Tippmix Női NB I: Előnyben a Sopron az elődöntőben
06
Apr
2023
Tippmix Női NB I: Előnyben a Sopron az elődöntőben
2023. április 6.  |  21:00

A bajnoki elődöntő párharc első mérkőzésén a Sopron Basket 83-58-ra múlta felül az Atomerőmű KSC Szekszárdot. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban 1-0-ra vezet a címvédő. Folytatás hétfőn Szekszárdon.

Rögtön a mérkőzés elején magához ragadta a kezdeményezést a Sopron Basket. Ezi Magbegor 6, Yvonne Turner 5 pontot értékesített, míg Czukor Dalma triplából volt eredményes. Nem telt el öt perc és 13-0-ra vezetett a Sopron. Sydney Wallace törte meg a szekszárdi kosárcsendet, de erre azonnal triplából válaszolt a visszatérő Jelena Brooks. Az első negyedben 13-14 pont volt a legnagyobb különbség a felek között. Sara Krnjic, Miklós Melinda és Studer Ági találataival ezen a hátáron tudta megfogni a meccset a KSC. Az utolsó percben Alice Kunek triplát értékesített, majd Yvonne Turner két büntetője zárta az első szakaszt, így 25-11-re ment a Sopron. A címvédő a 17 mezőnykísérletéből 9-et értékesített, míg a Szekszárd 15-ből 3-at. A második negyed első találatát ugyan Sydney Wallace jegyezte, erre viszont Alice Kunek és Fegyverneky Zsófia válaszolt. A 20 pontot ostromolta a differencia, de a Sopron is megtorpant támadásban. Amikor négy perc elteltével Nikola Dudasova betalált, 30-17-nél hazai időkérés következett.
A rövid eligazítást követően Jelena Brooks és Ezi Magbegor állította vissza a 17 pontos különbséget, összességében azonban kiegyenlített mederben haladt a küzdelem. A hazai találatokra ekkor rendre tudott felelni a Szekszárd, Cyesha Goree is megszerezte első pontjait ezen az estén. A hajrában pedig Nikola Dudasova és Studer Ágnes volt eredményes, így nagyszünetre 40-26-ról vonultak a felek. A játék képében bekövetkezett változásra a mezőnymutató alakulása is rávilágít. A második 10 percben a Sopron 14-ből 5-öt, míg a KSC 14-ből 7-et értékesített. A harmadik negyed elején Ezi Magbegor és Nikola Dudasova talált be, majd Sara Krnjic 42-30-ra hozta fel a Szekszárdot. Régen volt ennyire szoros állás és ilyenkor mindig érdekes, hogy miként folytatódik a küzdelem. Egy percig egyik alakulat sem talált be, majd Jelena Brooks öt pontjával a Sopron tudott váltani. 47-30 után Sydney Wallace triplából szépített, de ezt követően Alice Kunek és Yvonne Turner 51-33-ra módosította az eredményt, ami egy 11-3-as futást jelentett.
A Szekszárd Sydney Wallace újabb triplájával igyekezett tartani az eredményt, de nem sokat kellett várni és a harmadik negyed utolsó három percébe fordulva 56-36-nál elérte a 20 pontot a differencia. A vendégek időt kértek, de érdemben nem változott a játék képe. Az utolsó 10 percnek 62-40-ről vágtak neki a felek. A játékrész elejéről szekszárdi oldalról Studer Ági villanásait jegyezhettük fel, így végül 20 pont környékén állt be a meccs. Az utolsó öt perchez érkezve felpörögtek támadásban a csapatok. Felváltva estek a kosarak. Egyik oldalon Czukor Dalma, Jelena Brooks, a másikon Sydney Wallace, Cyesha Goree, Nikola Dudasoa villant meg. Amikor Bálint Réka triplát értékesített, 73-56-nál időt is kértek a hazaiak. Elsősorban a védekezésén pontosított a házigazda, miközben támadásban továbbra is dominált. Az utolsó négy percet 10-2-re hozta a címvédő. A 83-58-as végeredményt Bálint Réka duplája és Yvonne Turner büntetője alakította ki. Az egyik fél második sikeréig tartó párharc hétfőn Szekszárdon folytatódik.


Sopron Basket - Atomerőmű KSC Szekszárd 83-58 (25-11, 15-15, 22-14, 21-18)

TIPPMIX NŐI NB I. A - elődöntő, 1. mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
Tőzsér Dénes Kelemen, Frányó Péter, Varga-Záray Katalin (dr. Gincsai János Péter)

Sopron Basket: Fegyverneky 6, Magbegor 14, Czukor 8/3, Brooks 18/6, Turner 15. Csere: Kunek 15/9, Stankovic 4, Sitku 2, Böröndy 1.

Atomerőmű KSC Szekszárd : Studer 10, Mányoky 2, Goree 6, Wallace 18/9, Dudasova 8. Csere: Miklós 1, Bálint 5, Krnjic 8, Horváth, Boros, Holcz.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a Sopron Basket javára.
 

Az 5-8. helyért zajló rájátszás párharcban a TFSE-MTK 83-79-es győzelmet aratott az E.ON ELTE BEAC otthonában és ezzel 1-0-ra vezet. Az egyik fél második sikeréig tartó párharc vasárnap folytatódik a Városmajorban.

Dúl Panka és Tóth Franka kosárváltásával indult a találkozó. Az első percekben a TFSE került lépéselőnybe, 4-4 után 10-4-re szakadtak el a vendégek. Ismét betalált Dúl Panka, majd Lauren Manis és végül Pusztai Petra alakította 10-4-re az eredményt. A BEAC-nak 11-9-nél és 14-12-nél akadt egy kisebb felzárkózása, de innen ismét a TFSE tudta növelni az előnyét. A pontgazdag első negyed hajrájában újra elérte a 6 egységet a differencia. 20-14 után azonban Milkovics Réka triplája zárta az első szakaszt és ezzel. A 20-17-ről induló második negyed elején Pusztai Petra állt a TFSE élére. Gyorsan szerzett négy pontjával 24-17-re szakadtak el a vendégek. Ezt követően Hegedűs Janka, majd ismét Pusztai Petra villant meg. 28-17-nél először ugrott kétszámjegyűre a különbség. Pusztai a félidőig 15 pontig jutott, melyből 11-et a második 10 percben szerzett.

Három perc elteltével Ana Vojtulek duplája, majd Morgan Green triplája szakította meg a BEAC kosárcsendjét. A különbség a félidő utolsó öt percéhez közelítve 7-9 pont környékén látszott állandósulni. A BEAC nagy erőket mozgósított, a második negyedben a lepattanócsatát is megnyerte. Ana Vojtulek, Tóth Franka, illetve Katona Boglárka révén 33-30-ra felzárkózott a házigazda. Időkérést követően Pusztai Petra igyekezett új lendületet adni a TFSE-nek, de végül a félidőig Ana Vojtulek vezetésével ledolgozta hátrányát a BEAC. 20 perc után 36-36 állt az eredményjelzőn. A BEAC-nál a 14 pontos Ana Vojtulek, a TFSE-nél a 15 egységnél járó Pusztai Petra voltak a legeredményesebbek. A félidő végén a hazai kispad reklamálás miatt technikai kapott, így a szünet után Pusztai Petra büntetőjével folytatódott a küzdelem. A TFSE azonban így is előnybe tudott kerülni a harmadik negyed elején. Dúl Panka triplájával 39-36-ra módosult az eredmény. Rendkívül látványos és fordulatos csata bontakozott ki. Ana Vojtulek és Tóth Franka villant meg, majd jött egy-egy tripla Pusztai Petrától és Angyal Barbarától. A harmadik negyedben összesen hét hárompontost regisztrálhattunk.

A kiegyenlített küzdelemben a harmadik szakaszban egyik fél sem tudott elszakadni. A legnagyobb különbség négy egység volt. Előbb a vendégek érték ezt el, Dúl Panka hármasa után 47-43-nál. Erre Morgan Green válaszolt és ezzel a BEAC fogott jó ritmust, amivel összességében 52-48-ra fordított. Ez volt a hazaiak négypontos vezetése. Erre Ty Marshall felelt távolról. A hajrában nem változott érdemben a mérkőzés képe. Az utolsó 10 percnek 60-57-ről vágtak neki a csapatok. A záró szakasz legelején Angyal Barbara volt eredményes, így a második félidőben először az egyik csapat négy egység fölé tudta növelni a vezetését. Óriási adok-kapok ment a pályán. Innen 62-62-nél újra utolérte riválisát a TFSE, majd Lauren Manis öt pontjával és Dúl Panka triplájával 70-62-re meg is ugrottak a vendégek. Ez egy 13-0-s széria volt. A BEAC nem hagyta magát: Katona Boglárka és Morgan Green 70-67-re visszahozta a hazaiakat. Itt egy kicsit lecsendesedett a mérkőzés. A BEAC tudott pontosabb maradni ebben a rövid szakaszban és 71-71-nél egyenlített. A vezetést viszont nem tudta átvenni.

A kiemelkedő hangulatú presztízsrangadó utolsó négy percébe érve Dúl Terka és Pusztai Petra büntetőivel ismét a TFSE került lépéselőnybe és azóta tudjuk, hogy innentől végig a vendégek vezettek. A BEAC gárdájából a legeredményesebb játékos Morgan Green kipontozódott. Az utolsó két percbe fordulva 78-73-ra elszakadt a TFSE, de Green hiányában Angyal Barbara lépett fel és egy triplával nyílttá tette a meccset. Erre Ty Marshall felelt szintén távolról. A hajrát rendkívül töredezett játék jellemezte, mely során még két pontra felkapaszkodott a BEAC. Fordításra azonban nem tudott esélyt teremteni magának. Döntő pillanatokban a TFSE pontosabbnak bizonyult. A 83-79-es végeredményt Ty Marshall két büntetője alakította ki. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban 1-0-ra vezet a TFSE. Folytatás vasárnap a Városmajorban, ahol saját közönsége előtt le is zárhatja a párharcot a TFSE.

 

E.ON ELTE BEAC - TFSE-MTK 79-83 (17-20, 19-16, 24-21, 19-26)

TIPPMIX NŐI NB I. A - 5-8. helyért, 1. mérkőzés
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Söjtöry Tamás Ferenc, Jakab László Imre, Jankovics Viktor Zsolt (Sarkadi-Nagy Ágnes)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 13/6, Vojtulek 20, Milkovics 5/3, Green 18/9, Tóth 15. Csere: Koch, Katona 5/3, Zsámár 20, Juhász 3/3.

TFSE-MTK: Theodoreán 1, Pusztai 20/3, Manis 10/3, Marshall 18/6, Dúl P. 20/12. Csere: Baa, Hegedűs 5, Németh 2, Király 2, Dúl T. 5/3.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a TFSE-MTK javára.

 

Vármegyei szövetségek