Férfi egyetemi bajnokság: Nagy csaták várhatók a keresztjátékban
13
Apr
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Nagy csaták várhatók a keresztjátékban
2023. április 13.  |  10:01
Befejeződtek a csoportmérkőzések a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A férfi mezőnyben roppant izgalmas keresztjáték várható a négyes döntőbe jutásért, amint azt a már lejátszott egyetlen mérkőzés (BME-MAFC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 76-79) is mutatta.
 
A keleti csoportban a DEAC és a Miskolci Egyetem csapatai nagy fölénnyel végeztek az első két helyen: a többi riválist oda-vissza verték, egymás ellen 1-1-gyel végeztek, és az egymás elleni összevetésben a debreceniek voltak a jobbak, így ők nyerték a csoportot. A harmadik helyért hasonló jellegű párharc zajlott a BME-MAFC és az ELTE BEAC csapatai között. Mindkét gárda 9-5-tel zárt, az összevetésben a "műszaki alakulat" bizonyult jobbnak, így a BME-MAFC lett a harmadik, az ELTE BEAC pedig a negyedik.
 
Nyugaton végig nagyon kiélezett volt a csoportelsőségért vívott harc. Ebben a csoportban "összekerült" a két tavalyi döntős, a Közgáz és a címvédő TFSE. Bár a két fővárosi gárda mindkét összecsapásán TF-siker született, a mosonmagyaróváriak oda-vissza simán verték a címvédőt, ugyanakkor a Közgáz két drámai összecsapáson a Mosonmagyaróvárt múlta fölül. A címvédő TF ráadásul Szombathelyen, valamint odahaza, hosszabbítás után a többek között ennek a bravúrnak is köszönhetően a negyedik helyre befutó PEAC-tól is kikapott. Így végül a Közgáz nyerte a csoportot a mosoniak előtt, a SzoESE pedig, amely - egyébként a TF-hez hasonlóan - a legerősebb összetételében talán nem is tudott felállni, idén nem lesz ott a keresztjátékban.
 
A négyes döntőbe jutás szempontjából a legkiélezettebbnek a TF-Miskolc párharc tűnik, a tavalyi nagydöntő arany és bronzérmese közül az egyik idén nem lesz ott a sorozat végjátékában. A BME-MAFC - Mosonmagyaróvár párharc első ütközete is szoros volt, s bár az óváriak idegenben 3 ponttal nyerni tudtak, a visszavágó is izgalmasnak ígérkezik. Látva a PTE-PEAC alapszakasz végén mutatott "szárnyalását", a keleti csoport győztese, a DEAC sem mehet biztosra a pécsi gárda ellen. A Közgáz - ELTE BEAC párharc esélyese ugyan a nyugati csoportelső, a tavalyi kiírás ezüstérmese, a Közgáz, ám ha ellenfele a legerősebb keretével összeáll, mivel nyomás nélkül kosarazhat, szerezhet kellemetlen perceket a közgázos legénységnek.
 
 
Negyeddöntők
 
PTE-PEAC - DEAC 
TFSE - Miskolci Egyetem
BME-MAFC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr
ELTE BEAC - Közgáz SC és DSK
 
A 9. helyért
 
Debreceni Medikus SE - Szombathelyi Egyetemi SE
 
A 11. helyért
 
Nyíregyházi ESE - SMAFC
 
A 13. helyért
 
Óbudai Egyetem Kandó SC - Semmelweis Egyetem
 
A 15. helyért
 
Ludovika SE - Eszterházy SC
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek