Tippmix Női NB I: Egyenlített a PEAC 5-8. helyért zajló párharcban
08
Apr
2023
Tippmix Női NB I: Egyenlített a PEAC 5-8. helyért zajló párharcban
2023. április 8.  |  20:30

Az 5-8. helyért zajló rájátszás párharcban az NKA Universitas PEAC 84-66-os győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában és ezzel 1-1-re egyenlített. Az egyik fél második sikeréig tartó párharc tehát szerdán folytatódik Pécsett.
A mérkőzést Laczkó Sára hárompontosa indította, amivel a vendégek kerültek lépéselőnybe, majd érkezett is Papp Klaudia triplája, amivel egyenlíteni tudott a Vasas. A pontszerzés ezután pedig újabb három ponttal folytatódott. Nadija Smailbegovic közelről volt sikeres, őt viszont dobása közben faultolták is, amiért egyet dobhatott. Ezzel a 2+1-es akcióval 6-3-ra változott az állás. A Vasas azonban egy pillanatra sem lassított, s Salamon Zsófia távolijával már hat ponttal ment Pavlovic vezetőedző együttese. Ezután jócskán lelassult a kosárszerzés, mígnem középtávolról Sierra Calhoun talált be a pécsiek oldaláról. Ezt leszámítva a PEAC azonban továbbra sem igazán találta a ritmust. Védekezésben a legnagyobb fejfájást Papp Dia jelentett számukra, aki csakúgy cikázott a pályán. Az ötödik percben 11-8-at regisztrálhattunk, amikor ismételten Papp állhatott vonal mögé, két büntetőtalálatának köszönhetően pedig újból 5 pontra nőtt a Vasas előnye. Ez az öt pont a következő percekben állandósulni látszódott, mígnem ismételten Calhoun lépett elő, vezetésével pedig 18-18-nál egyenlítettek a vendégek. A vezetést azonban előszőr még nem tudta átvenni a pécsi gárda. Katrina Pardee büntetője ismételten a pestiek felé billentette a mérleget, ám később, Ivana Katanic büntetőivel 19-20-nál fordított a PEAC. Jovan Gorec együttese pedig egészen a negyed végéig megtartotta előnyét.

A második felvonás 21-23-ról folytatódhatott, méghozzá Pardee pontjaival, mellyel előszőr 23-23-nál, majd később 26-26-nál tudott egyenlíteni a Vasas. Ekkor pedig ismételten Papp Dia szállt bele a legjobbkor a pontszerzésbe, egy büntetőtalálata ugyanis újból csapatának adta az előnyt. A mérkőzés ezután is hasonló ritmusban folytatódott, a résztvevők fej-fej mellett haladtak, mígnem 29-29-nél vendég időkérés szakította meg a játékot. Visszatérve sem változtak sokat a dolgok. Bár egy pillanatra ismét a Pécs került előnybe, a Vasas végig ott maradt ellenfele sarkában, s csupán csak idő kérdése volt és Pavlovic vezetőedző tanítványai újból át is vették a vezetést. Előszőr Nunn volt sikeres büntetőből, majd Budácsik Dorottya talált be távolról, amivel 35-31-re változott az állás. Ekkor a PEAC kért időt eligazításra. A csata viszont a rövid taktikai szünet után is továbbfolytatódott, egyik fél sem hagyta magát és a nagyszünetre egy kifejezetten fizikális mérkőzés kerekedett. A csapatok mindkét oldalon a faulthatárt súrolták védekezésben, amit a játékvezetők próbáltak meg kontrollálni. Ez a fajta gyors és fizikális játék viszont úgy tűnt, mintha a Vasasnak kedvezett volna jobban, mely 37-34-nél ismét három pontos előnyre tett szert. Nem kellett azonban sokat várni és a vendégek is felvették a kesztyűt. Bár dobásaikat továbbra sem tudták túl jó százalékban érvényesíteni, kiharcolt büntetőikkel ott tudtak maradni ellenfelük nyomában. 37-36-ot mutatott az eredményjelző, amikor Milos Pavlovic kért időt. A hátralévő egy percben ismét kiegyenlítődött a mérkőzés, a csapatok 39-39-ről fordulhattak.

A második félidőt egy triplával nyitotta a PEAC, amikor félbeszakadt a játék. A Vasas oldaláról ugyanis Papp Dia láthatóan súlyosabb sérülést szenvedett, akit végül ölben kellett levinni a pályáról. Ez a pillanat pedig kulcsfontosságú lesz a Vasas számára, hisz Papp kiesésével egy vezérüket vesztették el a hazaiak, azaz kérdés lesz, hogy ebből a szituációból miként tudnak majd felállni. Milos Pavlovic együttese azonban továbbra is szépen tartotta magát, pár perc után pedig már ismét fej-fej mellett haladtak a csapatok, sőt, 45-44-nél a pestieké volt az előny. Azonban a vendégek sem adták fel a harcot. Kiss Virág vezetésével tovább menetelt a PEAC, s előszőr 52-52-nél, majd később 54-54-nél újból kiegyenlítettek. Ekkor pedig, egy remek védekezést követően, Sierra Calhoun süllyesztett egy triplát a hazaiak hálójába, Kiss Virág 2+1-es akcióját követően pedig már hat pont volt a pécsiek előnye. Egyre jobban érezhető volt a nyomás a Vasason, ami a játékukon is megmutatkozott, kapkodásba mentek át támadásaik, illetve védekezésben is egyre több hibát vétettek, amit pedig ellenfelük maximálisan kihasznált. Pörögtek a másodpercek a különbség pedig tovább nőtt a felek között, mígnem 54-62-nél felszólalt a negyed végét jelző dudaszó.

A mérkőzés záró szakaszát Tóth Orsolya büntetői indították, amivel a Vasas két pontot tudott lefaragni hátrányából. A rövid szünet pedig láthatóan jót tett Milos Pavlovic együttesének, mely egyszerre támadásban magabiztosabbnak, védekezésben pedig agresszívabbnak tűnt. Madár Eszter 2+1-es akcióját követően pedig ismételten csak három pont választotta el a feleket. Ekkor egyel magasabb sebességbe kapcsoltak a vendégek, s Jazmon Gwathmey szerzett kosarat, majd pedig Pavlovic vezetőedző időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a csaptok tovább pakolták a pontokat a táblára, 61-70-nél Simon Zsófia két hárompontosa következett, ami igencsak megrázta a Vasas együttesét. Ekkor újból a hazaiak kértek időt eligazításra. A találkozóból bő öt perc maradt hátra, a tét pedig továbbra is nagy volt mind a két csapat számára. Míg egy újabb győzelemmel a Vasas akár le is zárhatta, addig egy sikerrel a PEAC kiegyenlíthette a párharcot. A játék képét tekintve pedig inkább az utóbbira láthattunk nagyobb esélyt, 61-72-nél a differencia ugyanis a 10 pontot is átlépte. A PEAC ezzel azonban nem lassított. Tovább nyílt az olló, s egy perc leforgása alatt a tíz pont már 15-re nőtt. Ekkor már a hazai gárda vezetőedzője is kifejezte nem tetszését, mely végül egy technikai hibát eredményezett a csapat kispadjának. 63-80-ra változott az állás, továbbra is két perc volt hátra a találkozóból, ekkor viszont már nem igazán volt kérdéses a győztes kiléte. A Vasas a végén még szépíteni próbált, a magabiztos győzelmet azonban végül az NKA Universitas PEAC szerezte meg.

VASAS AKADÉMIA - NKA UNIVERSITAS PEAC 66-84 (21-23, 18-15, 15-23, 12-22)
TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, elődöntő, 2. mérkőzés
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Minár László Balázs, JAKAB László Imre, dr. Németh Patrik (Fekete László)

Vasas Akadémia: Budácsik 9/3, Smailbegovic 9, Papp 8/3, Tóth 2, Salamon 5/3. Csere: Pardee 18/6, Madár K. -, Szerencsés -, Gelei -, Van Rijs -, Nunn 10, Madár E. 5.

NKA Universitas PEAC: Kiss 26, Katanic 4, Calhoun 19/6, Laczkó 10/3, Gwathmey 4. Csere: Pap -, Olawuyi 2, Rátkai -, Kötő -, Szűcs -, Simon 14/12, Sanchez 5/3.


Az alsóházi rájátszás 3. fordulójában a VBW CEKK Cegléd 75-64-re múlta felül a PINKK Pécsi 424 gárdáját.
Árvai Noémi és Laufer Gabriella kosárváltása vezette fel az összecsapást. Ezt követően Kovács Kitti és Szücs Luca találataival 10-4-re léptek el a vendégek. Sőt, a folytatásban Árvai Noémi triplája után 15-7-nél már 7 pont választotta el a feleket. Ekkor még öt perc volt az első negyedből. Samatha Cooper és Kiana Williams állt a Cegléd élére. Nem telt el három perc és 17-16-ra felhozták a csapatukat. Nem sokkal később pedig a szerdai játéknapon remeklő Rakita Lili duplájával fordított is a házigazda. Az első szakaszt végül Samatha Cooper duplája zárta, amivel 20-17-re ment a CEKK. A második negyed elején Laufer Gabriella találataival növelte előnyét a Cegléd, majd Rakita Lili triplát értékesített. 26-17-nél már 19-2-ben volt a házigazda. Szabó Petra duplája, illetve Szirony Dorina triplája ezt a futást még tovább növelte és így kétszámjegyűre ugrott a különbség.

A hosszú pécsi kosárcsendet Vincze Nikolett találata törte meg, majd Árvai Noémi hozta közelebb a vendégeket. A különbség 10-12 pont környékén látszott beállni. Jól megosztotta a terheket a CEKK. A félidőig 12 pontig jutó Samantha Cooper mellett még hat pontszerzője volt a házigazdának. A félidő hajrájában 37-23-ra megugrott a Cegléd, majd innen a félidőig 10 pontig jutó Vincze Nikolett vezetésével 37-29-re visszakapaszkodott a PINKK. Az első 20 percet hazai részről sorrendben Szirony Dorina, Laufer Gabriella és Kiana Williams találata zárta, míg a pécsiektől Szücs Luca volt eredményes. 20 perc után 44-31-re ment a CEKK. A harmadik negyedet Horváth Boglárka és Kovács Kitti kosárváltása vezette fel. Samatha Cooper triplájával növelte előnyét a házigazda. A különbség a 14-16 pontos tartományba ugrott. Ennél jobban is el tudott szakadni rövid időre a CEKK, mely lassan, de biztosan a játék minden elemében a sereghajtó fölé kerekedett. Szirony Dorina triplája és Laufer Gabriella duplája után 58-39-re módosult az eredmény.

A harmadik etap második felében a 20 pontot is átlépte a differencia, de a PINKK tartását dicséri, hogy 62-41 után nem engedte el a meccset. Sőt, 7-0-val zárta a harmadik negyedet. Amikor Tenyér Zsófia hármasa célt ért, 62-48-ra jöttek vissza a vendégek. A záró szakasz elején két percet kellett várni az első mezőnykosárra. Ez Viszmeg Míra hármasa volt. Nem sokkal később Rakita Lili is betalált távolról, így 68-48-ra elszakadt a ceglédi együttes. 70-50 után viszont a hazai fiatalok ellen Kovács Kitti, Árvai Noémi egy-egy villanásaival szépített a PINKK. Ami a BKG ellen nem sikerült pécsieknek, ezúttal tudott váltani a záró szakaszban a csapatuk. 70-58-nál már 8-0-ban voltak. A legszorosabb állást a negyedik negyedben Árvai Noémi triplája után 72-61-nél jegyezhettük fel. Ceglédi oldalon Kiana Willams lépett fel az utolsó két percben és tartotta 10 pont felett csapata előnyét. Végül Szirony Dorina és Árvai Noémi egy-egy triplája zárta le a mérkőzést. A Cegléd megszerezte első sikerét a play-out során. Az pedig immár matematikailag is eldőlt, hogy a PINKK Pécsi 424 végez a 12. helyen a 2022/2023-as évadban.

 

VBW CEKK CEGLÉD - PINKK PÉCSI 424 75-64 (20-17, 24-14, 18-17, 13-16)
TIPPMIX NŐI NB I. A - RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT

Cegléd: Horváth 2, Williams 8, Laufer 15, Cooper 17/3, Kobolák -. Csere: Szirony 14/12, Rakita 10/6, Danóczi -, Viszmeg 5/3, Szabó P. 4.

PINKK: Tenyér 4, Vincze 12/6, Szücs 6, Árvai 22/12, Kovács K. 17. Csere: Bojtár -, Borbás -, Horváth 3/3.

 


Az alsóházi rájátszás 3. fordulójában a Ludovika-Csata 73-70-re legyőzte a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst és ezzel matematikailag is bebiztosította a 9. helyét a 2022/2023-as évadban.
Jáhni Zsófia triplája vezette fel a találkozót, erre Ama Degbeon felelt, de összességében a Csata irányította az első szakaszt. A hazaiak 3-4 ponttal jellemzően előrébb jártak. Sőt, Sam Fuehring triplája után 14-8-nál már hat egységre ugrott a differencia. Mindent megtett a BKG, hogy az első negyedben megfogja a meccset. Dominique McBryde és Raina Perez tripláival 14-14-nél egyenlítettek. Innen viszont Czank Tímea hárompontosával a Csata vett új lendületet. A folytatásban az utolsó hazai mérkőzését játszó és ünnepi köszöntésben részesülő Barnai Judit is betalált. Összességében 12-0-s futást mutatott be a Csata és 26-14-re ellépett. A hullámzó találkozón az első negyed hajrája a BKG-nak sikerült jobban. Solanch Aldazabal triplája és Katona Szidónia két sikeres büntetője 26-19-re hozta fel a vendégeket. A második negyed első találatát is Katona Szidónia szerezte. A Csata kosárcsendjét Sam Fuehring törte meg, de jóval kiegyenlítettebb mederben haladt a küzdelem, mint korábban.
A második szakasz feléhez érkezve 30-21 után Dominique McBryde és Vári Zita triplái – a félidőig hét sikeres hárompontost jegyzett a BKG -, illetve Katona Szidónia újabb találata 30-29-re hozta fel a vendégeket. Ezt követően ugyan ismét a Csata tudott váltani és 38-32-re elszakadt, de a korábbi 10 pont feletti differencia távolinak tűnt a házigazda számára. A félidő hajrájában ismét felzárkózott a BKG, majd a nagy kedvvel játszó Dominique McBryde duplájával 39-38-nál a vezetést is átvette. A félidőt végül Szabó Fanni dudaszós találata zárta, így 40-39-nél végül mégis a hazaiak vonulhattak előnyben a nagyszünetre. A harmadik negyedet Horváth Bernadett és Sam Fuehring villanásai vezették fel. Horváth Bernadett két hárompontost, Sam Fuehring két duplát értékesített, így 10-0-val 50-39-re ellépett a házigazda. Úgy nézett ki, hogy ezzel új lendületet venni a Csata. A legnagyobb differenciát 56-43-nál rögzíthettük.
Ahogy azonban az első negyed extra futása után is elolvadt a Csata előnye, úgy ez a második félidőben is megtörtént. A harmadik negyed utolsó két percébe Czank Tímea triplája után 59-48-ról érkeztünk. Solanch Aldazabal hét pontjával zárta a harmadik etapot a BKG és így 61-55-re szépített. Másfél percet kellett várni a negyedik negyed első találatára. Ez Ama Degbeon nevéhez fűződött egy 2+1-es helyzettel, amivel újra teljesen nyílt lett a küzdelem. Szabó Fanni büntetője törte meg a Csata kosárcsendjét, majd Sam Fuehring állt a csapata élére. Az öt pontjával 67-58-ra szakadtak el a hazaiak. Még négy perc volt a találkozóból, de fordulatokban nem volt hiány. 69-60-nál magabiztos befutónak tűnt a Csata. Solanch Aldazabal és Dominique McBryde azonban mindent megtett, hogy közelebb hozza a vendégeket. McBryde triplája után 69-66-nál teljesen nyílt lett a találkozó. Az utolsó percben végül Czank Tímea hárompontosával és Horváth Bernadett büntetőjével biztosította be a sikert a Csata. A 73-70-es győzelem egyben azt is jelenti, hogy a Ludovika-Csata lesz a 9. helyezett a 2022/2023-as évadban.


LUDOVIKA CSATA - BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 73-70 (26-19, 14-20, 21-16, 12-15)
TIPPMIX NŐI NB I. A - RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT
Budapest, Ludovika Aréna
Lengyel Ádám József, Rózsavölgyi Alexandra, Horváth Csongor Béla (Mocsai László)

Ludovika-Csata: Fuehring 24/3, Gábor, Jáhni 10/6, Horváth 14/9, Czank 11/9. Csere: Toman D, Boros, Szabo 8, Gyöngyösi 2, Barnai 4.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós : Perez 6/6, Vári 7/3, Katona 8, McBryde 13/9, Degbeon 13. Csere: Aldazabal 20/9, Szabó, Zsámár 3/3, Takács.

Vármegyei szövetségek