Tippmix Férfi NB I: Mindenki megőrizte pályaelőnyét a negyeddöntők első meccsein
12
Apr
2023
Tippmix Férfi NB I: Mindenki megőrizte pályaelőnyét a negyeddöntők első meccsein
2023. április 12.  |  21:34
Negyeddöntők
 
Gyakorlatilag végig vezetve verte a Körmendet a Szolnok
 
Szolnokon kezdte meg a rájátszást a házigazda Olajbányász és az Egis Körmend.
 
Omenaka közelijével indult a meccs, majd még az első percben Mitchell is betalált. Hamar felvette a ritmust az Olaj is, Durham távolijával és Williamson kettesével már a fordítás is sikerült, majd Lukács folytatta a pontgyártást (11-6). Mitchell triplájával, aztán egy jó büntetőjével egy pontra jött vissza a Körmend. Szubotics büntetőivel távolodott a Szolnok, majd Pongó jelentkezett egy triplával. Hétpontos hazai vezetéssel vágtak neki a felek a negyed utolsó két percének – ami tovább nőtt, köszönhetően például Lukács hármasának (28-17). Kilenc pont meg is maradt a hazai fórból a tizedik perc végére (30-21).
 
Ott folytatta a Szolnok a második negyedet, ahol az elsőt abbahagyta: 70 másodperc alatt duplázta meg előnyét (39-21). Ferencz triplája közel négy perc után törte meg a vendégek pontcsendjét és a Szolnok 10-0-s futását. Adams két zsákolása következett, most a Szolnok ragadt be (40-28). Williamson és Durham büntetői a gyűrűben kötöttek ki, de Doktor két akciógólja után így is időt kért a hazai stáb (44-32). Ferencz újabb triplája tízen belülre hozta a vendégeket, Pongó azonban – szintén egy távolival – visszaállította az iménti különbséget. Kettő egységet faragott a Körmend az utolsó perc nyitányáig, majd 49-40-ig jött vissza, azonban a második negyedet Szubotics triplája zárta, így maradt a közte 12 pont (52-40).
 
Durázi és Barnes volt elemében a második félidő elején, majd Durham vállalt el egy hármast, pontosan (58-44). Williamson találatával 16-ra, majd a megítélt és bedobott büntetővel 17-re nőtt a különbség, ami Chambers és Williamson pontváltása után is megmaradt – vendég időkérés következett (65-48). Chambers állt bele egy triplába, majd Mitchell is ugyanezt tette, Durázi zsákolása után pedig már a hazai kispad érezte szükségesnek az időkérést (65-56). Barnes hármasa jött, Chambers egy közelivel felelt rá, majd ismét Mitchell pontjai követték a csapattárs találatát, de Gavin elrontotta a körmendiek örömét egy hármassal (71-60). Az utolsó két percben tartották a különbséget a felek, de Durham közelije zárta a negyedet, így 75-62-re vezettek a hazaiak.
 
Adams egyetlen büntetője talált célba a negyedik negyed első három percében, aztán Mitchell és Williamson kosarai kezdték felrázni a csapatokat. Rudner tripláját Chambers távolija követte – nem tudott tízen belülre jönni a Körmend (80-70). Több elrontott támadást láthatott a publikum, de voltak pontos befejezések is: ilyen volt Rudner újabb hármasa, amivel ismét 16-tal vezettek a hazaiak (89-73). Ekkor fordultak az utolsó két percre a felek, amely hiába hozott kizárólag körmendi pontokat, a Szolnok győzelme már nem forgott veszélyben: 89-76-ra nyertek a hazaiak.
 
A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Szolnoknak.
 
Szolnoki Olajbányász – Egis Körmend 89-76 (30-21, 22-19, 23-22, 14-14)
 
Negyeddöntő, 1. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Ádám József, Pozsonyi László (dr. Gincsai János Péter)
 
Szolnok: Durham 12/6, Lukács N. 8/3, Barnes 12/3, Szubotics 12/3, Williamson 15. Csere: Pongó 12/6, Gavin 10/6, Rudner 6/6, Révész A. 2, Vincze R. -, Sebők -.
 
Körmend: Chambers 20/6, Mitchell 19/6, Ferencz 8/6, Durázi 7, Omenaka 8. Csere: Adams 10, Doktor P. 4, Cakarun -, Edwards -, Takács K. -.
 
 
 
Megizzadt, de hozta az elsőt az Alba
 
Pongó hárompontosával vette kezdetét a mérkőzés, amire Karahodzsics válaszolt egy duplával. 7-7-ig egál volt a találkozó, majd Kucsera második hármasával 10-7-re átvette a vezetést a Kecskemét. Ezt követően beindult a vendégek triplagyára, Townes és Dramicsanin is távolról volt eredményes, miközben hazai részről csak egy Pongó közeli ért célba. Dramicsanin és Kucsera újabb triplái után már 14-22 állt az eredményjelzőn. Fél perccel a negyed vége előtt 12 ponttal vezettek a vendégek, ám DeCosey triplája még célba ért (20-29).
 
Ott folytatta a Kecskemét, ahol abbahagyta: Townes köszönt be rögtön egy hármassal. Somogyi és Diong dupláival zárkózott az Alba. Továbbra is a vendégeknél volt a vezetés, a 15. percben Philmore zsákolása után sikerült két pontra megközelíteniük a hazaiaknak a vendégeket. 34-36-ról azonban újfent a Forray-legénység tudott elmozdulni. DeCosey pontjainak köszönhetően 39-40-nél újra rendkívül szoros volt a találkozó. Diong révén az egyenlítés is összejött, de a félidőt Kucsera és Fazekas kosarai zárták (40-44).
 
A harmadik negyedre aztán egy egészen más sebességgel játszó Alba jött vissza a parkettre, aminek köszönhetően állva hagyták a Kecskemétet. Egy perc alatt Ford hármasa után egyenlítettek, majd Somogyi büntetőit követően már a vezetés is náluk volt. Kucsera ihletett formában kosarazott, újabb triplájával még visszajött egy pontra csapata, ám Somogyi, majd Vojvoda és Ford pontjaival egyre jobban távolodtak a hazaiak. A kecskemétiek elrontották támadásaikat, az Alba pedig ezt kihasználva 15 pontos előnyt épített ki a záró tíz perc előtt (71-56).
 
Hiába a nagy különbség, a Kecskemét nem adta fel és még tudott némi izgalmat hozni az utolsó etapba. Egy perc sem kellett, Townes és Kucsera révén újra lőtávolságon belül voltak. Felváltva estek a kosarak, így tíz pont körül állandósult a különbség. Két és fél perccel a vége előtt azonban Wittmann hármasa után már csak hat pont volt a differencia. Somogyi és Pongó pontjai nagyon kellettek az Albának, így hiába jöttek vissza öt pontra a vendégek egy perccel a vége előtt, már nagy bravúr kellett volna a fordításhoz. Végül ez nem is jött össze, az Alba a papírformának megfelelően hozta a párharc első találkozóját (89-82).
 
Arconic-Alba Fehérvár - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 89-82 (20-29, 20-15, 31-12, 18-26)
 
Rájátszás, 1. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Goda László, Nyilas István (Dernei Gábor)
 
Alba: Pongó Ma. 13/3, Somogyi 10, DeCosey 10/6, Ford 12/9, Philmore 18. Csere: Vojvoda 17, Mbacke Diong 9, Takács Mi. -.
 
Kecskemét: Townes 17/6, Kucsera 26/21, Klobucar 12/6, Fazekas M. 2, Karahodzsics 5. Csere: Wittmann 8/6, Kiss D. -, Tóth B. 2, Ivkovics -.
 
 
 
Nem forgott veszélyben a Falco pályaelőnye a DEAC ellen
 
Gáspár kosarával indult a mérkőzés, Pot egyenlített, Tiby pedig bedobott két büntetőt. Tóth elzárása után Mócsán dobott be egy tempót Pot felett, a DEAC alig több, mint két perc után 3 csapatfaultot ütött be, Kovács Benedek nem hibázott a vonalról. Govens bejátszásából Tóth dobott ziccert, Keller talált be messziről, pechére rálépett a vonalra, Brown ziccerére Drenovac válaszolt (10-8). Pottal szemben Govens szabálytalankodott, a Falco irányítója egy pontot azonban a vonalon hagyott, Brown viszont. Govens köszönt be kintről, Keller használt ki szépen egy 2-2-t, Drenovac pedig egy hazai védelmi kihagyást. A szokásosan padról érkező Perl megszerezte első pontjait, Tiby dolgozott meg szépen a festékből. Drenovac is dobott egy hármast, Barac kettőből csak egy büntetőt dobott be, de így jobban járt mert összeszedte a lepattanót és feltett egy horgot (22-16). Neuwirth a sarokból szórt triplát, a negyedet Tiby dudaszós tempója zárta. 24-19
 
A játék Drenovac pöcijével folytatódott, Perl 2+1-et mutatott be, a DEAC játékosa Tibyt dobta át messziről, sőt Cowels szabálytalansága után két büntetőt is értékesített. Scott kosarával átvették a vezetést a vendégek, ezt Barac orvosolta egy tempóval. Keller kettőből kettővel végzett a vonalról, Scott villant ismét, Cowels szerezte a hazaiak első hármasát, Polyák azonnal válaszolt (34-33). Scott dobott be két büntetőt, a DEAC már a negyed fele előtt elérte az öt csapatfaultot, Pot 50%-kal dolgozott a megítélt szabaddobásokból, ahogy Neuwirth is. Perl zsákolt nagyot, aztán kintről is betalált, Andjelko Madics így kikérte a mérkőzés első időkérését (40-36). A hazaiak kedvencét nem zavarta meg a játékmegszakítás és még két pontot mellé tett, ezt a sorozatot Polyák szakította meg egy büntetővel. Tiby növelte hét pontra a differenciát, Perl pedig 9-re, Polyák ezúttal már nem rontotta el büntetőit, ahogy Pot sem. Keller szép megoldása utána  mérkőzés folyamán először több, mint 10 pont választotta el a két csapatot, nem meglepő módon a Debrecen időt kért (50-39). Az utolsó másfél percet 3-2-re nyerte a Falco, így a friss kupagyőztes 12 pontos előnnyel ment a nagyszünetre. 53-41
 
Tiby használt ki egy elzárást és tett fel könnyen ziccert, Tóth eladott labdája után Cowels növelte tovább az előnyt, Pot megverte Govenst egy az egyben, így Andjelko Mandics alig több, mint egy perc után már magához hívta az övéit. Tóth szerezte a DEAC első pontjait a második félidőben, védekezésben azonban továbbra sem tudtak javulni. Drenovac dobott szép középtávolit, Govens pedig kintről talált be, Milos Konakov így a mérkőzés folyamán először időt kért (61-48). Keller dobott be kettőből egy büntetőt, Pot süllyesztett el egy hármast, Tóth viszont egy dobást elrontott a vonalról. A negyed közepén mindkét csapat támadójátéka akadozott, nyilván ez a hazaiakat zavarta kevésbé. Perl három pontjával és Barac egy büntetőjével már 20 volt közte, a DEAC jegét Taylor törte meg, Pelr rontása után Mócsán dobott ziccert, Drenovac csökkentette 15 pontra a differenciát. Barac dobott szép középtávolit, Perl két büntetőt, Brown pedig egy nagy hármast, Scott válaszolt. 76-57
 
Egy szép játék után Mócsán passzát Taylor váltotta pontokra, Krivacevic szerezte meg első pontjait egy lerohanás után, majd ismét a vendégek amerikai centere szerzett két pontot. Pot emelt be egy középtávolit, Krivacevic egy bedobott büntetőjével megint 20 pont volt a különbség. Scott dobott egy tempót, majd ziccerére Pot válaszolt. Az utolsó 4 és fél percre már nem maradt izgalom, mindkét csapat megkezdte a rotálást, a friss kupagyőztes és címvédő Szombathely magabiztos győzelemmel őrizte meg pályaelőnyét és szerezte meg a párharcban a vezetést. 87-67
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - DEAC 87-67 (24-19, 29-22, 23-17, 11-10)
 
Rájátszás, 1. forduló, 1. mérkőzés.
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás Ferenc, Kovács Nimród János (Téczely Tamás)
 
Szombathely: Pot 20/6, Kovács 2, Brown 7/3, Tiby 10, Keller 9. Csere: Perl 19/3, Barac 10, Cowels 7/3, Krivacevic 3, Sövegjártó -, Takács Zs. -, Horváth -.
 
Debrecen: Govens 6/6, Mócsán 4, Gáspár 2, Drenovac 18/6, Tóth Á. 7. Csere: Garamvölgyi -, Scott 13/3, Taylor 5, Polyák 6/3, Neuwirth. 4/3, Kenéz 2.
 
 
 
Hosszabbítás után: a Zalaegerszegnél van az előny
 
A ZTE KK  egy hetet készülhetett a rájátszás nyitányára, hiszen  múlt szerdán játszotta le utolsó mérkőzését, akkor is a kupában, de nem jutott be a Magyar Kupa négyes fináléjába. Nem úgy a Sopron, amely a hétvégén ezüstérmet szerzett és két mérkőzéssel több volt így a vendégkosarasok lábában...
 
Az, hogy mindez mennyit számít majd, nos, erre a szerdai találkozó adhatott választ.  Mindenesetre 6-0-val kezdeni nem volt rossz nyitány, de aztán „összeállt” a Sopron is. Sőt, 7-0-val válaszolt (6-7) jelezve: mindent komolyan gondol. Merthogy,  a soproniak ugyanúgy ott akarnak lenni az elődöntőben. Jókor jöttek a haza triplák (Polster, O’Reilly), hiszen ezekkel később tartani tudta előnyét a ZTE KK (22-15). A második negyed elején aztán tíz ponttal lépett el a hazai csapat (28-18), nagyjából ez a különbség tartósan meg is maradt. Valóban, frissebbnek tűnt a ZTE KK, amikor pedig Trice egymás után kétszer is  betalálta vonalon túlról, a hazai előny tovább nőtt (44-28). Az első félidőben egyértelműen uralta a játékot a pályaelőnyt élvező ZTE KK.
 
A ZTE KK volt, hogy „belehibázott” a támadásaiba, de a Sopron is, így érdemben nem változott a különbség (61-44), amikor Jordan Barnett két hármasával épp az előbbieket támasztotta alá... Betalált Valerio-Bodon is és tovatűnt a „kényelmes” előny is (63-54). Semmi nem volt lefutva, főleg úgy, hogy bőven volt még idő a mérkőzésből. Sőt, 70-65 is állt már az eredményjelzőn, s jöhetett a záró tíz perc. Barnett és White hármasa után 75-75 lett az állás, ami egyáltalán nem volt már vicc. Láthatóan el is bizonytalanodtak a hazaiak, teljesen új meccs kezdődött, ez nem is volt már kérdés. Feszült lett a hangulat úgy a pályán, mint a lelátón, és  ment bele a két csapat a hajrába. Minimális hazai vezetés mellett (92-90), de a Sopron „gyilkos” triplái  nem hagytak alább. 95-95-nél, fél percen belül Smith bedobta mindkét büntetőjét, de nem volt vége, újra egyenlített (97-97) a Sopron és következett a ráadás.
 
Ez a meccs nem úgy indult, hogy így végződjön, de mindegy, ez már az idegek harca volt. Smith és O’Reilly alakításai döntőnek bizonyultak, így az egerszegiek megnyerték a találkozót. Folytatás szombaton Sopronban a negyeddöntő második találkozóján.
 
Zalakerámia ZTE KK - Sopron KC 117-112 (24-16, 27-20, 21-31, 25-30, 20-15) h.u.
 
Rájátszás, 1. forduló, 1. mérkőzés.
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Mészáros Balázs dr., Györfy Rúben, Makrai Márton (Fekete László)
 
Zalakerámia ZTE KK: Trice 15/9, O’Reilly 34/18, Polster 6/6, Smith 22/3, Osztojics 16/3. Cserék: Simó -, Rakicevic 11/3, Keller I. 11/3, Zsiros 2, Németh -, Csuti -.
 
Sopron KC: Joseph 27/15, Jones 15/9, Valerio-Bodon 4, Barnett 24/12, Durham 10. Cserék: White 11, Molnár 10, Takács 11/9, Sitku -, Supola -.
 
 
 
Alsóház
 
Simán nyert az Oroszlány a Szeged ellen
 
Bognár hármasával kezdődött meg a találkozó, Ruják betörésével került fel pontokkal az eredményjelzőre az OSE. Szabadfi talált be távolról, Calloway húzta be Dimitrijevics passzát, Krestinin büntetőjével pedig már 9-0-ás futásban voltak a hazaiak. Balogh zsákolt, Krestinin dolgozott meg keményen két pontért a festékben, Calloway és Henry vezetésével pedig már 10 pont volt a differencia a két gárda között (15-5). Egy gyors 5-2-es futás után időt kért a Szeged, Carter egy duplával, Filipovic egy 2+1-es akcióval kozmetikázta az eredményt. A negyedet Illés triplája zárta, így kétszámjegyű különbségű előnnyel ment az első szünetre az Oroszlány. 23-12
 
Henry kosarára Bognár válaszolt, Barnjak szórt be egy nehéz hármast, sőt Bognár középtávolija után még egyet. Henry verte meg egy az egyben Robersont, a vendégeket továbbra is rutinos magasemberének pontjai tartották életben. Dorogi tört be szépen, így már kétszer annyi pontnál járt az OSE, mint ellenfele, Dimitrijevics tett a helyére két büntetőt, ahogy Barnjak is, amivel már 20 pontra nőtt a két csapat közti különbség (36-16). Illés közelije után Kerpel-Fronius szórt egy triplát, megtette ezt Polányi is, Washington pedig két büntetőt és egy hármast süllyesztett el, a hazaiak időt is kértek. Szabadfi kosarával törte meg rossz sorozatát az Oroszlány, Dimitrijevics szerzett gyors 4 pontot, Nicholson pedig tempót dobott. Krestinin dolgozott hibátlanul a vonalról, megint Nicholson felelt, a negyed legvégén pedig Washington dobott hatalmas triplát, de így is 13 pontos vezetéssel ment félidőre az OSE. 47-34
 
A harmadik negyed első két és félperce nem hozott érdemi változást, sőt egy ponttal még növelni is tudta előnyét Simon Petrov legénysége, sőt Dimitrijevics két büntetőjével már ismét 16 pont választotta el a feleket. A Szeged támadójátéka teljesen földbe állt ebben az időszakban, a negyed közepére már 20 pontos hátrányban voltak Nikola Lazics tanítványai (67-47).Bognár és Washington büntetőivel igyekeztek zárkózni, de Dimitrijevicsnek ismét volt erre válasza. Henry zsákolt, aztán egy könnyű ziccert is dobott, Washington tört be szépen két pontért, de így is megnyugtató különbséggel vezettek a vendéglátók a harmadik negyed után. 73-52
 
Ráadásul a záróetap első támadásából Barnjak dobott egy hármast, igaz Kerpel-Fronius azonnal visszadobta ezt. Nicholson egy pontot a vonalon hagyott, míg Dorogi pontosan célzott távolról, Filipovic tett vissza egy támadólepattanót. Henry két büntetőt dobott be, így 5 perccel a vége előtt még mindig 19 pont volt a differencia, Washington és Nicholson révén 14 pontra feljött a Szeged, de Calloway és Illés révén sikerült megfogni a vendégek utolsó feltámadási kísérletét is, így az OSE visszavágott az alapszakasz utolsó fordulójában elszenvedett vereségért és győzelemmel kezdte a Play-Outot. 89-76
 
MVM-OSE Lions - Naturtex-SZTE-Szedeák 89-76 (23-12, 24-22, 26-20, 16-22)
 
Alsóházi rájátszás, 1. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Játékvezetők: Tőzsér Dénes Kelemen, Lengyel Ádám József, Sörlei Attila (Schäffer Béla Róbert)
 
Oroszlány: Dimitrijevics 15/3, Ruják 2, Szabadfi 5/3, Calloway 22/12, Krestinin 9. Csere: Dorogi 5/3, Werner -, Mucza -, Barnjak 8/6, Illés 11/9, Carev -, Henry 7.
 
Szeged: Washington 24/9, Polányi 3/3, Nicholson 7, Bognár 15/3, Roberson -. Csere: Carter 14, Balogh S. 4, Kerpel-Fronius B. 8/6, Person -, Filipovics 7.
 
 
 
Nem adott esélyt a Honvédnak a Kaposvár
 
A Kometa Kaposvári KK vendége volt a Budapesti Honvéd SE a férfi élvonal alsóházi rájátszásának első fordulójában.
 
A Honvéd vette magához a vezetést, 0-4 majd 2-6 volt az állás, de Gabric duplája és triplája már a hazaiaknak ért előnyt (7-6). Gyors pontváltást követően ismét Gabric célzott pontosan, 11-8-ra módosítva az állást. Négy Honvéd-pont következett, azt viszont szintén négy hazai egység követte, amire időkérés volt a vendégek válasza (15-12). Mijovic büntetői célba értek, majd Krnjajski kettesére is a vonalról felelt a Honvéd légiósa (17-16). Szoros lett a negyed hajrája is, csak kettő ponttal tudtak vezetni a hazaiak (20-18).
 
Tanoh Dez révén fordított a Honvéd, de Krnjajski rögtön válaszolt, Hughes pedig kétszer is eredményes volt akcióból (26-21). Gabric és Mijovic egy-egy hármassal jelentkezett, a dobóversenybe aztán Krnjajski is beszállt (33-26). Gabric újabb távolijával már kétszámjegyű volt a különbség (39-28). Tanoh Dez pontjai is kellettek, hogy ismét tízen belül legyenek a vendégek, akik egészen mínusz hatig kapaszkodtak vissza (43-37). A félidő utolsó két és fél percében azonban már csak a Kaposvár dobott kosarat, amely így 49-37-es előnnyel mehetett pihenőre.
 
Gyors kosárváltást követően ismét Gabric villant kintről, átlépve ezzel a 20 dobott pontot. Egy rövidebb gólcsend után Brown és Parsons is betalált, így Mijovic hármasa csak mínusz tizenkettőre hozta vissza a vendégeket (58-46). Gabric ötödik hármasa is talált, Crawley azonban kintről válaszolt, majd Demeter kettese máris időkérésre késztette a vendéglátókat (63-53). A negyed hajrájában minimálisan még faragott hátrányából a Honvéd, azonban Brown egy hármassal gondoskodott róla, hogy visszaálljon a negyedet megelőző különbség: 69-57-ről jöhetett az utolsó tízperces etap.
 
Brown hármasával nőtt a különbség, Parson duplája után pedig már 17-tel is vezettek a hazaiak (74-57). Négy pontot ledolgoztak a vendégek, majd Sherman vezérletével előbb tizenkettő, majd kilenc pontra is vissza tudtak kapaszkodni (78-69). Gabric viszont gondoskodott róla, hogy visszaálljon a tíz pont feletti különbség – hat triplánál és 30 pontnál járt már a kaposvári légiós (84-69). Nőtt a különbség, a húszat is elérte, és már csak két perc volt vissza. A Kaposvár magabiztos játékkal rukkolt elő, így győzelemmel nyitotta az alsóházat: 95-72 a vége.
 
Kometa Kaposvári KK – Budapesti Honvéd Sportegyesület 95-72 (20-18, 29-19, 20-20, 26-15)
 
Alsóházi rájátszás, 1. forduló
Kaposvár, Kaposvári Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Kapusi Gábor, Földesi Ádám (Forrai Sámuel)
 
KKK: Brown 18/6, Puska B. -, Parsons 17, Gabric 30/18, Hughes 16/3. Csere: Krnjajski 9/3, Halmai 3, Hendlein 2, Paár -, Bogdán -.
 
Honvéd: Sherman 12/3, Tanoh Dez 14, Demeter 6, Crawley 13/3, Peringer 2. Csere: Mijovic 18/12, Hajdu 4, Reizinger 2, Kopácsi 1, Vámos -, Simon K. -.
 
 
 
Sima győzelemmel kezdett az Atomerőmű
 
Beragadt a Nyíregyháza az elején, 8-0-val indított az Atomerőmű. Bő három és fél percet követően megszületett a vendégek első kosara, ekkor Bazsó talált be távolról. Copes egy középtávolit is a helyére küldött, erre Eilingsfeld válaszolt egy hárompontossal. Egészen 13-12-ig zárkóztak a vendégek, de ezt követően Buckingham és Frank állította meg a nyíregyházi kezdeményezést egy-egy triplával. A negyed végére azonban így is összekapták magukat a Kék Cápák: Pipiras és Kass révén visszajöttek négy pontra (23-19).
 
Sok elrontott támadás jellemezte a játékot a második negyedben, ennek köszönhetően Kone közelije után 27-25 állt az eredményjelzőn. Mielőtt azonban egyenlíteni tudtak volna a vendégek, Edwin és Eilingsfeld kosaraival tartotta a távolságot az ASE. Hiába zárkózott fel újra négy pontra a Nyíregyháza, Buckingham hármasa lehűtötte a kedélyeket. Az utolsó percben Eilingsfeld volt aktív, így az első félidő végén nyolcpontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző (40-32).
 
Edwin és Pipiras kosárváltásával indult a második félidő, majd a litván erőcsatár távoliját követően feljött 42-39-re a Nyíregyháza. Később azonban, mint kiderült, ezzel el is lőtte minden puskaporát a vendég csapat. A paksiak amerikai kontingense egy 8-0-s rohanást intézett, ezzel pedig újra megnyugtató volt a hazaiak előnye. A különbség tíz pont felett állandósult, a vendégek játéka egyre kevésbé volt gördülékeny. Egy perccel a negyed vége előtt Taiwo talált be közelről, így 67-48-nál már a 20 pontos különbség sem volt távol. Végül ez nem jött össze, mert Kass kosara jelentette az utolsó találatot (67-50).
 
Ahogy arra számítani lehetett, a záró tíz perc már nem tartogatott meglepetéseket. Az utolsó percekben már mindkét oldalon lehetőséget biztosított mindkét vezetőedző a kevesebb szerephez jutó játékosainak is. A végén már csak a különbség volt kérdéses, amit Csizmadia büntetője állított be (89-72).
 
Atomerőmű SE - HÜBNER Nyíregyháza BS 89-72 (23-19, 17-13, 27-18, 22-22)
 
Alsóházi rájátszás, 1. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
Játékvezetők: Minár László Balázs, JAKAB László Imre, dr. Németh Patrik (Páli dr. Kálmán)
 
ASE: Edwin 10, Pajor -, Buckingham 17/6, Eilingsfeld 31/3, Atkinson 14. Csere: Taiwo 8, Csizmadia 1, Gulyás M. -, Karosi -, Kékesi -, Frank 3/3, Grubor 5/3.
 
Nyíregyháza: Perry 16, Kiss B. -, Bazsó 8/6, Pipiras 10/3, Koné 4. Csere: Kass 14/6, Bonifert -, Tóth G. 2, Vaskó -, Copes 13, Szobi 2, Fazekas 3/3.

Vármegyei szövetségek