játékosok foggal-körömmel küzdöttek minden egyes labdáért, ez pedig az eredmény alakulásán is meglátszódott, a különbség ugyanis újból tíz pontra csökkent. A Csata a félidő hajrájában viszont megintcsak meglépett, így a felek végül 36-51-ről fordulhattak. A mezőny legeredményesebb játékosa húsz perc elteltével Kovács Kitti volt 14 dobott ponttal.

Pontszerzés szempontjából a második félidő igencsak kiélezetten folytatódott. Az első találatot Vincze Nikolett szerezte távolról, amire Gyöngyösi Jankától érkezett a válasz. Ezután Barnai Judit és Tenyér Zsófia váltottak kosarakat, Barnai újabb kosara után pedig már 15 ponton volt a Csata előnye. Ekkor váltott ritmust a hazai együttes, mely 48-58-nál újból 10 pontra zárkózott fel. A Costa azonban még csírájában elfojtotta a PINKK próbálkozásait. Előszőr Szabó Fanni, majd Czank Tímea, végül pedig Jáhni Zsófia találtak be, ami viszont már időkérésre kényszerítette a hazai együttes vezetőedzőjét. A játék 48-64-ről folytatódhatott, méghozzá pécsi pontokkal, egy 11-3-as szakasz után pedig 59-67-et regisztrálhattunk, a PINKK tehát ismét tíz pont alá férkőzött. A negyed hajrájában már csak a vendégek szereztek pontokat. A mérkőzés záró szakasz 59-69-ről indult, méghozzá egy bravúros pécsi hajrával, melynek köszönhetően 5 pontra csökkent a felek közti különbség. 68-73-nál tehát Tursics Krisztián kért időt csapatának. A szünet azonban nem zavarta meg a hazai együttes koncentrációját, mely a pályára visszatérve egy újabb kosárral folytatta a játékot. A válasz ezúttal viszont Toman Rékától érkezett, aki a sarokból volt sikeres, távolról. Ezt követően a Csata egészen a találkozó végéig magabiztosan tartotta kialakított előnyét, mígnem a hajrában ismét Kovács Dénes együttese kerekedett felül. 78-82-nél márcsak négy pont választotta el a feleket. Az utolsó másodpercekben még Czank Tímea, Jáhni Zsófia és Horváth Bernadett szerzett pontokat büntetőkből, ezzel pedig kialakult a 78-86-os végeredmény.

PINKK Pécsi 424 - Ludovika Csata 78-86 (26-28, 10-23, 23-18, 19-17)

TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Out, 4. mérkőzés
Pécs, PVSK NKA Csarnok
Horváth Alajos, Szalai Zsolt, Csák Máté Károly (Németh Csaba János)

PINKK Pécsi 424: Árvai 4, Szűcs 4, Kovács 17, Vincze 23/15, Tenyér 17. Csere: Horváth 6/3, Schmidt -, Pucz -, Borbás 7, Bojtár -.

Ludovika Csata: Horváth 7/6, Gyöngyösi 10, Toman D. 5/3, Barnai 7, Gábor 3. Csere: Jáhni 19/6, Toman R. 7/3, Czank 14/3, Boros 6/6, Szabó 8/3.

Vármegyei szövetségek