Tippmix Női NB I: Pontgazdag mérkőzésen győzött a Győr
07
Apr
2023
Tippmix Női NB I: Pontgazdag mérkőzésen győzött a Győr
2023. április 7.  |  19:30

A bajnoki elődöntő-párharc első mérkőzésén a SERCO UNI Győr 100-97-re múlta felül a DVTK – Hun-Therm együttesét. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban 1-0-ra vezet a győri gárda, folytatás pedig vasárnap következik Miskolcon.

A Győr egy 5-0-ás rohammal indította a mérkőzést, melyből három pontot Dombai Réka, kettőt pedig Dubei Debóra szerzett. Ezután viszont a vendégek kapcsoltak nagyobb sebességbe, s egy magabiztosabb periódussal nem csupán kiegyenlítettek, de át is vették a vezetést, sőt, előnyüket öt pontra növelték. 7-14-nél előszőr Arella Guirantes volt sikeres büntetőkből, majd Cheridene Green pontjai következtek. Ekkor pedig már győri időkérés miatt állt a játék. Ahogy arra Fűzy-Antolovics Adél, a SERCO UNI Győr másodedzője is kitért a találkozó előtti beharangozójában, ezen a mérkőzésen a Győr legfontosabb védekezésbeli feladata a DVTK gyors bedobóinak, illetve Cheridene Green belsőposztos játékának megállítása volt. A bedobók közül viszont a legnagyobb fejfájást Arella Guirantes okozta a hazai együttesnek, aki hat perc elteltével már nyolc dobott pontnál járt. A rövid taktikai szünetből visszatérve azonban rendezte sorait a Győr, s egy perccel később már egy pontra zárkózott fel. Ezt követően, egy darabig kosárra-kosár volt a válasz, azaz az előny is maradt a vendégeké, egészen 19-18-ig, amikor is fordított a fehér-zöld alakulat. Ezúttal  pedig Völgyi Péter kért időt csapatának. A folytatásban ismét Guirantes vette kezei közé az irányítást, kinek hárompontosával újból a Diósgyőr felé billent a mérleg, majd pedig ismét fej-fej mellett haladtak a résztvevők. A negyed végére újból a Miskolc került két pontos előnybe, a második negyed így tehát 24-26-ról folytatódhatott.

A következő játékrészt Bernáth Réka sikeres büntetői indították. A válasz azonban rögtön érkezett is Bach Boglárkától, aki távolról volt sikeres, ezzel pedig a Győr három pontot tudott faragni hátrányából. Igazi bajnoki elődöntőhöz méltó mérkőzést láthattunk már az első pillanattól kezdve. Rendkívül kiélezett csata folyt a pályán a párharc első győzelmének megszerzéséért, ennek megfelelően tehát 31-31-nél ismét egált regisztrálhattunk. Ezután viszont ismét megléptek a vendégek. A Győr két hosszabb percig csak próbált felzárkózni, mígnem Peyton Williams vezetésével magasabb sebességbe kapcsoltak Cziczás vezetőedző tanítványai, és 39-38-nál újból övék lett a lépéselőny. Az öröm azonban ezúttal sem tarthatott sokáig, fordított ugyanis a DVTK, majd később megint csak kiegyenlítődött a találkozó (41-41). A játék a következő percekben is hasonló ritmusban folytatódott, a csapatok a hátralévő percekben is egymástól vették át a pár pontos előnyt. 51-49-et mutatott az eredményjelző, amikor ismét a vendégek vezettek, ekkor pedig Cziczás László kért időt. A félidő hátralévő idejében újból egál lett a találkozó, a felek végül 56-56-ról fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa Arella Guirantes volt a DVTK oldaláról, aki egymagában 20 dobott pontig jutott. Őt Aaryn Ellenberg és Peyton Williams követte 10-10 ponttal.

A nagyszünet utáni második félidő hasonlóan kiélezetten folytatódott. Két es fél perc elteltével mind a két csapat 7-7 pontot szerzett, miután 63-63-at regisztrálhattunk. Következőnek Nagy Dóra indított a győri oldalról támadást, aki bár nem kosárral, de mégis pontokkal tudta befejezni akcióját, ezzel pedig a hazai együttes került lépéselőnybe. Következőnek ismételten Nagy volt sikeres, amivel már négy pontra nőtt a különbség. A folytatásban Aho Nina büntetőivel korrigálta az eredményt, ezután viszont Sabina Oroszová szerzett kosarakat, aki ezúttal is kulcsfontosságú időben szállt bele a pontszerzésbe. Oroszová azonban nemcsak a támadó, de a védőtérfélen is remekelt. Sőt, az egyik legfontosabb feladat hárult rá: Cheridene Green semlegesítése. Green játékán kívül a DVTK-nak azonban továbbra is maradt egy hatalmas fegyvere, méghozzá Arella Guirantes támadójátéka, aki a harmadik negyed végefele már a harminc ponthoz közelített. Guirantes pedig nem kis fejfájást okozott Cziczás László tanítványainak, akik láthatóan nem találtak rajta fogást. A miskolci irányító remeklése azonban egy pillanatra sem törte meg a győriek lendületét, akik foggal-körömmel küzdöttek a pályán Euroligás ellenfelükkel szemben. Végül a negyedet is hazai pontok zárták, Nagy Dóra dobott ziccert, amivel az állás 79-78-ra változott.

Megkezdődött tehát a mérkőzés záró szakasza. A játék az eddig megszokott ritmusban folytatódott, azaz a felek továbbra is fej-fej mellett haladtak – 84-84-nél pedig ismét egált regisztrálhattunk. Az eredményen is tisztán látható volt, hogy a találkozón a főszerepet leginkább a támadójáték játszotta – pontgazdag és egyben közönségszórakoztató is volt ez a nagypénteki elődöntő-mérkőzés. Teltek a percek, s ahogy haladtunk előre, úgy az izgalmak is egyre inkább a tetőfokára hágtak, a játék fizikálisabb lett, a játékosok pedig egyre bravúrosabb megoldásokat találtak a pályán. Három percre a találkozó vége előtt már a száz ponthoz közelített mind a két oldal. 93-91-et regisztrálhattunk a vendégek javára, amikor Aho Nina talált be, ezzel pedig a differencia négy pontra nőtt. Cziczás László kért időt csapatának. Rendezve sorait, visszatérve hatalmas küzdésbe kezdett a Győr, a vezér pedig ezúttal is Aaryn Ellenberg volt. Ellenberg ugyanis sikeres büntetőivel két pontot faragott csapata hátrányából, majd a védőtérfélen is kiharcolt egy faultot Cheridene Green ellen, amivel megszerezte a labdát. Hogy csillapítsa az indulatokat, ezúttal Völgyi Péter vezetőedző kért egy időt csapatának. Ekkor bő egy perc maradt hátra a találkozóból, az események pedig az eddigieknél is jobban felgyorsultak. Előszőr Peyton Williams szerzett kosarat, amivel egál lett az állás (95-95), majd egy jó védekezéssel a Győr a DVTK kontratámadását is megállította. A labda azonban győri játékosról ment ki, így tehát újból Völgyi Péter csapata támadhatott. Kosár azonban nem született, így tehát ismét a Győr következhetett. Szinte érezhető volt a játékosok maximális koncentrációja, amikor hirtelen Ellenberg váltott ritmust, betört, és egy gyönyörű ziccerrel fejezte be akcióját. Az előny ezzel a hazaiaké lett, válasz pedig ezúttal sem érkezett diósgyőri oldalról, sőt, megintcsak Ellenberg volt sikeres, amivel az állás 100-97-re változott. Vendég időkérés után pár másodperc maradt csak hátra a találkozóból, amit a DVTK már nem tudott kosárral befejezni. Így tehát a győzelmet a Győr szerezte meg, Cziczás Lászlóek ezzel 1-0-ra vezetik az egyik fél második sikeréig tartó párharcot. Folytatás vasárnap Miskolcon.

 

SERCO UNI GYŐR - DVTK - HUN-THERM 100-97 (24-26, 32-30, 23-22, 21-19)
TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, elődöntő, 1. mérkőzés
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Praksch Péter Árpád, Makrai Márton, Györfy Rúben (Bognár Tibor)

SERCO UNI Győr: Dombai 7, Williams 14, Dubei 13/3, Török 3/3, Ellenberg 27/12. Csere: Bach 3/3, Nagy 16/3, Oroszová 11/3, Varga 3, Baffy -, Weninger 3, Rozmán -.

DVTK - Hun-Therm: Kányási 10/6, Aho N. 15/6, Garbin 8/6, Guirantes 28/3, Green 10. Csere: Kiss 3, Jovanovic 14/6, Aho T. -, Vég-Dudás -, Bacsó -, Bernáth 9/3.

Vármegyei szövetségek